Jump to content

Vajadzigs padoms saistiba ar EL pliti


Wheeler
 Share

Recommended Posts

Džeki, nepieciešams padoms.

 

Vēlos iekārtot jauno virtuvi, meklēju jaunu tehniku. 

Vēlos visu elektrisku, BET dzīvoju salīdzinoši vecā mājā ( 70tie ) un dzīvoklim ir tikai 1fazes elektro pieslēgums.

 

Vadus virtuvē ir plānots pārvilkt, bet rodas šaubas par to 1 fāzi ... Vai nav par švaku lai liktu elektrisko virsmu un cepeškrāsni ? Dzivokī ir salīdzinoši maz citu elektro iekārtu, paralēli plītij netiks darbināta veļas mašīna. Nav arī boilera, va icita milzu elektro rijēja.

 

Vai jūsuprāt varu likt šādu komplektu ?

 

Virsmu plānoju sādu :

 

http://www.electrolux.lv/izstr%C4%81d%C4%81jumi/gatavo%C5%A1ana/pl%C4%ABts-virsmas/indukcijas-pl%C4%ABts-virsma/ehh4654hfk/

 

Un cepeškrāsni šādu :

 

http://www.aeg.lv/products/gatavo%C5%A1ana/cepe%C5%A1kr%C4%81snis/cepe%C5%A1kr%C4%81nsnis/be3003021m/

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Parasti Latvenergo pieslēgumam pasaka maksimālo jaudu un no tā arī būs skaidrs, ir par švaku vai nav. Ja max jauda būs standarta 3.5kW, tad vienlaicīgi cept pīrāgus un vārīt zupu nesanāks. 

 

 

.. Vai nav par švaku lai liktu elektrisko virsmu un cepeškrāsni ?
 
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Wheeler
(labots)

Uz doto brīdi elektrum lapā redzu šādus lielumus :

 

Ievadaizsardzības aparāta strāvas lielums: 16 A

Spriegums 0.4 kV

Fāžu skaits 1

Labots - Wheeler
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12
(labots)

Tie 16A ir arī tie +- tie paši 3.5kW ko Mezavecis minēja, turklāt, tas ir uz visu dzīvokli.

 

Virsmu varēsi lietot, bet ne ar pīrāgu cepšanu kopā, lai gan, ja virsmai vāra uz maziem 1-2-3 ātrums, varbūt, ka iet cauri abi divi. Bet neizdomā paralēli uzvārīt ūdeni elektriskajā krūzē vai pārsūkt istabas. Kā ir ar boileri, tas ir vai ūdens pa trubu kopējais ?

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

ricijs
(labots)

Ja drīkst zināt, kāpēc tādas bailes no gāzes? Diezgan daudz gadi nodzīvoti ar gāzes plīti (gāzes balons), nav ne vaina. Ir savi plusi, ir mīnusi. Protams cepeškrāsni gan elektrisko, jo gāzes cepeškrāsnī labi izcept nevar. Ir jau smukas gāzes iebūvējamās virsmas!

 

16A tik vien kā priekš divriņķu mazās plītiņas... Vismaz 20A prasītos, ja ne 25A uz vienu fāzi. 

Labots - ricijs
Link to comment
Share on other sites

Labaisjanka

Pie šāda aizsardzības automāta nomināla par šīm elektroiekārtām vari aizmirst. Varēsi ieslēgt cepeškrāsni un pilnīgi neko citu mājā.Jāpāriet uz trīs fāzu pieslēgumu ar aizsardzības strāvu kādi 20 A, vai vienfāzu ar kādiem 40 A. ja pieņemam, ka ieslēdz plīti un cepeškrāsni uz pilnu jaudu, tas jau būs tuvu 50A vienfāzu slēgumā. Atlkal vai atļauj esošie vadi.

Link to comment
Share on other sites

Wheeler
(labots)

Gāzi nevēlos jo iepriekšējie īpašnieki bija atstājuši parādu, kuru LG nedzēš un man nav vēlmes maksāt svešus parādus. Varbūt ir kādas "taupīgākas" plītis un virsmas ? Kā ar jaudas palielināšanas opciju ? Kādas aptuvenās izmaksas ? 

