Jump to content

Raimonds1
 Share

Recommended Posts

Te sākās tāda neliela disusija, par nejēdzīgajiem lietotājiem, kuriem nekas nav jāzina un jālieto tik dažāda programmātūra, lai cik tā ērta vai neērta nebūtu.

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/165218-from-windows-to-linux/page-4

 

 

Citāts Lai gan tas uz lietotāju tieši vai nepastarpināti ATTIECAS UN TO VIŅAM VAJADZĒTU ZINĀT. . Parastam lietotājam NAV JĀZINA NEKAS par to, ko kurš fails dara. Lai tev būtu saprotamāk - tu vari pateikt precīzi ko katra tavā datorā esošā, arī uz mātesplates uzlodētā detaļa dara ? Vai ko dara katra katra detaļa foto/video aparātā ? Nē, nu ja tu esi pieredzējis elektronikas/smalkmehānikas inženieris - varbūt vari to izdarīt. Tieši tāpat par Windows, Linux, softiem. Ja tu neesi IT speciālists - tev jāzina tikai kas jānospiež, lai notiktu vajadzīgā darbība, bet nav jālien tur, kur parastam lietotājam nav jālien. (Ja tu būtu IT speciālists - tad šādi jautājumi gan nerastos). Un labi - page file (agrāk swap file), paredzēts, ja ar datora RAM nepietiek vietas - "pieslēdzas" HDD. Ir nopietni grafiski/video softi, kuri, kaut arī RAM pietiek, bez šī faila atsakās darboties.

 

 

lrvk.gov.lv/e-veseliba-vai-devinu-gadu-darba-rezultats-ir-ciks/ Diemžēl šodien ir jāsecina, ka deviņu gadu laikā projektā ir ieguldīti 14,5 miljoni eiro, bet neviens e-veselības pakalpojums lietotājiem joprojām nav pieejams. Lai gan e-veselības sistēmai būtu bijis jāsāk darboties no 2016.gada janvāra, VM ir apstiprinājusi, ka, sākot ar šā gada oktobri, būs pieejama tikai neliela daļa pakalpojumu – e-receptes (5 e-pakalpojumi) un darbnespējas lapas (viens e-pakalpojums), kas ir 20% no plānotā 31 e-pakalpojuma. Turklāt gandrīz puse – 46% – no projekta pamatnostādnēs plānotajiem pasākumiem nemaz nav uzsākti.

 

 

Tā shēmiņa tika ielikta ar domu, ka tā vairumā maksā apmeram 1.3 EUR, tā ir maza 3 kāju detaļa ar daudzbitu identifikacijas adresi un iespēju tai, apejot iekārtas cieto disku, ieprogrammēt komandas un datus, skatot pēc apjoma, pietiekamu, lai kaut kur kaut ko vāktu un sūtītu.

 

 

e-veselība šeit ir offtopic. Taisi atsevišķu topicu un tur ņemies. No savas puses turpināt šo oftopicu atsakos. Ja ir kas sakāms par Linux vai Windows - cita lieta. Es neesmu sastapis "parastus lietotājus" kuri grib uzzināt katras detaļas darbību. Drīzāk otrādi - viņus tas neinteresē. Pat ja sāk stāstīt. Savukārt - ja grib zināt, šī informācija nav slepena un ir pieejama. Tu laikam vilcienā nesēdīsies, neuzzinājis iepriekš, ko katra vilciena detaļa dara. Tavas tiesības, tikai tad nesauc sevi par parastu lietotāju. Linkā ir eproms, 1kb, izrauta no konteksta, pielietojums atkarīgs no konkrētās sistēmas. Tikpat labi var parādīt naglu un prasīt "ko tā dara?".

