Jump to content

Weather/Near Space Balloon - kur iegādāties


AndrisBB
 Share

Recommended Posts

Bruketajs

Latvijā tādu noteikti nenopirkt, jo ja būtu, tad summāri tāds kosmoss sanāktu, ka maz neliktos.

Principā jau nekas arhisarežģīts nav - liels balons, ko piepilda ar hēliju (būs jānomā hēlija balons), kam piestiprināta kamera (a"la Gopro) un gps trackeris, lai pēc tam ir vieglāk atrast. Jāgatavojas būs tālam braucienam pēc tā nokritušā balona, jo vēja ietekmē tas var pat 100km aizlidot un zinot mūsu tautiešus, pēc nokrišanas tam var pieaugt kājas un tas var aizrikšot... 

Pilns youtube ar videogabaliem no tāda balona - vai vajag vēl vienu?

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Mhm, tieši tā- šie paceļas augstu, attiecīgi arī tālu aizlidos. Pie tāda karināt klāt kaut ko ko vēlies atgūt būs ļoti riskanti :)

 

Tad jau labāk kvadrokopters... protams, nelidos tik augstu, bet vai tiešām vajag filmēt lielā augstumā?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pilns youtube ar videogabaliem no tāda balona - vai vajag vēl vienu?

Pašam savs video vienmēr interesantāks, plus nodarbošanās visai dienai braucot pēc nokritušā.

 

Izgūglējos, neko neatradu. Izskatās ka būs jānopērk tepat UK

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Tikko pamanīju. Veda tēmas spādrdīšananav smuki, bet ja tautai ir interese tad var pastāstīt sīkāk par to kā jālidina balons uz stratosfēru. Tur, kā jebkurā citā štellē, ir daudz "aizkardra" nianšu par kurām sākumā nav ne mazākā noajisma. Jaut vai tāds sīkums kā GSM zonas pazušana virs 1km. Ņemam lodāmurus un arduīnus un paši kaut ko lodējam. Pēc tam portatīvie datori ar yagi antenām un braujājam pa purviem un mežiem... Ja kādam ir pastiprināti sasāpējies (interese) tad rakstiet.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Toreiz balons tika palaists un pat pēc nokrišanas veiksmīgi atrasts. Piestiprināta tika kamera, GoPro klons, bet bilde bij laba, tik kamera vienu brīdi sāka pamatīgi griezties ap savu asi.

 

Kā gps tika izmantots ublox modulis, netceros kurš tieši bet manliekas ka bij šis http://www.csgshop.com/product.php?id_product=62

Mikrokontrolieris bij šis http://uk.farnell.com/nxp/om11043/kit-mbed-prototyping-board-lpc1768/dp/1761179, programēšanas ziņā tur nekas daudz nebij, bet izmantoju mbed bibliotēku.

Dati tika pārsūtīti ar xbee https://www.sparkfun.com/products/retired/9099, pamatīgs overkill, bet toreiz izdevās ebayā pāri nopirkt pa 15 gbp.

 

Lielākais 4akars bij ar gāzes dabūšanu, bet tā bij interesanti. 

Link to comment
Share on other sites

Starp citu - jā. DL uzdeva labu jautājumu...

Link to comment
Share on other sites

Šitie lidojumi jau ir jāsaskaņo, kādreiz Ogre diseņu laikā lielo prožektoru debesīs laida, čomi katru reizi saskaņoja. 

Link to comment
Share on other sites

Viss protams tiek saskaņots, bet varbūtība, ka balonam trāpis lidmašīna , ir ļoti maza. Parasti balonu laiž vietā, kur virs galvas nav aviācijas gaisa ceļi. Pati konstrukcija ir viegla, visādā ziņā, kārtīga vārna ir daudz smagāka. Tiek kontrolēta gaisa telpa ar http://www.flightradar24.com/.