Labots - Wheeler
Link to comment
Share on other sites

vecteevs
(labots)

Konkurences padome (KP) ir pieņēmusi lēmumu, ar kuru konstatē, ka AS „Latvijas Gāze” ir ļaunprātīgi izmantojusi savu monopolstāvokli, atsakot dabasgāzes piegādes līguma noslēgšanu jauniem lietotājiem, pirms tie nav nomaksājuši iepriekšējo lietotāju parādus. AS „Latvijas Gāze” piemērots tiesiskais pienākums pārtraukt pārkāpumu, kā arī naudas sods Ls 1 567 180 apmērā.

Lai arī AS „Latvijas Gāze” KP lēmumu var pārsūdzēt tiesā, tomēr konstatētais pārkāpums tai jebkurā gadījumā jāpārtrauc uzreiz pēc KP lēmuma saņemšanas.

 

http://www.kp.gov.lv/lv/aktualitates/202-kp-liek-as-latvijas-gaze-mainit-paradu-atgusanas-praksi

Labots - vecteevs
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

iesaku izvērtēt reālo vajadzību pēc tik daudz elektroriņķiem - tāpat visu reizē diez vai vajadzēs.

 

es pirms laika uz fikso paņēmu lēto gāzes plīti  - 3 degļi + 1 plītiņa, un elektro cepeškrāsns - reāli ikdienā tiek lietots 1 riņķis, max2, vai cepeškrāsns ēdiena uzsildīšanai. priekš ciemiem parasti grūž visu cepeškrāsnī cepammaisos. ūdens kafijai tējai tiek sildīts elektrokannā (tāpat arī lai fiksi karstu ūdeni dabūtu cīsiņiem makaroniem :) )

 

nākamai virtuves remonta iterācijai drošvien ņemtu labu ietilpīgu elektro cepeškrāsni svētku gatavošanai, maziņu kastīti pāris karstmaižu ietilpībā ikdienai, kā arī 2 riņķu virsmu - gāzes, un / vai kādu uz galda liekamu indukcijas virsmu.

 

vispār, trends iet prom no lielām monstru krāsnīm uz nelieliem efektīviem elektro agregātiem, tipa multi cook katli...

Link to comment
Share on other sites

martinno

 

 

multi cook katli

Muļķu katlā her Tu izcepsi gaļu... 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Versatile, sākumā, jā, tos lietoja tikai kā rīsu vārāmos. Tad izdomāja vēl kā šo ideju pielietot, un tagad tas vairs nav tikai rīsu vārīšanai, bet gan ļoti dažādām lietām. Un tas nav tīrs mārketings.

 

Man ir muļķu katls. Teorētiski var arī gaļu izcept , tikai uz pannas/cepenē sanāk ātrāk un labāk. Mulķikā var labi  sautēt(gaļu utt), vārīt zupas, makaronus, tvaicēt dārzeņus, taisīt jogurtu vai cept visādus keksus  + vēl laba fīča priekš manis ir gaļas lēnā gatavošana.

 

Ideja par to, vai tiešām vajag četrus riņķus ir pareiza. Ja ievads tiešām 16A un ir tikai viena fāze, tad par elektrisko virsmu gan būtu jāaizmirst, jāliek gāzene. Kā jau te iepriekš rakstīja - LG vairs nevar pieprasīt apmaksāt iepriekšējā īrnieka parādu. Ja vēlies elektrisko gan cepeni + elektrisko augšu - tad pareizi būtu mainīt pieslēgumu uz trīs fāzēm.

Labots - rubb
Link to comment
Share on other sites

Wheeler

Es šobrīd multikatlu izmantoju jau ~ pus gadu kopš ievācos jaunajā dzīvoklī. Uztaisīt est var, arī uzcept gaļu, tā ka brūna, bet gemorojs ir un skuju uztaisīsi ātri normālos daudzumos ...  :) Iekārtojot visu no nulles gribas tā lai ir smuki, bet pagaidām izskatās, ka laikam nāksies likt gāzes virsmu + elektriskā apakša .... :/

Link to comment
Share on other sites

girts2

Pirms apmēram 1,5 gadiem mainīju pieslēgumu no 1F uz 3F. Pati pieslēguma maiņa (max slodzes palielināšana) maksāja 27 EUR, bet pašam (lasīt - sertificētam elektriķim) ir jāpārvelk pieslēgums no sadales skapja uz pieslēguma vietu (dzīvokli). Ja pareizi atceros, man tas izmaksāja ap 200 EUR par pārdesmit metriem kabeļa + darbs.

