Jump to content

MacBook programmētājiem + un -


daived
 Share

Recommended Posts

Hey hey programmētāji!

 

Vēlējos noskaidrot jūsu viedokli, strādāju web programmēšanas jomā, linux, eclipse utt.

Pienācis laiks ņemt jauno portatīvo, ko arī izmantošu darba nolūkiem, daudzi iesaka MacBook Air 13", daudzi atkal pret to.

 

Gribētu dzirdēt kādi ir + un kādi ir - no tiem kas lieto vai kaut kad lietoja, tieši programmēšanai, nevis sērfošanai interneta, jo pats macbook'u neesmu lietojis.

 

Cik palasīju macOS ir uz unix bāzes?

Link to comment
Share on other sites

macbook air ir PM dators priekš epastiem ne programmētājiem. plusa airam nav pilnigīgi nekādi izņemot bateriju un svaru.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es uzskatu, ka ar portatīvo var programmēt, ja tam var pieslēgt vienu vai divus 24" monitorus, jo uz maziem ekrāniem krietni produktivitāte krītās, ja paralēli jālasa dokumentācija uz mikroekrāna. Zinu keksus, kas uz Mac programmē, bet Air tiešām ir epastiem.  

Link to comment
Share on other sites

nu es slēdzu klāt 22" monitoru šobrīd,bet ok, tad kādi plusi ir macbook PRO, galīgi saputrojos, darba vienam čalim prasīju, kas uz macbook air 13" strāda, ļoti vēsi atbildēja man 10/10 uz macbook'a (macOS) programmēt, un izteicas ka visi yandex un google programmētāji jau sen programmē uz macbook'iem, ar tādu seju - "ko es vispār prasu, viss ir skaidrs", bet man atkal lielas šaubas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Es uzskatu, ka ar portatīvo var programmēt, ja tam var pieslēgt vienu vai divus 24" monitorus

collas šeit vispār ne pa ķeksi, izšķirtspēju mēra pikseļos, ne matricas diognālē. man pie macbook pro ir pieslēgts UHD un QHD monitori plus paša makbooka ekrāns griežas native 1600p izšķirtspējā, kopējais pikseļu daudzums atbilst gandrīz 9 FHD monitoriem.

 

ja grib pirkt macbook pro, tad mazliet jāpaciešas un jāņem skylake refresh modeļi, kas varētu iznākt nākamā gada sākumā, tiem varēs 2xUHD monitorus pieslēgt un jau būs ddr4 rams un mazliet ātrāki SSD.

 

plusi ir daudz, principā visas tās pašas programmas kas ir uz linux ir arī priekš os x, nekādu problēmu uzlikt lemp ar varnish, redis un memcache. ir daudz vairāk visūdu palīgprogrammu, nav tik daudz jālien terminālī kā linuksam. ja strādā ar FE, tad ir natīvs photoshop, nav jādarbina virtuālā mašīna tikai priekš PS.  

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tad jau uz mobilā telefona var programmēt, ja uz 4" ekrāna var iespiest 10000p izšķirtspēju :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Air trūkumi pret Macbook Pro retina:

- baterija mazāka

- rams nav papildināms

- izšķirtspēja mazāka

- portu mazāk (nav hdmi, piemēram, arī usb ligzdu mazāk)

- dzesēšanas sistēma sliktāka

- procesors vājāks

 

Pluss - svars, plānums.

 

Varbūt kāds no šiem kritērijiem tagad normalizējies airiem jaunākaj@s paaudzēs, bet kad es izvēlējos, tad bija šādi.

Link to comment
Share on other sites

baterija ir tieši lielāka, ne fiziski bet lietošanas ilguma ziņā un rams nav papildināms nevienam, visiem ir pielodēts.

Link to comment
Share on other sites

Plusi ābolam vispār pār vindozi - juniksīgais terminālis, korpuss smuks, dažādas lietas pieejamas ar homebrew utml repozitorijiem - kā linukšos apt, synaptic utml pakotņu menedžeri. Vajag sīku softu - nevis velc exe no sazin kurienes, bet ar 1 komandu sakompilē un dabūn.

Man personīgi bija vairāku gadu pieredze šellu maiņā uz windows - bblean utml izmēģināju, jo vienkārši apnīk tas vienveidīgums. Uz āboliem pārejot, kustomizēt neko neprasās,viss smuki minimālistisks logu menedžerī.

