Jump to content

Gudrā māja pa lēto


it.kroplis
 Share

Recommended Posts

Pagrabus būvē jau gadu tūkstošiem un nekas tur nav jāprogrammē, tikai pareizi jāuzbūvē.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Firza

    6

  • Aigars

    11

  • persick

    9

  • jema

    6

Top Posters In This Topic

 

 

Šāda funkcija, kā bāzes vai papildus opcija ir pieejama gan gāzes, gan granulu katlu apkures regulatoru funkcija.
 

- protams, ja ir pieejams gatavs un prasībām atbilstošs, kas nav super pārcenots, tad tas ir jāizmanto. 

Link to comment
Share on other sites

"Es esmu zemes sāls!" - lielījās programmētājs.

"Tiešām?" - nosmīnēja elektriķis un atslēdza elektrību.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Aigars tas bija tikai piemērs, bet tev taisnība. Vienīgā atšķirība programmējamām sistēmām ir to elastība jeb iespēja pārprogrammēt īsā laikā. CIk tas ir vajadzīgs mājās tā ir cita lieta. Es sāku ar to ka veidoju "paklausīgo māju". Centralizētu variantu , kad lampiņu ieslēgšanai izmanto standart slēžus kontroliera vadībai. Pec tam var pielikt PIR sensorus. u.t.t. Bet patiesībā tās automatizēšanas ir tāda paspēlēšanās. Vienkāršak ir gaismu ieslēgt nekā ciemiņiem iestāstīt ka viņa paša ieslēgsies un izslēgsies.   

Link to comment
Share on other sites

 

 

"Es esmu zemes sāls!" - lielījās programmētājs. "Tiešām?" - nosmīnēja elektriķis un atslēdza elektrību.

:sarkasms:

Šis ir labs.

Es zināju bišķi savādāk:

Datoradministrators visu laiku domāja, ka viņš ir svarīgākā persona birojā. Līdz kamēr neieradās elektriķis.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Karļiku saruna:

- Gribu gudro māju!!!

- Nah ui???

Link to comment
Share on other sites

 

 

kas nav super pārcenots

Tie gatavie apkure regulatori lēti nav (es runāju par PI regulatoriem, nevis parastiem ON/OFF telpas temperatūras sensoriem), bet nekādas citas alternatīvas tam arī nav. Ķīniešiem tādu ražot laikam nav interesanti, jo pieprasījums, salīdzinājumā ar citu elektroniku nav liels. Bet pasūt kādam elektroniķim tādu uztaisīt, tā lai tas būtu smukā korpusā un ar vienkāršu vadību nebūs lētāk par gatavo risinājumu.
Tehniski, piemēram viena 3-eju krāna vadību, atkarībā no āra, telpas temperatūras un pulksteņa programmas var uztaisīt uz Arduino, un nekas ļoti sarežģīts tas nav. Un var pat nezināt Arduino programmēšanas valodu, jo tagad ir iespēja programmēt Arduino izmantojot LAD, FBD valodas. IMHO lielāks čakars būs nevis programmu uztaisīt, bet gan visu to detaļu kaudzi iepakot smukā korpusā ar vadības pogā un izvadu klemmēm.

 

P.S. Uz doto brīdi ar FLProg tādu apkures regulatoru vēl nevar uztaisīt, jo  netiek atbalstīta PID bibliotēka.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

- vajag vairāk pelnīt, nevis knapināties uz sērkociņiem, tos pārgriežot uz pusēm
 

- nu ja. Bet es gribu, lai dažas lietas, kuras tagad ir pārcenotas, būtu pieejamas kā ikdienas sadzīves standarts, kuru varētu atļauties ļaužu masas. Tāpēc piedomāju par cenu. Palaidīšu aparatūras shēmas un softu open sourcā un visiem konkurentu produktiem pēkšņi nokritīsies vērtība. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

un vai nav tā, ka tev nav nemaz nekādu tehnisku zināšanu vai prasmju, vien tikai vispārīgas idejas "kā pasauli padarīt labāku"?
 

- pagaidām man ir tikai programmētāja zināšanas, uz kurām balstoties, jau var ērti uztvert arī jebkādas citas sistēmas.

Jā, kad būs kāds noderīgs instruments manā galā radies, tad pašērošu arī te.

