Jump to content

LNB grozīšanas mehānisms


RimaNTSS
 Share

Recommended Posts

Labdien tauta! Ziema ir labs periods, kad uzsākt kādu projektiņu (bez iziešanas ārā). Droši vien, ka kāds ko līdzīgu ir darījis agrāk, tāpēc, domāju, nebūtu slikti nedaudz padalīties ar pieredzi vai nu vienkārši domām. Tēma, droši vien, nebūs interesanta kam sat-antena ir vajadzīga lai tikai skatīties TV. Šodien gaisā virmo signāli Ku diapazonā, lineārie un cirkulārie, C arī tā pat un jau ir iespējams uztvert Ka-band. Tātad, vajadzīgas vismaz 5 LNB. Gribu ofseta antenai sataisīt LNB maiņas mehānismu, lai tas vadītos no uztvērēja un, kad vajag, nomainītu LNB, uzstādot pareizo. Rasējums sanāk tāds te. Viedokļi?!

post-78751-0-93327200-1449522212_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Rimant, elementāri, liekam visas blakus un attiecīgi katrai pa vajadzīgo soli pagriežam pašu antenu... :)

Link to comment
Share on other sites

Nē, mazliet ne tā biju domājis: gribās lai katra LNB atrastos tieši antenas fokusā nevis multifīdā.

Link to comment
Share on other sites

Nu vienkāršākā doma, kas nāk prātā redzot uzdevumu, ir paņemt, piemēram, Arduino, pieslēgt pie uztvērēja izvada, kas normālos apstākļos grozītu bļodas motoru, LNB savukārt uzmontēt uz kronšteina, kuru kustinātu servo morotiņš, un attiecīgi Arduino iebarot kodu, kas atkarībā no izvēlētā kanāla attiecīgo galvu pagriež fokusā. Nav gluži triviāls uzdevums, bet neliekas kaut kas nenormāli sarežģīts. Vienīgi es pieņemu, ka noteikti jābūt kādam līdzīgam gatavam risinājumam - jautājums vien, ko sanāk uztaisīt lētāk - savu LNB rotācijas kronšteinu vai nopirkt gatavo.

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

 

 

savu LNB rotācijas kronšteinu vai nopirkt gatavo
Gatavo neesmu redzējis. Par servo motoriņu arī sākumā domāju, bet tad tur parādās zobratu nepieciešamība un arī sarežģīta mehānika. Iebarot kodu Adruino arī neizklausās pārāk vienkārši. Tāpēc arī padomāju, ka standarta Diseqc 1.2 motors (ko parasti lieto antenas grozīšanai) varētu easy tikt galā ar dažu LNB grozīšanu.
Link to comment
Share on other sites

Ja vēl kādam būtu nepieciešamība pēc šāda mehānisma, varētu nodot paziņam, kas taisa visa šitā veida mehāniskos mezglus priekš visvisādām ražotnēm un automatizācijām - viņš noteikti kaut ko par draudzīgām cenām uzkonstruētu, uztaisītu vadības elektroniku uz kkāda PIC pamata un izgatavotu pašu mehāniku - ja vismaz pāris cilvēku samestos tīri lai nosegtu patērēto izstrādes laiku, tad noteikti par pašizmaksu sarunātu dažus gabalus.

Link to comment
Share on other sites

Es te vienu nopietnu problēmu - kā to pasākumu ērti vadīt.

Var jau protams Diseqc 1.2 motoru izmantot. Bet lai no galvu mainīšanas būtu jēga, jāsaglabā iespēja arī pašu bļodu grozīt. Bet vai tad vispār Diseqc pieļauj tādu lietu kā divi motori?  

Link to comment
Share on other sites

Roland - Tu nesaprati manu domu. Es piedāvāju ietapoties diseqc motora vadības signālā ietapoties, un vienkārši uz attiecīgām pozīcijām pagriezt galvu servo uz vajadzīgo pozīciju. Diseqc taču pēc savas būtības ir PWM, un tā kodējuma atšifrējums ir forumos atrodams, vai ne?