Baterija labi uzlādējas un tur. Mājās sieva dzenā manu pirmo ābolpasaules air. Vajag ļoooooti labu bateriju lai tādu mocīšanu izturētu bez būtiskas baterijas degradēšanās. Man pilna atvilktne ar vecajiem asus/dell aķiem, bet ābolu aķi ir super. Varbūt tikai kaut kādi premiium klases var ar tiem ilgmūžībā sacensties.

kroop: nu ja saki, ka visiem rams pielodēts,tad saki arī no kuras paaudzes tas marazms. Jo bik vecākiem pro upgreids vēl bija iespējams.

 

 

Vebiem tas air pat nebūtu tik traģiski, ja vien nelaid virtuālās mašīnas un ja izšķirtspēja max patīkamā nepārsniedz air iespējas. Un ja rams ir vismaz 8 gb. Pie tam eclipse ir ļoti rijīgs rīks - paskaties uz intellij alternatīvu, atslogos datoru.

Mac mīnuss vebiem - Internet Explorer jāvirtualizē :)

vēl vienu Mac mīnusu atcerējos - sanāk izkrist no aprites un radiem vairs nevar ieteikt foršāko Win bezmaksas antivīrusu, jo nav vajadzības sekot tam līdzi un lietot :)

Par Windows krakiem tas pats  :sarkasms:

Labots - usver
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

un jā, arī caur ssh ar vim esmu kaut ko labojis no telefona.

 

Ir jau dažādi mazohisma līmeņi, bet nu šāds... 

Link to comment
Share on other sites

biju capitala, nezinu vai labaka vieta konsultacijam, bet teica ka atskiriba starp pro un air ir tikai RAM, air ir 4gb 2 kodoli un mazak usb sloti, ka ari var pieslegt tikai 1 monitoru, PRO ir ram 16gb, un 4 kodoli (i7) vairak usb sloti, ka ari var pieslegt 2 monitorus klat. Tas ari viss. Teica air ir tikai e-pastus rakstit, bet PRO varetu but piemerots darbam.

Link to comment
Share on other sites

nu ja saki, ka visiem rams pielodēts,tad saki arī no kuras paaudzes tas marazms. Jo bik vecākiem pro upgreids vēl bija iespējams.

 

 

Domājams,  ka visiem "plānajiem" (bez CD) MacbookPro tā ir.  

2009 gada modelim, kuram ir CD,  RAMu var pielikt.

 

Macbook Air var ļoti labi izmantot programmēšanai, ja lieto papildus monitoru. 

 

 

yandex un google programmētāji jau sen programmē uz macbook'iem

 

 

UK daudzos kantoros visi lieto macbookus programmēšanai  un ,  protams, strādniekiem pašiem nav tas dators jāpērk.

Labots - MarisO
Link to comment
Share on other sites

 

 

kroop: nu ja saki, ka visiem rams pielodēts,tad saki arī no kuras paaudzes tas marazms. Jo bik vecākiem pro upgreids vēl bija iespējams.

retinām bez CD lasītāja vairs nevar, late 2013 laikam un uz augšu, pirmie kas nāk tikai ar SSD uz mini PCI-e bez SATA

 

 

 

Ir jau dažādi mazohisma līmeņi, bet nu šāds... 
 

ja vajag tad arī ar āmuru var skrūvi iedzīt 

Link to comment
Share on other sites

Kāds tev bužets?

Vai nebūs lētāk paņemt standarta 15' "lēto" portiku bez OS un Linux  uzlikt virsu ?!

 

Air var ņemt ja tev vajadzīga ubermobilitate, ja stāvēs  8h uz galda, tad = izmesta nauda par mazjaudīgu utrabooku ;)

Labots - GaryII
Link to comment
Share on other sites

 

 

Vai nebūs lētāk paņemt standarta 15' "lēto" portiku bez OS un Linux  uzlikt virsu ?!

tu šķiet nesaprati topiku, jautājums ir makbūku plusi un mīnusi programmētājiem, nevis lētākais laptops bez OS. vēl lētāk ir salikt kādu pentium kasti bez video kartes, ar lietotu 4:3 monitoru mierīgi zem 200 eur palīstu.

 

 

 

Air var ņemt ja tev vajadzīga ubermobilitate, ja stāvēs  8h uz galda, tad = izmesta nauda par mazjaudīgu utrabooku

max konfigs ir broadwell 2 kodolu i7, spēj pavilkt UHD monitoru, es neteiktu, ka tas ir mazjaudīgs ultrabooks. tas ir jaudīgs netbooks, mb pro ir ultrabooki.

