Jump to content

Sildītājs - keramiskais vs infrasarkanais


TrakaisKodiens
 Share

Recommended Posts

Ar ko atšķiras keramiskie sildītāji no infrasarkanajiem?

Kādi plusi un kādi mīnusi katram no tiem?

Link to comment
Share on other sites

Infrasarkanie silda visus priekšmetus tā priekšā (kā kolorīfers), keramiskie ir vienkārši krutāki konvekcijas (gaisa pūtēja) tipa sildītāji. Vispār ja nevajag tūlītēju siltumu, tad labāk ņem veco labo elektrisko eļļas radiatoru - nekas labāks par to vēl tomēr nav izdomāts - lai gan prasa savas 10-15 minūtes lai uzsiltu, toties siltumu dod daudz vienmērīgāk, piesilda lielāku telpu efektīvāk, un kad izslēdz (piemēram, ejot gulēt) tad ļti labi vēl savas 20 minūtes pēc izslēgšanas tur siltumu.

 

Es kaut kad pirms pāris gadiem priekš guļamistabas uzķēros uz reklāmas, ka tie mazāk svilinot putekļus un sausinot gaisu, un paņēmu diezgan dārgu kautkādu brendīgo keramisko gaisa sildītāju - da pilnīgs fufelis. Tikpat labi būtu paņēmis par 10Ls DEPO parastāko siltā gaisa pūtēju un miers. Priekš kabineta savukārt pagājušogad paņēmu infrasarkano sildītāju (šitāds, ja nemaldos) - lūk tā vot ir manta, ja vajag ātri sasildīt miesu. Arī siltums vismaz reāli paliek apģērbā, krēslā, nevis kā konvekcijas gaisa pūtējam - tiklīdz kā izslēdz, pēc minūtes jau atkal auksts.

Labots - J.Reinis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Vienādas jaudas, bet dažāda tipa sildītāji tērēs vienādu elektroenerģijas daudzumu. Nav ekonomisku un neekonomiski elektrisko sildītāju.

Link to comment
Share on other sites

Noslēgtā telpā pilnigi visi, vienādas jaudas sildītāji, patērē vienādu elektrības daudzumu un sasilda vienādāk telpu. Tā ir tīra fizika. Cita lieta , atšķiras to pielietojums. Uz eļļas radiatora var zeķes žāvēt, bet pie vecās saulītes, kura ir tas pats infrasarkanais sildītājs, zeķes bīstami žāvēt.Pūtējs labāk gaisu maisa, bet arī putekļus uzceļ. Nav ekonomisku elektrisko sildītāju!

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nav ekonomisku elektrisko sildītāju!

 

Piekrītu, es teiktu, ka praktiski visas "kosmiskās tehnoloģijas", kuras tiek ar pompu reklamētas veikalos un citur, šajā jomā ir īsta apjāšana. Vislabāk man patīk tie Ufo un viņiem līdzīgie, kas ir tā pati krievu laiku "saulīte" par 100 EUR....

 

Elektrībai 1 kWH elektrības = 1 kWh siltuma un viss. Nekas cits nav iespējams - vari spīdināt mutē, pēcpusē, pūst vai konvektēt, tā nu tas ir. Pārējais ir mārketings.