Link to comment
Share on other sites

ja ir pietiekami naudas tad vajag skatīties gatavu risinājumu pie normālas firmas, kura to uzstādīs un nodrošinās servisu. Piemēram, ja tu esi aizbraucis komandējumā,( ekskursijā, iegūlies slimnīcā) un pēkšņi zvana mamma (sievasmāte, vecāmamma vai kāds cits mājinieks) un paziņo ka nav siltā ūdens (apkures, gaismas), tu vari pāradresēt zvanu vai pats piezvanīt firmai lai risina problēmu.

Ja esi vēl viens, vari hobija līmenī ņemties... pats ķert visas "blusas", vismaz citi necietīs.

Link to comment
Share on other sites

Tas, ka ir radušās tehniskas iespējas uztaisīt "gudro māju" galīgi nenozīmē, ka to kādam vajag. Es piemēram dzīvoju savā mājā un būtu arī zināšanas, kā to visu sataisīt, bet nu pasakiet man nah** man to vajag? Regulēt kautkādu apgaismojumu- priekškam? Trepēs un koridorā LED dežūrgaisma un nekādu automātiku nevajag. Apsēžoties uz poda jau nu slēdzi var nospiest, bet āra apgaismojums strādā uz elementāru taimeri. Nu kam man tur ko automatizēt? Apkure, a man ir malkas plīts sēdmūrītis un sildmūris. Fig tur ko automatizēt var :sarkasms:  Ir protams arī centrālapkure, bet neviens programētājs nav spējīgs uztaisīt automātu, kurš krāsnī malku ieliktu :sarkasms: Var teikt, pārej uz granulu apkuri, bet man mežs apkārt un koki paši krīt zemē, atliek tikai sazāģēt. Tiko pat vējā milzīga apse nomaucās. Nē, nu es labprāt, no attāluma, "piezvanītu" kādam robotiņam, lai tas malku no malkasšķūņa atnes un centrālapkuri iekurina. Persick, davai tādu man uzprogramē :sarkasms: Vai varbūt vari uzprogramēt robotiņu, kurš var malku grēdā sakraut tā, lai tā neapgāžas. Ak nevari, jo mākslīgais intelekts uz to diez vai kādreiz būs spējīgs.  Gadiem dzīvojot privātmājā, ir pierādījies, ka nekādu gudro māju nevajag. Vajag drīzak  sataisīt tā, lai sievišķis ar visu tiek galā, tā lali viss ir saprotams. Ja pazūd elektrība, lai apkure neapstājas, ūdens tek pa krānu un saldētava neatkūst. Nu labi, sataisīšu es visas tās gudrības, gulēšu gultā, sūkšu aliņu un audzēšu alusvēderiņu. Beigās būs jāliet uz sportazāli, jāmaksā nauda un jādzen tauki nos. Vai man to vajag? Nē, es labāk szāģēju malciņu, saskaldu, katru dienu pastaipu malkas grozus, izkurinu māju, notīru sniegu pagalmā, u.t.t. Vārdu sakot, cilvēkam ir jākustās un elektrības slēdzi nospiest jau nu katrs var. Ne jau gudrās mājas automātikas izmaksas atbaida cilvēkus to uzstādīt, bet vienkārši, reālajā dzīvē, to nevienam nevajag!

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

 

 

Palaidīšu aparatūras shēmas un softu open sourcā un visiem konkurentu produktiem pēkšņi nokritīsies vērtība. 
Dēls ej labāk uz skolu un pamācies! Ar softu neviens mājas nekurina!  :sarkasms:
Link to comment
Share on other sites

Es to uzskatu par pieaugušo rotaļlietu - paspēlēties un aizmirst.

Nu nav no mums (vismaz lielākajai daļai) pilis, kur varbūt būtu apgrūtinoši iziet pa visām telpām un izslēgt gaismu.

Link to comment
Share on other sites

nez ko varat cepties, skauž ka pašiem nav?

 pie tam ja taisi dzīvoklī/mājā remontu kāpēc uzreiz nesamaksāt  paris eiro dargāk un pēc tam dzivo ar ertībām

Link to comment
Share on other sites

Es kā reizi iesoļojot Jaunajā gadā arī sagribēju paspēlēties ar gudrajām mājām - nopirku sev dāvanā home serveri, dažas gudrās rozetes, dūmu devēju, kustības sensoru un durvju sensoru, visu uz z-wave. Pirmo vakaru pačakarējos, līdz sapratu, kas ir kas. Rezultātā viss smuki strādā!

