Jump to content

akumulatori elektriskajam ganam


lcd
 Share

Recommended Posts

Vēlos iegādāties elektrisko ganu. Bet nezinu kādu akumulatoru izvēlēties. Piedāvā veikalā pa 30 euro, bet nav uzlādējami, tur tikai 2 gadi. Tā veikalā teica. Vai elektriskajam gan var likt auto akumulatoru 12v, 75ah, 650A..

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

vai tad uz 220 neiet ?, aķi liec jebkādu 12voltīgo, ja būs lielāks, tad retāk būs jālādē

Link to comment
Share on other sites

tur pat derēs tāds, kas autiņam vairs nav spējīgs kalpot, nav ko tur baigi iespringt.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Līdz 220 tīklam 1km no mājas. Tad būs jānopērk 12v 70ah, lai stāv. Un cik ātri notiek izlāde viņiem pie gana?...Un tie 400A,500A ganam neko neietekmēs? Neapgāzīs govis ar kājām gaisā jo ganu akumulatoriem 120A stāv..

Labots - lcd
Link to comment
Share on other sites

Man grupas biedrs taisa profesionālus ganus. Nu tādus, pret kuriem zālei gali nodeg un tā nespēj salaist gana kontūru uz zemi. Viņš gan pārsvarā taisa no tīkla barojamus ganus. Ar akumulatoru ganiem viņam negatīva pieredze. Neviens normāls zemnieks jaunu autiņa akumulatoru tak pie aploka neliks. Var nospert un bargu naudu maksā. Tad tieši kā ALCohol ieteica. paņem vecu , pussprāgušu akumulatoru, bet tas pēc trim dienām nosēdies, govis no aploka ārā un kaimiņa bietes jau noēdušas. Vārdu sakot, ieteiktu izmantot no tikla barojamu aparātu. Tur  nav problēmu, līdz aplokam tak tikai viena drāts jāvelk un kaut 10km gara, jo zudumi, pie tādiem džauliem, nav svarīgi. Pie mājas Iezemē kārtīgi ganu, drāti līdz aplokam un visu vasaru var par to nelikties ne ziņas. Varu iedot kontaktus, bet internetā viņu arī var atrast.

Labots - Didzis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Līdz 220 tīklam 1km no mājas.

 

Paskaties apkārt, varbūt ir kāds tuvāks tīkls. Nu būs 20kV, vai tad tā liela nelaime ? ;)

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

ja es atrautos no taadas mistiski kaut kur novilktas draats, tad vilceejam stipri nepaveiktos.
 

 

Gan jau Didzis domāja 220V barošanas drāti līdz aplokam, ne paša gana drāti.

Labots - Racer
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Man sievasmātei elektriskais gans. Barojas no tīkla. Iežogotas dobes, lai meža dzīvnieki nelien. Bet tur no rozetes līdz dobēm padsmit metru. Iedomājos vadu 1 km garumā, pats lētākais elektrības vads būs dārgāk, nekā pirkt orģinālos akumulatorus, kaut vai simt gadu no vietas. :) A tāds Didža variants ar vienu drāti, pieņemsim, divreiz lētāks, akumulatori izdevīgāk 50 gadus no vietas.

Link to comment
Share on other sites

Drunk_lizard, var redzēt, ka Tu ar piena lopkopību nenodarbojies. Tā tak normāla prakse zemniekiem. Novelk pavasarī kārtīgu aploku, kaut 10km garu un 1km vads līdz aplokam pat nav daudz. Kad tev pieder simti hektāri zemes, tad pa savu teritoriju velc ko gribi. Ja arī atrausies no gana. pats vainīgs, nefig līst cita teritorijā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Barošanas vadu līdz aplokam tak nevajag sudrabotu ar HiEnd parametriem. Tur kau veco dzelzs preses drāti velc. Spriegums  augsts un vada pretestībai nav lielas nozīmes. Galvenais uz labiem izolātoriem uzlikt. Tie arī neko nemaksā, jo visur, gan telefonisti, gan elektriķi gaisvada līnijas tagad jauc nost. Vecu telefona vadu pa polšu var nopirkt. Vārdu sakot, izmaksas gandrīz nekādas. Vadu līdz aplokam jau velk augstu, virs galvām, lai traktors tiek cauri.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Miervalds

