Jump to content

Caururbu elektrības kabeli


riebeklis2012
 Share

Recommended Posts

Jep, ņem tādu palielāku, jo mazie mēdz kust pie noslodzes.

Link to comment
Share on other sites

Tikai atceries, ka alumīnijs nedraudzējas ar varu, līdz ar to, ja tev vadi ir alumīnija, tad šitie štrunti nedrīkst būt no vara.

Link to comment
Share on other sites

Šie štrunti parasti ir no bimetāla, vai kā to materiālu sauc. Ja alumīnija un vara vadus nesaliek tiešā kontaktā, viss būs labi.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Šie štrunti parasti ir no bimetāla, vai kā to materiālu sauc. Ja alumīnija un vara vadus nesaliek tiešā kontaktā, viss būs lab

 

šitie štrunti un visi pārējie mūsdienās ir no tāda ķitajoznā metāla,ka Mendeļejevs kapā apgrieztos.Tāpēc pofig kā vienot.Vienīgi nedaudz ievērot šķērsgiezumu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Riski taadi, ka vadi var dzirksteljot, sakarst un nodegt maaja. :)

 

Ar šito tiešām nevajag jokot.

 

Bija mums pagarinātājs nostiepts uz vietu, kur normāli kontakta nebija.

Kaķiem patīk vadus grauzt - ar laiku tāds stipri sakodīts palika. Līdz vienā brīdī traukmašīnas + tējkannas slodze bija par lielu, atskanēja skaļš paukšķis un uzradās melns pleķis uz tapetēm. Drīz pēc tam uz puņķa esošs kontakts aizdegās līdz ar tapetēm apkārt. Drīz pēc tam tika izsaukts elektriķis, kas savilka normāli vadus, nebojātus un pietiekama diametra. Bet kas to zina, kā būtu beidzies, ja pie slodzes neviena mājās nebūtu.

Link to comment
Share on other sites

kompresors

Paldies par ieteikumiem!

Drīzāk sliecos uz baky ieteikumu. Ar tām saskrūvēm ir mazs vadu saskares laukums. Nepavelti vadus satin pietiekama garuma bizē. Īsti nezinu cik daudz uz tā vada tālāk uzsēdināts, riskēt negribas, kaut gan gludekli droši vien, ka izturēs.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

. Īsti nezinu cik daudz uz tā vada tālāk uzsēdināts, riskēt negribas, kaut gan gludekli droši vien, ka izturēs.

ko tad tur tik daudz var uzsēdināt, ne jau nu metināmaperātu.... 

Link to comment
Share on other sites

Ar abām rokām un kājām atbalstu noplūdes automātu likšanu, tur kur ir liela varbūtība, ka var rasties noplūde uz zemi - vannas istabā, veļas mašīnai, boilerim, āra rozetēm.

Man nekad nav bijusi darīšana ar tādiem. Kā tie reaģē uz upšu un datoru barošanas bloku tīkla filtru kondensatoriem, kas ir savienoti ar korpusiem? Vai tas nevar radīt viltus atslēgšanu?

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

Darbā uzstādam noplūdniekus uz lielām slodzēm, pārsvarā apgaismojumu (Arī visādi LED barošanas bloki un elektroniskie trafiņi), ir arī upši, datori, elektromotori un viss pārējais (pārsvarā veikalu telpas).

JA viss ir pareizi sataisīts, tad nav nekādu viltus atslēgšanu.

Ja ir strāvas kanibles, vari pārbaudīt esošo instalāciju, cik liela ir noplūdes strāva - uzliec strāvas kanibles ap visiem barojošajiem vadiem, izņemot zemējumu. Tas ko rāda, tā ir noplūdes strāva.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kā tie reaģē uz upšu un datoru barošanas bloku tīkla filtru kondensatoriem, kas ir savienoti ar korpusiem?
Ja filtru kondensatori rada noplūdi >30mA, tad viltus atslēgšanas var būt. Nezinu, cik  liela ir kondensatoru radītā noplūdes strāva, būtu interesanti pamērīt. Bet dators nav tās ierīce, kurai vispār vajadzētu likt noplūdes strāvas aizsardzību, un nekādi elektroinstalācijas projektēšanas - izbūves noteikumi (Latvijā) neprasa to darīt, ja vien dators netiks izmantots paaugstinātas bīstamības vidē - vannas istabā, vai citās mitrās karstās telpās.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Bet dators nav tās ierīce, kurai vispār vajadzētu likt noplūdes strāvas aizsardzību,

Es laikam nesaprotu, kur tos izmanto. Vai tad tos neliek pie kopēja sadales dēļa un tie neaizsargā visu tīklu?