 

Secinājumi:

 

  • standarta risinājumiem manā skatījumā ir daudz trūkumi, ar kuriem vajag samierināties;
  • z-wave patīkami iepriecināja ar savu vienkāršību;
  • var pa posmiem papildināt māju ar gudrajiem devaisiem, bet tādā komplektācijā kā man tagad ir, lielas jēgas tam pasākumam nav, bet potenciāls ir liels;
  • pozitīvais -  var pieslēgties no jebkuras vietas pasaulē un nevajag nekādas statiskās IP;
  • ja tagad atkārtoti pirktu home serveri, tad izvēlētos citu, jo tikai tagad sapratu, kas man ir svarīgs un kas ir torgaša bull shits.
Link to comment
Share on other sites

Viktorslat

Es par tēmu "gudrā māja" fanoju kādu laiku atpakaļ, un būvējot māju dažas idejas tika realizētas. Tas maksā daudz dārgāk kā liekas sākumā. Manas mājas gudrība izpaužas apkures, siltā ūdens un ventilācijas sistēmas "gudrībā", un abas sistēmas uzstādīja gatavas, tie bija inženieri, kuri visu darīja pēc "manuāļiem". Jēga šajā gudrībā ir tāda, ka mājā ir silts, katrā istabā citādi, un svaigs gaiss ar vēlamo mitrumu, arī katrā istabā citādi (piem, vannasistabā ir siltāks un lielāka gaisa cirkulācija). Rezultātā apkure ir 0,32 EUR/sqm. Tur gan vēl ir vairāki nosacījumi, tādi kā pareizi uzbūvētas grīdas un sienas. Tur bija projekti, aprēķini un realizācijai vajadzīgie dārgi materiāli.
Nu var it kā pat pieslēgties pa internetu, un regulēt tos grādus, bet neesmu ne reizi regulējis. Apkures katls regulē visu siltuma un siltā ūdens apriti (cirkulācijas sūkņi pēc pulksteņa), savukārt ventilācijas sistēma ar rekuperāciju dzenā gaisu – arī pēc pulksteņa un kalendāra. Darba dienās un brīvdienās ir dažādi režīmi (cikos ceļas, cikos iet dušās utt), kad garās brīvdienas – tur ir vienkārši poga – „vacation”. Tad viss „noklust” uz noteikto dienu skaitu. Par tiem algoritmiem – nu man grūti iedomāties, kādam jābūt talantam un zināšanām, lai saprogrammētu katlu un ventilāciju labāk, kā to dara pieredzējušu speciālistu komanda konkurences apstākļos, kuriem tā ir pamata profesija. Starp citu, arī tad, man vēl papildus, 2x brauca un „pieslīpēja” tās līknes (sprauž klāt PC un līknes bīda ar peli).

Par gaismām – nu tur laikam nav vērts vispār runāt. Kāda tur gudrība vajadzīga?
 

Link to comment
Share on other sites

Tā jau ir saprātīga pieeja, kurā ir vērts iedziļināties, kam tas ir aktuāli.

SweetC, vienīgi ko vērts ir apskaust, tad tad ir Didzis, kam ir ar malku kurināma plīts. Kad mamma 70 gados laukos nopirka gāzes plīti, tad pirmais, ko pamanīja, ka ēdiens nesanāk. tik garšīgs. Bet to jau čipsu ēdājiem nesaprast.

Labots - Aigars
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Aigar priekš tam es varu pie senčiem aizbraukt paeest, nah man pilsēta dzīvoklī ar malku kurināma plīts pie tam pie musdienu dzīves steigas lētāk ir aiziet paest uz kafeinicu vai restorānu nekā mājas gatavot

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

sweeC ir bagāts, ja var katru vakaru vakariņot restorānā. 

Link to comment
Share on other sites

xp parēķini cik izmaksā veikalā nopirkt produktus + laiks ko pavadi pagatavojot un salidzi ka kafeinicā vari paēst pa ~  5 - 6 eiram, 

Link to comment
Share on other sites

Mūsdienu ķimizētie produkti notrulina garšas sajūtas, tāpēc normālu ēdienu grūti atšķirt.