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

Pašai bļodai arī ir jābūt grozāmai, pretējā gadījumā tāda galviņu mainīšanas mehānismam zūd jēga. Un tai bļodai nav jābūt pārāk mazai, noteikti ne mazākai par 1,2m, tātad tai ir jāstāv uz polārā mehānisma un jāgrozās ar aktuatoru, kas savukārt tiek vadīts no uztvērēja caur pozicionieri. Skaidrs, ka būs jāvelk papildus vads (domāju koaksiālais) , kas grozīs galviņas. Sākumam varētu otrajā vada galā pielikt kādu vecu uztvērēju, kura uzdevums arī būtu, kad vajag uzstādīt vajadzīgo LNB. Ja izdomāt kādu automātiku, kas to visu procesu darītu aptuveni tā: pārslēdz kanālu ar pulti, antena pagriežas uz vajadzīgo satelītu un uzstādās pareizā LNB, tad jau būtu pavisam šiki.

Vēl viena lieta ir konstrukcijas svars..... gan galviņas, gan to stiprinājumi, konstrukcija, papildus motors.... viss sver. Un ja visu šo svaru kabināt klāt pie antenas, tad tā var neizturēt un salocīties. Tad te arī kaut kas būs jādara lai padarīšanu nostiprināt.

@J.Reinis! ja tu varētu parunāt ar savu draugu un pasmelties no viņa idejas, kā viņš to mehānismu būtu rīkojis un vadījis?


Protams, it iespējams likt motoru pie pašām galviņām. Kaut kā tā post-78751-0-28624000-1449778702_thumb.jpg

Bet tad viss svars būs koncentrēts pie galviņām, kas laikam nav pārāk labi.


Nedaudz paturpināju projektu. Pagaidām izskatās tā te:

post-78751-0-45557600-1450026956_thumb.jpgpost-78751-0-31883100-1450026938_thumb.jpgpost-78751-0-28367800-1450026948_thumb.jpg

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nezinu vai 1,2m ofsetam ir jeega prieksh C-diapazona. Revolvers ir laba lieta, kad ir viena antena kuru izmanto mobilaa veidaa, ne stacionaari. Un te arii pie viena rodas jaut. par fokusa attaalumu, C-diapazonam un Ka, kursh noteikti atshkirsies. Vai tam visam ir jeega ja prieksh C-diap. lietderiigaak lietot 2.0m parabolu ar sietinu, pie nosaciijuma kad grib arii kaut ko skatiities ar pienemamu S/N attieciibu. Jaa, par Ka-diapazonu, tur veel iisti nekas nerullee. Irijaa ir saakushi raidiit, bet vinsh vairaak der datu paarraidei shauraa kuulii uz noteiktas vietas nevis ar vienu transponderu bliezt pa pus-Eiropu SATTV kanaalus. 

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Antenas fokuss (fokusa attālums) ir vienmēr vienāds un atrodas vienā punktā. Cita lieta, galviņu fāžu centrs, tas nu gan C, Ku un Ka galviņām var atrasties .... nu tur kur tas atrodas. Būšu pateicīgs ja kāds man varētu paskaidrot kā atrast vai nu aprēķināt šī fāžu centra atrašanās vietu.

Monolītā antena ir labāka ar to, ka strādā labi gan Ku gan arī C diapazonos. Sitetiņantena strādā labi tikai C-diapazonā.

Jā, 1,2m antena ir nedaudz par mazu, lai uztvert pārāk daudz no C, bet, iespējams, ir. Vēl jo vairāk TV skatīšanās, pa lielam, neinteresē.

Man pašlaik nav iespēja ņemties ar lielām antenām, uz balkona stāv 1,2m tāpēc arī plānoju tai uzlikt revolveru. Un nekas man vēlāk netraucēs mehānismu pārlikt uz lielāku antenu.

Skaidrs arī, ka antenai ir jābūt ofseta.

Kaut kas jau te man sāka veidoties. Bet motors, darba kārtībā, gan būs jāsameklē.

post-78751-0-90157200-1450471285_thumb.jpgpost-78751-0-90665900-1450471275_thumb.jpg

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

Pag... es saprotu, ka C signāli vēl šurtur ir un ka galvas uz C band ir pieejamas, bet ko iesāksi ar Ka? To pārsvarā izmanto sakariem un diezgan šifrētā veidā, pie nosacījuma, ka varēsi uztvert.

Link to comment
Share on other sites

C-band nekur zust pagaidām netaisās un, pie tam, ir linearās un cirkulārās polarizācijas signāli, tātad, jau varētu iet runa par 2 C-band galvām. Arī Ku-band, vismaz viens pavadonis ir cirkulārajā polarizācijā.

