Jump to content

Fotoaparāts svētku pasākumu bildēšanai telpās


DeUld
 Share

Recommended Posts

Kādu fototehnikas minimumu (kameras modeļi) iesakiet, lai jaunietis varētu startēt svētku pasākumu bildēšanā telpās un āra apstākļos?

Link to comment
Share on other sites

Telpās noteikti vajadzēs regulējamu zibspuldzi..un iespējams vēl papildus trigirējamas stand alone zipenes..nu ja grib nopietni bildēt.ar iebūvēto nekas labs nrbūs. Pārējais gaumes jautājums.

Link to comment
Share on other sites

 Viss atkarīgs, cik tas viss nopietni. Zibspuldze ir tas verķis, kuru būtu jāizmanto tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Gaišs objektīvs un augstāki ISO ir pareizā pieeja. Kaut ko (DSLR vai bezspoguli) ar vismaz crop, ja ne FF matricu (pat ar crop matricu pie ISO 6400 - 8000 daudz bildēju, nav ne vainas) un ja telpās - sakarīgs platleņķis arī noderēs.

Link to comment
Share on other sites

 nu neglābs augsts iso un labs stikls..tāpat būs bildes - so so...ok ar 1,8 stiklu būs labāk kā ar tumšo - bet tāpat . nē nu i-neta reportāžai mazos izmēros var bez zipenes maukt - bet ja vajag bildes...

Link to comment
Share on other sites

 

 

Viss atkarīgs, cik tas viss nopietni.

Tieši tā.

Skats no malas. Ir būts pasākumos - kāzās, jubilejās..., kur tiek algots pro fotogrāfs pasākuma iemūžināšanai. Kā likums bildes sanāk tam pro krietni labākas salīdzinājumā ar viesu amatieru bildēm. Nu un līmeņi tiem pro ar dažādi, no vidējas entuziastu spoguļkameras ar zibspuldzi līdz veselai komandai ar prožektoriem, foniem, foto lietussargiem un vairākām EOS-1 kamerām (šis bija viena drauga kāzās, kur daļa svinību Rundāles pilī, tur bija toreiz tāds pakalpojums - kāzinieki ar viesiem uz kaut kādu stundu Rundāles pilī, jaunā pāra valsis, fotogrāfēšanās..., gan jau tagad arī ir). Beigās radinieki un citi viesi vienlīdz apmierināti par bildēm visos variantos. :)

Link to comment
Share on other sites

Nepiekritīšu Raivīša  tēzei, ka labāk bez zibiņa iztikt. Diemžēl svešās vietās/ telpās ne vienmēr  var izvēlēties optimālo pozīiju un var sagadīties, ka jābildē pret logu vai vietējiem gaismas avotiem. Un tad ar visu gaišo stiklu un lielo ISO var dabūt cilvēkus ar nesmukiem melliem ģīmjiem (pret gaismu). Labai un jaudīgai zibspuldzei pasākumu bildētājam ir jābūt, tikai jāatturas no tiešā blieziena- jāizmanto zibspuldzes grozāmā galva un iebūvētais kliedētājs, lai iegūtu vienmērīgi izkliedētu gaismu no baltām (vēlams) sienām/ griestiem.

Man patīk Lumiquest kliedētāji, kas dala izkliedēto gaismu pret griestiem un taisni:

 

   http://www.bhphotovideo.com/c/product/544388-REG/LumiQuest_LQ_102_80_20_Pocket_Bouncer.html

 

              1007roundup03.jpg

 

Ir jau vēl dažādi citi kliedētāju varianti- katrai gaumei. Agrāk iztikām ar baltu papīrīti, ko pietina blicenei ar gumijas riņķīti. 

Katrā gadījumā, neietiektu jaunajam censonim riskēt uzņemties atbildīgu reportēšanu bez pieredzes- labāk papraktizēties pieredzējuša fotogrāfa vadībā.