Arī laukos neviens negatavo uz malkas plīts, jo tas prasa papildus darbu un laiku. Bet mamma stāstīja, ka viens kolēģis vecticīcībnieks kādreiz cienājā ar krievu krāsnī gatavotu ēdienu. Parasti kartupeļi, bet tik garšīgus nebija ēdusi.

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Man mājā plīts nav 70 gadus veca, bet ,mūrēta mūsdienās, pilnīgi no jauna, kopā ar sēdmūrīti un sildmūri. Sēdmūrītis silda istabu pie pašas grīdas un tā panāk vienmērīgu temperatūru visa telpā. Plītī iemūrēta "čūska" un tā tiek sasildīts karstais ūdens. Liekais čūskas siltums silda sievas darbnīcu, bet karstais gaiss, no plīts virsmas, silda manu darbnīcu. Čuguna viengabala virsma bez kādiem rinķiem un melniem katlu dibeniem. Čuguna cepeškrāsns, kurā ceptajiem pīrāgiem neviena gāzes vai elektriskā pečkā ceptie pīrāgi līdzi netiek. Nezinu vai tā ir "gudrā plīts, bet sievai bija, kādu brīdi, jāapgūst, četri šīberi ar sešiem stāvokļiem un jāseko digitālajiem termometriem līdzi.  Katram jau savs un  skaidrs, ka pilsētas dzīvoklī plīti nafig nevajag. Tas tāpat, kā man nevajag gudro māju.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Par tiem algoritmiem – nu man grūti iedomāties, kādam jābūt talantam un zināšanām, lai saprogrammētu katlu un ventilāciju labāk, kā to dara pieredzējušu speciālistu komanda konkurences apstākļos,

Tur jau tā lieta, ka apkures un ventilācijas sistēmas automatizācijai viss jau sen ir izdomāts un pieejams gatavs. Paņem gatavu apkures sistēmas kontrolieri no katla ražotāja,  vai jebkura cita ražotāja, ar sev vēlamajām funkcijā, bet ievadīt no vadības paneļa vai datora vajadzīgos cipariņus nav baigā māksla (kaut kādām zināšanām siltumtehnikā gan ir jābūt). Par programmēšanu to saukt man kaut kā roka neceļas, jo tad sanāk, ka arī SAT TV antenas uzlikšana un kanālu saraksta ieskenēšana ir programmēšana.
Tas pats ir ar ventilāciju, sistēmas projektētājs izvēlas gatavu sistēmu, ko piedāvā ražotājs, sistēmas montētājs visu pieslēdz un tāpat savada vajadzīgos cipariņus ventilācijas sistēmas kontrolieri - viss notiek viss darbojas (Regin kontrolierus liekas, ka var arī programmēt LAD, FBD valodās).

Mūsdienu apkures un ventilācijas sistēmu kontrolieru funkcijas ļoti plaša. Gribu pie kopējās apkures sistēmas pieslēgt Saules kolektoru – nav problēmu, daudziem apkures kontrolieriem tā ir bāzes funkcija. Gribi distances vadību no istabas – elementāri, atliek vien nopirkt attiecīgo istabas bloku, aizvilkt vadu un viss darbosies. Gribi distances vadību no interneta – un arī to var izdarīt ar gatava papildus moduļa palīdzību. Izdarīt, mūsdienās var visu ko  - visu nosaka klienta vēlmes un naudas maciņa biezums. Nav jēgas mazu apkures, ventilācijas sistēmu taisīt un programmēt no nulles izmantojot universālos PLC kontrolierus, ja var nopirkt jau gatavu specializēto kontrolieri un nemēģināt no jauna izgudrot velosipēdu (naudas izteiksmē universālais PLC kontrolieris sanāks dārgāk nekā specializētais) . Kaut ko ļoti vienkāršu (piemēram, viena 3 –eju krāna regulēšanu pēc pulksteņa un āra teperatūras) cilvēks pats priekš sevis protams var uztaisīt pa lēto uz Arduino bāzes, bet taisīt uz tā katra radiatora individuālu regulēšanu, nez vai ir saprātīgi.