Link to comment
Share on other sites

girts2, tāda pamatota aizdoma, ka vajadzēs arī projektu.

16A, tas ir maz. Var neizturēt. It sevišķi automāts.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Nekādu projektu neprasa privātpersonas tīklam aiz Sadales tīklu robežas. TIkai jāparaksta papīrs, ka pats uzņemas tīklu sakārtot atbilstoši kādām tur prasībām. Arī sertificētu elektriķi neviens nepārbauda vai ir vilcis.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Robeža ir aiz automāta & skatītāja ... ja kas :)

Zinu jo pats piepalīdzēju līdzīgu lietu izbīdīt ;)

Starp citu vai tik nebūs jāņem tehniskie noteikumi, un tur jau var sarakstīt visu ko :)

Labots - M@R$$
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Un to sertificēto elektriķu, pa visu Latviju, ir tikai kādi 100 cilvēki.

Parastam, elektromontāžas firmā vai Sadales Tīklos, strādājošām elektriķim nav nekāda sertifikāta (ir tikai elektrodrošības grupa un dokuments par elektrotehnisko izglītību). Sertifikāts ir firmai kurā viņš strādā. Individuālam elektriķim protams varbūt kaudze visādu sertifikātu, to vai citu darbu veikšanai ar attiecīgas firmas materiāliem, bet šie sertifikāti nedod tiesības parakstīt juridiskus dokumentus par sertificējamu darbu veikšanu. Ja vajag juridiski saistošu parakstu uz dokumenta, tad nekas cits neatliks kā, vai nu meklēt kādu no 100 sertificētajiem elektrospeciālisti, vai algot setrificēto firmu.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

viglbaldins
(labots)

Cepeškrāsns jauda ir 3,5 kW, kas aptuveni ir 16A, bet tā ir cepeškrāsns maksimālā jauda - pie lielākās uzstādītās temperatūras (laikam 200 grādi) un vissmagākā cepšanas režīma, kad darbojas visi sildelementi. Visticamāk, ka tādu režīmu nekad neizmantosi, ja vien neesi Rītiņš vai Sirmais :)

Ar virsmu tas pats - jauda norādīta, ja vienlaicīgi ieslēgti visi sildelementi ar max jaudu, kas praksē nekad netiek darīts...

 

Pašam mājās 16A 1fāze un nav problēmu ar elektrisko plīti, arī darbinot vienlaicīgi ar veļas žāvētāju...

Labots - viglbaldins
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

 

 

vissmagākā cepšanas režīma, kad darbojas visi sildelementi.
 

 

Sildelements cepenē nestrādā visu laiku, sasniedz vajadzīgo temperatūru un izslēdzas! bet kad strādā iet uz pilno. Ar riņķiem tas pats, nekādu plūdenu jaudas regulēšanu neesmu redzējis. Ar šādu pieslēguma  jaudu par elektrisko plīts virsmu aizmirsti! Vai nu gāze, sliktākajā gadījumā lpg balons, vai jaudas palielināšana.  Var uzrakstīt sadales tīkliem pieteikumu jaudas palielināšanas izmaksu aptuvenai aprēķināšanai.

https://www.sadalestikls.lv/lat/klientiem/pieslegumi/jauns_pieslegums_un_slodzes_izmainas/

Lēti tas nebūs, bet 16a, viena fāze tas ir ļoti maz!

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Nja tās pornogrāfijas 16A vienu brīdi lika. vismaz 20A jau būtu OK... Nu jā, var mēģināt uzrakstīt Sadales tīkliem, mosh paveicas, un nomaina izņēmuma kārtā. Ideāli jau būtu 25A ... Tad jau varētu izvirst pēc pilnas programmas. Pat nepārbūvējot uz 3fāzēm.

Labots - M@R$$
Link to comment
Share on other sites

uz 16A kopsummā tu vari uz visu dzīvokli darbināt 3680W , paskaties elektrolux plītij tur tev lielākais rinķis 178W un visi četri kopā ap 700W, un ja reizē nedarbojas boileris un nemazgā veļu vajadzētu normāli pavilkt 

Link to comment
Share on other sites

 

 

178W un visi četri kopā ap 700W

Tie 178 nav vati, tie ir kaut kādi mistiskie Wh/kg.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Tak 4 riņķu plītij kopējā jauda ir ap 7000 W,  ar 700 W tu tēju sildīsi 1/2 h...