 

 

lrvk.gov.lv/e-veseliba-vai-devinu-gadu-darba-rezultats-ir-ciks/ Diemžēl šodien ir jāsecina, ka deviņu gadu laikā projektā ir ieguldīti 14,5 miljoni eiro, bet neviens e-veselības pakalpojums lietotājiem joprojām nav pieejams. Lai gan e-veselības sistēmai būtu bijis jāsāk darboties no 2016.gada janvāra, VM ir apstiprinājusi, ka, sākot ar šā gada oktobri, būs pieejama tikai neliela daļa pakalpojumu – e-receptes (5 e-pakalpojumi) un darbnespējas lapas (viens e-pakalpojums), kas ir 20% no plānotā 31 e-pakalpojuma. Turklāt gandrīz puse – 46% – no projekta pamatnostādnēs plānotajiem pasākumiem nemaz nav uzsākti.

 

 

Un tātad, kas ir? Visādi biznesa projekti ar datu vākšanu un personalizētām reklāmām, vīrusi, sekretāres, kas ver vaļā visādus nepareizus failus, visādas e- veselības par miljoniem. Tik daudz viedokļu pat starp tādiem, kas gadiem strādājušii nozarē. Tik maz literatūras latviski. Kas notiek?

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1. Es gribu būt tāds lietotājs (vai arī speciālists), kuram nekas nav jāzin. Mans sapņu dators ir dators, kuram tikai viena poga - poga "PUSK", un uzreiz nāk ārā gatavi rezultāti. Piekrītu, ka maz literatūras, sevišķi latviešu valodā. Tāpēc priecājos, ka beidzot ir kāds, kas tam visam nopietni pieķēries. Raimonds1, visas cerības uz tevi. Lai veiksme tev un lai tev izdodas.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Fantastiska spēja visu samaukt vienā putrā. e-veselība un datori.

Es tomēr šajos tekstos redzu kādu dziļu personīgu cemmi uz "speciālistiem".

 

Vispār jau parastie lietotāji nevis nejēdzīgie. Nejēdzīgie lietotāji ir tie, kuri uzskata sevi gudrākus par visu, gaterī tādiem nereti sanāk zaudēt pirkstus.

Jo viņš tak zina labāk, nekā tie, kuri darba instrukcijas rakstījuši.

 

Sekretārei interesē padarīt savu darbu, nevis rakāties failu sistēmā. Viņai aktuāli ir atrast viņai vajadzīgu informāciju ātri un bez problēmām, to izmainīt, saglabāt un izdrukāt. Acīmredzot Raimondam ir patrāpijušās sekretāres, kuras pārzināja Linux kerneļa uzbūve, jo šīs zināšanas būtiski uzlabo viņu darba spējas. Man gan grūti tam noticēt. 

 

Neesmu iedziļinājies e-veselībā, bet cik vispārīgi saprotu, doma bija centralizēta veselības datubāze, lai nav katram dakterim jāstiepj kaudze papīru un ja man vajag - es par savu veselību varu visu info izvilkt ārā.  Arī ārsti, citādi vienā poliklīnikā es eju, kā vajag pie ārsta citur - prasi izrakstu vai kād citādi. Neērti. e-veselība to visu uzlabos. Urrā.

Tiktāl super.

 

Tālak ir nesuper daļa - pavadīti sazincik gadi, iztērēti miljoni, rezultāts - 0.

Tas nav labi. No kā prasīt atbildību? Hmmm... cik ministri nomainījušies, visi gali ūdenī.

kas vadīja projektu, kā ... nezinu. Man nav tādas info lai spriestu.

 

Nauda ierauta nāsīs. Jā laikam. Tikpat labi - vienkārši izšķērdēta un prasīt nav no kā - normālas projekta vadības trūkuma neizbēgamas sekas. 

Nedz ministrija spēja noformulēt vēlamo rezultātu, nedz projekta vadītājs uzdot uzvedinošus jautājumus.

 

D...ā darbs un materiāli. Vairāk neko, kā cilvēks no malas, es pateikt par to nevaru, jo viss pārējais ir spriedelēšana bez faktiem.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Man nav jābūt speciālistam, lai pamanītu dažas lietas.

 

Piemēram, kaut vai to, cik maz patiesibā lieto to LInux par 10 EUR, bet pērk Windows, lai gan to nemaz nevajag ikdienā.

