Jump to content

Ventilācija dzīvoklim


mickys
 Share

Recommended Posts

Sveiki biedri!

Sadaļa itkā apkure un ūdensapgāde, bet pieļauju, ka ventilācija te arī tīri labi iederās.

Ir lielais plāns - vannasistabā iebūvēt beidzot ventilāciju, jo tā nu ir sanācis, ka viņas tur nav.

Dzīvoklis atrodas trešajā stāvā no trim, tāpēc ventilācija tiks izvadīta uz bēniņiem un ārā.

 

Visu ko lasot sēku domāt par vairākām lietām un kā to pareizi risināt

Šobrīd esmu nonācis līdz faktam, ka būs viens difuzors, virs bēniņiem viens kanāla ventilators.

Aiz ventilatora ir doma ielikt droseļvārstu ar elektropiedziņu, kas noslēdzas, kad ventilators nedarbojas, lai lieki nelaistu ārā silto gaisu.

Kopējais gaisa vada garums varētu sanākt max 5m.

 

Kas mani satrauc

1. siltināšana. Tiks nosiltināti bēniņi, ar 25-30cm beramās vates. pašlaik doma ir vispirms izbūvēt ventilācijas trubu, pa bēniņu grīdu līdz sienai un pie sienas pacelt uz augšu līdz esošajam caurumam sienā. Pēc tam siltinot bēniņus, apbērto to visu ar vetes kārtu. Tajā daļā kas iet uz augšu, ventilācijas trubu aptīt ar 5 cm vati.

Doma pareiza?

 

2. Trubas diametra izvēle. Plānoju, ka šī nosūce varētu nodrošināt arī pārējā dzīvokļa ventilāciju, jo vannasistaba atrodas pretējā pusē sienai, kurā ir logi, kas kalpotu kā pieplūde.

Šobrīd svārstos starp diametriem 125 un 160. Dzīvokļa platība ap 30 m2

 

3. Ventilatora izvēle. Saistīti ar nr 2. Tā kā gribu ventilēt visu dzīvokli, tad laikam vajadzētu normālu ventilatoru ar kādiem 200m3/h. Bet šis rādītājs ir brīvā gaisā. Cik ļoti tas samazināsies ja būs 5m gaisa vads un 3gab 90 grādu līkumi?

Un ventilatoru cenas. Ir pa 8€ un ir pa 30€. Vai ir jēga tērēties uz dāgāko, ņemot vērā, ka viņš stāvēs bēniņos un troksnis netraucēs?

 

Ceru, ka kāds izlasīs visu un varēs ieteikt ko prātīgu. Visvairāk uztrauc tieši venilatora ražības samazināšanās .

Link to comment
Share on other sites

Truba jāsiltina vismaz ar 20cm vati, savādāk kondensāts veidosies.

Domāju ka ar 125 cauruli pietiks.

Ventilators pa 8 eur - tas nav nopietni! Arī pa 30 nekas dižs nebūs.

Link to comment
Share on other sites

Priekškam tas vārsts, ja ventilācija būs paredzēta kā nosūce visam dzīvoklim? Ja logi būs ciet, tā pat tas siltums ārā neies. Ja ventilators izslēgts, tik īsai trubai vilkmes ar nekādas dižās nebūs. Lieka greznība, manuprāt.

Otra lieta, rēķinies, ka kārtīga skaņa nāks ārā pa ventilācijas trubu. Vienīgi ja tas būs vannasistabā, tad dzīvojamajā telpā varbūt arī baigi nedzirdēs. Es uztaisīju līdzīgu risinājumu, bet tikai kā nosūci viesistabā. Troksnis bija nejēgā liels. Speciāli meklēju citu ventilatoru ar iebūvētu klusinātāju, un tā pat dabūju vēl likt ātruma regulatoru. Ikdienas režīmā griežas uz kādu trešdaļu, tad nedzird vispār, ja vajag labāk ventilēt, tad palaižu ātrāk. Bet nu ja tev ir vannenē, kā jau teicu, tad tas troksni var arī netraucēt.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ventilators pa 8 eur - tas nav nopietni! Arī pa 30 nekas dižs nebūs.

 

Nu ja mūsdienās ventilatora veiktspēju nosaka tā dārdzība, varbūt tomēr labāk paskatīties specifikāciju  :sarkasms: Vai arī ņemt pa 200€ tie esot labi  :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Sveiks.