Par to kā automatizēt apkures temperatūras regulēšanu katrā telpā atsevišķi uzreiz tā neienāk nekas prātā. Zemgrīdas apkurei  automatizēt ir vienkārši – atsevišķs apkures loks katrā istabā, parasts ON/OFF telpas termostats un viss ļoti smuki regulējas (tam gan nebūs attālinātas regulēšanas funkcijas no datora, interneta). Regulēt katru radiatoru atsevišķi, hmm tad tam vajag kaut kādus elektroniskus bezvadu radiatoru termostatus.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tās jau ir automatizētās mikroklimata uzturēšanas sistēmas nevis inteliģentās sistēmas. Priekš gudrās mājas no šīm sistēmām vajag tikai informāciju. lai centrālais kontrolieris var kaut ko parognozēt. Piemēram pafantazēšu - Sistēma kostatē ka mašīna ir garāžā, mājās neviena nav, secina - saimnieki ir aizgājuši uz dropi kājām, atgriezīsies vēlu un nosaluši , laukā -20 - tāpēc centrālais kontrolieris uzdot mikroklimata sistēmai iestatīt  temperatūru mājās par 1 grādulielāku . Principā tas ir iespējams, bet es tādā pārgudrā mājā dzīvot negribētu. Tagad reālāks piemērs - omīte aizmirst izslēgt pagrabā gaismu, Kontrolieris konstatē kā parabā gaisma deg pārāk ilgi un par to paziņo. Priekš programmista "gudrā māja" ir ideāls variants priekš praktizēšanās, kad algoritmi ir smeļami no dzīves. Tikai līdz tam laikam, kad programmists būs nopelnījis priekš izpildmehānismiem, jaunības entuziasms būs jau pārgājis.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Parasti kartupeļi, bet tik garšīgus nebija ēdusi.

Ja Tu varbūt nezini, tad kartupeļiem ir ļoti daudz šķirņu un tie garšo arī ļoti atšķirīgi!!!

:)  

Link to comment
Share on other sites

Man mamma nu jau gandrīz 7 gadu desmitu audzē kartupeļus. Vēl šogad viena paziņa prasīja iedot vienas šķirnes kartupeļus. Tu domā, ka viņa pirms vairāk kā 30 gadiem nezināja Latvijā garšīgākās sķirnes. Ja tā būtu bijusi jauna šķirne, tad uzreiz būtu prasījusi iedot kartupeļus sēklai. Tā vienmēr ir laukos bijis.  Viņa toreiz to izskaidroja ar specifisku temperatūras režīmu, kas nav raksturīgs citiem gatavošanas veidiem.

Man visgaršīgākie kartupeļi atmiņā ir saglabājušies, kad bērnībā ēdu maizes krāsnī ceptus ar visu miziņu.

Īpaši varētu parunāt par mikroviļņu krāsnīm, bet negribas bojāt daudziem garastāvokli.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Palasījos šeit topikus par "gudrajām mājām". Nu ekselenti ekselenti tiek iznesti censoņi, kas kaut ko mēģina darīt šajā lietā. Tādēļ jau es šādos forumos savus darbus nereklamēju, jo zinu ka tipiski latvieša dabā noēst otru latvieti. Īpaši skaisti tas bija Juris Smart topikā. Faktiski jau neko jaunu te nepiedāvā. Pāsvarā jau kupi/prodai variantu. Ja ir vēlme reklamēties, tad šie forumi tiešām nav īstā vieta. Taisi reklāmu kaut vai ss.lv vai savu interneta lapu.

"Gudrā māja" kā jēdziens ir sačakarēts līdz nelabumam, tādēļ to terminu jau nelietoju daudzus gadus. Var saukt labāk pa BMS vai kā citādi. Kaut vai piemājas dārza/siltumnīcas laistīšanas sistēmu. Iespraud mitruma devēju zeme, ieliec akā sūkni, samontē elektrosadalīti, varbūt vēl datu kabeli uzmet, lai informatīvi padod ziņu, ja nu nojūdzās un sūknē ūdeni pa ilgu. Vai to var nosaukt par gudro māju nedomāju gan, bet daži to tā arī nosauktu. Tomēr visai noderīga lieta ta būtu. Mājas ūdens apgāde no spices. Nevaru iedomāties to bez atdzelžošanas un mehāniska filtra. Protams skaisti būtu šīs gatavās iekārtas pakontrolēt attālināti kaut vai kad beidzas attiecīgo filtru resurss. Mājas energoresursu taupīšana. Jūs maz kādreiz esat paeksperimentējuši cik izmaksā kaut vai viena izslēgta spuldzīte. Nav jau runa par to man ekonomiskās spuldzes un mani nerausta. Tikai redz Vācijā ļoooti daudziem cilvēkiem nav šī lieta vienaldzīga. Pēc Fukušimas avārijas Japānā, Vācija nolēma apstādināt savas AES. Pēc tā visa saradās liels daudzums mazo uzņēmumu, kuri attīstīja BMS un energo taupošās tehnoloģijas. Lūk jums Vācija. Bagātajai Latvijai un latvietim jau šīs lietas liekas mazsvarīgas. Nu kad dabūsiet jūs maksāt pa elektrību dārgu cenu, tad arī aizdomāsities. Kaut gan letiņam jau tikai papļurkstēt virtuvē. Te nu arī ir salīdzināms izšķērdīgās Vācijas un taupīgās Latvijas līmenis.

