Jump to content

Jaunais lietuvietis- elektroshēma


markei
 Share

Recommended Posts

Sveika tauta!

 

     Šodien trešdaļā dzīvoklī pazuda španis. Kāpņu telpā 2 drošinātāji, abi dzīvi. Jaunais lietuvietis 3-istabu. Aptuvenu plānojumu tūlīt 10 minūšu laikā  uzmetīšu priekštatam. Varbūt kādam atradīsies shēma kur kā vadi iet un kur sazarojas?

Link to comment
Share on other sites

Zvani 112

Link to comment
Share on other sites

Ātri uzmetu plānojumu(nesmuks gan sanāca, bet priekšstatam derēs). Cerams kādam atradīsies elektroshēma.

post-57618-0-86752300-1426618596_thumb.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Drošinātāji tiešam ir veseli? Fāze drošinātājiem vismaz cauri iet?
Varbūtība, ka kaut kur dzīvokli vienlaicīgi sabojājās vadi abās grupās vienlaicīgi ir maz ticama. Tad ir jānotiek kaut ļoti nopietnam (māja sēžas, sienas nobīdās un pārrauj vadus) un ir jādomā par tūlītēju iedzīvotāju evakuāciju nevis par pazudušās elektribas meklēšanu.
Gan jau, ka kāpņu telpas sadale skapī kaut kur būs problēma.

Pagājušo svētdien kā reiz gadījās vienā dzīvoklī meklēt pazudušo elektrību – pusē dzīvokļa fāze ir bet nulles nav. Izrādījās, ka sadales skapī nulles vads nodedzis. Nulles vadi tur ir pievienoti pie padomju laika klemmēm kurām pārlūzušas atperšiebes un tas jau labu laiku kā ir svilis kamēr beigās nodega pa visam.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

- sienā starp virtuvi un istabu, kur tas 3-slēdzis,

 

   Tieši tur arī pazuda- no tās sienas uz abām pusēm. Nav apgaismojums uz tualeti, vannas istabu un virtuvi(3 slēdzis) aiz sienas otrā pusē apgaismojums uz istabu un tajā sienā abās pusēs visas rozetes arī nestrādā. Istabā otrās puses rozetes strādā un pārejās 2 istabās, kambarī un koridorī viss strādā. Par nulles vadu pieļauju, mērīju ar testeri- rāda mīklainus 3 voltus. Tipa skrūvjgriežņa indikātors ar lampiņu kaut kur bija, bet uz sitiena nevaru atrast.

Link to comment
Share on other sites

Hm, trīsslēdzis dara aizdomīgu. Vēl vari atvienot drošinātājus un zvanīt cauri vadus ar multimetra pīkstuli

 

Neredzot situāciju tur grūti pateikt kas un kā.

Labots - Red
Link to comment
Share on other sites

Indikātoru atradu, fāzes nav.


 

 

Vēl vari atvienot drošinātājus un zvanīt cauri vadus ar multimetra pīkstuli

 

  tā arī pārbaudīju, abi pīkst.

3-slēdzi arī biju atjaucis. Tur bija pirmā doma, ka nekontakts. Ārā gan viņu nevilku, jo baidos tos vadus nolauzt, bet izkustināju vadus un nekādu izmaiņu.

Link to comment
Share on other sites

Nē, ne jau drošinātājus zvanīt cauri, bet posmus nozarkārbās. Protams, ja ir nojausma, kur tādas atrodas un vai ir pieejamas (nav ieķitētas zem apmetuma / tapetēm)

 

Šitā vecā alumīnija elektroinstalācija vsp ir pain in ass,  ko līdz kas, tā nekontakts, fāze trūkst vai svilst uz vella paraušanu. Nu neko, kā sacīt, visam savs kalpošanas laiks.


 

 

Indikātoru atradu, fāzes nav.

 

tas nozīmē, ka posmā (emm ? ) ir nolūzis vads / apdedzis kontakts

Labots - Red
Link to comment
Share on other sites

Nu ja zinātu kur tās nozarkābas!