 

Par trubas pakojumu - mērķis ? Ja skaņu samazināt tad ok, bet tā - siltuma zudumi baida ? Kondensātam nevajadzētu veidoties, 

jo tā ir izplūde no mājas, nevis ieplūde, un nav arī nekāds rekuperators. Ja kļūdos, pls normāli paskaidrot. :\\

 

Uz tādu platību 200m3/h nav bik overkills ? Divreiz stundā nomainīt gaisu. :)

150 imho būtu pietiekami, bet tas pēc paša vēlmēm.

 

A par ventilatoru, meklē kautkādu lownoise/brushless, lētie vienkārši neko nevilks. Pa 30 jau kautkas varētu sanākt. 

Darbā mums tiek izmantoti pārītis pa 65,- eur. Ir ok, gadu griežas, klusi (salīdzinoši), nav remontēti/apkopti. 

Vienu gan ieteiktu - ielikt filtru sistēmā. Tīri ventilatora labad. Vienreiz investējot un reizi gadā samainot filtrus (30 centi) ventilatoram būtu jāiet mūžīgi.

 

Par vārstu - var likt droseļvārstu, var arī kkādu vienvirziena membrānu (ja ir, neesmu meklējis), kura bez gaisa spiediena nelaiž iekšā/ārā.

 

Par trubas diemetru gan neko nevaru pateikt, ir mums 125, sūc. :D

[Labots] KAut gan sameloju - trubas diametrs atbilstoši ventilatora atverei. :)

Labots - impulse
Link to comment
Share on other sites

VebKamera
Par trubas pakojumu - mērķis ? Ja skaņu samazināt tad ok, bet tā - siltuma zudumi baida ? Kondensātam nevajadzētu veidoties, jo tā ir izplūde no mājas, nevis ieplūde, un nav arī nekāds rekuperators. Ja kļūdos, pls normāli paskaidrot. :\

 

Kļūdies. Ja bēniņi ir aukstie, ziemas laikā gaiss ventilācijas kanālā atdzisīs, nebūs vilkmes. Un var veidoties situācija, ka pat "gāžas zemē" aukstais gaiss un vannas istaba ir nejēgā auksta

 

 

Par trubas diemetru gan neko nevaru pateikt, ir mums 125, sūc. :D [Labots] KAut gan sameloju - trubas diametrs atbilstoši ventilatora atverei.

 

Lielāka truba ir iespēja pie tā paša gaisa maiņas apjoma (m3/h) uzlikt lēnāku plūsmu (t.sk. zemākus ventilatora apgriezienus) un līdz ar to daudz mazāku troksni. Gan gaisa kustībai trubā, gan vibrācijas ziņā. Bet regulācija tāpat nepieciešama.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Ja bēniņi aukstie, tad piekritīšu.

 

A ja virs difuzora tiek ievietots vārsts, viņam taču būtu jānovērs "aukstā gaisa" ienākšana atpakaļ, vai ne ?

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

 

 

Uz tādu platību 200m3/h nav bik overkills ? Divreiz stundā nomainīt gaisu. :) 150 imho būtu pietiekami, bet tas pēc paša vēlmēm
  Tas darāms tikai tad, ja tiešām uzturās liels skaits cilvēku. Tad, kad neviena nav mājās, vai ir tikai 1 gab, tas jāsamazina būtiski, citādi tur prognozējas caurvējš.

 

 

A ja virs difuzora tiek ievietots vārsts, viņam taču būtu jānovērs "aukstā gaisa" ienākšana atpakaļ, vai ne
Nē, nu var izdomāt visādus tehnogēnos risinājumus. Tikai kāda velna pēc? Vienreiz nosiltini, neliec nekādus vārstus, kanāla augšpusē 1 gab kanāla ventilatoru gadījumiem kad ir reāla vajadzība, un tas var stāvēt 100 gadus. Nafig vienkāršu sistēmu pārbāzt ar kaudzi tehnogēnu muļķību? Var jau arī diafragmas likt un difuzorus, kas uz jumta pagriežas vēja virzienā, lai "rautu ārā" gaisu ar vēja spēku. Bet vai tas ir mērķis?
Link to comment
Share on other sites

Bez siltināšanas trubā radīsies kondensāts kurš tecēs no difuzora - no ļoti jauka "fīča" ;) 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

par ventilatoru cenām - jo dārgāks, jo ilgāk varētu vilkt. (kaut gan, ja liec vietā, kur vienkārši nomainīt - pofig. nosprāgs - nomainīsi uz dārgāku :) )

 

par vārstu - kāpēc elektrisku? domā ar parastu "klapi" gaisa pūsma mazināsies? vēl jautājums, kur to klapi pēc teorijas jāliek - caurules sākumgalā vai tuvāk beigām, hmm.

