Jump to content

DIY R2R DACs


RudeWolf
 Share

Recommended Posts

Kā saka, kā gadu iesāksi, tā arī pavadīsi. Tad nu šis laikam būs mans 2015. gada hifilītiskais projekts - tā mērķis ir ne tik daudz sasniegt kaut kādu skaņas kvalitātes referenci, bet gan vienkārši parotaļāties ar interesantu tehnoloģiju. Kas zina - varbūt, ka beigu galā skanēs pat labi.

 

Tad nu ir pasūtīta šāda plate - 

 

dam1021_top.jpg

 

Visi Inspektori Capi un JDATi saķer galvu - kas pie velna? Vai tas kāds ķecerīgs skaļuma regulators vai smd rezistoru sildīšanas ietaise? Nē - tas ir DAC's, kas analogā signāla ģenerēšanai izmanto R2R tīklus. Jep - beidzot būs jauka dzīva mūzika, nevis kaut kāds pretīgs noizšeipings!

 

Pirmoreiz projekts parādījās DIYA forumos, kur kāds dānis Serēns uzrādīja plates prototipu un šādus harmonisko invalīdu mērījumus -

 

fft_-1db.jpg

 

fft_-60db.jpg

 

Spektri nav tie tīrākie, toties harmoniku saturs ir interesants - no vienas puses - to ir daudz, no otras - to amplitūda ir salīdzinoši zema. Būs interesanti saprast, kā tas ietekmēs subjektīvo skanējumu.

 

DACs ir spējīgs strādāt ar maksimāli 24 bitu signālu, bet tā iekšējie procesi notiek 28 bitos, kas ļauj vismaz četrus bitus izmantot skaļuma regulēšanai - tā realizēta pieslēdzot platei parastu lineāro potenciometru. Modulis ir aprīkots arī ar FIFO reklokeri, kas izpildīts līdzīgi Normunda DACā atrodamajam izstrādājumam.

 

Vairāk par projektu pastāstīt varēšu, kad pienāks pati plate. Šeit atrodama visa oficiālā informācija.

Link to comment
Share on other sites

He, ļoti interesanti!

Kā reiz zinu, ka Normunds arī apsvēra tāda iegādi. Es ar pa visam nesen palasīju par šo DACu un tas ieinteresēja.

Interesanti, kādu versiju Tu paņēmi- šķūnēto, parasto vai vidējo?

Link to comment
Share on other sites

Paņēmu to, kurai precīzākie rezistori, jo tiem temperatūras nobīdes ir viszemākās - 5ppm. Patiesībā interesanti būs noskaidrot, vai plati kaut kā nevajadzēs termoregulēt.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Ak vai, man arī tāds stāv pasūtīts ar 0,01% rezistoriem. :)

 

Reklokeris tur ir it kā līdzīgs, bet ne gluži.  Tajā iancanada izstrādājumā, kas man stāv uz Buffalo, ir liels FIFO buferis (4Mbit), kas vienmēr tiek iepildīts līdz pusei.  Tas lai neapraujas signāls gadījumā, ja ienākošais SPDIF ir pārāk lēns vai ātrs un iztukšojas vai pārpildās buferis.  Pluss tam ir tāds, ka var lietot jebkuru ultramega mazdžitera oscilatoru. Mīnuss ir aizture, kas 44.1 kHz sample rate gadījumā ir ap 0,7 sekundes.

Šajā R-2R reklokerī ir maaaziņš buferītis ar aizturi uz dažām milisekundēm, un ir izmantots programmējamais Si570 oscilators.  Ja buferis tukšojas vai pārpildās, Si570 frekvence dinamiski tiek attiecīgi pieregulēta.  Viltīgi. Savā ziņā tāds džitera noise shaping sanāk, kur augstākas frekvences fāzes troksnis tiek nostumts uz daudz zemāku frekvenci.

Link to comment
Share on other sites

Varēji uzreiz ņemt četrus un saprogrammēt digitālo krosoveru!

 

Bet nu - forši, ir jau idejas par to, kā būvēsi? Es domāju, ka kaut kāds Amanero ir jāpaņem, nezinu, vai pat ir jēga ņemties ar USB izolāciju, ja i2s jau iedzimti ir izolēts. Ienākošo optiku un SPDIF varētu organizēt uz Twisted pear moduļa.

 

Par barošanu teorētiski varētu pat baigi neiespringt.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Atšķirība starp ŅEMT četrus un PIRKT četrus ir kaut kāds četrciparu skaitlis tomēr...