Ka band..... vispār jau ir arī TV signāli uztverami un to paliek vairāk un vairāk, kā arī Ka LNB paliek vairāk un vairāk pieejamas. Bet, atkārtošos, tas man ir vajadzīgs nevis TV skatīšanai bet procesa pēc :)

Labots - RimaNTSS
Link to comment
Share on other sites

Ja jau sporta pēc, tad Tev vajadzētu nopietnāku antenu. Ar 1,2m nav aršana uz 4GHz. Uz 20GHz savukārt vajag precīzāku antenu. Man vispār liekas, ka uz 20GHz jāizmanto precīza parabola, nevis lētā ofsetniece. Ja man būtu interese, tad liktu trīs antenas, katru uz savu diapazonu. Interese gan bija vairāk kā pirms 25 gadiem, kad uztveršana tiešām bija sports Vakarā, ar trīcošim pirkstiem, grozīju noskaņošanas pogu un skatījos, kas jauns parādijies. Tagad tāpat viss skaidrs, apskaties internetā frekvenci, lauka stiprumu, paskaties uz savu antenu un uzreiz skaidrs, uztversi vai nē to signālu. Nekāda sporta vairs! 

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Jā, jo augstāka frekvence jo precizākai jābūt antenai, tas ir fakts. Lētās ofsetnieces man arī nepatīk, bet vēl ir iespējams dabūt kādu veco labo Andrew, Channel Master, Prodelin vai nu kādu citu plastika antenu. Bet arī tās, ar laiku un zem LNB un štangu svara, tomēr pamaina savu ģeometriju. Ģeometrija gan ir labojama. Saprotams arī tas, ka šajās antenās ir iecepts metāla siets ar aptuveni 1mm acīm, tas laikam Ka-band uztveršanai arī var nepatikt. Jā, ja vieta ļauj, tad antena grozamā antena katram diapazonam būtu vienkāršāks un stabilāks variants. Var jau arī katram satelītam uzstādīt atsevišķu antenu.

Pirms 25 gadiem nebija iespēja ņemties ar SAT TV, iespējams,ka arī intereses bija nedaudz citas. Tāpēc nākas tagad nedaudz iedzīt. :)


Tā kā motors nav darba kārtībā tad izmēģināt mehānismu nevaru. Iespējams, ka 8mm vītņustieni, kas strādā kā grozīšanas ass nāksies nomainīt uz 10mm, bet tās jau ir detaļas.post-78751-0-47177800-1450542036_thumb.jpgpost-78751-0-06731800-1450542022_thumb.jpg


Griežas jau mehānisms. Kaut kā būtu tagad jāizdomā kā to padarīšanu varētu automātiski vadīt lai ieslēdzot kanālu antena pagrieztos uz vajadzīgo pavadoni un uzstādītos pareizā LNB

post-78751-0-26007300-1450903528_thumb.jpg

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tā kā to DiseqC motoru es veiksmīgi nosvilināju, uzsāku jaunu projektu. Šoreiz motors mazāks, ar optisko sensoru. 1 pozicioniera kliks ir aptuveni 1,8* rotācija. 360* motors veic ~14 sekundēs. Nu pagaidām viss ir uz galda.

post-78751-0-74434200-1455044441_thumb.jpgpost-78751-0-02425600-1455044449_thumb.jpgpost-78751-0-73557800-1455044456_thumb.jpg

Neliels kino

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

RimaNTSS

Es vispār nesaprotu šī pasākuma jēgu.

Tātad ir vēlme uzlikt 5 galvas.Visideālākais variants būtu 5 antenas,pieļauju,ka vietas trūkuma dēļ tas nav iespējams.Tad kur ir problēma vienu antenu ar polāro mehānismu un universālo galvu un otru ar cirkulāro galvu.Un ja vēlas Ku diapazonu,tad blakus tai universālajai galvai.Kāda nozīme mammu caur papu vai papu caur mammu :mrgreen:

Tu varbūt oponēsi par bildes kvalitāti un noturību uz tv,jo uz polārā mehānisma tā galva nekad nebūs tik precīzi fokusā.Sniega vētrā vai stiprā lietū tu varbūt skatīsies 30 sekundes ilgāk nekā citi.Vai tas ir tā vērts.

