Jump to content

Termostats/regulators


Tarakans92
 Share

Recommended Posts

Sveiki!

 

Vēlējos pakonsultēties ar pieredzējušiem cilvēkiem vienā jautājumā.

Ir jāizveido temperatūras diapazona uzturēšanas sistēma šķidrumam. Ideja ir tāda, ka šķidrums ir jāuztur, 20-25 grādu diapazonā. Ja šķidrums atdziest zem 20 grādiem, ir jāieslēdz sildelements (visdrīzāk, sildspirāle), bet, ja paceļas virs 25 grādu atzīmes, tad, visdrīzāk aerators, kas, pūšot gaisu šķidrumā, to atdzesēs. Izmeklējoties internetu, sapratu, ka var izmantot šādu digitāli regulējamo termostatu. Bet problēma ir tajā, ka ir jāpērk 2 gabali un ebay'ā sūtīt no Ķīnas man nepatīk - var nogaidīt mēnesi un beigās vienalga neko nesaņemt (ir gadījies sūtot no Ķīnas komponentes). Varbūt Latvijas veikalos ir nopērkams termoregulators, kas spēj nodrošināt šādu diapazona uzturēšanu ar 2 izejām - vienu sildīšanai, otru dzesēšanai. Neder variants tikai ar dzesēšanu vai tikai ar sildīšanu, jo svarīgi ir noturēt tieši diapazonu, nevis minimālo vai maksimālo temperatūru. Vai varbūt kāds ir Latvijas veikalos (piemēram, Argus) ir redzējis par pieņemamu cenu šāda veida termoregulatorus, var būt ar DIY stila. Ja nekas lādzīgs nebūs atrodams Latvijā, tad vajadzēs iet uz risku un sūtīto to termostatus no Ķīnas.

Paldies jau iepriekš! :)

Link to comment
Share on other sites

Lasma.lv tirgo visādus termostatus, lēti gan tas nebūs (cenu var uzzināt uzrakstot e-pastu) un temperatūras sensors būs jāpērk atsevišķi, un arī tā cena būs augta.
Ja gribi lētāk, tad labāk sūtīt no Ķīnas gatavu termoregulatoru, vai arī mēģināt sakombinēt no Arduino, relejiem un temperatūras sensora.

Arī uz ESP8266 var uztaisīt termoregulatoru, tik nezinu vai ir iespējams izveidot 2 termoregulatorus.


PS. Gan jau, ka var atrast arī lētāku gatavu termoregulatoru, ja nav vajadzīgs PID regulatrors. Galvenais lai apraksta būtu  minēts, ka ir ALARM releja izeja. Uz lētiem termoregulatoriem, kuri atbalsta vienīgi termopāra devēju (Thermocouple) var neskatīts, pat ja tas darbosies, termopāra tomēr ir paredzētā lielu temperatūru mērīšanai.

Link to comment
Share on other sites

Man gan liekas, ka diapazons 20-25 grādi ir baigi plašais un tādā miertīgi darbosies visparastākais bimetāliskais termorelejs. Domāju,ka 4$ vērts elektronisks termorelejs nebūs daudz precīzaks. Vot ja vajag 0,1 grāda precizitāti, tad var izmantot dārgus devējus un vadību uz mikroprocesora.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Ja jānotur diapazons, tad būs jāliek divi termoreleji, viens dzesēšanai, otrs sildīšanai.

 

Zinu ir ABB klāstā arī tādi, rīt varu darbā apskatīties modeli. Vismaz nebūs ķīnietis.

Link to comment
Share on other sites

Tādi palēti termoregulatori(http://www.banggood.com/-50-110-DC12V-Cool-Heat-temp-Temperature-Control-Switch-p-912023.html), kādus arī autors norādija, protams derēs un līdz maniem laukiem tie no banggood.com atnāca 17 dienā... Notestēju un strāda labi, pat ar 0.1°C histerēzi un arī rāda precīzi...

Vēlamies lepnāk, tad: http://www.tme.eu/en/details/z31y-hsrb/temperature-regulators/ascon-tecnologic/(neaizmirstot NTC devējus turpat) arī tie strādās labi pie 0.1°C histerēzes un saņemt vari Rīgā, pat jau otrajā dienā....

P.S. Var, protams, izmantot regulatorus arī ar PT100 devējiem, bet tev to nevajag.

Tās runas par cenām pārspīlētas, jo devējs no tā paša tme.eu maksā pāris evrikus http://www.tme.eu/en/details/pt106051/resistive-temperature-sensors/, lai gan bez korpusa, bet ko viegli izgatavot...

