Jump to content

Pareiza naža asināšana. Meklēju profesionāli.


Sgt. Pepper
 Share

Recommended Posts

Pirms aptuveni gada mani sāka urdīt doma, ka gribu labu, kārtīgu kabatas nazi. Meklējumi turpinājās nesteidzīgi, vairākus mēnešus pētot brendus, asmens metālu atšķirības, ergonomiskumu, izmēru, izturību, cenu utt. Pēc cītīgas rakšanas interneta dzīlēs nolēmu par labu Spyderco Endura 4 ar VG10 metālu sakausējuma asmeni un flat grind asmens griezumu.

 

Nazis atnāca ass kā žilete un turējās tāds labu laiku, aptuveni pusgadu, līdz es savā gudrībā mēģināju to dabūt vēl asāku... :mda: Protams, pēc asināšanas tas kļuva trulāks nekā bija iepriekš, ko es centos labot asinot, asinot, asinot ar slapju +/- 1000 grit galodu, skaidu noņēmu velkot gar ādas siksnu. Teoriju zinu, taču vienu konstantu leņķi ar katru vilcienu noturēt nevaru. Asmeni asu dabūju, bet ne žiletes asu un ne uz lgu laiku. Sapratu, ka asmens mala ir sačakarēta un pats to atpakaļ nedabūšu, tāpēc aiznesu uz pirmo nažu asinātavu, ko zinu. Liela kļūda. "Meistars" nazi noasināja ar rupju elektrisko galodu HVZ kādā leņķī, nevienādi no abām pusēm ar vilni un skaidu. :shok:
 

Mājās gan dabūju asmeni daudzmaz pieklājīgu ar vienu rupjo un slapjo, smalko galodu, taču tas nav ne tuvu sākuma asumam un izturībai.

 

Es meklēju darbnīcu vai konkrēta cilvēka kontaktus, kas prot kvalitatīvi uzasināt nazi. Kādu, kas dabūs spicu un asu galu, uzasinās asmeni precīzi 15 grādos no abām pusēm vienmērīgi visa asmens garumā un nopulēs asmens malu līdz spoguļa spīdumam. Ja kāds zina, kur to var izdarīt, vai spēj izdarīt pats, lūdzu dalieties ar informāciju.

 

Paldies! :)

Link to comment
Share on other sites

(labots)
Teoriju zinu, taču vienu konstantu leņķi ar katru vilcienu noturēt nevaru

 

Šitādu tev vajag (to plastmasas uzliku):

$_35.JPG

12 EUR maksā: http://www.virtuveslietas.lv/lv/Indukcijas-plitis-Adapteri/t1/3/t2/18/t3/53/287

 

Platiem asmeņiem ideāli tāds izmērs. Tojiro japāņu nažu veikalā (Tērbatas/Dzirnavu stūris, http://www.virtuveslietas.lv) kad pirku, man prasīja kādam nazim, nopirku kā linkā Ieej, paprasi šauram nazim (paņemot līdzi savējo) - tur varēsi arī pamēģināt, vai der. Ļoooti atvieglo procesu + notur konstantu leņķi. Pamēģini ar tādu.

Labots - usver
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Pēdējo reizi, kad runāju ar vienu mediķi (podologu) par instrumentiem, man viņa ieteica asinātavu Barona ielā netālu no Stabu. Tur varot uzasināt instrumentus, ja profesionāli meklē. Drošības pēc pārjautā viņiem, vai viņi ir īstie :D


Jā, izskatās, ka tas pats vien ir, cālī arī iesaka (blakus blue box): http://calis.delfi.lv/forums/tema/18217778-manikira-knaiblisu-asinasana/http://forums.delfi.lv/read.php?f=111&i=274995&t=274995 

Link to comment
Share on other sites

Guncha
(labots)

Man laiciņu atpakaļ radās doma, ka varētu sniegt asināšanas pakalpojumus, bet radās arī aizdomas, ka nebūtu pieprasījuma un nav ne mazākās nojausmas par izcenojumiem.

Labots - Guncha
Link to comment
Share on other sites

Msnikss

Es pats asinu nažus hobija līmenī - protams, materiāls ir parastākais stainless steel, bet spalvas no rokas griež labi,kā arī papīra lapu var šķēlēt :D

Ar rupjo graudu šmirgeli factory asinājumu(<) likvidēju un izveidoju uz aci pēc iespējas mazu leņķi, bet ne pārāk mazu(viss uz aci) un ar smalko šmirgeli jau noņemu plānu slāni,tā lai nepaliek raupjš 'zāģis'. Pēc tam ar smilšpapīru p1000 'pa slapjo' noņemu plāno skaidiņu un visbeidzot uz krievu laika keramikas šķīvja apakšas vēl 'piedzenu' asmeni līdz žiletei.(Bija pareizs nosaukums šai darbībai, tikai neatceros..)

