Jump to content

Neiet jaunais laptops


SNOOBI
 Share

Recommended Posts

Bonifacijs

 

 

pavisam cita opera ir gpt un mbr. tur vai nu ir jaasagatavo installs, vai jaanones diska formateejums. savukaart sjis nekaadi nav atkariigs no uefi/legacy.

 

pag, vai tad legacy var darboties ar gpt? 


Eh, vispār sadullināji galvu :spruce_up:  :grin:  :grin:  :grin:


pēc 100 grami pat nespēju šo domu izdomāt līdz galam, nojuka un kā ar spilvenu pa galvu

Link to comment
Share on other sites

 Pareizi Lizārds saka UEFI/Legacy Bios ir viena opera, kā es savā prātiņā saprotu, UEFI ir vecā BIOSa jaunākā paaudze, ar visām savām prieksrocībām, Legacy Bios ir vecais labais bioss, kāds tas bijis gadu desmitiem, atkal, kā es savā prātiņā saprotu, bioss atbild par pirmajām instrukcijām dzelžiem, kad tu slēdz datoru iekšā, par to no kurienes sistēmai jābūtojas utt., bet Boņuka cilātais GPT/MBR ir cita opera, atkal, kā es savā prātiņā saprotu, GPT ir jaunākā paaudze, MBR ir vecā labā kārtība, šie divi atbild par disku partīciju organizēšanu, vai kā to sauc. Ja tev ir UEFI bioss uz datora, vari instalēt Windows UEFI modē, ja neko nemuģīsi, saorganizēsies tavi diski GPT formātā, Windows pats reformatēs tavu disku GPT formātā. GPT atbalsta, laikam, tikai 64 bit versijas. Tāpat, ja instalēsi Windows legacy modē, un ja neko nemuģīsi, saorganizēsies tavi diski MBR formātā. Tā es to savā prātiņā saprotu.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu Lizarda links jau īsti līdz galam neatbildēja, bet nu vismaz man ir tāds priekštats miglains ka ja ņem 64bit win tad lai dabūtu mbr ir jālieto legacy a lai dabūtu gpt ir jālieto uefi un tas tā kā notiek tad automatiski, var jau būt ka kaut ko nospiežot var piestartēties legacy un tad izveidot gpt sistēmu, nezinu neesmu mēģinajis. Pats eksperimentējot gpt vareju dabūt vien ja bija flash sagatavots iekš gpt mode un sistēma iestartēta ar uefi un nekādi citādi

Link to comment
Share on other sites

Boņuk, es sev Windows esmu uzinstalējis UEFI modē. Kad instalēju, neko vēl nezināju par MBR un GPT stiliem. Jā, es deleitēju visus disku nodalījumus instalējot Windows (Custom install), es ļāvu Windows saorganizēt diskus. Man sanāca diski GPT stilā. Nebija man nekāds sagatavotais flash, speciāli, lai GPT sanāk, instalēju no pirkta Windows DVD. To vari pats viegli noskaidrot, kas tev ir - MBR vai GPT. Latviski. Vadības panelis => Administratīvie rīki => Datora pārvaldība => Disku pārvaldība => skaties tur diski (Disks 0, Disks 1...), labais taustiņš uz Disks 0 (uz Disks 0, uz uzraksta, nevis uz kastītēm labajā pusē, kur partīcijas, bet tieši uz Disks 0, vairāk pa kreisi) => Rekvizīti => trešais no kreisās augšā Sējumi, un skaties Nodalījuma stils: GUID nodalījumu tabula (GPT). Tātad man ir GPT. Ja zem nodalījuma stils ir MBR, tad ir MBR.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Nu tad jautājums  jau ir tāds vai tai UEFI mode instalējot un neko nezinot par... var piespiest instalēties mbr, bet tas nu tā, galvenais vai iekš legacy var piespiest uz un-inittiaced disc uzlikties gpt

 

Kāda mode ir manam PC es točna zinu jo nelikos mierā instalējot līdz nedabuju stabilu rezultātu pēc vēlmes kā mbr tā gpt veidā - nu ne tāpēc ka man ko vajadzetu, bet tā tīri zinātnes vārdā, jo raugi man ir tāds niķis principā nelasīt teoriju vispār, bet eksperimentu rezultātā izprast kā kas īsti darbojas un kāpēc

Link to comment
Share on other sites

Boni, ta priekš kam tev tas viss. Ir UEFI jaunāks izgudrojums, ir tev viņš - priecājies un lepojies. Ir GPT jaunāks izgudrojums, ir tev viņš - priecājies un lepojies. Kur tev idejas rodas, ka vajag tagad tā un vajag atkal šitā, parakā Googli, gan jau atradīsi, gan jau kāds pirms tevis šitos visus ir izmēģinājies krustu šķērsu. Ir taču lielas priekšrocības, cik es saprotu i tam UEFI, i tam GPT. Tikpat labi tagad varētu sākt skatīt 32 bit OS vs 64 bit OS. 64 bit OS atļauj izmantot RAMu 4 GB un lielāku, tātad es gribu 64 bit OS. GPT ļauj izmantot diskus lielākus par 2 TB, tātad es gribu GPT, UEFI modē dators bišķi ātrāk startējas kā Legacy modē, tātad es gribu UEFI.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

zinātne, vecīt ir mūža lieta!

nu nerakāšu es google, neesmu airlandish mācījies, nesaprotu un neizjūtu īpašu vajadzību saprast, ta neko tādu ko nevarētu ar pāris eksperimentu palīdzību izprast tak viņi vienalga neizgudros, neroku tik dziļi lai ar vienkārši loģikas palīdzību nevarētu līdz krastam aizairēt.

Nu a ja pa nopietnam tad apmēram gadu ākstos ar gpt tāpat vien sporta pēc un pa šo laiku nav bijis pilnīgi neviens gadījums vai iemesls kas to attaisnotu. Ir argmenti pret - ir iespējams uzkrāmēt mbr sistēmu ietaupot dažas partīcijas un vismas 350+ mb vietas uz SSD, plusi gada laikā ta arī nav uzrādījušies

Link to comment
Share on other sites

INTRASERVERNET

UEFI mode, windows ieraksta savu Windows Loader Manager ieksh UEFi. Kam nav sakara ar HDD. Jo cietajaa diskaa netiek tas ierakstiits, vai izveidots boot sektors. Taalaak Windows veido GPT particijas. Kads iemesls. Kaads tam iemesls nepateikshu, bet UEFI atbalsta jau neiierobezhotu gandriiz cieta diska apjomu.

Link to comment
Share on other sites

snukurins, nejauc. NTFS ir failu sistēma. Līdzīgi kā FAT, FAT32... Savukārt GPT ir standarts partīciju veidošanai uz diska. Jaunāks nekā vecais MBR. Pie Windows instalēšanas UEFI modē diski tiek sadalīti partīcijās GPT stilā, vai kā tur pareizāk to noformulēt. GPT attiecas uz disku, tas ir, cieto disku kā tādu, nevis uz atsevišķu sējumu, kā lokālo disku C, C disks ir tikai viens nodalījums sistēmas cietajā diskā, ir vēl citi nodalījumi šajā diskā, sistēmai paredzētie.

Labots - vvv
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...