Izklāstīju savu subjektīvo viedokli, ja kādu aizskāru, tad atvainojos jau iepriekš.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

es redzu divas iespējas - viens vairāk ekonomē, cits nē. Man piemēram baigi neuztrauc vai par elektrību jamaksā 30 vai 50 EUR. es neko īpaši neekonomēju  un ledus neizmantoju, jo besī tā gaisma. man vienlaicīgi deg standarta40W spotlaiti - kādi 12 gab. Jā un skatos plazmu ( jā tūlīt brēks ka LCD ir super - bet nu tie ar led izgaismojumu ir čau, nemāk normāli krāsas attēlot...nē nu varbūt tie kas 3K EUR maksā māk) un klausos lampiniekus, kuri rij 200W. zinu nav zaļā domāšana, bet kamēr tās eko tehnoloģijas aļa LCD, led vai D klases ampi nespēs piedāvāt labu kvalitāti par sakarīgu naudu - nē paldies, es labāk vairāk par elektrību maksāju.

Bet gudrā māja kā tāda nav peļama, ja uz to neieciklējas kā santīmu  seksa veidu.


jā un vācīijā kāds siemens BMS modulītis + izbūve + softs ar nemaksās 100EUr.. parēķi kad tas tev atpelnīsies...spuldzītes ekonomija .

Labots - osscar
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Pašlaik es niekojos ar ESP8266.
Superīgs verķis, ja vajag lēti un vienkārši attālināti iegūt informāciju par temperatūru, mitrumu, apgaismojumu, ūdens patēriņu, GPIO kontaktu stāvokli, un jebkuriem citiem sensoriem, kuri darbojas pa 1-wire, I2C. Lai viss darbotos ir vajadzīgs vienīgi attiecīgais sensors, 3,3V barošanas avots, WiFI tīkls un pats ESP8266. Nekāds papildus kontrolieris nav vajadzīgs.
No dzimšanas tas ESP8266 darbojas ar AT komandām, un tā izmantošanai parastam lietotajām nebūs vienkārša, bet ir parādījusies alternatīva firmware, kuras uz šī WIFI moduļa uztaisa ērti konfigurējamu web serveri, ar kuri tiks galā pat iesācējs.

Uz doto brīdi home-smart firmware atbalsta datu sūtīšanu uz narodmon.ru , thingspeak.com, flymon.net un lokālo MajorDoMo serveri.

Vēl dažreiz paniekojos ar programmu FLProg - ērts veids kā ātri kaut ko uztaisīt uz Arduino, nemācoties programmēšanas valodas.

 

P.S. Ja neskaita pieminēto thingspeak.com, tad viss pārejais ir krievu radīts, tā ka ...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Gudrā māja nepalīdzēs, ja sienām slikta siltumizolācija, neefektīva krāsns vai neveiksmīgi izveidota apgaismošana. Ja kāds daudzu dienu prombūtnes laikā grib kaut ko kontrolēt, lai būtu pārliecināts, ka māja ir vietā, tad tā ir cita lieta.

Ja cilvēks pieradīs, ka viņa vieta kaut ko dara automātika, tad darbā vai ciemos pēc viņa vajadzēs staigāt un tualetē izslēgt elektrību. Man bija kolēģis kurs regulāri aizmirsa pēc tualetes lietošanas noskalot. Dažreiz otrā rīta bija nepatīkami ieiet, jo smirdēja pēc čurām.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

var dzīvoties pa pustumsu, pie +16C, sak, ietinies biezā halātā
 

 

Pustumsu neatbalstu, gaismai 200w kvēlspuldzes, bet diži vairāk par 20 grādiem telpā man īpaši nevajag! Ir jau tādi kam vajag 27, bet priekš manis tas jau ir perebors!