 

un manā uztverē air jebkurā gadījumā ir zemē izmesta nauda, vispār nesaprotu, kapēc viņš vēl eksistē, ne viņam normāls ekrāns ne portu daudzums, ne komplektācijas iespējas.

Link to comment
Share on other sites

ja air uzskata par netbooku, kas viņš arī ir, tad jā, manuprāt, macbook ir labāks variants epastiem, jirai, office 365, facebookam un filmām.

macbookam vismaz ir retina ekrāns, nevis tā parodija, kas airā, 8GB rama (kas airam ir 4 vai 8),  256 vai 512 GB SSD, kas airam ir 128 vai 256. vienīgais mīnuss, ka nav portu, bet nu lētais ķīnas adapters un slēdzam klāt monitoru, ja vajag vai jebkuru USB ierīci, baterija tur visu dienu, takā lādētājs uz darbu nav jāņem līdz. pēc macbook iznākšanas es neredzu nevienu loģisku iemeslu air pastāvēšanai, tas itkā mēģina būt jaudīgs netbooks, bet ņihuja nesanāk un jau 3 gadus netiek ne pie retinas ne normālas komplektācijas

Labots - Guest
Link to comment
Share on other sites

Teica air ir tikai e-pastus rakstit

.. un i5 CPU ir veci sūdi pēc definīcijas, moņi zem 32 collām der tikai e-pastiem, bet 24GB RAM ir minimums lai vindozi vispār iebūtotu :)

 

baigi ātri, skatos, aizmirstam core2duo, rotējošos cietņus utml realitāti un sākam šķaudīt par i5 ar SSD. It kā bez 10 virtuālajām mašīnām un 3 moņiem nebūtu aršana.

 

kādu gadu noprogrammēju androīdu uz Air i5 1.7GHz un 4GB RAM un 1440x900 (+23" FullHD Dell monitors klāt mājās), pēc tam nomainīju darbus un 2 nākamajos tagad man pirka par pāris paaudzēm jaunāku retina makbuku + 27" monitoru.

 

Lielākās problēmas ar air - pret 4GB limitu sanāk atsisties, ja nav pareizā konfigurācija izvēlēta (mūsdienās aktīvai lietošanai 8GB vajag) un flašs/virtualizācija dzenā dzesēšanu. bet man joprojām liekas forši, ka var tādu A4 mapīti iemest somā un pat īsti nepamanīt. Un viebjos par Retina biezumu, kad pie air pierasts. KAM jums vajag to megajaudu? 2..3 OS vienlaicīgai griešanai uz datora? video apstrādei? 500 tabiem pārlūkā? Retina vienkārši var par pāris sprīžiem jaudīgāku pasūtīt, bet ne nav air liekams plauktiņā blakus 3. pentiumiem u.c. vēsturei. Vajadzētu ar iPad pastrādāt ikdienā, tad redzētu, kas ir e-pastiem paredzēts un ko var ļoti labi lietot ikdienā, ja nav ļoti speciālu ūberprasību :)

vienam čalim prasīju, kas uz macbook air 13" strāda

viņš tikai e-pastus raksta, vai? :)

 

Retina IR jaudīgāki saliekami, taču runāšana par "e-pastiem only" ir sviests.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Mūsdienu programmēšanā ar 4GB ir tas pats, kas braukt ar vecu opeli. 8GB ir normāls optimums. Ja gribi paralēli pacelt WM, tad bez 12-16GB nekādu produktivitāti nesagaidīt. 

 

Vēlreiz potenciāliem bļāvējiem atgādinu, ka runa ir par normālu kodēšanu, nevis bakstīšanos tērējot bezjēdzīgi laiku skrollējot mikroekrānos vai nīkstot, kamēr dators sagremo uzdotos uzdevumus. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

runa ir par normālu kodēšanu, nevis bakstīšanos tērējot bezjēdzīgi laiku skrollējot mikroekrānos

normāla kodēšana ir ar ergonomisku klaviatūru, peli un 27" moni klāt. un USB hubu.

ar portatīvo var programmēt, ja tam var pieslēgt vienu vai divus 24" monitorus

vienu 27" QHD labāk , ja ir iespēja. priekš kam grozīt kaklu uz 2 moņiem, kuros nevienā neietilpst garas rindas, ja vienā viss ērti salien?

 

un ja datoram pieslēdz ārējos moņus, tad kāda starpība, ir portatīvā displejam 4K izšķirtspēja vai nav? Protams, ka jāslēdz moņi un protams, ka daļa laika būs jāpavada pie kolēģa galda blakus kabinetā/kafejnīcā/izbraukumā, atvienojot visus vadus. Tev tur vajag obligāti 4K izšķirtspēju un 23" iebūvēto displeju tādiem gadījumiem?