Tikko pamēģināju atvienot pa vienam drošinātājam- pazūd elektrība dažādās dzīvokļa malās, tad tur vainu vairs meklēt nav ko. Uz šo brīdi ir 2 dzīvi drošinātāji un pēc ielejas teiktā 4 nozari, bet kur viņi sazarojas! Nekur nav redzamas kārbas- visas sienas ir līdzinātas, līdz ar to kāds slānis tām virsū ir.


Tiiko vēl atjaucu to 3-slēdzi(realitāte vairs 3slēdža vietā ir viens parastais, viens dubultais un atsevišķa rozete) un katru vadu pārbaudīju uz fāzi, un nav! Atjaukšu vēl istabas slēdzi. Gatavs arī uztaisīt kādu robu sienā, ka tik zināt kur aptuveni tā nozarkārba varētu būt.

Link to comment
Share on other sites

nupat nomainīju elektroinstalāciju līdzīgā paneļu hruščovenē.

vecie vadi visi gāja pa griestu kanāliem.

ievads koridorā pie durvīm, viens vads.

no koridora ārsienas pāri tualetei, vannasistabai, uz virtuves lampu, tur pagrieziens uz kopējās istabas sienu, kur caurumā pie griestiem sadale - virtuves tualetes vannasistabas slēdžiem no vienas puses, caurstaigājamās istabas slēdžiem no otras puses, un rozetkām.

 

tālāk vads iet pāri caurstaigājamās istabas lampasvietai uz malējo istabu, tur iekšsienas augšā sadale slēdžiem un rozetkām, pāri lampas vietai uz dzīvokļa malas sienu. pa sienu cauri sienas skapim uz otru istabu un tur atpakaļ pie griestiem pa vidu pāri lampasvietai, sadale un uz slēdzi pie durvīm.

 

vismaz manā gadījumā visa padarīšana komutējās no caurumiem sienu vidū pie griestiem, vadi sienu paneļu kanālos slīpi vadīti uz rozetēm un slēdžiem. caurumi nosegti ar kantainiem metāla vāciņiem, ar caurejošu skrūvstieni no abām sienas pusēm.

 

ceru ka infa kā palīdz :)

Link to comment
Share on other sites

Nu lūk tur diemžēl sākas tavas lielās problēmas... Cilvēku, kas uzvilcis apmetumu pa virsu nozarenei, neizlaižot to uz āru, jāpakar aiz olām turpat poģītī...

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Visu sarežģī arī fakts, ka koridorā līdz virtuvei (un virtuvē arī) ir ielikti griezti no kaut kādām veselām plāksnēm pilnā garumā un ik pa 40cm nosētas ar halogēnajām 12v spuldzītām, pat nezinu priekš kam tik daudz kādam vajadzēja!!!  Tie griezsti ir kādus 5cm zem vecajiem griezstiem. Malas nolīmētas. Nelaužot ne virs tā līmeņa netikt.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tie griezsti ir kādus 5cm zem vecajiem griezstiem. Malas nolīmētas. Nelaužot ne virs tā līmeņa netikt.

 

Jevro-buduārisma stils. Vajadzēs izveicību, lai salabotu, to visu neplēšot nost. Ja būtu mana teikšana, man valdītu totāls askētisms un manas betona sienas un griestus rotātu vien manu bērnu agrīnie zīmējumi.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tur tak izklausās ka reģipša griesti salikti. Būs vien jāplēš nost. Savādāk skaidrībā netiksi. Protams ne jau visur uzreiz raut nost.

Link to comment
Share on other sites

Mazliet ir pavirzījies uz priekšu. Ervie info palīdzēja.