Un vispār to visu var salikt uz vienas antenas,kaut vai šādas http://pultex.lv/product/plastikovaja-sat-antenna-fix-140cm-ofs/.Tiešitāda stāv ari man 36-4,9.Un es varu galvot,ka to diapazonu var arī paplašināt.

Savādāk tas pasākums izskatās pēc pagarinātāja caur pagarinātāju :yes4: Es pieļauju,ka varbūt kaut ko nesaprotu,jo neesmu kā daži labi dzejnieki,kas zin visu un visur :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

 

 

Es vispār nesaprotu šī pasākuma jēgu.

Tas ir entuziasms!Cepuri nost Rimantam!Lai cilvēks ņemas.Maz kas dara tādas ekskluzīvas lietas. :)

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tas ir entuziasms!Cepuri nost Rimantam!Lai cilvēks ņemas.Maz kas dara tādas ekskluzīvas lietas. :)

Es nepar to.Nevis tikai cepuri nost,bet pieminekli viņam Rīgas centrā-apzeltītu. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tas ir entuziasms!
 Lai gan es pilnībā atbalstu cilvēku darbošanos ar rokām un visādu nestandarta ietaišu projektēšanu un izgatavošanu, kā arī augstu vērtēju biedra RimaNTS dedication un pieliktos pūliņus šai lietai, bet tomēr šad tad nākas piemērot to teicienu par suni un to, ko suns mēdz aiz gara laika darīt ar savām ģenitālijām. Principā pievienojos Valduhas sacītajam, jo kaut kā vairāk un vairāk šis viss izskatās pēc overkill'a, ko var arī vienkāršāk realizēt.

 

Bet nu tā vai citādi - lai veicas, cerams ka sanāks, kas nepieciešams. Par paša mehānisma automatizāciju es jau RimaNTS rakstīju pašā topika sākumā - iesaku uztaisīt vienkāršu kontrolieri un mikrenes pamata, kas no dekodera nākošo DiseqC signālu, kas normāli domāts satelīta grozīšanai, vienkāršu tupa pārtulkotu par leņķisko pozīciju priekš galvu griezošā motora.

Link to comment
Share on other sites

Piekrītu šim pasākumam ja cilvēks ir izgājis uz bildes kvalitāti,noturību utt.Taču tādā gadījumā atkrīt arī tāda lieta kā Diseq,jo kā zināms jebkurš Diseq taisa vājinājumu decibelos.Karoče ienāk 5 kabeļi un pēc vajadzības katru ieskrūvē dekoderī un priecājies par skaistumdzidro bildi tv ekrānā.

Link to comment
Share on other sites

Multifīds nozog signālu daudz vairāk nekā jebkurš DiseqC, un jo tālāk no fokusa jo vairāk nozog. Un kā ir dzīvot ar domu, ka nav izmantota visa antenas kapacitāte? Izslēgt DiseqC no ķēdes (ja jau ir vēlme vēl vairāk samazināt zudumus) arī var un nav obligāti pārslēgt visu laiku vadus pie uztvērēja, tamdēļ ir uztvērēji ar 4 tjūneriem. Katru LNB pieslēdz pie sava tjūnera un viss.

 

 

uz polārā mehānisma tā galva nekad nebūs tik precīzi fokusā.

Šo es nesaprotu!?

Pieņemsim, ka cilvēkam ir viena laba antena (ne parastais bleķa gabals ko dažas SAT TV kompānijas dod kā bonusu lai tik ļaudis uzsēdināt uz āķa), protams, tā nav no lētā gala un otru tādu (kur nu vēl četras) iegādāties ir pārāk sālīti. Nu tad, uzstādot šo antenu uz polārā mehānisma un galviņu grozīšanas mehānismu virsū var uztvert visu loku un visus diapazonus ar maksimāli iespējamo signāla stiprumu. Skaidrs, ka tas nav nepieciešams parastai TV lūrēšanai un te galviņu grozīšana tiešam būtu overkill.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Tev tas mehānisms poļubom ir tik nevajadzīgi sarežģīts... Kas liedz izvietot visas galvas uz vēdekļa formas kronšteina, kuram uz izliektās malas ir sazobe, un pa taisno ar motoriņu viņu pakustināt tā, lai vajadzīgā galva fokusā? Būtu daudz reizes izturīgāks, drošāks ekspluatācijā, un mazāk ļurkātos vētrās.

