Jump to content

Vītne kokam un koka uzgrieznis.


archezz
 Share

Recommended Posts

Tātad, varbūt kādam ir pieredze ar vītnes izveidi uz koka kāta, kā arī iekšējējās vītnes izveidi kokam (koka uzgriezni veidojot)

Protams var virpot ja ir virpa.

Var uztaisīt it kā pats rīkus, google šādus tādus piemērus atrast.

Bet vai ir manīti kādi gatavi risinājumi LV veikalos?

Vai varbut ir jebkāda cita pieredze šajā jautājumā.

Link to comment
Share on other sites

Nu bija doma sīčiem mājās uztaisīt rotaļlietu.

Ok par to vai tas atmaksajas vai nē, tagad nerunāsim.

Tapec gribēju tieši koka skruves un koka uzgriežņus.

Nu par metāla vītņgriezi nav ne jausmas... Vītne varētu būt pārāk smalka. Lai gan attiecīgajā diametrā varbūt nav tik traki.

Youtube skatijos video, ka iekšējo taisa ņemot parastu skrūvi attiecīgā diametra. 4 vietās gareniski iezāģē vītni un griež caurumā iekšā.

Kā reali sanāk nav ne jausmas.

Link to comment
Share on other sites

projektēšana

atceros, ka bērnībā , tīri aiz neko darīt, sagriezu vītnes kokam, ar parastajiem vītņugriežiem, darbojās ok, bet, cik nu izturīgs tāds pasākums, nezinu....

......Nu bija doma sīčiem mājās uztaisīt rotaļlietu.......

Ja tādam mērķim, tad liekas, foršāk būtu rupjāka, nestandarta vītne, tur laikam darbs virpotājam

Labots - projektēšana
Link to comment
Share on other sites

Vecfātera ēvelsolam bija koka vītnes skrūvspīlēs.

 

Es domāju, tādas iegrieztu tika izmantoti attiecīgi izgatavoti vītņgrieži ar lielām, rupjām vītnēm.

 

Metāla vītņgriežu problēma būs pārāk smalkā vītne. Pat pašiem lielākajiem vītņgriežiem, ko izmanto caurulēm, vītnes ir visai smalkas.

 

Pašu skrūvi varētu izgatavot ar kādu advancētu 3D CNC parikti. Vēl skrūvi var mēģināt uztaisīt uz virpas, bet nestādos priekšā, kā bez automatizētām palīgierīcēm tas būtu izdarāms.

 

Ar uzgriezni būs grūtāk - cnc tur iekšā neielīdīs.

 

Manuprāt vieglāk un lētāk būs nomaskēt metāla detaļas ar koka uzlikām / apvalkiem. Otrs variants - meklēt / būvēt savu vītņgriezi.

 

Ir tie lielie padomju laiku universālie cauruļu vītņgrieži, tiem ir regulējami un  nomaināmi asmeņi. Atliek tikai kādā lūžņu punktā šādu vītņgriezi nopirkt un izgatavot attiecīgā izmēra asmeņus kokam.

Labots - Smii
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

bet nestādos priekšā, kā bez automatizētām palīgierīcēm tas būtu izdarāms

 

Metāla virpa ar automātisko griežņa padevi - nekādu problēmu!  

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

744805442.jpg

 

Saucās клупп трубний, viņam vēl tādi gari ieskrūvējami rokturi nāk.

Link to comment
Share on other sites

Lidzigu, kā biedrs ju ielika, atradu ari ebay. Cena ar shippingu no uk ja nemaldos ap 90eur

Bet jautajums, vai ko lidzigu vietejas bodes netirgo?

Pa lielam tur nekas diži nav, kaut kur bija ari plāns. Iekšā metāla plāksnīte, kas griež un izejā jau vītne, kas vada un koriģē soli.

Tik pie atsauksmem kaut kur lasiju, ka grieznis pamatigi atri nolietojas. Citi atkal raksta, ja eļļo (ka saprotu lineļļa) tad viss bumbas

Link to comment
Share on other sites

Norge gan jau varētu būt.

Pie mums, nez vai, cik tad tādu vajag. 

Kārtīgiem galdniekiem gan jau ir mantoti instrumenti.

Moš līdz latgalītes lielveikalam aizstaigā. Ja nu paveicas.


Galu galā mūsdienās gan jau uz programmējamas virpas taisa.