Labots - Dils
Link to comment
Share on other sites

nezinu, sākumā domāju kāda tulkošanas kļūda, bet varbūt indukcijas plītīm tā kaut kāda mērvienība ir.  Wiki saka kad te esot kaut kā jaudas ietilpība

The watt-hour per kilogram (SI abbreviation: W⋅h/kg) is a unit of specific energy commonly used to
 measure the density of energy in batteries and capacitors. One watt-hourper kilogram is equal to 3600 joules per kilogram. 
Link to comment
Share on other sites

Wheeler

Džeki, no jums grūti saprast, daži saka, ka pietiks, ka paši ar tādu jaudu lieto, citi saka, ka stipri par īsu ... Esmu apjucis :D

Laikam vien būs jāpasauc ciemos kāds pieredzējis elektriķis lai pastāsta kas un kā.

 

Katrā gadījumā paldies par info, kaut mazliet, bet gudrāks kļuvu ! :)

Link to comment
Share on other sites

pimēram tai plīts aprakstā arī ir kad 7400W kopējā jauda bet vads vajag 1,5mm kas pie tādas jaudas tas ir daudz pa mazu, tie sanāk kādi 32A  :D   un tur jau vajag kādu 6mm vadu 

Link to comment
Share on other sites

Tāpēc ka tās virsmas ir domāts slēgt pie vairākām (visbiežāk 2) fāzēm un cepeškrāsns pie 3.šās, manai virsmai lielā indukcijas riņķa jauda ir līdz 3700 W,

tas ir vienam riņķim visi Tavi pieejamie 16 A ...

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Teorētiski ar 16A elektriskajai plītij nepietiks. Vismaz neviens sertificēts elektroinstalācijas projektētājs neatļausies ieprojektēt gan elektrisko plīti, gan veļas mašīnu, kas viss darbojas no vienas 16A fāzes. Bet reāla prakse var būt savādāka. Var iemācīties neslēgt tējkannu kopā ar plīti, vai veļas mašīnu kopā ar cepeškrāsni. Un var jau arī pierast pie tā, ka laiku pa laikam vajadzēs aiziet līdz elektrības skapim, lai ieslēgtu atpakaļ automātu.

Labots - Firza
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

ricijs

Nepietiks un punkts, ja vien negatavosi uz max 2 rinķiem, neieslēdzot vienlaicīgi cepeškrāsni.

Baky neizplati dezinformāciju, kurā vietā lielajai plītij vajag 1,5mm vadus? Vispãr lielas plitis nāk bez vada un ne bez iemesla...

Link to comment
Share on other sites

marizo
(labots)

Ja autoram šāds jautājums - tad nepietiks ar 1f 16A. Sieva būs dusmīga, pats neapmierināts.

 

Citā gadījumā var būt arī savādāk -  lietotājs saprot, ko dara, prot rēķināt jaudas, patērētās strāvas, vienlaikus nelieto vairākus jaudīgos patērētājus utt. Piemēram, kā Firza #30

Labots - marizo
Link to comment
Share on other sites

(labots)
Baky neizplati dezinformāciju, kurā vietā lielajai plītij vajag 1,5mm vadus?

tā nav nekāda dezinformācija, tas vada diametrs rakstīts pie dotās plīts apraksta par ko arī smējos 1,5mm un 7400W , tai pašā laikā citā datu lapā kopēja jauda sanāk Wh/kg tie 740W, kur 1,5mm vads un 16A pilnīgi pietiks.

 

nu tiko pamēģināju pamērīt savai keramiskās virsmas plītīj, saslēdzot visus riņķus un cepškrāsni rādās ap kaut kādiem 4,5 kW  un uz plīts man stav virsū C16 automāts, reāli plītj drošinātāji nav izsisti jo nekad uz pilnu jaudu vis netiek darbināts  

 

 

 

manai virsmai lielā indukcijas riņķa jauda ir līdz 3700 W,
 

intreses pēc iedod plīts modeli, kas tas ir par monstru, parasti jau indukcijas plītis ir ekonomiskākas par elktriskajām sildelemtu plītīm   

Labots - baky
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
(labots)

P = U x I

U vienfāzei ir 230V, ja I = 16A, P = apmēram tie paši 3.5kW (3500 vati)

 

pie 25A  gandrīz 6 kW

Un tad skaties, kas Tev uz tās iekārtas rakstīts.