Link to comment
Share on other sites

Ja būs tas noplūdnieks uz visu māju viens, tad ja būs noplūde, tad nebūs španis nekur!

Link to comment
Share on other sites

Tās jau ir nianses, katrs pa savam būvē tālāk... Vai noplūdnieks uz katru grupu, vai divus uz visu vai vēl kā dala :)

Link to comment
Share on other sites

Lieka greznība noplūdes automātu likt visai mājai, labāk normālu zemējumu ierīkot. Boilerim, vannasistabas kontaktam gan noplūdes automāts papildus drošība zemējumam.

Link to comment
Share on other sites

Pilnīgi piekrītu ricijs. Uzsvaru vajag likt uz zemējumu. Nafig veļmašīnai boilerim, vai plītij nopludnieku, ja kātrīgi sazemēts korpuss. Vienīgā vieta, kur varbūt arī noplūdnieku vajag, ir vannasistaba un arī tad, ja tajā ir kontakts. Ja nu sieva pēkšņi , sēdot vannā, sadomā fēnu lietot.

Link to comment
Share on other sites

noplūdes automāti jau tikai paša drošībai, kuri pasargā no elektrotraumām un no aizdegšanās, kāds mājdzīvnieks vai grauzējs sagrauž vadu, kāds bērns iebāž naglu kontaktā, elektroiekārtas bojājums, vai klasiskais fēns vannā. no nelaimēm jau neesam neviens pasargāts, un noplūdes automāts ir kā sava veida apdrošināšana :)  

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nafig veļmašīnai boilerim, vai plītij nopludnieku, ja kātrīgi sazemēts korpuss.

Pagājušajā gadā vienam cilvēkam remontēju veļas mašīnu. Simptomi - veļas mašīna visu  laiku sit laukā automātu. Atskrūvēju to mašīnu vaļā un protams sildītājs sadedzis. Nākošajā diena klients pats kaut kur nopērk jaunu sildītāju un es atbraucu to nomainīt. Tagad veļas mašīna automātu vairs nesit, bet tik un tā nestrādā. Jaucot veļas mašīnu tālāk konstatētāju, ka uz vadības bloka ir sadedzis viens celiņš (tas kurš iet uz sildītāju). Bet arī pēc celiņa salodēšanas veļas mašīna nesāka normāli stādāt - programma izpildījās kaut kā haotiski. Laikam sadegušais vadības bloka celiņš sabojāja visu vadības bloku. Vadības bloks pārāk specifikas, un veļas mašīna pārāk veca, lai būtu jēga meklēt jaunu bloku. Un klients nopirka jaunu veļas mašīnu.
Var jau filozofēt par to - cik nepareiza bija vadības bloka konstrukcija, ka tai varēja sadegt celiņš un vēl paķert līdzi visu bloku, vai apspriest cilvēka prāta spējas kāpēc viņš jau pēc pirmās automāta izsišanas reizes nemeklēja palīdzību, bet mēģināju defektu labot ar vairākkārtēju automāta ieslēgšanu (izsita automātu -  ieslēdza automātu atpakaļ, atkal izsita - atkal atpakaļ), var mēģināt novelt vainu uz elektriķi, kurš ielika nepareiza izmēra automātu (nepaskatījos cik liels bija automāts, bet pazīstu elektriķi, kurš tur taisīja elektrību un nedomāju, ka viņš tur būtu licis >16A).  Bet, ja uz veļas mašīnu būtu bijis noplūdes automāts, nekas tāds nebūtu noticis. Noplūdes automāts veļas mašīnu būtu atslēdzis jau ilgi pirms sildītājs nonāca līdz stāvoklim, kad tas sāk sist laukā automātu pēc īsslēguma. Un noplūdes automāts ir arī labs signalizators tam, ka ir noticis kauts kas nopietns, nevis tā ir "viltus trauksme", kad atslēdzas parastais automāts dēļ pārslodzes, jo uz vienas līnijas vienlaicīgi bija ieslēgts pārāk daudz patērētāju.