 

Vai ari kā datorpeciālsits uztver citas nozares - cik neprecīzi un neieinteresēti.

 

Un man ar to pietiek, lai izdaritu kaut kādus sākuma secinājumus.

Piemēram, es mierīgi varu iedomāties, ka speciālists datorzinībās nav aizgājis pie kādiem 3-4 sistēmā darbojošamies ļaudīm un izzinājis viņu ikdienas problēmas.

Slinkuma vai profesionālas uzpūtības pēc.

 

Tāpat es īsti nesaprotu ņirgšanu par datu drošību?

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

 

 

tavuprāt e-veselība nestrādā tāpēc, ka Latvijā slikti IT speciālisti vai tomēr te tāpat kā jebkurā citā nozarē Latvijā?

 

Liela daļa var būt elementāra komunikācija un attieksme - kā tiem, kas pēc manis ar to visu strādās, atvieglot darbu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

lieto to LInux par 10 EUR

priekš kam būtu par linux jāmaksā, vispār?

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

 

labāks, plašāks, latvisks.

 

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/165218-from-windows-to-linux/page-5

 

 

zskatās tevi tas speciālistu jautājumus smagi kremt. Personīga cemme dēļ nespējas sevi profesionāli realizēt kādā vienā laukā, tādēļ ķeries pie visa kā, sākot no caurplūdes malkas krāsnīm un beidzot ar torsionu laukiem?

 

Nu pamēģināsim elementāru attieksmes jautājumu - kur, kad un kādā formātā es jel  ko pozitīvu un atbalstošu esmu stāstījis par torsionu laukiem?

Link to comment
Share on other sites

Un kāpēc man tagad būtu jāapgūst LINUX. Es jau no 1.klases esmu apguvis Windu. Ja uzņēmums to varo atļauties, biznesa vajadzības tas apmierina un darbinieki/lietotāji ir apmierināti, neredzu vajadzību sarežģīt dzīvi.

Link to comment
Share on other sites

"speciālists" ir no vārda "specializēties" nevis "esmu apgrābstījis pilnīgi visu, bet pa virsu".

 

Nespeciālistam ar speciālistu dialogs nesanāk principā - jo nespeciālists nepārzin terminoloģiju, līdz ar to abi šie cilvēki nerunā vienā valodā.

Otra lieta - reti kurš speciālists ies tērēt savu laiku, lai nespeciālistam to visu klārētu. Viņu laiks ir pietiekami dārgs.

 

Pie tam vairumam nespeciālistu nebūt negribas šādas diskusijas, jo atklājas viņu virspusējās zināšanas un nespēja/nevēlēšanās apgūt vielu padziļināti.

Viena no pazīmēm - absolūta attiecīgās nozares teorijas ignorēšana. Sak, tā jau ir nūģiem. Atceros Tavu reakciju par C valodas apgūšanu, ieteikumiem lasīt arī mācību grāmatas.

 

Ir protams arī nespeciālisti, kuri padziļināti pārzin nozares un visu apguvuši pašmācības ceļā, tikai atkal - tos nevar nosaukt par nespeciālistiem.

Šķirtne ir zināšanu līmenis un spējas tās pielietot praksē, nevis to iegūšanas veids.

 

Speciālists tāpēc arī ir speciālists, ka viņš padziļināti darbojas savā nozarē un necenšas apgūt pilnīgi visu. 

Tas nenozīmē, ka speciālists pārzina tikai vienu jomu, viņš var parzināt vairākas, taču atkal - padziļināti. 

Jomās, kurās viņi nav speciālisti, šie cilvēki parasti neizsakās.

 

Ir speciālisti kuri ikdienā sadarbojas tikai ar citiem speciālistiem un kurus "sistēmā darbojošos ļaužu problēmas" vienkārši neinteresē.
Nevis dēļ augstprātības, bet tāpēc, ka tas nav viņu darbs. Jā, viņi ar "ikdienas lietotāju problēmām" nenodarbojas
Cilvēks, kurš izstrādā pilsētas kanalizāciju, neinteresēsies par konkrēta dzīvokļa klozetpoda uzstādīšanas niansēm.