Pie tam, kā jau te teica, ekonomisks nav sinonīms "maz patērē" konkrētajā brīdī. 20 kW caurteces sildītājs arī ir ekonomisks, taču sildīšanas brīdī varbūt darbojas ar pillnu jaudu un vajag konkrētu pieslēgumu.

Labots - Raimonds1
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

ricijs
(labots)
tas vada diametrs rakstīts pie dotās plīts apraksta par ko arī smējos 1,5mm un 7400W

 

Linku studijā? 

 

5x1.5mm slēdzot 3 fāzes klāt derētu, bet ne vienai fāzei...

 

 

tai pašā laikā citā datu lapā kopēja jauda sanāk Wh/kg tie 740W

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Watt-hour_per_kilogram 

 

Tavi mistiskie izrēķinātie 740W ir tikai krūzīšu spirālei...

heat_500x500.jpg

 

 

 

kur 1,5mm vads un 16A pilnīgi pietiks

 

Šajā apgalvojumā daļēja taisnība tev ir, jo 16A automāts tiks izsists pie 3.5kw un 1.5mm vara vads būs labu labais...

 

 

Redz kur elementārs slodzes kalkulators http://sadalestikls.lv/lat/klientiem/pieslegumi/jauns_pieslegums_un_slodzes_izmainas/piesleguma_tehnisko_raditaju_kalkulators_majsaimniecibam/

Labots - ricijs
Link to comment
Share on other sites

 

 

links jau ir studijā tēmas autors jau ir iedevis
Un kura vietā tajā linkā ir minēti tie "smieklīgie 1,5mm²"? Kad būsi atradis, paskasties vēlreiz ko esi atradis.

Bet par šo konkrēto plīti runājot, dīvaini, ka noklusēti ir paredzēts 230V pieslēgums, bet par iespēju slēgt pie 3 fāzēm vispār nekas nav teikts.

7,4kW uz vienas fāzes - tas tomēr ir pārāk ekstrēmi. Un tā ir tikai plīts virsma, Vēl taču ir paredzēta aŗī cepeškrāsns uz kādiem 2kW.

Link to comment
Share on other sites

Man ir Elux 3-fāzu plīts standalone. Tai arī instrukcijā gandrīz ne vārda par 3-fāzu pieslēgšanu. Cik noprotams, viņi orientējas uz to, ka plīti bez vada end-useris nemaz pieslēgt nedrīkst un tiks saukts servisa tehniķis, kuram pašam jau jācērt kas un kā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Bija tāds gadījums.

Rakstīju mazu pavisam primitīvu programmiņu, kur jārēķina objektu fizikālās dimensijas - tur izmēri, vielu blīvums, objektu tilpums.

 

Vajadzēja ieviest pāris konstantes, tad vienā brīdī vajadzēja rēķināt pavisam citu fizikālu parametru, taisījos ieviest vēl vienu konstanti, kad, skatos, man jau viena tāda ir, attiecas uz citu fizikālu lielumu, bet skaitliski tāda pati.

 

Bet tā taču NEVAR!  Ne matemātikā, ne fizikā, ne ķīmijā nevar jaukt mērvienības, katra tiek nosaukta savā nosaukumā un katrai ar citām ir pavisam noteiktas attiecības, kuru no kuras rēķina un ir LIKUMI.

 

Un tad es apķēros, ka es taču nerēķinu uzdevumu fizikā, bet gan esmu relatīvajā bitu un baitu un visādu piešķīrumu pasaulē, ko piešķirsi tam lielumam un tālāk korekti aprakstīsi, izmantosi un programma kompilēs, tas arī būs.

 

Tā ka šitās te problēmas ar visādām fizikām, ampēriem, lediem, mehānisko kustību, mašīnu fizikālo uzvedību līkumā un citu fizikālu pasauli ir saprotamas - tā nav tik  relatīva un tik atkarīga no visādiem piešķīrumiem un nosaukumiem. Tur ir konkrēti likumi un konkrēti aprēķini, kurus tauta nezin, kas atkal un atkal pierāādas šādos te topikos.

Link to comment
Share on other sites

Nē nu vienmēr jau pastāv iespēja paeksperimentēt ar domu izturēs/neizturēs. A varbūt vieglāk ir uzrakstīt to s*da iesniegumu (ja atmiņa neviļ, tas ir bezmaksas pasākums), un ja tīklā būs rezerve (95% ka būs), iedos tev tos 1F20A.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...