Vārdu sakor, ar pacelšanos nav nekādu peoblēmu. Savukārt, kad zonde krīt atpakaļ, tās ātrums ir ļoti liels, un Lidmašinu ceļus tā šķērso īsā laikā. Vairāk būtu jāuztraucās par ilgi lidojošiem baloniem. Tie nedeļām plivinās vairāku kilometru augstumā. Hidrometeralogi katru dienu , visā pasaulē, laiž gaisā balonus un nekas. Vismaz nav dzirdēts, ka būtu problēmas. Vot ar dronu laidējiem gan aviācijai ir reālas problēmas. Rīgā viens tāds dronists nočakarēja radara darbību un lidosta apstājās. Liela daļa dronistu vispār nekā nerubī ne no lidmašīnu ceļiem, radiotehnikas, filmēšanas un vispār ir stulbeņi, kuriem ir nauda dārgas rotaļlietas iegādei. Balona zondi tomēr ir jāprot salikt, jābūt zināšanām datorlietās,  programēšanā, radiotehnikā un vispār lai uztaisītu zondi, rokām no īstās vietas jāaug,

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
3 hours ago, JDat said:

Nav slikti! Cik tālu vilka tas ZigBee?

 

Apmeram 8 - 10 km gaisa bez traucejumiem, tad pazuda, mazak par kilomteru uz zemes, precizi pateikt nevaru.

4 hours ago, drunk_lizard said:

man ir cits jautaajums. kaa skataas civilaas aviaacijas paarvalde uz sjaadaam pasjdarbiibaam?

Es biju vairak uztraucies par tiem radio moduliem. Balonu zina cilveki te UK laiz tos balonus kur gaisa satiksme ntas reizes blivaka. Manliekas no to balonu laideju lapam es lasiju ka ir ierobezotas zonas kur nedrikst tos balonus palaist.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, drunk_lizard said:

man ir cits jautaajums. kaa skataas civilaas aviaacijas paarvalde uz sjaadaam pasjdarbiibaam? domaaju, ka taads suuds boeing motoram 10km augstumaa ne paaraak patiktu. pasazjieriem un apkalpei ne tik...

 

Tas ir individuāli. Defaultā viss ir slikti un viss ir aizliegts. Nepatīm viņiem ka baloni lidinās. Tomēr visu var sarunāt, ja pareizi sarunā, piemin likuma burtu un pirms lidojuma paziņo. Rezultātā pie sienas karājas LGS atļauja laist balonu jebkurā vietā Latvijā, gaišajā diennakts laikā, paziņojot lidojuma dienā 4 stundas pirms lidojuma un 15 minūtes pirms lidojuma. No veselā saprāta puses: stulbi laist Rīgā un pie lidostām. LGS var aizliegt, ja tuvumā lido lidmašīna, bet zinātāji laicīgi paskatās flightradar un laiž tad, kad viss ir čotka. Starp citu. Tāds meteobalons iziet caur aviācijas koridoriem 10-15 minūtēs. Ir bijuši interesenti, kuri spieda lai laižam no Krasta ielas Rīgā. Nācās tādus aizsūtīt un slaveno uzpipijas zemi. Ja kaut kas notiek ar to štruntu, tad lupata norkīt uz krastenes, kur visi mizo ar 70 km/h. Lidostas nosēšanās zona arī nav tālu... Tāpēc tālāk no grēka, jeb stars Cēsīs!

 

Jā UK tādu balonu laišana ir sevišķi attīstīta un populārā. Tur pat ir savs "automātisks" amatieru sekošanas tīkls izveidots. Vais nevajag stāvēt ar savu antenu un klausīties.

Link to comment
Share on other sites

Starp citu, šogad arī ir plānots palidot. 1-8 lidojumi, atkarībā no rocības. Savarīgi lai ir komandas biedri ar taisnām rokām. Divatā uztaisīt un četratā palaist var, bet ne jau tādos kvantumos.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...