Citādi var sanākt nesmuka blamāža... :sorry:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Drīzāk pats minimums ir fotografēšanas iemaņas un spējas ķert momentus. Nu nebūs tā, ka iztērēs 2000 EUR par fototehniku un pilnvērtīgs kāzu fotogrāfs. Nav jēgas listēt fotoaparātus, objektīvus un citas lietas nezinot budžetu un kādā līmenī plānots vispār kaut ko bildēt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Minimums varētu būt šāda spoguļkamera

https://www.ss.lv/msg/lv/electronics/photo-optics/slr-cameras/canon/bfhpbx.html

un šāds zibens

https://www.ss.lv/msg/lv/electronics/photo-optics/flashes-and-illumination/cbhhf.html

 

Runājot par gaišiem stikliem un lieliem iso - tur cita cenu kategorija un kā John teica ka tas ne vienmēr glābj.

Link to comment
Share on other sites

Arī piekritīšu Oskaram - blicene ir obligāta. Ja fotografē pasākumu, tad nevari atļauties zaudēt kadrus sliktas gaismas dēļ. No kamerām ieteiktu kādu no pēdējo trīs gadu laikā ražotajiem mazā kadra aparātiem. Nikon vai Canon izvēli nosaka lielā mērā tas, kādus objektīvus vari dabūt. No objektīviem nepieciešams normālzūms, vēlams ne kit 18-55. Ja minstinies, tad naudu vienmēr labāk ir izgrūst vairāk par stikliem un mazāk par bodiju.

 

P.S. Ja jaunietis pats nezina, kā pajautāt par fototehniku, tad ļoti iesaku sākumā patrenēties uz kaut ko vienkāršāku kā pasākumiem.

Link to comment
Share on other sites

Atļaušos Ronalda ieteikumu "izbrāķēt" - ņemt tik vecu modeli, kā Canon 450D, jo sevišķi- ar mērķi bildēt pasākumus telpās (un cerību nopelnīt), nebūtu prāta darbs.

 

Tuvākos skatus ar zemu ISO un zibspuldzes piegaismojumu vēl varētu sabildēt,  bet plašākiem telpas kopskatiem, kur zibenis vairs nevelk, nevarēs izlīdzēties ar ISO pacelšanu.   

Nepateikšu no galvas ciparu, bet uz lielajiem ISO visiem "vecīšiem" būs uzkrītošs "grauds". Tieši tādēļ pa lēto biju spiests atdot visnotaļ labu, bet morāli novecojušu Canon 40D,

tāds pats "strupceļš" gaida arī ar 450D... :(

No lietotajiem Canoniem es ņemtu minimāli kādu 1100D no sākumlīmeņa aparātiem, vai 600D no vidējā līmeņa , ja naudiņas sākumā maz, varētu būt arī ar "kit" 18-55, bet noteikti ar stabilizāciju (IS) - tie ir kvalitatīvāki optiski, kā arī  ļaus bildēt ar bik garāku ekspozīciju bez izsmērēšanas riska. Var paskatīties arī uz gaišo Tamrona platleņķi 17-50/2,8- lietotu var ap 200 un pat lētāk dabūt.  Par citiem brendiem nemāku teikt.

 

Kad (ja)  izdosies ar bildēšanu sapelnīt nopietnākai  tehnikai, esošie "lētuči" lieti noderēs kā rezerves kamera- nopietni fotogrāfi uz peļņas darbiem bez rezerves neriskē iet.  

 

Telpu pasākumu bildētājam arīdzan ieteiktu pameklēt  kaut vecāku, bet jaudīgāku "dzimto" bliceni- kaut vai Canon 550EX  un 580 EX mk1. Daudzās situācijā telpās tas varētu izpalīdzēt!  

Tauta slavē arī lielos Metz-58 utml. - tiem ir labā fīča- divas "lampiņas"- mazā izgaismo priekšplānu, lielā, atstarojot no griestiem/ sienām- telpas "dziļumus". 

Piemēram:

 

  https://www.ss.lv/msg/lv/electronics/photo-optics/flashes-and-illumination/gdjxo.html

 

Kā jau te rakstīja- nav ko cerēt bez pieredzes un ar vecu/ vārgu  tehniku iegūt pieklājīgas bildes pasākumiem telpās. 

Labots - Long John
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ja man, Jāni, jāizvēlās starp IS un gaišāku stiklu, tad vienmēr izvēlētos otro. Ar IS varēsi rokutrīci kompensēt, bet subjekti smērēsies. Man jau liekas, ka var salīdzinoši lēti sadabūt trešo ražotāju f/2.8 normālzūmus.