Link to comment
Share on other sites

Kas liedz izvietot visas galvas uz vēdekļa formas kronšteina, kuram uz izliektās malas ir sazobe, un pa taisno ar motoriņu viņu pakustināt tā, lai vajadzīgā galva fokusā? Būtu daudz reizes izturīgāks, drošāks ekspluatācijā, un mazāk ļurkātos vētrās.

Parādi bildi! Vai vismaz kādu skicīti.

Kāpēc domā, ka manējais ir ļurkains? Un kas  te ir ūber-sarežīts?

Labots - RimaNTSS
Link to comment
Share on other sites

Parādi bildi! Vai vismaz kādu skicīti.

 

Not so scale feedera changeri ar antenu kopumā - uzmetu uz ašu roku kafiju dzerot.

 

post-98258-0-21913100-1455113910.jpg

 

 

 

Kāpēc domā, ka manējais ir ļurkains? Un kas  te ir ūber-sarežīts?

Man tie stieņi, uz kuriem LNB stiprinās izskatās ka varētu oscilēt stiprā vējā, ne? Tāpat arī kopā mehānisms ar daudzajiem kronšteiniem, kuri visi pievelkas ar vienu uzgriezni, izskatās drusku trausls. 

post-98258-0-21913100-1455113910_thumb.jpg

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

 

 

Šo es nesaprotu!?

Ja tu pagriezīsi antenu malējā stāvoklī un paskatīsies no priekšas,ieraudzīsi,ka galviņa ir pagriezusies ap savu asi un tas nav labi.Par to fokusu es izteicos neprecīzi.


 

 

tamdēļ ir uztvērēji ar 4 tjūneriem. Katru LNB pieslēdz pie sava tjūnera un viss.

nu ja ir tāda saimniecība,tad es mēms.Tur jau pip uz tv nepietiek,vajag divus pipus pa divi pipi.Lai man piedod tv ražotāji :rus_roulette:

Link to comment
Share on other sites

Ja tu pagriezīsi antenu malējā stāvoklī un paskatīsies no priekšas,ieraudzīsi,ka galviņa ir pagriezusies ap savu asi un tas nav labi

Domā, ka svara dēļ? Pārāk lielai nobīdei nav jābūt. Un, atceramies, ka ir iespēja galviņu pieregulēt.

 

izskatās drusku trausls.

Tikai tā izskatās. Bet ja tiešām būs trausls, to vienmēr varēs uzlabot.

 

nu ja ir tāda saimniecība,tad es mēms.

Protams neiet runa par zināmā operatora dāvināto uztvērēju.

 

Not so scale feedera changeri ar antenu kopumā - uzmetu uz ašu roku kafiju dzerot.

Ideja skaidra. Kā domā stiprināt blakus atsaites? Uz 90cm antenu tādu mehānismu nav prāta lieta taisīt. Un viss tas galviņu mehānisms tiešām būs ar svaru un kā Valduha saka, malējos stāvokļos, zem sava svara notiks ievērojama nobīde. Un tu tiešām uzskati, ka tevis piedāvātais variants ir mazāk sarežģīts nekā manējais? Uzzīmēt jau ir viens, bet īstenot pavisam kas cits.

 

Kamēr mēs te mīļi čatojam, uzliku savu mehānismu uz antenas. Noregulēju vienu LNB, vads bija jāstiepj nu un citi sīkumiņi. VIDEO

bildes post-78751-0-19037200-1455122679_thumb.jpgpost-78751-0-82216300-1455122687_thumb.jpgpost-78751-0-30553600-1455122695_thumb.jpg

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Vot tieši šādu kronšteina formu es biju domājis, tikai perpendikulāri šķīvim.

 

Rimants - manā variantā tas kronšteins būtu taisīts no monopolikarbonāta vai al.kompozīta, un lielākais svars būtu galvām pašām - motors būtu kādi 150 grami max. Nedomāju, ka sanāktu vairāk par Tavu risinājumu. Varu palūgt Tevi nosvērt kādu feederi, un to mehānismu atsevišķi? Es kkad nākamnedēļ varētu piemest klāt uz lāzeri to detaļu, ko biju iedomājies, un varētu kaut teorijā salīdzināt svarus un konstrukcijas sarežģītību. Bet žetons par to, kā motoru pārvietoji zem šķīvja, nevis atsaites galā.