   

P.S. Pagājušajā gadā vienam cilvēkam slēdzu klāt elektrisko boileri kuram vadā jau no rūpnīcas bija iemontēts noplūdes automāts (tāda smuka hermētiska kastīte ar divām podziņām). Un arī padomju laikā bija eļļas radiatori, kuriem rozetē spraužamā daļa bija paliela kārbiņa ar iebūvētu noplūdes automātu.

Link to comment
Share on other sites

Es vienalga palieku pie viedokļa, ka primārais ir zemējums. Galvenais, lai sieva nedabū elektrotraumu, bet par pašu aparātu pofig. Vot, ja nav kur zemējumu dabūt , tad cita lieta.

Link to comment
Share on other sites

Stāsts iz dzīves par zemējumu. Zvana vien cilvēks un sūdzas, ka vannas istaba viņam ūdens kārns sit pa nagiem, un ja pieaugušie vēl varot nomazgāties, tad mazais bērns vispār baidās mazgāties.
Pirms braukšanas pie klienta galvā jau pārdomāju, kas varētu būt par vainu, bet neko racionālu nevaru iedomāties. Aizbraucot uz vietas viss noskaidrojās - vannas istaba ir samēra paliela telpa kurā ir gan vanna, gan veļas mašīna, gan veļas žāvētājs, bet tā kā rozešu ir mazāk par izmantojamo elektroierīču (bez visam veļas mašīnām, tur arī fēns, un citi sieviešu rīki tiek sprausti), tad cilvēks ir visas elektroierīces ir saspraudis pagarinātājā bez zemējuma spailes. Rezultātā, veļas mašīnai vairs zemējuma un tā caur barošanas filtru dod uz korpusu 110V un tālāk caur plastmasas ūdens vada caurulēm caur ūdeni tos 110V padod tālāk  uz ūdens krāniem.

Noplūdes automāts gan nebūtu novērsis 110V nonākšanu uz ūdens krānu (maz ticams, ka barošanas filtrs rada >30mA noplūdi), bet tas tomēr pasargātu no letālām sekām, ja veļas mašīnai bez zemējuma rastos kāds nopietns defekts.
Noplūdes automāts - tā ir papildus aizsardzība, ar "muļķu drošu" izpildījumu. Zemējums nepasargās pret cilvēku izdomu izmantot pagarinātāju bez zemējuma, vai matu žāvēšanas sēžot vannā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Es gribu teikt, ka pamatā ir mūsu izglītības sistēma. Skolu beidzot vajadzētu elementāras lietas par zemējumu zināt, nevis integrāļus prast rēķināt.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Zemējums ar nullvadu savienojas tikai mājas galvenajā sadalē. Tai pašā sadalē tiek pievilkts zemējuma kontūrs, kuru arī savieno ar nulvadu un zemējuma vadu. Tālāk mājā zaļdzeltenais zemējuma vads nekur nesavienojas ar nullesvadu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Skolu beidzot vajadzētu elementāras lietas par zemējumu zināt, nevis integrāļus prast rēķināt.
Trakākais ir tas, ka pat profesionāli elektriķi nezina kas ir zemējums un kā tas ir jāierīko. Ja redzu, ka rūpnieciskā objektā starp sadaļu savienojums ir uztaisīts ar 4 dzīslu kabeli, tad gribas nošaut gan projektētāju, gan montētājus, gan tos kas parakstīja aktu par darbu pienešanu.
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

laikamTak

Trakākais ir tas, ka elektriķim, kurš beidz profesionālas izglītības iestādi, diplomdarbu par 300€ uzraksta pasniedzējs.

Labots - laikamtak
Link to comment
Share on other sites

Firza, ko tu brīnies. Zemējums visur, senāk tā nemaz nebija. padomju laikos cik bija rozetes ar zemējumu? Un tagad? Pa jaunu būvējamos objektos, varbūt. Bet vecās mājās, esmu pārliecināts, nav zemējuma, pārsvarā nav.

Link to comment
Share on other sites

laikamTak

 

 

senāk tā nemaz nebija
Tēvoča Sema filmās sāka rādīt filmas ar slepkavībām, iemetot darbojošos fēnu vannā ar ūdeni, kurā mazgājas sieviete. Tā radās zemējums. 
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...