 

Nekāds lielais DIY jau tur nesanāk, stipri pašpietiekama tā plate ir.  Būs gatava dokumentācija, tad arī domāšu ko tur darīt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

jā, šis ir interesants, palasījos diy audio. gaidu atsauksmes.


tātad tev ir visniknākā versija ?

Link to comment
Share on other sites

Pagaidām gan problēma esot ar to, ka šamējs "klukst" uz ienākošā signāla Fs maiņām.

Link to comment
Share on other sites

Gaidu vēl detaļas. Ja būtu iespēja, tad jau sen būtu salodēts un uz galda mētātos.

Link to comment
Share on other sites

Principā viss! Lai sāktu vajag vai nu bipolāro barošanu ap 12V vai 7VAC trafu. Tāpat arī jāsalipina kāda digitālā ieeja.

Link to comment
Share on other sites

Ja ļoti vēlies un ilgi ir jāgaida, bipolāro barošanu gan jau varu aizdot. 7VAC trafa gan nav..

Link to comment
Share on other sites

normundss

Kūl! Mans vēl nav izsūtīts. 

Coax SPDIFu jau elementāri piemest.  Paņem kādu 1:1 trafiņu, piem DA101C, vienu 75R rezistoru paralēli trafa "sekundārajam" tinumam (kurš pie DACa), pie otra tinuma RCA ligzu un gatavs.

Link to comment
Share on other sites

Tik vienkārši arī nebūs.

 

spdif1-2.png

 

P.S. Ieviesusies maza kļūdiņa - gan jau, ka redzams kur.

Labots - RudeWolf
Link to comment
Share on other sites

normundss

Viņam dokumentācija ir nopublicēta? Būs jāpaskatās. 

Tur laikam kaut kāda ieejas specifika, ka vajad atsiet pret 1.2V.  Kāpēc tur ir 330R nevis 75, īsti nesaprotu, varbūt pašai ieejai zema pretestība.

Pēc šīs bildes izskatās, ka tur ir viena diferenciālā un viena TTL SPDIF ieejas, un izolētā I2S.  Principā pietiek tipiskam pielietojumam, es jau bijos, ka vajadzēs arī ieeju komutatoru priekšā likt.

Link to comment
Share on other sites

Pilnā doķene vēl nav. Šis ir sakasīts no Serēna sporādiskajām piezīmēm topikā. Ieeju komutācija notiek pēc automātikas, kam var pielokoties, vai arī ar pārslēgu. Patiesībā izskatās, ka DAC'u varēs iestūķēt ļoooti mazā half rack kastītē.

 

Ja Tev, Normund, rodas ideja uzzīmēt platīti SPDIF (Coax+Toslink) terminālim, tad es labprāt piemestos pasūtījumam.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Ir doma uzzīmēt ieeju plati, kur var uzspraust arī amanero. Bet tas nebūs tagad uzreiz, jādabū rokā DACs un ieejas ligzdas, jāizdomā kaste un jāsaprot izmēri. 

Cik vispār tā DACa plate ir liela?

Link to comment
Share on other sites

Neko liela nav - 81 x 147 mm. Man kaut kā bildēs visas plates izskatās lielākas nekā dzīvē.

 

Par input plati, kur sēdinās Amanero esmu tikai par. Ir idejas par to, kāda tā būs? Amanero sēdēs uz headeriem un optika/coax kaut kur blakus?

 

Šodien dabūju mazmazītiņo toru un varētu jau kaut ko pablēņoties.


Ok, ieslēdzās normāli - tagad jāsagaida komponentes digitālajiem pievadiem.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Tas viss varētu saiet Modushopa 1U Galaxy 230x230 kastē, kas man stāv rindā uz kanibalizēšanu.  Tikai priekš/pakaļ paneļus vajadzētu jaunus uzsūtīt, betskopums maksāt 25 eur par piegādi 10 eur vērtai precei.  Kāds netaisās kaut ko no modushopa ņemt tuvākajā laikā, varētu sakombinēties?

 

Ieeju plate varētu būt tāda, lai visas ieejas ir vienā rindā uz āru, un liels headeris uz dacu.

 

Viņējie internetbodnieki bija kaut kur pazaudējuši manu maksājumu. Pēc brēciena kāpēc man nekā vēl nav, viss atradās un piektdien vajadzētu būt klāt.