 

Domāju, ka Tavs risinājums iespējams ir labāks dēļ tā, ka nav īsti kur ledum uzkrāties un stipri sasaldēt mehānismu, kā arī jau minētais motora novietojums. Manā piedāvājumā ass un zobrats būtu pilnībā atsegts.

Labots - J.Reinis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

OK, briest sacensības?! :shok:  Taisi savējo un tad mērīsimies ar rezultātiem :) Vasarā?  :yahoo: 

Īstenībā, man to motoru būtu jānobīda vēl tālāk uz aizmuguri, lai tas ar savu svaru palīdzētu polārajam mehānismam iziet no malējiem stāvokļiem.

Link to comment
Share on other sites

Ņemot vērā, ka man ir nulle zināšanu šķīvju lietās, būtu varen īsa sacensība. :) Bet es tā saprotu, ka uzdevums ir dabūt ar maksimālu precizitāti un [vēlams] maksimālu ātrumu to LNB galvu precīzā pozīcijā tieši bļodas fokusā, vai ne? Ja tā, tad kapēc ne - varu intereses un sociālistiskās sacensības dēļ pēc uzbūvēt prototipu.

 

Tad būtu labi, ja Tu varētu iepublicēt šī topika pirmajam rakstam pievienoto bildi vēlreiz, ar gabarītiem un leņķiem, lai zinu, cik lielu (mazu) to mehānismu var atļauties būvēt, un kā to labāk piestiprināt pie montāžas kājas.

 

Kādai jābūt vadībai? PWM, vai pēc paša izvēles?

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

Tā derēs? post-78751-0-98804600-1455125007_thumb.jpg

Jā, uzdevums ir dabūt katru LNB tieši antenas fokusā. Ātrums.... nav tik kritiski.... ja no malas līdz malai paies 1-1,5 minūte arī būs OK.

Vadība, pēc paša izvēles, vēlams lai ieslēdzot kanālu antena automātiski pagrieztos vajadzīgā pavadoņa virzienā un uzstādītos pareizā LNB.

Labots - RimaNTSS
Link to comment
Share on other sites

Ok, paldies par rasējumu. Nezini, vai Latgalītē var nopirkt tukšus LNB korpusus, un cik tādi brīnumi maksā? Man kaut ko būs uz tā kronšteina jāskrūvē eksperimentiem, galu galā.

Es arī tāpat domāju kaut kādu quick-release mehānismu izdomāt, lai tos LNB ātrāk nomainīt pie nepieciešamības. Cik galvas jāuztupina - 6?

 

Tāpat vēl jautājums, cik ļoti alumīnija galvu montāžas kronšteins būtu labāks/sliktāks par polikarbonāta, vai arī, kamēr vien tas nelien galvu redzes leņķī, pofig?

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

Eksperimentam pilnīgi pietiks 2-3 x 150mm caurules gabaliņi. 40mm diametra caurule reprezentēs Ku galvu, 60mm caurule- C galvu. Protams var paņemt plastika caurules, bet tad to svars nebūs tāds kā reālām LNB, vai nu tās aizpildīt ar kādu smagāku vielu. Var arī metāla caurules izmantot.

Link to comment
Share on other sites

ja no malas līdz malai

Es domāju, ka no vienas mana vēdekļa malas līdz otrai pārslēgties manā izfantazētajā variantā prasītu ne vairāk par kādām piecām sekundēm.

Cik sver viena galva +/- max?

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

 

 

Es domāju, ka no vienas vēdekļa malas līdz otrai ne vairāk par kādām piecām sekundēm.
Nu tas jau būtu pa šiko. Īstenībā tāds ātrums nav vajadzīgs, kāda jēga būs tam ja LNB jau nomainījās bet polrais mehānisms vēl turpina griezt antenu. Un lielām antenām ar 36' collu aktuatoriem, šis laiks var būt kādas 3-4 minūtes, bet tas ir no malas līdz malai.
Link to comment
Share on other sites

Pieķēros pīppauzē uzzīmēt kronšteinu, bet nevaru īsti atrast precīzu informāciju internetā - cik sver viena galva +/- max?

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...