Link to comment
Share on other sites

Nav savas mājas, bet vēlos ap 12..15km no centra

tad nu manas domas:

Manuprāt gudrai mājai pirmkārt jāprot ziņot par ārkārtas situācijām:
Pirmkārt
- signalizācija, tās sektori
- ūdensnoplūde
- termo/dūmu kontrole utt.
- un vēlams, lai tev ziņotu, kad ej prom: vecīt, plettīzers palicis ieslēgts
Otkārt 
- iespējām kaut ko ielēgt/atslēgt pēc paša satraukuma
piemēram, sēdi transportā un domā - b!@a atslēdzu tosteri utt vai nē
un attiecīgi paķert telefonu un nomierināties.
Treškārt un vismazsvarīgāk, kad citu darīt nav ko
-naudas taupīšana, kad sistēma pati atslēdzot/ieslēdzot visādus radiatorus, ventilācijas utt. 
 
vecā mājā ko gudru ierīkot - nez vai izdevīgi. Jaunu celt ar visu gudrību, bez pieredzes - arī 90% misenē.
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Bagātajai Latvijai un latvietim jau šīs lietas liekas mazsvarīgas. Nu kad dabūsiet jūs maksāt pa elektrību dārgu cenu, tad arī aizdomāsities.

 

Latvijai elektrības trūkumu rada uzņēmēji, kuri aprij lauvas tiesu no vietējā ražojuma elektrības. Viņiem tad arī būtu jāmaksā vairāk. Priekš parastajiem mirstīgajiem pilnībā pietiktu ar to, ko saražo tepat uz vietas. Tā kā elektrībai nebūtu jākļūst dārgākai priekš useris vulgaris. Līdz ar to tā taupīšana... 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pirmkārt - signalizācija, tās sektori - ūdensnoplūde - termo/dūmu kontrole utt. - un vēlams, lai tev ziņotu, kad ej prom: vecīt, plettīzers palicis ieslēgts

 

signalizācijas jau sen to dara pašas par sevi, arī dūmu detektorus tām var pieslēgt. ūdensnoplūde mājā? tas notiek ļoti reti. un ko tu iesāksi, ja darba sapulces laikā atnāks tāda ziņa?

gludeklis tev vispār ir? tie jau sen kā atslēdzas automātiski pēc noteikta skaita minūšu dīkstāves.

 

 

 

Jaunu celt ar visu gudrību, bez pieredzes - arī 90% misenē
Tāpēc jau arī pasaulē šī gudrās mājas ideja nav aizgājusi. kopš x10 ir nomainījušās tehnoloģiju paaudzes un tāpat gandrīz nevienam to nevajag.
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Gludeklis man ir.

Un tāpēc arī bailes ir. Kad vēl dzīvoju viens, izgludināju vešiņas - un ciemos uz nedēļas nogali. Atbraucu pēc 3dienām, skatos gludeklis palicis ieslēgts, stāvus uz dēļa palicis un nosvilis. labi, ka nekas cits. Gludeklis gan bija viens no Gerkena kunga brīnumiem, bet savu funkciju līdz tam bija pildījis godam. Tagad ir (dārgs Filipss, laikam.) es ar viņu nedarbojos, bet respekts ir palicis.

Draugs (deviņstāvenē) pa brīvdienām 5 stāvus ar karsto ūdeni noskaloja. Pēcāk raudāt gribēja, kāds rēķins no kaimiņiem. Namupārvaldē tik smīn - tavas trubas - tu arī vainīgs. Savā fazendā pats sev saimnieks, bet nu tomēr. 

Gudrai mājai pirmkārt jāseko līdzi saimnieka stulbībām. Tāpēc jau viņa gudra. :)

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

tie jau sen kā atslēdzas automātiski pēc noteikta skaita minūšu dīkstāves.

Man laikam tāds pavecs Philips. Neesmu novērojis atslēgšnaos. Lai gan, kas viņu zin... 

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Vienā tv raidījumā eksperimentēja - vai var gludeklis ugunsgrēku izraisīt. Atstāja viņu ieslēgtu uz dažādiem apģērba gabaliem. Drēbes protams ka tika sabojātas, smirdoņa un dūmi bija, bet pat sintētika neaizdegās! 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...