Link to comment
Share on other sites

Šajā gadījumā, cik saprotu, runa ir par ieteikumiem jaunietim iesācējam ar minimālu budžetu.

Tādēļ arī tādi piedāvājumi- Canon 18-55 IS var nopirkt pa 50 Eur, bet līdzīgu gaišo stiklu-  vismaz 200 (kā jau rakstīju).   

 

Pats pa pusgadsimtu bildētāja  "prakses" esmu sabildējis daudzus desmitus (ja ne simtus) kāzu, sākumā arī ar gana lētu un prastu tehniku (Zenītus & Co ieskaitot)

un niknus naidniekus jauno pāru vidū nesmu iemantojis- tātad viss daudzmaz OK...   :yahoo:   

Labots - Long John
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Esmu 450D īpašnieks un jāsaka, ka kāzām un pasākumiem komerciāliem nolūkiem ir par īsu pieminēto trokšņu dēļ virs ISO 400. Kā jau minēju, joprojām notiek zīlēšana kafijas biezumos, ko tad jaunietis bildēs.

 

Darbā mētājās 1200D kamera ar Canon 18-55 IS - sūdīgāku komplektu neesmu redzējis no tikko nopērkamām kamerām (ja neskaita Canon 50mm F1.8). Iespējams, ka objektīvs ir mēsls, jo telpās nekam neder un puse bilžu izmetamas uzreiz.

 

P.S. Cik esmu redzējis bildes, kur pasākumos bez statīva un bez zibeņa bildēts, tad labi tās izskatās tikai uz mobilā telefona. Izdrukās nekas prātīgs tur nav un atliek taisīt mega mākslu, lai defektus noslēptu. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Diemžēl svešās vietās/ telpās ne vienmēr  var izvēlēties optimālo pozīiju un var sagadīties, ka jābildē pret logu vai vietējiem gaismas avotiem. Un tad ar visu gaišo stiklu un lielo ISO var dabūt cilvēkus ar nesmukiem melliem ģīmjiem (pret gaismu). Labai un jaudīgai zibspuldzei pasākumu bildētājam ir jābūt, tikai jāatturas no tiešā blieziena- jāizmanto zibspuldzes grozāmā galva un iebūvētais kliedētājs, lai iegūtu vienmērīgi izkliedētu gaismu no baltām (vēlams) sienām/ griestiem.

 

Ļoti precīzi. Ar gaišu stiklu vien, nepanāksi labu bildi. Pats joprojām dzīvojos ar 350D, kitu, 70-300IS un Mežaveča pieminēto  50mm F1.8. Pilnībā pietiek arī vienkāršiem pasākumiem telpās. Naudu ar to nepelnu, bet bildes, piekoriģējot līdz A3 var dabūt normālas (ja briesmīgi nekropo). ISO augstāk par 400 nelieku, jo troksnis jau pa lielu paliek un ar Neatimage, vai Noise Ninja tipa tūļiem nav vēlams pārāk aizrauties. Zipene bez taisnā blieziena ļoti izpalīdz telpās. Vienās kāzās joka pēc biju paņēmis līdzi savus loriņus un bildes dīvainā kārtā nebij sliktākas kā nolīgtajam fotogrāfam ar 5D un gaišajiem stikliem. Būtiska lieta ir pieredze un iestatījumi atbilstošajai situācijai. Pāris kadrus izbliežot jau var aptuveni saprast kas un kā ir jāizmanto/jāieregulē. Āra apstākļiem labi noder garais stikls, jo var paiet tālāk un iegūt nepiespiestas atmosfēras bildes. Savulaik bija izvēle pa tiem pašiem 300 Ls ņemt 75-300IS 4,5-5,6 USM un 70-200L F4. Paņēmu tumšāku, garāku un ar stabilizāciju. Ja piešaujas, ārā apstākļiem ir ok gan portretiem, gan pat rallijbildēšanai, ja nav dikti tumšs.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

+ Par to ka 18-55 cannonam ir mēslīgs. Nikonam 18-55 ar IS kas defaultā nāk ir tīri ok, kā arī 35/1.8 ir ļoti forši stikls ja nikonu skatās. Par zibeņiem jau augstāk rakstīja

Link to comment
Share on other sites

18-55 ir mēsls, bet 18-55 IS un tālākās versijas - ir ok. Pie vienādām diafragmām un līdzīgiem milimetriem nevar atšķirt no 50/1.8 - sen biju testējis.