Link to comment
Share on other sites

Nav ekonomisku elektrisko sildītāju, bet dažāda tipa sildītajiem atšķiras tas kā tie izplata siltumu.
Ventilators, eļļas radiators vispirms uzsilda gaisu un jau gaiss konvekcijas rezultātā uzsilda telpu.
Infrasarkanais sildītājs primāri silda telpā esošos priekšmetus un jau no uzsildītajiem priekšmetiem varbūt arī uzsildīs telpu (tas atkarīgs no telpas lieluma un sildītāja jaudas). Infrasarkanais sildītājs var salīdzināt ar Sauli vai kamīnu. Iekurinot kamīnu siltums kamīna priekšā būs uzreiz, malkas krāsnij vai radiatoru apkurei būs vajadzīgs kāds laiks kamēr visa telpa piesils. Arī Saule var piesildīt noslēgtu telpu (piemēram automašīnu) pat tad, kad āra ir auksts. Ne siltā gaisa pūtējs, ne eļļas radiators no ārpuses automašīnu nepiesildīs pat, ja pie visiem logiem pieliks pa sildītajam.
Infrasarkano sildītāju ir lietderīgi izmantot, ja kādā vietā ātri vajag dabūt siltumu. Piemēram, strādājot garāža ar Infrasarkano sildītāju apstarotajā vietā būs silts. Ar citiem, mazas jaudas (< 2kW) sildītajiem aukstu garāžu piesildīt būs pagrūti.
Mājā, dzīvoklī tomēr drošāk būs izmantot eļļas radiatorus.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Pēc pieredzes, pagājušo ziemu pārlaidu Rīgā dzīvoklī ar elektrisko apkuri, tobiš bija viens elektriskais radiators pie sienas 1,5 vai 2 kW, bet parasti izmantoju celtniecības pūtēju 2kW, jo tas spēja ātrāk sasildīt telpu. 

Jebatorijs milzīgs un komforts nulle, jo arī logi normāli laida aukstumu cauri.

Savukārt rēķins tīri uz štromu kādi 70-80Euro mēnesī, cenšoties lietot ar mēru. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vislabāk man patīk tie Ufo un viņiem līdzīgie, kas ir tā pati krievu laiku "saulīte" par 100 EUR

Nu nav gan viss tik vienkārši!

Svarīgs ir viļņu garums, ko izstaro sildītājs.

IR-A tipa sildītāji ir tie, kas silda ķermeni un priekšmetus, bet nevis telpas gaisu! Tie arī ir vislabākie. Tos arī izmanto infrasarkanajās saunās.

Link to comment
Share on other sites

Svarīgs ir viļņu garums, ko izstaro sildītājs.

 

Piedod, bet fuflō

 

Volframa vai kādaviņtur spirāle ir un paliek spirāle, superduper kosmiskie no-space-shuttle-aizgūtie piemaisījumi izstarojamās gaismas (siltuma) spektru tur pamainīs labi ja par procentu daļām.

 

Runa ir par to, ka ievadot elektriskajā spirālē 1 kWh elektroenerģijas fizikāli nav iespējams izdabūt 1,1 kWh siltuma, kaut vai aptaisies.

 

Un dabā pastāv 2 siltumapmaiņas veidi - izstarošana un konvekcija. Izstarošanu (t.i. galvenokārt izstarošanu)  ilgtermiņā apkurei lietot neiesaku.

 

Ja nu tomēr ir vēlme apstrīdēt fiziku, laipni lūgtum šurp.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

 

 

Svarīgs ir viļņu garums, ko izstaro sildītājs
+Tipisks reklāma supuris! Protams, mainot spirāles temperatūru, mainās izstarotās enerģijas viļņa garums. Parastā kvēlspuldzē būs sarkanāka gaisma, bet halogēnspuldzē zilāka. To var darīt tikai vakumā vai inertā gāzē, kura dzesē spirāli.. Parasts spirāle vienmēr būs sarkana, jo to nevar vairāk karsēt, Skābeklis vienkārši izdedzinās volframu. īstenībā jau arī nevajag, lai spirāle spīdētu kā halogēnlampa. Silrums jau ir tieši spektra apakšējā sarkanajā galā. Tirgotāji gan prot makaronus uz ausīm kārt un tak cilvēciņi tic.
Link to comment
Share on other sites

Didzi, biju par Tavi labākās domās... Pašam pieredze nav, bet gudri runāt gribi!

1) Tu esi kādreiz bijis infrasarkanajā saunā?

2) Tev pašam kādreiz ir bijusi darīšana ar šādiem sildītājiem?