Viss atkarīgs cik govis, cik liels aploks. Ja divas govis skaidrs ka nevilks 1 km drāti mazajam aplokam. Bet Didzis pareizi saka novilki kārtīgu aploku un miers,  un kur problēma jau liels aploks līdz aplokam arī pat ja 1 km drāti aizvilkt, nemaksā jau tik dārgi.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja arī atrausies no gana. pats vainīgs, nefig līst cita teritorijā.

 

Cerēju, ka esmu pārpratis, bet laikam Ķirzakam taisnība... 

Link to comment
Share on other sites

Vispār par padomu stiept 220 drāti līdz aparātam , vajag sadot ar kārtīgu rungu . Ja kārtīgos stabos uz izolatora, tad cita runa, bet uz prastiem mietiņiem... Kāda velna pēc stiept 220, ja var mierīgi novilkt 12 V. Nu labi , būs kritums, bet tas gans neko dižu netērē. Toties būs sirdsmiers ka nav  kāds līķis.  Man , vismaz paziņas, kādu puskilometru nostiep zemsprieguma vadu. Nu viss notiek bez lieka kreņķa.  Ja jau pārāk liels sprieguma kritums, kas liedz palaist 24V un galā stabilizatoru uz vienu monolīto mikreni.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nu bļāviens, jūs laikam tiešām nesaprotat, kā laukos lietas notiek. Nekādus 220V neviens uz aploku nestiepj un, pasarg Dievs, ne jau vienu fāzi. Velk augstsprieguma vadu no elektriskā gana izejas un tā ir ļoti izplatīta parādība laukos. Laucinieki zin, kas tas par vadu un speciāli pirkstus klāt nebāž. Lai gan, ja arī piebāž, nekas slikts  nenotiek. Cilvēks nav zirgs un tāds impulss nav bīstams dzīvibai.


Vēl skolaslaikā es tiku daudz elektriskos ganus labojis. Tie gan bija krievu aparāti ar apaļajām baterijām barošanā un džauli nebija tik lieli, bet norāvies no augstsprieguma tiku daudzeiz un nekas. Tas pat nav tik traki, kā no moča vai autiņa aizdedzes. Ganam impulsi reti un paspēj tikai vienu impulsu noķert. Nebija jau nekādu augstsprieguma mērītāju un viss notika ''metodom vtika''. Pēc dzirksteles noteica džaulus un bieži vien izsita arī uz roku. Vesala izklaide bija uz dzelzs galda ar dzirksteli ķert mušas.

Labots - Didzis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Didzis, tātad sadalījāmies. Laucinieki drīkst. Pilsētnieki nedrīkst.

Priekš pilsētniekiem ir visādas grāmatas, kur sarakstītas lietas par elektrodrošību, toties priekš lauciniekiem to nafig nevajag, priekš lauciniekiem ir Didzis. :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

J.Reinis
Didzis, tātad sadalījāmies.

Tak tas jau katrā topikā tagad notiek. Daži klasiskie piemēri iz pēdējā laika topikiem:

 

"Tev ir optiskais internets??? Buržujs, uz sārta tevi - mums lauciniekiem caur 4G jāpumpē, un tā dēļ bremzē!!"

"Tu izmanto bankas karti, nevis bartero ar aitas vilnu??? Draņķa kapitālists, baro sistēmu - mēs redz laucinieki tikai naļikā visu daram, lai mūs FIB un CIP nepaņem pie dziesmas!"

"Tev pietiek naudas Apple datoram??? Tu taču vispār datoru nejēdz izmantot, tas nekas, ka man nav ne naudas, lai tādu nopirktu, ne kādreiz kāds ir atļāvis kaut palietot - tas ir dārgs, značit sūds!" 