 

Ja gribi paralēli pacelt WM, tad bez 12-16GB nekādu produktivitāti nesagaidīt.

interesantas galējības - vai nu e-pasti, vai arī noslogotas virtuālās mašīnas :)

 

 

Pienācis laiks ņemt jauno portatīvo, ko arī izmantošu darba nolūkiem, daudzi iesaka MacBook Air 13", daudzi atkal pret to.
 

 

autor, vienkārši uzraksti, kāds ir esošais dators (procesors, RAMs, tipiskais aizkrāmētā RAM daudzums..) un vai esi gatavs maksāt jauna Retina cenu (+i7 CPU, +512 GB SSD + 12GB RAM u.c. fīčas, ko te iesaka).

 

ja lieto līdz šim i5 portatīvo un ar to ir par īsu, tad skaidrs, ka Air nebūs baigais upgreids un būsi vīlies un jāņem Retina max konfigā. Un miers mājās.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Man patīk kā mac ir uzbūvēts tīri fiziski. Ka neļogās. Vakar biju elkorā, pagramstījos par 1000e+ aceriem,  lenovo  un asusiem. Ļogās gan ekrāni, gan korpusi. Macam tas ir pluss. Nu kā bembis pret hjundaju :) 

 

Otra lieta ir touchpad. Neredzēju analogu jūtīguma un ātruma ziņā nevienam no veikala demo kompjiem.  Kas nozīmē ka vajadzēs peli. Mac šī problēma atkrīt. Lielajā setupā ar ārējo ekrānu lietoju magic TouchPad, tik ļoti esmu pieradis. Īstenībā neatceros kad būtu redzējis kādu ar Mac lietojam peli. Kādus grafiķus varbūt. 

 

Trešā lieta ir MacOS. Tur nav komentāru, kamēr win ar katru jauno laidienu nebeidz atkal un atkal "parsteigt" 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Man kāreiz ir kaut kāds MacBook Pro web developmentam. :) Nepateikšu gan, kura revīzija utml. Tāskmenedžerī rādās "i5-4278U @ 2.60GHz" un 8GB RAM. 128GB SSD. Dzelžu ziņā nav ne vainas - viss lido. :)

 

Šī gan nav mana izvēle - vienkārši, tāds dzelzis bija pieejams, un tādu es dabūju. Tā kā es esmu pieradis strādāt uz Windows, tad arī caur Bootcamp uzliku Win10 paralēli, un tajā dzīvoju. Plus arī ārējais 24" monitors, klaviatūra un pele. Man nav nekādu iebildumu pret Mac - vienkārši, tur viss ir pavisam citādāk (sākot jau ar keyboard shortcutiem), un, tā kā bija iespēja arī legāli uzlikt Windows un strādāt tur, tad izvēlējos darīt tā, nevis pārmācīties.

 

Vēl viena lieta, ko esmu piefiksējis strādājot ar šo laptopu tīri kā ar laptopu - klaviatūras layouts stipri citādāks nekā ierasts. Nav home/end/delete/insert/pgup/pgdown. To vietā ir kaut kādas kombinācijas caur Fn pogu. Trackpads arī darbojas citādi, nekā Windows laptopos pierasts - jāizmanto dažādi vairākpirkstu žesti. Taču, nu, tas viss ir pieraduma jautājums.

 

Ja ir iespēja izvēlēties dzelzi, tad es ieteiktu skatīties uz tādu, kur pašam būs mazāk kaut ko jāpārmācās. Tad varēsi ātrāk sākt darboties uz pilnu jaudu. Taču, ja ir vēlme (un nauda) izmēģināt ko jaunu, var arī eksperimentēt. :)

 

Par ārējiem monitoriem - tas vienkārši ir ērtāk, ja vari strādāt uz monitora ar daudz collām pa diagonāli. Pikseļu skaits pat nav būtisks. Ne jau, ka uz laptopa monitora kaut ko nevar izdarīt - vienkārši ir mazāk fiziskās vietas. Tātad, vai nu viss jātaisa mazāks, vai arī tik daudz lietu nesatilps uz mazā ekrāna kā uz lielā.