    Sāku pētīt vietas pret sienas vidu un istabas pusē ieraudzīju mazliet nelīdzenu vietu, paklauvēju, apakšā tukšums. Pārgāju kontūras ar asmeni un uzmanīgi noplēsu nost. Tur apakšā nenormālākie savienojumi no tiem cietajiem vadiem. Mēģināju pakustināt savienojumus ar ieslēgtu slēdzi uz apgaismojumu, nulle emociju.

 

  Red, vairs nav aktuāli par griezstiem, bet reģipsis tas nav!

Link to comment
Share on other sites

Atvainojos par pareizrakstību, pašam kauns, jo latviešu valodas gramatikā biju samērā spēcīgs. Laikam vecums klāt!

      Bet nu par faktu. Sadalē ir 2 savienojumi- uz pusi lielāks nulles vadu mudžkulis un mazāks fāzes vada mudžkulis. Fāzes jau savienojumā tur nav.  Vadi nāk no ārdurvju puses, kopā 7gabali, no kuriem divi uzreiz aiziet pāri un tālāk uz tālākās istabas pusi. Jāmeklē tur, kur rodas tie septiņi vadi.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Te buutu labi gjeneratoru ar probi talkaa njemt un meegjinaat izzvaniit liidz paarraavuma vietai.

Link to comment
Share on other sites

Mõbijs

Man ar šitā bija, nevis lietuvietis, bet lauku specprojekts. Koridorī sadales skapis, durtiņas ar skaitītājiem un drošinātājiem, virs šim durvīm vēl vienas - mazākas, aiz tām vēl trīs automāti - katram stāva dzīvoklim savs. Vot un manējo automātu laiku pa laikam izsita un španis kakraz pusdzīvoklī zuda. Pačolē tur.

Link to comment
Share on other sites

 

 

nu tu reekjinies, ka iet uz griestu lampu, rozeti, sleedzi...

 

      Tie ir vēl atsevišķi, tos es neminēju, jo nojausma bija, kur viņi aiziet. Tur gan mudžkulis no cietajiem vadiem savērpts, ka grūti izsekot katru vadu. Pēc atmiņas izskatījās šādi:

1.) No ārdurvus puses atnāk 7 vadi, no kuriem 2 uzreiz aiziet pāri(it kā uz tālāko istabu)

2.) Kādi 5 aiziet uz 3slēdža pusi un istabas aigaismojuma slēdzi, no kuriem 2 brūnie atnāk atpakaļ, kur pievienojas viens baltais un visi trīs aiziet uz istabas lustru,

3.) 2 vadi nāk uz leju (domājams rozetēm)

4.) vēl 4 vadi aiziet uz virtuves apgaismojuma pusi (1brūns, 2zili, 1balts)

 

         Kaut gan pieļauju domu (kā ervie teica), ka ienākošie varētu būt no virtuves apgaismojuma puses(4.punktā minētie), bet pie tiem fāzes jau nav un tad nav skaidrs kā tālākā dzīvokļa daļa saņem špani.

Link to comment
Share on other sites

līdzīga situācija bija tādā pašā divistabu, mocījos ilgi arvien vairāk karinot pagarinātājus, kamēr dzīvoklis pa daļām atelektrizējās... praktiski nevienā gadījumā problēmu tā arī neatradu, kamēr beigās neuzlauzu visas nozarkārbas un pārvilku visus vadus. Uz tālāko istabu šķiet vads gāja pa to pašu kanālu kas iet uz lustru...

Link to comment
Share on other sites

ZzigizZ

Sveiki.

Lielākais sadalījums pēc skaitītāja jābūt pie ieejas durvīm dzīvoklī- kādi 30cm no durvīm un ~10 cm no griestiem. Paklauvē tajā "rajonā".

Tur tiek viss sadalīts uz tālākajām kārbām.

Link to comment
Share on other sites

Tā kārba ir ārpusē kāpņu telpā vai iekšpusē dzīvoklī virs durvīm? Vakar kāpņu telpā redzēju nelielu vāciņu virs durvīm. Nost gan viņu neplēsu, bet pa spraugu vadus tur iekšā neredzēju, tik betona drupas.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Kārba ir iekšpusē!

