Jump to content

Pārslēdzis priekš Arduino


Ernestsful
 Share

Recommended Posts

Sveiki,

Galva galīgi beigusi strādāt ar elektrību, vajadzētu ja kāds varētu uzzīmēt shēmu, tā lai varu palais gasimu no arduino caur bluetooth, gan caur parastu fizisku slēdzi. Protams tas viss uz 220v. Pielikumā kāds izskatās mans relejs.

Nu respektīvi vajag tā, lai nemainīgi no slēdža pozīcijas varu ieslēgt viņu caur bluetooth. ja vienkārši ielieku virknē slēdzi, tad vinam obligāti jabūt ieslēgtā pozīcijā, tas īsti takā neder, vismaz man tā škiet....gribās tā, lai ja gaisma ir ieslēgta ar slēdzi, tad pieņemsim ieguļoties gultā varu to izslēgt caur telefona

post-98195-0-51215000-1427036609_thumb.jpg

Labots - Ernestsful
Link to comment
Share on other sites

Ja parasto slēdzi aizstāj ar pārslēdzi, tad kopā ar releju, kuram ir abi kontakti – NO, NC, to varēs komutēt no jebkurā slēdža stāvoklī. Slēguma shēma tāda pati kā ar parastajiem pārslēdžiem, tikai otrā slēdža vietā būs relejs. Problēma gan būs ar to kur visu to Arduino, bluetooth, releju, barošanas bloku sabāzt un kā vadus uz visu šo „saimniecību” aizvilkt. Vēl ir jāņem vērā, ka pārslēdžu gadījumā, programma uz mobilā telefona nezinās kādā stāvokli ir apgaismojums. Var sanākt tā, ka ieslēgts relejs nozīmē izslēgtu apgaismojumu, līdz ar to vajadzēs EEPROM ierakstīt informāciju par releja pašreizējo stāvokli, lai nesanāktu tā, ka noraustoties elektrībai istabā visu dienu degs gaisma, jo Ardunio atrodas izejas stāvoklī – relejs izslēgt, slēdzis ieslēgts, gaisma deg.
Otrs variants ir aizstāt apgaismojuma slēdzi ar „zvana pogu”, un visu apgaismojuma slēgšanu ar slēdzi vai bluteooth uzticēt Arduino.


Pārslēdža shēma:

post-1008-0-76086700-1427039689_thumb.png

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Ernestsful

Paldies, pašlaik laikam neesmu tik gudrs izrādās:D būs laikam japaliek pie tā ka slēdzis jaslēdz virknē....


 

 

Pārslēdža shēma:

izmantoju tavu shēmu, viss strādā, :) par to, lai releji neieslēdzas, kad noraustās elektrība, paziņa teica savādāku variantu, kaut ko saistītu ar releju slodzi.

Link to comment
Share on other sites

 

 

par to, lai releji neieslēdzas, kad noraustās elektrība,
Svarīgi ir nevis tas, lai relejs neslēgtos pats no sevis, dēļ elektrības raustīšanās, bet gan tas lai, relejs pēc elektrības atjaunošanās ieslēgtos tādā stāvoklī kāds tas bija pirms elektrības pazušanas, nevis stāvolī kāds ir ieprogrammēts kā noklusētais.

Atkarībā no galvenā slēdža stāvokļa, lampa var būt ieslēgta gan tad kad relejs ir ieslēgts, gan tad kad relejs ir izslēgts. Noraustīsies elektrība un Arduino ieslēgsies noklusētājā stāvoklī, kas visticamākais, ka būs „relejs ir izslēgts” un lampa degs visu dienu, kamēr kāds nepārnāks mājās un to neizslēgs

Nezinu citu variantu kā šo problēmu var atrisināt nesaglabājot releja stāvokli EEPROM. Var jau protams Arduino papildus pie pieslēgt avārijas barošanu uz pāris AA baterijā vai kādiem akumulatoriem, un tas pat darbosies, bet īpaši eleganti tas gan nebūs.

 

Man vienam projektam uz  Arduino, avārijas barošana ir uztaisīta uz 0,47F lielu SuperCapacitor, bet tas ir paredzēts vienīgi tam, lai elektrības noraustīšanās gadījumā Arduino paspētu ierakstīt pašreizējos parametrus EEPROM, nevis tam lai tas vairākas minūtes, stundas , nodrošinātu Arduino ar barošanu (normālā režīmā datus EEPROM rakstīt nevaru , jo tad dati ir jāraksta pārāk bieži, un jau pēc gada EEPROM rakstīšanas resurss būs izsmelts).

Link to comment
Share on other sites

Varbūt vajag nevis caur ānusu domāt, bet apsvērt pareizo pieeju īstā mērķa sasniegšanai?

Pārtaisi to slēdzi par vājstrāvas slēdzi, kas slēdz paralēli ar tavu Bluetooth, un varēsi programēt ko ienāk prātā.

Piemēram, naktī slēdzis ir primārais aktuators, dienā - bluetooth.

Link to comment
Share on other sites

Pārtaisi to slēdzi par vājstrāvas slēdzi, kas slēdz paralēli ar tavu Bluetooth

Vienkāršāk būtu apgaismojuma slēdzi (pārslēdzi) aizstāt ar „zvana pogu” (slēdzi kurš nebloķējas). Bet nesaprotu kā to uztaisīt ar „vājstrāvas slēdzi, kas slēdz paralēli ar tavu Bluetooth”, lai - gan ar slēdzis, gan ar Bluetooth vadītu releju varētu ieslēgt un izslēgt apgaismojumu. Varbūt vari kādu shēmu uzzīmēt?

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...