Domāju, ka atbilde būs nē.

 

Tad ko tad tēlo gudrinieku, ja nerubī fišku?

1) Man pašam tāda ir un zini ko - sildelementi ir knapi silti, tie pat nevēlo, pareizāk sakot, tie ir pilnīgi melni, bet sviedri līst aumaļām, lai gan telpā ir tikai ~60 grādi pēc Celsija.

Pēc saunas vēl ilgu laiku ķermenim saglabājas paaugstināta temperatūra, jo sildītāji dziļi sasilda ķermeņa audus.

2) Darbā strādniekiem arī izmantojam UFO sildītājus, viens no cehiem ir neapsildāms - ziemā, cik iekšā, tik laukā grādu. Veči sildītājus reizēm atbīda labi tālu, lai gan apkārtējā gaisa temperatūra ir zem -20 grādiem - esot pa karstu! Sildītāja jauda tikai 1,2kW.

Noliec ziemā divas vecās saulītes katru pa 0,5kW ~2 metru attālumā un pamēģini sasildīties!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

esot pa karstu!

Tur jau personīgais 2 litru sildītājs silda :)

 

Ja jau tik aizrāvies ar audu sildītāju, tad ņem mikroviļņu krāsni :) Tā tiešām saberzē šūnas  :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Nu bet ko es teicu. Siltums ir zem sarkanās krāsas un protams labs infrasarkanais sildītājs pat nespīd redzamajā gaismā. Cita lieta, ka tai pašā depiņā pārdod parastas ''saulītes'' tikai pa bargu naudu. Lai kā arī būtu 1kW labs  infrasarkanais sildītājs telpā pacels temperatūru par tieši tik pat daudz grādiem, kā vecā krievu saulīte. Tā ir fizika. Atšķirsies tikai pielietojums.

Link to comment
Share on other sites

Ne aizstāvu, ne noliedzu infrasarkanos sildītājus, bet Knaabis runā pareizi par šo lietu.
Infrasarkanais silda virsmu ko tas apstaro, konvekcijas tipa sildītāji primāri silda gaisa.
Pie ugunskura arī ir karsti vispirms tāpēc, ka tas sasilda priekšmetus infrasarkanā starojumā veidā.

Nav runas par to, ka Infrasarkanais sildītājs tērē mazāk elektrības, tas vienkārši savādāk silda un ne vienmēr tas nozīmē labāk.


-> Didzi
Tur jau tā lieta, ka ziemā piesildīt visu angāru ar elektrību ir nereāli, bet apsildīt lokālu telpas vietu, tā lai materiāli un instrumenti nepiesaltu pie rokām ar infrasarkano sildītāju ir pilnīgi iespējams. Piemēram, pat ar 500W halogēno prožektoru mīnus grādos var apsildīt darba vietu tā lai rokas nesalst, bet no 2 kW ventilatora vai eļļas radiatora tur jēgas nebūs nekādas.

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā, katram sildītājam savs pielietojums un sava vieta mājā. Galvenais, nevajag meklēt ekonomiskāko, jo tāds principā nav iespējams .

Link to comment
Share on other sites

Siltumu raksturo ne tikai efektivitāte, ar kādu elektrība tiek pārvērsta siltumā, bet arī tā siltuma veids, lietojamība. Jebkurš var pamēģināt pasildīt rokas pie 300W lampas vai ari saslēgt 3 tādas virknē un tad 2 tādas virknes paralēli, tie paši 300W vien būs (jo kvēldiegs ir nelineāra pretestība, nevar rēķināt kā parastām pretestībām). Vēl patīkamāks siltums būs, ja tas kvēldiegs knapi kvēlos, tikai tad tur vajag vairākus desmitus lampu.