Link to comment
Share on other sites

 Nu gan safantazējušies - metāla vītņgriežus kokam :sarkasms:. Nē nu varbūt ja izmanto kādu maksimāli blīvu koksni , kā sarkankoks, dzelzskoks (ir arī tāds), kaut kas sanāktu. Pareizais risinājums ir ju postā. Ja nekas tāds nav pieejams - domāju, arī ar dzelzs virpu, uzliekot mazākus apgriezienus un uztrinot piemērotas formas griezni, nebūtu problēmu smuku koka skrūvi un uzgriezni izgatavot.

Link to comment
Share on other sites

Norge vairs neinterese. Atgriezies dzimtenes plašajās ārēs.

 

Varetu meginat, kaut kad lidz latvalitei noklut.

Citu variantu jau nav.

Vienigi interneta no uk vai de pasutit. Bet nu skaidrs, ka tur esošie asmeņi varetu but pasudigi, salidzonot ar veciem galdnieku instrumentiem. Lai gan.. Asmeni gan jau no vecas viles varetu jaunu uztaisit ja nu kas

Link to comment
Share on other sites

No vecas vīles ja gribi taisīt, tad gatavojies arī kalēja amatu mazliet apgūt - vīle ir janokarsē, lai zaudē savu cietību, tad jāslīpē/jāgraiza/vai ko citu tur veiksi un tad atkal jānorūda.

 

Ir man laukos tas "клупп трубний" ,bet lai uz koka ar to vītni normālu dabūtu.. Nezinu - smags pēc vella(ar rokturiem) un tad vajadzēs tos "ieliktņus" jebšu vītņu griezējus ļoti specifiskus,jo ar oriģinālajiem vītne būs stipri par 'plānu' un ātri nodils.

Gatavas detaļas ebay pa kapeikām nav atrodamas?

Labots - Msnikss
Link to comment
Share on other sites

Metāla virpa ar automātisko griežņa padevi - nekādu problēmu!
Ja nekas tāds nav pieejams - domāju, arī ar dzelzs virpu, uzliekot mazākus apgriezienus un uztrinot piemērotas formas griezni, nebūtu problēmu smuku koka skrūvi un uzgriezni izgatavot.

 +1 abiem kungiem. Nevajag fantazēt par trubu vītņgriežiem uz koka - nesanāks, ja vien nebūs ļoti ciets un pateicīgs apstrādei materiāls.

Pats pirms gadiem desmit uz metāla virpas ar auto feedu izvirpoju sarkankoka nūjai vītni (tiesa gan, dekoratīvu nevis praktisku). Trīs nūjas gan sad*rsu - te par ātru apgriezieni un apdega, te naža leņķis izrāva robu, bet ceturtā sanāca.

 

Es autora vietā nemīlētu bobi, un vienkārši aizietu uz kādu no kantoriem, kur ir CNC virpas. Par 20-30 Eur uztaisīs ko vajag, un izskatīsies labi un uz tausti būs patīkams.

Labots - J.Reinis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nav skaidrs cik lielai detaļai (cik rupju vītni) taisies griezt...

Ja tādu rupjāku, tad to var mierīgi izdarīt ar virsfrēzi (montētu kā galda frēzi) un nelielu palīgierīci - pilns Jūtūbs ar pamācībām.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Cik zinu no literatūras, izstādem un sarunām ar visādiem speciālistiem, tad kokapstrādei gadus 5 ir tāda metode, ka dedzināts koks, tas ir, ap 200 grādiem to koku tur, tad šis sāk izdalīt ūdeni un sākas tas process, ar kuru koksne pārgāzejas, bet tam neļauj notikt līdz galam un tad koks paliek tumšš, ciets un nedzivs un netaisa vairs visādu vērpšanos un drupšanu pa škiedru utt.  Izmanto āra mebelēm.

 

Otrs variants ir koksnes žāvēšana vakuumā un tad poru piepildīšana ar kaut kādu polimēru. Koksnes struktūra paleik, bet būtībā tā jau ir palstmasa, Tā gan ir 2o-30- gadus veca metode. To gan varētu izmantot.

 

kaut kā tā.

Link to comment
Share on other sites

Es protams saprotu, ka tagad CNC laikmets, bet kokam vītni grieza pirms vairākiem simtiem gadu, kad nekādu automātu nebija.  Esmu redzējis vecos koka vītņu griezējus. Tur viss tupa vienkārši un tos taisija vietējais kalējs. Nav bijusi vajadzība un neesmu konstrukcijā iedziļinājies, bet domāju,ka mūsdienās to atkārtot nebūtu nekādu problēmu. Zinu točna, ka Vienkoču parkā ir tādi vītņugrieži. Aizbrauc un nozīmē konstrukciju.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...