 

Datortīkla arhitektu neinteresē, kāpēc konkrētais dators nesaņem IP adresi, ja visi pārējie, pie šī sviča pieslēgtie saņem, un ports ir pareizi nokonfigurēts.

Viņš atbild par tīkla dizainu, nevis uzturēšanu. Arhitekts neizvēlas mājai apkopēju. Viņš paredzēs pieliekamo apkopējai un atpūtas istabu, taču parējais ir ārpus viņa lauka.

Ar ikdienas problēmām nodarbojas lietotājus apkalpojošie cilvēki, citi speciālisti, kuriem tā ir ikdiena.

 

Torsionu lauki ir pseidozinātnisks termins, nebija jāuztver burtiski, bet kā metafora. Norādu uz Tavu vēlmi ņemties par pilnīgi visām tēmām, kā rezultātā Tu visiem apnīc ar paredzamām sekām.

 

Pirkt maksas produktus vai lietot bezmaksas alternatīvas ir katra brīva izvēle. Par to ko var darīt Windows vidē un kas prasa lielāku piepūli Linux vidē runāts ir daudz. Arī otrādi - ko labāk var darīt Linux vidē, nevis Windows. Pilns internets ar svētajiem kariem par tēmu.

 

Windows arī ir pieradums, visur ir. Pērkot datoru, dod līdzi. 

Tie kuri grib Linux, uzliks to un lietos. Var protams apgūt apgūšanas pēc.

 

Nezinu, kur grābi Linux par 10 EUR. Vairums Linuxu ir bezmaksas. Maksas jau parasti ietver kaut kādas ekstras, atbalsta telefonu vai ko citu.

 

Principā šī diskusija ir bezjēdzīga, jo Tu tāpat paliksi pie sava, kas man nekādas problēmnas nerada, savukārt man nav nekādas reliģiskas vajadzības Tevi pārliecināt par kaut ko.

Tikai paskaidroju savu skatījumu uz šīm lietām.

 

Iesaku arī pagooglēt par enģeļiem uz kniepadatas galviņas. Vecs mems, vēl no viduslaikiem.

Labots - Pirkss
  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

Un visa šī tēma tikai tāpēc, ka Raimonds ierakstot failus uz Windows tos kaut kādā veidā sabojāja...

  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

 

 

Vispār jau parastie lietotāji nevis nejēdzīgie. Nejēdzīgie lietotāji ir tie, kuri uzskata sevi gudrākus par visu, gaterī tādiem nereti sanāk zaudēt pirkstus.

 

Nu Vidrižu gaterī ar drošību viss ir labi - zvēru pie saviem astoņiem pirkstiem! :D 

  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

 

 

Atceros Tavu reakciju par C valodas apgūšanu, ieteikumiem lasīt arī mācību grāmatas.

 

Ja nemaldos, tur bija konteksts ar tam visām komandām un to tuvumu ar dzelziskumu. Tipa, es jautājumu, kur te strāda ar bitiem, punktiem, jā/nēm bet man piedāvā gatavas attēla apstrādes programmas, kur ar kursoru apvelk apkārt veselam attēla apgabalan, lai to apstrādātu un to visu ir izstrādājis kāds cits.

Beigās laikam palika pie tā, ka tas C++ tuvusm ar dzelžiem un apstrādes ātrumu izpaužas mainīgo izvēlē, raksopt, cik bitu skaitļus apstrādās un bitwise operācijās.

----------------------

Tad torsionus pieliki tomēr pats no sevis? Nekad neesmu par tiem fanojis, bet to pieminēšana komplektā nezinošiem individiem ir tas visai iedarbīgs pasākums. Tā rodas nepamatotas baumas.