Priecīgi par tādu nažu asumu esam tikai mēs ar tēvu, tādēļ arī lietojam tos tikai mēs. Saprotams, ka asums saglabājas neilgi, bet man nav slinkums sešas reizes pārvilkt pār šķīvja apakšu un atkal nazis kārtībā :)

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Spyderco ir pašiem savas asinātavas, ar visiem leņķiem un vajadzīgajiem akmeņiem. Cena protams laba.

 

Šo stāstu vajag ielikt guns.ru sadaļā, lai kāds ar sirdi aiziet. hihi

Labots - Fruzz
Link to comment
Share on other sites

pcruksis

Rīgā pretī Bērnu Pasaulei ir maziņa darbnīca, strādā tur tāds onkulīts kurš noasinās tev da jebkādu griežamo pēc pasaules standartiem, pie viņa nes asināt dunčus un nažus mednieki. 

wytk74zqc2wmgwmlqoc.png

Man arī uzasināja, tagad staigāju ar dunci. :D

Link to comment
Share on other sites

romajo

Reiz asināju šādu dranķi (metāls, kā "plastalīns"), asināju uz kkādas lētas divpusējas galodas ar rupjo un gludo akmeni. Trinu ļoti ilgi, nosēdos pie teļuka, lūrēju filmu un monotoni trinu, ik pa laikam saslapinot galodu. Tā praktiski visas filmas garumā. Rezultātā ar nazi varēja skūties, ne ilgi, jo metāls mīksts un ātri atgriezās, vismaz tas pirmais žiletes asums. Taču man pašam par izbrīnu nazis palika salīdzinoši ass diezgan ilgi (knaģus varēja sagriezt viegli), kāmēr pazuda sēņojot.

Bērnībā skatījos raidījumu par japāņu nažu, zobenu u.c. griežamo asinātājiem. Šamie izmantoja super gludus un cietus akmeņus. Kā piemērs tika asināts rokas ēveles nazis. Vecis to nazi trina tik ilgi, kāmēr tas pielipa pie galodas (vertikāli). skaidu noņēma planu, plānu, caurspīdīgu.

Secinājums, Nažu asināšana ir ļoti likietilpīgs process, ja vien grib lai nazis būtu ass ilgi.

Link to comment
Share on other sites

pcruksis

Es jau nesaku ka mednieku nazim jābūt kā samuraju zobenam, ja pieklājīgs mednieku nazis maksā stipri pāri 200$, neviens jau nenesīs uzasināt/sačakarēt nazi uz centrāltirgu.

Internetā mednieku forumos ir pietiekoši daudz jautājumi un atbildes par asināšanu.

Link to comment
Share on other sites

darklight

 

 

bet kam medniekiem ekstra ass nazis vai duncis?

Ar neasu  nazi tak lāci neuzšķērdīs :-/

Link to comment
Share on other sites

jozhix

Man ir "kjiinieshu" Spyderco Triange asinaamais. Komplektaa rupjaa un smalkaa galodas, nazi var asinaat 30 un 40 graados. 

Nezinu cik tam V10 viss slikti, iespeejams jaapeerk dimanta galoda (ja kas, origjinalaas galodas ir uz vietas nopeerkama http://arsenal-lv.com/).

Pats asinu savu Spyderco Militia uz 40 graadiem (uz 30 tikai virtuves/pavaarnazhus), spalvas skuj labi. Ikdienaa gan lietoju Morakniv nazhus :).

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711
(labots)
Man laiciņu atpakaļ radās doma, ka varētu sniegt asināšanas pakalpojumus, bet radās arī aizdomas, ka nebūtu pieprasījuma

Ja tev ir 140 gadu meistarības pieredze, tad pieprasījums noteikti būs. Klienti paši tevi atradīs. 

Labots - viesturs0711
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

Mājas nažus asnu ar akmeni - Arcansas - pēc skata līdzīgs granītam, bet mīkstāks. Savulaik no vien lv biedra, caur Ebayu nopirku kaudzi galodu un daļu pie kapakmeņmeistara sagriezu mazos stienīšos sievai, kas ir zobārste, kirešu asināšanai - tās vajag ļoti asas, bet ar pārāk rupju galodu to smalko galu norīvēs 2 reizēs un atkal jātērē 30Eur par jaunu instrumentu. Savulaik biju šokā, kad mazs galodas gabaliņš pie dentistu piegādātājiem maksāja 40Eur. Pēc paburkšķēšanas un iepriekšminētā biedra uzmeklēšanas pa 60Eur uztaisīju tik daudz asināmos kiretēm, ka 4 zobārsti visu savu mūžu tos nepirks pie laupītājiem... un man paliks nažiem. 