Link to comment
Share on other sites

Nu ja 10cm uz leju no griestiem, tad varbūt man paveiksies un būs zem uzliktajiem griestiem vai vismaz daļēji.

Link to comment
Share on other sites

J.Reinis

Pirms plēst nost iekārtos reģipša griestus, labāk aizņemties no kāda pazīstama elektromontiera USB 'kobru' (kameru ar lokano vadu), un palūrēt, kas tur augšā vispār notiek. Ebajā var pats nopirkt par 10$ normālu 2m kobru ar apgaismojumu.

Link to comment
Share on other sites

Vakar neko pieķerties klāt nesanāca, bet izņēmu vienu iebūvējamo gaismekli un pamērīju, ka līdz vecajiem griestiem ir 5cm. Nu vēl apakšā līste kādus papildus 2-3cm. Līdz ar to, ja tā kārba ir 10cm zem griestiem, tad man ir paveicies. Bet ar klauvēšanu to vietu neatradu, viss līdzens un klauvējas vienādi. Ja kāds varētu padalīties ar bildi, kurā redzama sadales kārba attiecībā pret durvu augšu, tad būtu pateicīgs. Citādi negribas izbagarēt vienā pusē, bet kārba izrādīsies citā pusē.

Link to comment
Share on other sites

kurā redzama sadales kārba attiecībā pret durvu augšu, tad būtu pateicīgs.

Bildi uztaisīt nevaru, jo vairs lietuvietī nedzīvoju, bet man tā kārba bija tieši zem griestiem (nevis 10 cm zemāk) un aptuveni vienā līnijā ar ārdurvju stenderi, kas vairāk "uz koridora viduslīnijas pusi".

Labots - Koalīcija
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Ja vajag es varu iedot ģeneratoru ar probi!

Link to comment
Share on other sites

Tiku klāt pie pirmās nozarkārbas. Atrāvu vaļā to vāku no kāpņu telpas ārpusē, kuru iepriekš nebiju ņēmis nost, jo pa spraugu betona drupas vien rēgojās. Tur slānis ar betona drumslām sajaukumā ar pakulām utt, tās parausu nost un apkašā vadi, bet visa kārba un vadi aizpūsti ar makrofleksu.!!!

         Paplūkāju nost tās putas, tagad man aptuveni ir skaidrs. No elektrības skapja nāk 2 pāri vadu (2 nulles un 2fāzes), abi ienāk šajā kārbā. Viens pāris pa taisno aiziet kanālā griestos.

Otrs pāris(fāze pienāk) tiek komutēts:

1.Fāzei pievienojas sarkans vads, kas aiziet atpakaļ tajā paša kanālā(pieņemu, ka uz slēdzi koridora gaismai), pa kuru ienāk abi ienākošie pāri. Turpat iznāk vēl viens baltais(pieņemu, ka no slēdža) un baltais peķerot vienu nulles vadu aiziet pāri griestu kanālā(pieņemu, ka koridora apgaismojumu).

2. Turpat viens fāzes atdalošais vads tiek ielaists starp vecajiem un jaunajiem griestiem (nezinu kādiem nolūkiem, bet tur pie viņiem pienāk plānie vara vadi. Kam viņi tiek izmantoti, fig viņu zinu. To tik iepriekšējais iemītnieks zin.

3. Un trešais atdalošais fāzes vads paķer pārī vienu nulli un abi aiziet griestu kanālā.

         Līdz ar to secinājums. Ja izgriežot vienu drošinātāju, man pazūd gaisma turpat koridorā un izgriežot otru drošinātāju, pazūd tālākajās istabās, tad pušums ir otrā aprakstītajā pārī fāzes vadam starp nozarkārbām.