---------------------

Pāŗējam plus mīnus ar dažām iebildēm piekrītu. Speciālista konceptam varu peibilst, ka ir speciālisti, kas strādā ar konkrētu firmu vai iestādi un lojalitāte tai var ļoti stipri ierobežot speciālista profesionālsimu gadijumā, ja darba devējs ir izstrādajis nekvalitatīvu preci vai pakalpojumu.

 

Par to, cik plaši kas katram ir jāzina un jāinteresējas un visa kā nepilnīgām zināšanām vēl jāpadomā.

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

 

 

Datortīkla arhitektu neinteresē, kāpēc konkrētais dators nesaņem IP adresi, ja visi pārējie, pie šī sviča pieslēgtie saņem, un ports ir pareizi nokonfigurēts.

Bija savulaik LTC montieriem cīņa tantēm un citiem "speciālistiem". Montieris antnāk ievelk kabeli, padod internetu, bet babiņa pēc tam zvanu uz klientu centru, saka, jūsu meistars ievilka kabeli, toties  interneta nav! Tas jau nekas, ka datorā ir kārtīgs zvēru dārzs un jādzer šampanietis par to, ka vispār slēdzas iekšā! 

 

Savādāk, Pirkss tev par garo rakstu uzvažuha! Labi uzrakstiji!  :drinks:

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Norādu uz Tavu vēlmi ņemties par pilnīgi visām tēmām, kā rezultātā Tu visiem apnīc ar paredzamām sekām.

 

+1

Īstenībā jau visiem daudzmaz ir tieksme spīdēt radoši radioaktīvi arī šajā foruma :D Tiklīdz runa ir par automašīnu iegādi, politiku, vai vienkārši kādas mājsaimniecības preces iegādi pat ārpus IT sfēras, diskusija panesas kā piečurāts skudrupūznis. Pietiek šeit ienākt "nespeciālistam" un uzdot parastu ikdienišķu jautājumu, kā uzreiz uzrodas kāds, kas sāk mācīt dzīvot un gatavot vienu vienīgo "pareizo šašliku".

Uz ko es tēmēju? Uz to, ka speciālists no nespeciālista atšķiras ar cilvēcīgu prasmi pareizi likt lietā zināšanas (arī paskaidrojot savu gara lidojumu nespeciālistiem), nevis ar citu nolikšanu, bāžot degunā, ka viņa viedoklis ir vienīgais, pareizais. Ja prasa pastāsti, bet taču pieļauj arī citus variantus un viedokļus!

Labots - Volters
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tēma, kur sajaukts biezpiens ar motoreļļu.

 

Lietot vai nelietot linux ir atkarīgs no vajadzībām. Tak daudzi lieto Android un Apple planšetes un neraud, ka tur nav iekšā windows. Pērkot datoru ar linux, ir skaidri jāzina, kas viņu instalēs, kas uzturēs. Ja nav tāda speca, tad nevajag likt pensionāram linux. Jo tā nav sistēma, kuru var next next finish uzlikt un arī nokonfigurēt ar pāris klikšķiem.

 

E-veselība ir tāds pats stāsts, kas ar citiem e-projektiem. Scenārijs pavisam vienkāršs - ir daži supergīki ar ahūno augstāko izglītību un ahūno pieredzi (apmēram kā teorētiķis Inspektors Caps), izgudro nenormālas sistēmas prasības, iepin tikai viņiem saprotamā dokumentācijā, izvirza neskaidrus mērķus un bezjēdzīgi iztērēti līdzekļi garantēti.  Priekš programmēšanas un testēšanas atmet grašus (zemākās cenas princips), jo nauda notrallināta makulatūras ģenerēšanā. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tak daudzi lieto Android un Apple planšetes un neraud, ka tur nav iekšā windows.

 

ir te daži, kas raud, ja tavā planšetē nav windows ;)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Pirkss tiešām labs raksts, argumenti, domas, izklāsts, pamatojums.

 

Tikai ir viens bet. 

nevar rakstīt abējadi - gan šādi, gan tādi. 