Link to comment
Share on other sites

Nu labi, izdomājam sūtījumu no Modushop. Es arī laikam stūķēšu iekšā 230x230 melnajā kastē, bet pagaidām vēl neesmu sapratis, kur likt iekšā jaudinieku, ko plānots uzbūvēt pēc šī DACa. Ideālajā gadījumā gribētos jaudai kasti arī uzsūtīt tai pat reizē.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Vakar pamēģināju uztaisīt pirmo uzmetumu ieeju platei.  Pašauri jau sanāk tajā 230mm kastē, ja grib visas ieejas un izejas uz aizmugures paneļa.  1U kastē vertikāli arī neko nevar izvietot. Šādā platumā plates korpusā saiet un paliek vieta IEC barošanas ligzdai, bet ne RCA konektoriem.  Ja uz dac plates nelodē J6 un J8 konektorus, tur gandrīz vai sanāk vieta priekš RCA, bet ne gluži.

 

Man bija vēlme izmantot vienu lielu plakano kabeli, kas otrā galā sadalītos uz trīs galvām - 2x13P uz J3, 2P uz 1.2V un 2x3P uz priekšas paneļa vadību (ieeju slēgšanai un skaļumam). Jāpamēģina nolikt garo konektoru vertikāli, tā varētu ietaupīt vēl vismaz kādu centimetru platumā. Baigi negribas likt 3 dažādus mazākus konektorus un tad vilkt kabeļus krustu šķērsu.

 

dam1021-34p-v02a-brd.png

Link to comment
Share on other sites

normundss

Ko Tu domā ar "pārveidotājiem"?  Štepseli, kurā mīnuss ar GND savienots kopā? Ja tā akurāt grib darīt, tad jēdzīgāk būtu izmantot XLR kabeli un pāreju OTRĀ galā.

 

Bildēs izskatās, ka uz plates SE izejas draivo LME49710 opamps.  Tas tomēr ir cienījamāks risinājums. Vēl labāk būtu iebūvēt to opampu (vai citu adekvātu BAL-SE risinājumu) nākamās iekārtas ieejā. 

 

Vispār jau viss atkarīgs no vēlamā rezultāta.  Ja mērķis ir saglabāt signāla tīrību, tad diferenciālā signalēšana ir labs risinājums.  Ja gribas "uzlabot dzidrumu" ar RFI piešprici, lieto RCA kabeli ar nesavītiem , neekranētiem sudraba vadiem. 


Pabakstīju vēl ieeju plati. Ar vertikāli novietotu lielo ligzdu var samazināt platumu līdz 65mm, kas principā ļauj kastē iestūķēt arī RCA izejas.  Bet nu jārēķina katrs milimetrs.  Galīgi nepatīk, ka šādā variantā digitālo signālu kabeli sanāktu laist tieši pa virsu analogajai daļai.   Pamēģināšu vēl nostumt to lielo konektoru uz leju zem amanero.  Vēl varētu samazināt kopējo platumu, noliekot Amanero moduli vertikāli uz sāna, bet nu tad būs pretdabisks sexs ar konektoriem.

dam1021-34p-v03-brd.png

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

 

 

pagaidām vēl neesmu sapratis, kur likt iekšā jaudinieku, ko plānots uzbūvēt pēc šī DACa

Hypex Ncore? :)

Link to comment
Share on other sites

Nā, Normunds mani ir sabiedējis par tiem D klases pastiprinātājiem. Plus - nCore ir dārgs, maita! Tā vietā padomā ir sataisīt tādu pusģeķību kā AB klasi ar SMPSU barošanu. DIYA ir tāds First One modulis, kas šai lietai labi noderēs.

 

Runājot par ieejas plati - nezinu, vai konektoru vajag mest zem amanero - domā, ka vadu neizlocīsim pa korpusu esošajā variantā?

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

Žēl, nebūs iespējas Tev palūgt paklausīties. :) Domā, ka NCore nav lielu soli priekšā UcD? Pēc atsauksmēm spriežot, tā vajadzētu būt, kaut salīdzinošos mērījumus redzējis neesmu. Labi, beigšu offtopic-ot. :)

Link to comment
Share on other sites

Es jau tāpat netaisīšu astoņus kanālus!