Link to comment
Share on other sites

Ja plānots kompi nēsāt līdzi ņemtu airu, max komplektācijā. Ja nē - neretinas Pro (viņi vēl ir?) . Dēļ iespējas salikt Ram un storage. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
usver

Ir kas strādā ar 1x27", citi ar 2x24" - gaumes jautājums. Pašam man nepatīk 2 monitori, jo kretinē, ka peles kursors lidinās pa 2 ekrāniem. Bet tās visas mega izšķirtspējas produktivitāti nepalielina, ja "Start" poga ir peļacs lielumā un brilles jāliek, lai atrastu krustiņu augšēja labējā stūrī.  

Link to comment
Share on other sites

Ja mac laptopu darbam, tad tikai macbook 17"

 

Var dabūt versiju ar i7, 8gb rama, un 512ssd. Mierīgi pavelk vienlaicīgi (caur parallels) osx, win10, ubuntu. Bača tur +/- dienu. Pie shortcutiem jāpiešaujas, bet ja pirksti nav līki, tas ir sīkums.

 

Visas dev ides un vides ir pieejamas, varbūt kkas Ms specifisks nav.

 

 

Mīnusi: cena

Link to comment
Share on other sites

 

 

pašam būs mazāk kaut ko jāpārmācās
 

 

tieši vajag vairāk !

normāli ļaudis ir sajūsmā par katru iespēju  kautko iemācīties un "pārmācīties"

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja plānots kompi nēsāt līdzi ņemtu airu, max komplektācijā. Ja nē - neretinas Pro (viņi vēl ir?) . Dēļ iespējas salikt Ram un storage. 

 

kapēc uzreiz nepirkt laptopu, kas atbilst vajadzībām, nevis seksot ar 4 gadus vecu laptopu un kaut ko tur upgreidot? btw viņiem (magsafe 1. paaudzei) defaultā slimība ir lādētāja ligzdas saiešana uz īso.

 

 

 

Bet tās visas mega izšķirtspējas produktivitāti nepalielina, ja "Start" poga ir peļacs lielumā un brilles jāliek, lai atrastu krustiņu augšēja labējā stūrī.  

 

izklausās pēc pensionāru problēmām, kas raksta bakstot ar 2 pirkstiem un peli bīda pusminūti pa pikselim. par laimi ir izgudroti keyboard shortcuti, tiešām neatceros pēdējo reizi, kad ar peli kaut kur ir bijusi vajadzība trāpīt peļacī, ārpus pārlūka, photoshopa un spēlītēm peli praktiski neizmantoju, ātrāk un ērtāk ir necelt rokas no klaviatūras. 

Link to comment
Share on other sites

Tāpēc ka neretinas macbook Pro var ielikt 2 diskus un nav jāpērk terabaita ssd par miljonu. 


Vai jāstaipa ārējais 

Link to comment
Share on other sites

interesanta loģika, uperēt pilnīgi visu, kas macbook pro padara par lielisku mūsdienīgu laptopu, lai varētu ielikt pa lēto lielu atmiņu un ddr3 ramu vecā datorā. kā cilvēks kurš nekad nevar piebāst pilnu 256GB cietni nekad nesapratīšu kādus porn arhīvus glabā visi šie 2 disku lietotāji uz laptopa.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Esmu redzējis, ka viens tupēja uz 13" laptopa ar 1900x1400 izšķirspējas .Pilnīgs mazohisms un redzes bojāšana. 

 

 

izklausās pēc pensionāru problēmām,
 
Link to comment
Share on other sites

subjektīvs viedoklis, man ērtāk ir, kad mazāks bet vairāk, kā bakstīties starp failiem un skrollēt šurpu turpu, jo ar visiem ide sidebariem un toolbariem uz fhd vairs ne sūda nepietiek vietas kodam, tas pats ar pārlūku, atver developer tools, un ja tajā kaut ko gribi ieraudzīt, tad neredzi vairs pašu lapu un otrādāk.

Link to comment
Share on other sites

27" UHD, bet jā arī 13" ekrānā man tas nesagādā problēmas

Labots - Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

 

Pro, bet ja daudz jāstaipa apkārt, tad to otru variantu max komplektācijā.

air un pro atšķirība svarā, izmēros un baterijas laikā ir pārāk nebūtiska, lai air vispār tiktu izskatīts kā variants

Link to comment
Share on other sites

Emm... gribētu ieteikt ņemt tādu rīku, kurš der visiem gadījumiem. Runa ir arī par OS. Protams, ja esi izstrādes vadītājs, vai arhitekts, tad vienalga kāda OS. Ja tiešām programmēt, tad labāk kārtīgi padomāt.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...