Iekštelpām svarīgāka ir zibspuldze un prasme to pielietot. Gaišie fiksi ir nais un man patīk, bet to lietošānā ir sava specifika, arī ne visiem sižetiem derēs.

Vēl svarīgi, kāda ir telpa - ir praktizēta metode stūros salikt zibenes ar trigeriem un bildēt tā. Bet nu tas baigi no telpas atkarīgs. Ja griesti brūni, tad gan švaki.

Link to comment
Share on other sites

Pēc savas pieredzes arī +1 par zipeni, vismaz drošības pēc. Dažreiz telpās apgaismojums nav diez ko labs, vai arī jāizmanto tumšāki platleņķi ierobežotas vietas dēļ. Bet, ja gaismas pietiek, D750 + sigma 50 art 1.4 ir pietiekami telpās, ka pat nav jāveic nopietnu pēcapstrādi.

Es gan ar to naudu nepelnu, tik pabildēju savos/radu/draugu pasākumos.

Labots - optimuss
Link to comment
Share on other sites

Kādu fotoaparātu jaunietim.....

stipri izplūdis jautājums...vēlamais iznākums/budžets nav definēti. Kā parasti maksimālistu laikmetā, cilvēki spiež uz PRO-līmeņa lietām....

Ja jārunā par jaunieša pirmajiem soļiem, rokas iemēģināšanu, tad domāju, ka muļķīgi būtu no viņa sagaidīt pro-level atdevi, kaut viņam 10 speedlaiti ar radiotrigeriem un 5 asistenti būtu.

Es domāju, ka vislabāk tomēr ir ņemt kādu iesākuma līmeņa APS-C spoguleni, kurai ir normāls skatu meklētājs. Jā - korpuss liels, arī smagāks, bet lietot viņu ir ērti. Kādu...tas jau gaumes jautājums...jāskatās, ko maciņš būtu gatavs paciest... Var jau tur arī baigos plānus kalt nākotnei - objektīvu pieejamībai un klāstam, bet tas viss ir sekundāri - uzsākot...Protams, Canonim un Nikonim arī no Tamrona un Sigmas būs plašāks klāsts ar stikliem, kā piemēram tam pašam Pentaxim vai Sony, bet sākumā uz to iespringt....nez nez, vai ir vērts. Drusku vairāk ir vērts pievērst uzmanību fokusēšanās sistēmai un tās performancei vājos gaismas apstākļos. Citādi - modernie sensori visi ir gana labi...ja ņem jaunu, nevis lietotu aparātu.

Par objektīvu izvēli....atkal - kāds līmenis tiek sagaidīts un vai ir vērts tērēties, ja skaidrs, ka atdeve uzreiz 100% nebūs...Iekštelpām, kur ir daudz cilvēku, vai cilvēki grib grupu bildi, ir nepieciešams platleņķis (platleņķim ir jābūt!).... Ja atkal jābildē kāda prominentāka persona, vai candid tipa kadrs jāiegūst, tad vajag garo. Protams, katrs smadzeņo pa savam, bet platleņķim es doši vien paņemtu labu fixfokāli....un tādam vidējam tele galam kādu zūmiņu (kas varētu, varbūt arī sniegties drusku pāri 100 mm tālajā galā, bet varbūt ar nē).

Daudz būtiskāk par zibspuldzi, manā skatījumā, ir sapirkt rezerves akumulatorus....Kad roka piešauta, tad jau var arī domāt par zibspuldzēm, par off-camera flash trigeriem, studio strobes, softboxiem utt. Bet iesākumam pietiek arī, ja reizēm ieslēdz Burstu un continious focus.