Labots - jacobs
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es šitādu iegādājos mājās, kas atslēdz sūkņus apkurei, ja ārā temperatūra pārsniedz uzdotos grādus. Un ar visu kastīti, smukām podziņām uz 220V bez papildus barošanas blokiem. Tam var arī iestatīt sildītāja/dzesētāja režīmu, histerēzi utt. 

 

http://www.ebay.com/itm/220V-LED-Digital-Temperature-Controller-Temp-w-Sensor-Thermostat-Control-Relay-/231559420583?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35ea045aa7

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tam var arī iestatīt sildītāja/dzesētāja režīmu, histerēzi utt.
Tēmas autoram vajadzēs pirkt divus tādus termoregulatorus – vienu, kurš ieslēgs sildītāju, otru, kurš ieslēgs dzēšanu. Arī tā var darīt, bet labāk jau pameklēt tādu termoregulatoru, kuram ir iebūvēti divi atseviški releji – darba un avārijas, kur avārijas izeju var iestatīt uz dzesēšanu.
Link to comment
Share on other sites

Jā, tie tur ir biezā slānī, daži modeļi pat 0.1°C histerēzi...

Vispār, ja runājam par termoregulatoriem, tad par brīnumu, Ķīnas tirgū viņu pašizstrādāto un ražoto labu ierīču klāsts pabēdīgs.....

Vēl varu piebilst iesācejiem, ka NTC devēji, pat izplatītie 10k, mēdz būt ar dažādām raksturlīknēm....

Taču autora gadījumā, tikai viņam nepieciešamajā t°C diapazonā, arī tas nav būtiski...

Visiem tiem regulatoriem, pat lētajiem, ir devēja kalibrācija...

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

http://free-stock-illustration.com/10k+ntc+thermistor+curve?image=1230286851

 

pie 20°C - 12kΩ

 

pie 25°C - 10kΩ

 

Pie šiem datiem vajag piedomāt shēmiņu, kas analogi vai digitāli ieslēdz vai izslēdz sildītāju.

Piemēram, kaut kāds skaittītājs ieskaita 1024 impulsus sekundes desmitdaļā pie 23°C sildītāju izslēdz un 896 pie 22°C sildītāju ieslēdz, sanāk rezerve.

Link to comment
Share on other sites

Shēmiņu, atvaino, diez vai katreiz piedomāt vajag, jo ražošanā un sadzīvē strādā tūkstošiem jau pārbaudītu gatavu risinājumu katra vēlmēm un iespējām, it sevišķi, ja klientam primārais ir paša procesa vadīšana, nevis termoregulatora izgatavošana...

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

autoram:

kā notiks dzesēšana, ja apkārtējās vides temperatūra (gaiss) pārsniegs 25 grādu robežu un ar aerāciju neko atdzesēt nevarēs?

Link to comment
Share on other sites

Tarakans92

Sorry, nebiju laiciņu pie interneta.

Paldies visiem, kas atbildēja.

No atbildēm sapratu, ka, laikam, vislabākais variants (vislētākais un vienkāršākais, jo izpildījuma noformējums un kvalitāte nav svarīga - ierīces tiks darbinātas reti un ja kaut kas noies greizi, tad lielu problēmu nebūs) tomēr ir palikt pie sākotnēji izvēlētajiem ķīniešiem pa 4-5 eiro gabalā, paņemt divus un saslēgt atsevišķi - vienu dzesēšanai, bet otru sildīšanai. Precizitāte nav vajadzīga līdz grādu desmitdaļām, diapazons arī ir paliels, tāpēc neprecizitātes mēraparātos ir pieļaujamas.

Pats projekts arī nav tik vērienīgs, lai pirktu šādas uzpariktes vairākos desmitos eiro.Viss ir vajadzīgs pēc iespējas kompaktāks, vienkāršāks un lētāks.

Atbilde _dunduks_ jautājumam: Tāds stāvoklis teorētiski nav iespējams. Ja tomēr mistiskā veidā notiks, tad būs kaut kas jādomā. 

Link to comment
Share on other sites

5 °C temperatūras diapazons sildot šķidrumu nav nemaz tik liels, ja temperatūra tiek regulēta ar ON/OFF termoregulatoru. Atkarībā no sildāmā šķidruma daudzuma un sildītāja jaudas, pat termoregulatoram ar grādu desmitdaļu precizitāti (ieslēgšanās/izslēgšanās diferenci), reālā šķidruma temperatūra var savārstīsies > 2 °C. Tas ir – šķidruma temperatūra kādu laiku turpinās iet uz leju arī tad, kad sildītājs ir ieslēgts, un turpinās augt, kad sildītājs ir atslēgts.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...