 

https://www.herschel-infrared.com/heater-fundamentals/types-infrared-heater/

 

https://www.infraredheaters.com/basic.html

Labots - Raimonds1
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
VebKamera
pirms 12 stundām , Kitai teica:

Tiek meklēts infrasarkanais

 

Es vienkārši figeju, ka tās krievu "saulītes" aš pa 70 EUR tirgo....

 

Ja Tev vajag tos kilovatus kaut kur iegrūst, ņem 2 šitos: https://www.1a.lv/santehnika_apkure/klimata_iekartas/infrasarkanie_silditaji/vakoss_msonic_heater_mfn6245w

vai  2-3 šitos: https://www.1a.lv/santehnika_apkure/klimata_iekartas/infrasarkanie_silditaji/vakoss_msonic_heater_mfn6231w

 

Pārējo naudu pietaupi elektrības rēķinam.

Link to comment
Share on other sites

Nu nez, ir "akmens laikmetā" bijusi gan Saulīte, gan tas Kvarc, bet nekas nav labāks par eļļas radiatoru - nav problēmu atstāt ieslēgtu, rītā aizejot, ja mājā ir sīkie, vai kāds rejošs/ņaudošs radījums - spalvas nenosvilinās un ugunsgrēku apgāžot neizraisīs. Lietoju tādus jau kādus 30 gadus - bija sākumā krievu, tagad kapitālistu, kad gadās lielie mīnusi - nedēļām netiek izslēgts.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Vienīgais eļļas radiatoru mīnus-ja kāds maājinieks, tipa sunis apgāzīs , tad var pat uzsprāgt, jo nebūs eļlās tur kur vajag un pārkarsīs. Ja pērkat jaunu, tad vajag tādu, kam ir aizsardzība uz apgāzšanos nevis pašu lētāko bez.

 Man gan pašam ir infrasarkanais paneļa tipa. Nu padārgs, bet tam tas panelis ir salīdzinoši auksts. Nesmird pēc sadegušiem putekļiem kad ieslēdz pēc ilgāka laika . Nu neaizdedzinās neko atškirībā no ''saulītes'' , bet arī dot virzītu siltuma starojumu atškirībā no eļļas sildītāja. Dikti patīkami kad ienāc aukstā telpā un noliec sev priekšā . Uz reiz sasilda pašu, nevis jāgaida kamēr piesildīs visu telpu.

Link to comment
Share on other sites

Man arī liekas, ka eļļas vislabākais, nekurina elektrību ninstopā un ilgi stāv silts pēc izslēgšanas Labāk pagaidīt biku, silta visa telpa ir komfortablāk, nekā, kad tevi silda. Un tie eļļas radiatori nemaz tik ļurīgi nav, ka būtu baigi jāuztraucas, ka kāds abgāzīs. Man ir lielais 12 sekciju, sen pirkts, Taurus, bija tāds brends, to pat pieaugušais nevar apgāzt, ja speciāli to nedara. Un jā, neņem mazos, tie točai der, ņem lielāko ar max ribu skaitu, ko vari atrast. Tās spirāles un infrasarkanie ir sūds. 

Link to comment
Share on other sites

Mielestapa

Labākais sildītājs- Radeon Vega 64 vai lētākais R9 390X, antifrīzs, izplešanās trauks, šļaukas, akvārija sūknis un GAZ 53 radiators ar kniedēto metāla ventilatoru. Un vēl speciālā Furmark apsildes programma, kas automātiski iedarbojas pēc noteikta laika perioda, ja neviena nav mājās.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Taisnība ir. Savulaik atnākot mājas no skolas tika izslēgts radiators, jo kamēr es vai brālis kapāja PC, tikmēr bija pārāk karsti. Protams pienesumu deva, ka vienīgā ārējā siena bija uz pretējo pusi valdošiem vējiem. Kādreiz viensētās mājas ceļot sagrieza tā, lai šaurākā pusē būtu pret vēja rozi.

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Nopirku infrasarkano - reali labi. Ja gribas sasilt, pāris min un ir silti.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...