Link to comment
Share on other sites

Prodigy

Kā tie detektori reālajā dzīvē funkcionē dzelzbetona paneļu mājās? Sen atpakaļ vienu tādu biju atstiepis mājās pamēģināt, tad radās iespaids, ka visas sienas sastāv tikai no elektrības vadiem, it sevišķi, ja nav kaut aptuvena nojausma, kur tas vads ir.

 

Varbūt, ka tagad tie verķi ir precīzāki, tādā gadījumā ieķertu tādu pa 7eur, jo arī interesē elektroinstalācijas shēma, tikai 467.sērijas divistabniekam

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

markei, tu takš tehnisks cilvēks, māki BGA mikrenes pārlodēt - tiešām nesanāk elektrības vadā bojājumu atrast....  :shok:

(pa manam BGA mikreni pārlodēt = kosmoss, vadā bojājumu atrast= kā divus pirkstus apčurāt ;)

 

Esmu lietojis signālu ģeneratoru + probi lai meklētu datortīkla vadus  - strādā tas verķis, tiesa gan tas ar ko es darbojos maksāja krietni vairāk par 7 EUR, Drīzāk 700 EUR - precīzi cenu nezinu. 

Link to comment
Share on other sites

Ronald, takš jau atradu- bojājums ir starp nozarkārbām kaut kur griestu kanālā. Tagad tikai atliek viens- mēģināt ar beigtā vada palīdzību izraut cauri jaunu vadu.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Ronalds_ , pa 7euro nekaads gjengjis ar probi nemaz nesanaak. Nopietni aparaati saakas ar triis cipariem.

Tie 7euro aparaati kaut ko jau atrod, tiesa kaut ko. Uz vienu muura sienu, man ar kauca kaa traks, it kaa visa siena elektriibas vados buutu.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

viesturs0711, bet es par ko! 

 

Es ņēmu probi no sava vecā darba, bet nu laiks ir pagājis, kontakti pazuduši........ 

Nezinu kur LV šādu verķi paņemt nomā.  

 

Lētie varianti pilnīgi nekam nav derīgi.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

 

 

nuuu... vadi taa ne no kaa kanaalaa nemeedz bojaaties. pat alumiinija... es nebuutu tik ljoti paarliecinaats:>

 

      Es zinu tikai to, ka elektrības skapī abās līnijās fāze ir. Viena līnija aiziet pa taisno caur pirmo un otro nozarkārbu uz dzīvokļa tālāko daļu, tur problēmu nav. Otra līnija jau sāk komutēties pirmajā nozarkārbā, kur fāze pienāk un koridorā apgaismojums ir. Tālāk no pirmās nozarkārbas otrā līnija turpina ceļu pa griestu kanālu uz otro nozarkārbu, kur fāze jau ir pazudusi.

         Tātad vai nu es nezinu par kādas vēl savienojuma vietas/nozarkārba eksistenci vai nu man secinājums ir loģisks!

Link to comment
Share on other sites

vadi taa ne no kaa kanaalaa nemeedz bojaaties. pat alumiinija.

Pēc paša pieredzes - iespējams, savulaik, kāds ir urbis/dzinis kādu dībeli griestos un ļoti precīzi trāpījis kanālā :mrgreen:

Labots - Koalīcija
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Vatbuut vads kaut kur pie skrutkas paarluuzis! Man taa ir bijis pieredzee!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Markei, vienu vārdu sakot rūpīgi apskati savienojumus!

Maz ticams ka vads kaut kur kanālā ir pušu!

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kā tie detektori reālajā dzīvē funkcionē dzelzbetona paneļu mājās? Sen atpakaļ vienu tādu biju atstiepis mājās pamēģināt, tad radās iespaids, ka visas sienas sastāv tikai no elektrības vadiem, it sevišķi, ja nav kaut aptuvena nojausma, kur tas vads ir.

 

hmm... izmēģināju te parastu orientēšanās kompasu paneļmājas dzīvoklī - pieliekot pie jebkuras sienas ziemeļvirziens izmainās pa kādiem grādiem 10-15 ;)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...