Svarīgākais ko ievēroju - jo ātrāk uzasinās nazis, jo ātrāk tas notrulināsies.

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Pirmkārt, nevienu nazi nevajag asināt kā žileti. Protams, var uzasināt tādu, ar ko var kūsi no rokas nošņāpt, bet skūties ar tādu nebūs forši. Ikdienas vai medību naža asmeņa ģeometrijai ir jābūt tādi, lai tas būtu arī izturīgs, nevis žilete.

Link to comment
Share on other sites

Sgt. Pepper

Paldies par atbildēm!

 

@RudeWolf Asmens formas un metāla izvēle nebija nejaušība. Ciets VG10 metāls un full flat ground  asmens forma bija zelta vidusceļš manai vajadzībai - ikdienas lietošanai dažādiem darbiem. Žiletes asums turējās arī pēc nazi pieliekot pie skarbākiem darbiem. Kā jau rakstīju - tikai pēc pusgada lietošanas es sāku just, ka nazis vairs nav TIK ass kā bija.

 

@Jozhix Iemetīsi konkrēti tevis pirkto ķīniešu Triengle linku?

 

Visticamāk vispirms aiznesīšu pie kāda no šeit ieteiktajiem onkuļiem lai izlabo vēl labojamo un tad nopirkšu kādu kitu un trenēšos asināt pats.

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf
(labots)

Es tikai saku, ka žiletes asums nav vajadzīgs. Tu ar to nazi tak neskūsies! Pārāk plāns asmenis, it īpaši, ja ir ciets var sāk lūzt un tad to uzasināt vairs nebūs tik viegli!

Labots - RudeWolf
Link to comment
Share on other sites

Sgt. Pepper
(labots)

Tev taisnība, vajadzīgs nav. Taču, ja es zinu, ka šī konkrētā metāla asmens, perfekti uzasināts 15-20 grādos no katras puses, spēj būt tik ass, nenodilt un nelūzt pie aktīvas lietošanas es nespēšu nomierināties, līdz tas nebūs tāds, kāds tas bija to izpakojot. ;)

Labots - Sgt. Pepper
Link to comment
Share on other sites

Mõbijs

Tu esi slims. Ir vērtīgākas štelles, kur enerģiju un prāta spējas ieguldīt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Jā, pērc austiņas par štukāru un būvē pastiprinātājus! Kā kāds uzdrošinās aizrauties ar lietām, ar ko neaizraujos es?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

 

 

es nespēšu nomierināties, līdz tas nebūs tāds, kāds tas bija to izpakojot.

 

Iespējams, ka pati asmeņa smaile bija kā īpaši termiski vai ķīmiski apstrādāta rūpnīcā un iepriekšējo asumu neatgūt ne ar kādām mājas metodēm.

Link to comment
Share on other sites

Didzis
(labots)

Ronalds visdrīzak ir taisnība, asmeņa metāla virskārta visdrīzāk bija speciāli apstrādāta un to asinātājs Vasja, ar savu šmirģeli, nu nekādīgi nevarēs atkārtot.Var jau nez ko reklāmā naža ražotājs rakstīt, bet viņam ir izdevīgi lai Tu pērc jaunu nazi, nevis veco asini. Tie laiki pagājuši, kad mazdēls vēl lietoja vectēva nazi. Tagad viss ir vienreizējs. Tu nopirksi jaunu nazi tikai tapēc, lai pārliecinātos, ka tas tiešam ir asāks par asināto un ražotājam to tik arī vajag. Nažu ražošana ir tadas pašas problēmas kā mehānisko pulksteņu ražosanā vai zirgu pakavu kalšanā, tos vienkārši nevajag. Nē ,nu tādiem kā RudeWolf vajag, bet tas ir izņēmums. Mājsaimniecība asu nazi nevajag, pilnīgi pietiek ar parastu,kuru pāris reizes pārvelk galodai un saimniece sagriež gaļu. Maize jau ražotājs sagriezis, desu var veikalā sagriezt, ber sieru ar neasu nazi nogriezīs. Jā,kad nopirksi jaunu nazi, tad uztaisi asmeņa bildi ar mikroskopu. Tur viss būs smuki redzams un varēsi salīdzināt orģinalo virsmu ar asināto. Simts punktu , rūpnīcas navarotus atkārtot neizdosies.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

nnoname

 

 

Tagad viss ir vienreizējs.