Link to comment
Share on other sites

Protams, Canonim un Nikonim arī no Tamrona un Sigmas būs plašāks klāsts ar stikliem, kā piemēram tam pašam Pentaxim vai Sony, bet sākumā uz to iespringt....nez nez, vai ir vērts.

kā reiz sākumā ir vērts, jo pat Nikonam Latvijā noīrēt kādu aksesuāru ir pagrūti.

darbojas tādi fotoire.lv un photorent.lv - uz pasākumu nepieciešamo ekipējumu var noīrēt.

 

 

.un tādam vidējam tele galam kādu zūmiņu

telpās? Pāri 100mm? Nu, nu, kuru tad iesācēja budžetā Tu ņemtu?

Telpās arī ar canona 70-200/4 bez zibeņa nav ko darīt. Telpās, patiesībā, ar 15-85 būs nosegti 90% gadījumu. Ar 18-135 STM arī ārpus telpām - 75% (sports neskaitās).

Es ieteiktu platleņķa zūmu, bet ne platāku par 16mm (tālāk sākas baigie galvu kropļojumi) + 35/2 + 85/1.8 - tā kā platleņķim tāpat lielākoties tiks lietota zibene, tad ir gauži vienalga, sevišķi sākumā, kas par stiklu. Nupat manīju vienu 16-35 L tirgojamies par 600 euro, laba investīcija. Stiklu cenas nekrītas. bet sākumam arī 18-5 IS vai STM būs labu labais, attēlu iegūt varēs.

Kuru bodiju ņemt - a da vienalga. Kas te par ISO pīkst... paskatieties DxO testus: http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-70D-versus-Canon-EOS-700D-versus-Canon-EOS-450D___895_870_185sevišķi paskatieties uz 700D un 450D - cik gadi starpā, bet bildes kvalitāte... praktiski tāda pati. 1000 sēriju reportāžai neiesaku, par lēnu.

Labots - versatile
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Vispareizāk saka LongJohn. No savas puses varu teikt, ka nav obligāti jaunāks par 3 gadiem aparāts... Arī vecāki bildē cieņā. Cik nu man vajag, jau cik gadus bildēju ar Pentax K20. Patīk, citu neko negribu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tuvākos skatus ar zemu ISO un zibspuldzes piegaismojumu vēl varētu sabildēt,  bet plašākiem telpas kopskatiem, kur zibenis vairs nevelk, nevarēs izlīdzēties ar ISO pacelšanu.    Nepateikšu no galvas ciparu, bet uz lielajiem ISO visiem "vecīšiem" būs uzkrītošs "grauds". Tieši tādēļ pa lēto biju spiests atdot visnotaļ labu, bet morāli novecojušu Canon 40D,

 

Hmm, prasītos reālu piemēru, jo bez zipenes 100% Tev piekrītu, bet ar zipeni un ISO400 līdz šim ir bijis gana labi arī bildējot kopskatus ar cilvēkiem ar vecīša 350D palīdzību. Kad tad zipene nevelk (tā, lai pēc tam ar Šopa korekcijām nepietiek)? 

Link to comment
Share on other sites

Long John
(labots)

Racer, es biju domājis, piemēram, kāzas vecajās lielajās baznīcās, lielās patumšās zāles utml. kur nekādas zibeņa jaudas nav par daudz.


 

 

nav obligāti jaunāks par 3 gadiem aparāts... Arī vecāki bildē cieņā.

 

 

Ir tikai viens "bet"- ja bildē tikai savam priekam.

 

Taču, ja ir vajadzība iet peļņas darbos, piemēram kāzās, kur cilvēki par savu naudu grib dabūt maksimāli kvalitatīvas bildes, ar veciem  lētučiem iztikt nevar.

Tieši tas bija otrs iemesls, kādēļ atmetu ar roku epizodiskai piepelnīšanai kāzās- pirmais, protams, mani gadi, kas vairs neļauj pilnvērtīgi izskraidīt visus kāzu notikumus diennakts garumā.. :(

 

Mans vecais 40D bija jau galīgi morāli novecojis, bet ieguldīt lielu naudu apgreidā uz FF vairs nebija jēga. Tādēļ atmetu tai padarīšanai ar roku, izpārdevu visu savu Canon komplektu un pārgāju uz mazo un vieglo bezspoguli (pirms 2 gadiem- Sony Nex-7, nu jau pavecs, bet man pietiek).  

Labots - Long John
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...