 

 

Tu troļļo vai kā? Protams nē! Tas ir īpašais Windows spiegošanas fails, kurā glabājas visi TAVI dati, arī tas ko TU domā, sēžot pie datora. IZDZĒS NEKAVĒJOTIES!!!!!

 

 

 

raiviic uzmanīgāk - vārds "speciālists" raimondam ir sarkana lupata.
 

 

 

 

Nejauc Raimondam viņa sazvērestības teorijas. Visi slēptie faili ir ZOG izgudrojums, lai izspiegotu lietotājus. Arī sienās noslēpti kabeļi ir aizdomīgi. Viss ir ļoti aizdomīgi...
 

 

 

 

Diskutēt par ko ? Par to vai slēptie faili ir sazvērestība pret lietotājiem? Par tādām muļķībām tiešām nav vēlēšanas diskutēt.   Tēmas diskusija vispār bija par Linux pielietošanu mājās Windows vietā. Sazvērestības teoriju un tam, cik eņģeļu var savietoties uz kniepadatas galviņas, apspriešanai ir atsevišķa foruma sadaļa. Nevajag pārvērst katru tehnisku diskusiju par farsu.
 

Vajag izvēlēties vienu stilu.


---------------------------------------

Ja tēma par plašu, varam paņemt vienu apakštēmu - priekš kam ir tik liela daudzveidība un tik lielas problēmas ar visa kā savietošanu.

 

Sākot jau ar entajiem DVD tipiem. Turpinot ar to, ka tikai tagad beidzot ir vienojušies par kopēju visiem vienādu uzlādes štekeri mobilajiem. Visādiem skaņu un attēlu failiem. Ir kaut kada skaņu programmiņa, viss darbojas un tad to vairs neatbalsta. 

 

Kā tas darbojas programmēšanā gan varu tikai nojaust, bet gan jau tur arī katrs par sevi.

Link to comment
Share on other sites

Atbilde sistēma ir laba, ja to var ātri iemācīties un tev nav jādomā par to, ko Tu dari savā PC vai WEB. Piemēram, PC vīrusu palaišana, un WEB muļķību ievade, kur laukā date, Tu vari ievadīt Pirmdiena, Septītais Decembris 2015 gads , tam vienkārši nav jābūt izdarāmam.

 

Jebkurā uzņēmumā, kur esmu pabijis, vienmēr vismaz man, visu pārtaisīt no 0 ir vieglāk, sākot ar tīklu beidzot drošības sistēmām, nekā mēģināt salāpīt esošo.

 

Tas patērē man daudz laika, piekrītu, BET par to klients man zvana reizi gadā un tikai tāpēc, ka vēlas kaut ko pielikt klāt kādu kameru/serveri/PC.

 

Ja pats sev putru nevāri un slinkums kā arī nauda nav tavi lielākie dzinēji, tad 99,9% problēmas atkrīt, gan vīrusi, gan stulbības. Mums kā speciālistiem ir vienkārši jābūt gudrākiem par parastiem lietotājiem un NEKAD nedrīkst domāt, ka gan jau neizdarīs stulbību X, tieši otrādi tev ir jādomā, ka sačakarēs visu ko var sačakarēt un kā to preventīvi novērst?

 

Savukārt par to kā Latvijā slauc naudu uz projektiem to visi zina. Tur no katra projekta 10% aiziet kukuļos un tas jau ir ierēķināts iekšā izmaksās.

Esmu dažus IT nozares projektus papētījis, teiksim iepirkums uz 100 000e softa izveidei. Reālās izmaksas man sanāk kādi 30 000 40 000 (ar resnām prēmijām) MAX. Pārējais ir tīrākā peļņa. Nepietiek ar to ka nopelna daudz, bet uztaisa sūdu, kuru pēc tam ir 10x jāpārtaisa par tādām pašām izmaksām un vēl nereālākās ikmēneša uzturēšanas.

Ja gribētu tur visu varētu optimizēt uz desmitiem miljonu gadā easy.

 

K. 

Labots - kazarma
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...