 

kondensāts, tur gan interesanti varētu sanākt ziemā no vannas istabas - varēsi pastāstīt vai bēniņu iekšpusē sarma neveidojas?

 

just my 2c.

Link to comment
Share on other sites

@ VebKamera, par tiem gaisa tilpumiem vari mani necitēt, ne mans nostādījums.

 

Nosiltinot trubu, viņai iekšpuše vairs kondensāts neveidojas (citēts), ņemot vērā, ka otrs gals ir pa lielam atvērts, un rasas punkts tāpāt izveidosies trubas iekšpusē, tad no siltināšanas kāds ir īsti tolks ? Lai uz trubas ārpuses neveidotos kondensāts ?

 

EDIT:

@ ervie, par to klapi - imho beigās, lai aukstais gaiss mazāk ieiet sistēmā. :\

Labots - impulse
Link to comment
Share on other sites

Tātad, no visām atbildēm kopsavilkums.

Jāsiltina truba cik var, lai kondensāts nerodas. Ja nesiltināt, tad trubas ārpuse auksta, siltais mitrais gaiss kondensējas. Ja nosiltina, tad gaiss uzsilda turbu un nekas nekondensējas.

 

Ventilators pēc iespējas klusāks, bet kā tad ar to ražības zudumu līkumos un trubas garumā? Tas ir galvenais iemesls, kāpēc uztraucos par ražību, jo normāli protams pietiktu gaisu vienreiz stundā nomainīt. Doma ir ar taimeri uztaisīt, lai pirms atnākšanas mājās izventilējas.

Tam tad arī trubas diametrs jāpieskaņo. Gribētos resnāku trubu, lai gaisa ātrums mazāks, līdz ar to radītie trokšņi.

 

Vilkme no trubas dabīgā domāju nebūs, jo pacēlums reāli sanāk ap metru, pārējie metri horizontāli. Vārsts vairāk interesē tāpēc, ka uztraucos par aukstā ziemas gaisa krišanu atpakaļ telpā, kad ventilators nedarbojas. Vai tad likt vienkārši pretvārstu? Vai varbūt vispār trubas galā restītes, kas paceļās, kad gaiss nāk ārā?

 

Un savu mitro vannasaistabas gaisu nelaidīšu bēniņos, bet gan ārā pa bēniņu logu.

Link to comment
Share on other sites

Kam tev ventilēt māju, ja tajā neviena nav bijis kas to gaisu bojā? Ventilēt jau vajag tad, kad tajā uzturas cilvēki... Tāpēc arī liku ātruma regulatoru, uz max laist ventilatoru visu laiku, troksnis būs baisais. Slēgt ik pa brīdim, nu var jau, bet viskomfortablāk, ja gaiss mainās nepārtraukti, nepieciešamajā daudzumā.

 

A tu par pieplūdi arī kaut ko  padomāji? Ja jau nav tik pat labas pieplūdes, tad vari likt kaut 250mm, nekāda plūsma tur nesanāks...

Link to comment
Share on other sites

Sastāvējies gaiss arī nav patīkams, tā pat katrai mājai ir savas īpatnējās smakas un tā..

 

Pieplūde būs caur logā speciāli tam paredzētu atveri.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Ko jūs domājat par šiem izstrādājumiem? http://pranavent.lv/ Biju pie draugiem iebraucis - renovē mājiņu un plāno šādu ielikt ventilācijai. Neesmu speciālists šajos jautājumos, bet man kaut kā aizdomīgi tas pasākums izskatās. Ja kādam ir pieredze, labprāt uzklausītu.

Link to comment
Share on other sites

 Zinu, ka ventilācijas vajadzībām veido ārsienās atveres, esmu redzējis, apmēram tāda diametra caurule iet cauri ārsienai, tur gan iekšā visādi filtri, lai skaņa cauri neietu, putekļu aizsardzība kaut kāda. Nodrošina nepieciešamo pieplūdi. Bez nekādas rekuperācijas.

 Cik tas viņu aparāts maksā? Vai ir tā vērts? Ja nav pārlieku dārgs, var ielikt, sliktāk jau nepaliks. Tie stāsti par pelējumiem un citām bailīgām lietām, nav tur tā - viņu iekārta, kā glābiņš. Vēdināt telpas var visādi, arī paturot vaļā logu uz īsu brīdi.

 Es sev tādu negribētu aiz vienkārša iemesla - tiek ķeskāta mājas fasāde.

 Racer, uzraksti forumā, kad draugi sāks lietot, viņu atsauksmes.

Link to comment
Share on other sites

Mickys, un tā speciālā atvere logā tev varēs ielaist istabā 200 m3/h? Skaties, ka neuztaisa vakuumu un visas smakas no virtuves nevelk cauri visām istabām uz vannas istabu.