 

P.S. To First One daži klausītāji ir atzinuši par pārāku nekā nCore.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Nu nav jau TIK slikti ar to D-klasi.  Tas pats L25D, ja to puslīdz sakopj, skan gluži pieņemami.  Priekš interneta radio klausīšanās pat labi, ko nevar teikt par UcD.  Ja L25D būtu sakarīgāka plate, varētu būt vēl labāk.  Ir gan tāda īpatnība, ka tas ir jutīgs pret dažādiem ieejas un skandu vadiem.  Tā kā RF tur gāžas ārā gan no ieejām, gan no izejām, tad nav nekāds brīnums.  Vispār pastiprinātāju sadaļā ir viena tēma, kur būtu tēmā diskutēt par šīm tēmām. ;)  #hint#hint

 

Par ieejas plati - ātri pastumdot komponentus, variants ar lielo konektoru uz leju no Amanero izskatās vislabāk.  Vēl jāiztrasē, bet visticamāk palikšu pie šāda varianta. 

Jāskatās kā tas viss dabā savietosies kastē.  Ja nu vēl sanāks par maz vietas, tad atliek tikai tādi drastiski mēri kā nelikt IEC barošanas ligzdu, vai likt Amanero vertikāli uz sāna, vai likt SPDIF ieejām šāda veida kroplību AV20853-40.jpg, vai meklēt citu kasti.  Neviens no šiem variantiem man lāga nepatīk...


Kaut kā tā man tās ieejas salikās, pagaidām fināls.  Prasās arī priekšpaneļa vadības/indikācijas plati uzzīmēt ar slēdzi, lediem un konektoru pocim un šleifei un ieeju plati.

dam1021-34p-v04-brd.png

Link to comment
Share on other sites

Šodien saņēmu Amanero - varēšu laikam arī kaut kādu skaņu vakarā dabūt ārā,

Link to comment
Share on other sites

normundss

Es savukārt saņēmu DACu.  Izskatās labi, bet dažas lietas no tehniskā viedokļa ir, maigi izsakoties, apšaubāmas.  Laikam būs jāaiziet uz diya forumu par šito padiskutēt. 

Link to comment
Share on other sites

Es abiem topikiem DIYA turu roku uz pulsa. Būs interesanti palasīties.


9FficSV.jpg

 

Skan, bet ar rezervācijām. Nomainoties signāla Fs vai nu Amanero atslēdz signālu, vai arī DACs zaudē locku uz kādu pussekundi. Pēc tam pieslēdzas ar nejauku plokšķi.

 

Skaņa pagaidām ļoti daudzsološa.


Vakardien visu dienu klausījos (R2R->QRV08->LCD2).

 

Priekš kāda iepriekš nezināma dizainera kā pirmais izstrādājums šis ir ļoti labs. Galvenā priekšrocībā, salīdzinājumā ar Stello, ir mikrodinamikā. Citiem vārdiem sakot - augsta izšķirtspēja nelielas amplitūdas signālam, īpaši, ja materiālā reizē sastopami klusāki un skaļāki instrumenti. Ja Stello šādos gadījumos piedāvā tādu kā skaņas sienu (ļoti pārspīlējot, protams), tad šis DACs man ļauj vajadzības gadījumā sakoncentrēties uz jebkuru detaļu un sadzirdēt to.

 

Kad klausos uz skandām, tad var dzirdēt to, ka skatuve arī labāka - precīzāka instrumentu lokalizācija.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jāsaka, ka šim DACam ļoti noder iespēja mainīt digitālos filtrus caur serial savienojumu. Iepriekš 16/44 ieraksti bija ar nedaudz griezīgām augšām, bet tagad - daudz labāk.

Link to comment
Share on other sites

Kā viņam ar to klikšķēšanas novērsšanu pie bitreita maiņas? Ja godīgi, mani tas stipri vairāk kaitinātu, nekā griezīgās augšas, kuras vari vismaz nosacīti ārstēt pats.

Link to comment
Share on other sites

Nav vēl novērsta. Tiesa, uz papīra tā problēma izklausās daudz lielāka nekā ir dzīvē.

Link to comment
Share on other sites

Man lielāka problēma šķiet tā, ka šis DACs norauj signāla locku (un līdz ar to skaņu) uz ~3 sekundēm pat pie minimāla (dažu mikrosekunžu) I2S CLK signāla pārrāvuma, kas bieži notiek Foobarā pārlecot uz citu dziesmu vai citu vietu tai pašā dziesmā.  Var jau būt, ka Foobar2k pie vainas ka signāls tiek norauts, varbūt Amanero USB, bet vienalga nesmuki no DACa puses tā izpildīties.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...