 

Jā, un kvēlspuldzes ekonomiskās lampas ledus ražo tā, lai tās izdegtu pēc gada, savukārt visos laptopos ir iestrādāts taimeris, kas padara to nefunkcionālus pēc 2 gadiem.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Vecrīgā laikam bija viena nažu štelle, kur meistars savām rokām kaļ un veido, tik cenas ar zvērīgas.

 

Pats esmu griezis, gan ar dārgiem, gan ar lētiem nažiem. Rezultātā izkristalizējās divi lētā gala naži, ka sanāk tieši uz manu roku, jo ir dikti ērti griezt. Asinu protams pats, talkā ņemot smalko smilšpapīru, galodu un ūdeni. Sanāk diezgan labi! 

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Spyderco Endura 4 nu gan nav tas nazis, ko ražotājs gribēs, lai tu izmet pēc pirmās notupināšanas. Ir viņiem pašiem pārdošanā galoda, bet tai cena nav super salda. Es pats asinu uz diviem japāņu akmeņiem, ko nopirku nažu bodē Tērbatas ielā. Čakars, protams, baiss, bet nu - naži man ir tādi, kurus pārāk bieži nav jāasina, ja vien negriez pret šķīvi vai granīta virsmu. Ja pašam nav luste mācīties asināt, var nest, lai uzasina. Arī visādi feģas un koļas to nazi dabūs atpakaļ asu, kā smejies naži nav gluži vakar izgudroti un tos asina jau ļoti sen.

Link to comment
Share on other sites

romajo

 

 

Maize jau ražotājs sagriezis, desu var veikalā sagriezt, ber sieru ar neasu nazi nogriezīs.

Vēl tik paliek tomāts, ko, ja grib sagriezt cmuki, ar trulu nazi pat labāk nesākt.

Link to comment
Share on other sites

Guncha

 

 

Tie laiki pagājuši, kad mazdēls vēl lietoja vectēva nazi.

 

Didzi, Spyderco ražojuma naži tiešām ir tādi ko mazbērni vēl varētu lietot. :) 

Link to comment
Share on other sites

androidz

 

 

Mājsaimniecība asu nazi nevajag,

Ar ko tad Jamonu sagriezīsi plānās strēmelītēs, lai gaisma spīd cauri?

Link to comment
Share on other sites

Didzis
(labots)

Nu nezinu,kur jums tos superasos nažus vajag. Tomātu var sagriezt ar visparastāko virtuves Fiskars nazi. Pārlaiž pāris reizes pār galodu un griez ko gribi, kaut caurspīdīgās šķēlītēs. Es jau saprotu, ka "īstam vīram" vajag nazi kā krāniņa pagarinātāju, bet citādāk mūsdienās nazis nav pati vajadzīgākā manta. Nav jau nekas slikts, ja večiem patīk naži šaujamie vai kruti autiņi, bet tas ir tāpat kā taisīt skaņas pastiprinatājus, vai krāt maarkas- hobijs, nevis dzīves nepieciešamība.

Labots - Didzis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Gestapo

 

 

Ar ko tad Jamonu sagriezīsi

Ar speciālo jamon nazi :(

Link to comment
Share on other sites

androidz

 

 

Ar speciālo jamon nazi

Un kāds viņš ir? Pareizi, ļooooooti ass.

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Bet protams - uzasināt var jebkuru dzelzs gabalu un ar to griezt visu, kas pagadās. Tiesa, man uzskats ir tāds, ka kabatas nazim jābūt līdzi. Tā nu ir sanācis, ka daba cilvēku ir apgādājusi ar visādiem instrumentiem, bet asi mums nav ne zobi, ne arī nagi. Tad nu ar nazi var šo funkcionalitāti sev piešķirt. Griez vaļā kastes, pakas, asini zīmuļus... Nazim tak ir miljons pielietojumu tajā pašā ofisā. Tā kā - nazis ir "pagarinājums" cilvēka locekļiem.

 

Un protams, ka nazi, kurš pildīs godam savas funkcijas var mierīgi iegādāties arī par 10-15€.

Link to comment
Share on other sites

jozhix

Domaaju, neviens neshaubaas, ka nazim jaabuut asam. Ar trulu nazi daudz vieglaak guut traumas.

Cita lieta, cik daudz puules jaapieliek, lai uzasinaatu nazi.

Link to comment
Share on other sites

Vakar kā reizi iepirku maximā nazi.. €1.39.. i neko.. mājsaimniecībai ir gana labs.. :D griež visu, ko vajag..

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Lasot šo diskusiju radās interese - autoram beigu beigās izdosies dabūt nazi sākotnējā asumā vai nē ?

Sgt. Pepper - padalies ar rezultātu! 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...