 

Un atceries, līdz ar agaisu ārā ies arī siltums no vannas istabas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ko jūs domājat par šiem izstrādājumiem? http://pranavent.lv/

Nedomāju ka kas sakarīgs.

Tik maza siltumaiņa efektivitāte būs niecīga, neredzu neko, ka tiek pret kondensātu un aizsalšanu aizsargāts. Zemē izmesta nauda!

Link to comment
Share on other sites

Ventilācija nu jau laiciņu sabūvēta.

Taisīju no metāla D125 trubas, aptinu siltumizolācijā. Bēniņos noliku kanāla ventilatoru, galā restīte ar vērstu, kas aizverās kad nav plūsma.

Mazliet vilkme ir arī bez ventilatora. 

 

Ko tagad darītu citādāk - ņemtu klusāku ventilatoru, ne pašu lētāko. (lai jau itkā nav problēma arī tagad nomainīt, bet slinkums)

 

Loga gaisa pieplūde ir laba lieta, bet biežāk tā pat lietoju pavērtu logu.

200m3 viņa neielaidīs iekšā, bet pieļauju, ka arī ventilators tik daudz neizvelk caur tām trubām un līkumiem. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Racer, uzraksti forumā, kad draugi sāks lietot, viņu atsauksmes.

 

Nezinu vai sāks. Cik ievācu atsauksmes, kas ir uzstādījuši lietojuši - nekas labs nav, jo lai būtu efekts, sanākot nepatīkams skats uz riebīgajiem elektrības rēķiniem. Savukārt, ja no ši skata mēģina izvairīties, tad jēgas no iekārtas nav. Atkal jau sanāk fizika...

 

Vispār jautājumu pacēlu, jo pašam ir problēmas ar ventilāciju vasaras mītnē. Pirms gadi 10 ~60m2 mājele Saulkrastos tika nosiltināta ar vati, logi prasti plastmasas pakešnieki . Apkures sistēmas nav. Vidējā istabā ir Jotula, kura tiek kurināta uz nebēdu un siltumu nodrošina labu, bet riktīgi svīst ciet logi un gaisa tā īsti nav. Nevaru izdomāt vienkāršu variantu kā nodrošināt ventilācijas gaisa plūsmu. Paziņu lokā eksperta nav, bet firmās, kur mēģināju konsultēties ieteica vai nu naudas izteksmē cipariski nepieņemamus variantus, vai kaut ko no zinātniskās fantastikas. Viens no variantiem likās interesants - logu rāmī tādas bīdāmas lūciņas, bet varbūt jums ir idejas, vai ietikumi, kur vērsties pie zināmiem ekspertiem šai jomā.

Link to comment
Share on other sites

Pranavents izskatās mazliet cerīgāk par līdzīgo - TwinFresh, lielāks siltumnainis, reizē plūst gaiss abos virzienos, bet nu cena un efektivitāte aukstā laikā liek likt lielu jautājuma zīmi. Varēja jau gan kāds saņemties un notestēt :>

Dabīgā ventilācija nav nekas sarežģīts - tipiskā variantā istabās tālākajos stūros ieplūdes atveres, vai nu  caurums sienā regulējama vārsta izskatā, vai logos iestrādātas ventilācijas regulējami/pašregulējoši vārstiņi. Tad gaiss ceļo uz koridoru (ja durvis tur ciet, tad vajag vai nu kārtīgu šķirbu vai restītes) un finālā sanmezglu/virtuvi, kur vēdkanāls ar dabīgo vilkmi vai papildināts ar piespiedu nosūci izmet netīro gaisu ārā.

Te gan viena nianse, parasti tuvu gaisa pieplūdes vietām atrodas radiatori, kas svaigo, auksto gaisu sasilda un tādējādi mazina diskomfortu aukstas plūsmas izskatā pa grīdu. Mūsu klimatā prasās sildelementi zem logiem, pat bez visas svaigā gaisa pieplūdes logs ir visvēsāka vieta telpā un, ja tam nepieplūst silts gaiss, tad gan kondensāta risks palielinās, gan veidojas vēsa gaisa plūsma no loga uz leju. Līdz ar to, ja ir centrāla krāsniņa un pa mājas perimetru saliek svaiga gaisa ieplūdes, tad grīda paliks vēl aukstāka, jo aukstais gaiss ieplūdīs mājā un pa grīdu plūdis uz krāsniņu. Ja gribas komfortu gandrīz vai jātaisa kā pirts pērtuvē, kur svaigo gaisu parasti laiž gar krāsni :D

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...