 

un tagad šajā topikā jau drīz būs -

 

"Ak tu man mācīsi, kas ir droši un kas nav?? Tu taču esi baltās apkaklītes pilsētniekis, kā tu vispār drīksti te par mūsu pāķu dzīves gudrībām kaut ko runāt?! Mans tēvs mīza uz elektriskā gana, es mīzu uz elektriskā gana, un mans dēls mīž uz elektriskā gana - un nekas! Mēs esam īsti veči, jūs nē!"

 

Patētiski.

Labots - J.Reinis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Manos laukos ir 2 veidu saimniecības. 1) pavasarī uzliek milzīgu/us aplokus, uz tiem drāti pa gaisu, rudenī novāc 2) uzliek aploku, ik nedēļu maina vietu, lai noēd labāk un pēc tam var appļaut, aparātu ar veco auto/traktora akumulatoru, kuru pie aploka pārvietošanas apmaina pret citu un aizved uz mājām uzlādēt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

PohuSeja

 

 

Mans tēvs mīza uz elektriskā gana, es mīzu uz elektriskā gana, un mans dēls mīž uz elektriskā gana

 

nu šito es savākšu aforismu krājumam :sarkasms:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mans tēvs mīza uz elektriskā gana, es mīzu uz elektriskā gana, un mans dēls mīž uz elektriskā gana

 

Mazbērni gan jau ar mīzīs, jo gēni ir stipri un adaptējušies strāvas bliezieniem caur dzimumlocekli (kruta ibio).  Lai gan pastāv iespēja, ka bonuss būs radiniekiem - naudas prēmija Darvina balvas laureātam (ja tādas maksā).

 

Didzi, skaidrs, ka tam ganam španis liels, strāva maza utt. Tomēr mūslaikos idejiski galīgi garām, ka cilvēki, kas nejauši ir ieklīduši (robeža ar citu zemes gabalu u.c. varianti), atraujas ar špani. 

 

Balsoju par vecu aķi tieši pie gana.

Labots - Racer
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Es arī par vecu aķi kā barošanas avotu! Paziņas lieto vecu traktora aķi, pāris dienām pilnīgi pietiek, tomēr sekot līdzi aķa pietiekamajai voltāžai priekš konkrētā gana regulāri ir must have.

Tāpat, ja govīm/bullim uznāks, tad gans nesargās. Tas no manu paziņu pieredzes ar el. ganu... reiz paprovēju kāds no šā trieciens ir, pieliku roku to labojot - bija caurums cauri pirkstam, bet nekas traģisks :)

Labots - rubb
Link to comment
Share on other sites

jāņos tieši laukos laba izklaide. sastāties ķēdē ar kādu pilsētnieku kā pēdējo un pieķerties pie gana. ;) un vispār, nav jau tas gans, lai nobendētu cilvēkus/lopus, bet gan, lai pateiktu, ka pie viņa tuvumā nav jālien. kad jaunās teles pirmo reizi laiž ganos, tad taču viņas speciāli pielaiž pie gana, lai uzreiz iemācas, kas tā par ģēlu.

un jā, ja tai govij gribēsies tikt cauri, tad ar pieri pacels un izskries tāpat laukā, vai vispār pārraus to striķi un vel pārējās izlaidīs.

un galvenais, ja no aķa barojas, 100% pārliecinies, lai nesit nekur zemē, momentā to aķi izlādēs!

Labots - AlCohol
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Racer, Tu govi esi redzējis?

 

pavasarī uzliek milzīgu/us aplokus, uz tiem drāti pa gaisu, rudenī novāc

. Palasi, ko Marizo raksta un tāda prakse ir plaši izplatīta laukos.

 

Priekš pilsētniekiem ir visādas grāmatas, kur sarakstītas lietas par elektrodrošību, toties priekš lauciniekiem to nafig nevajag

  Nu kāda elektrodrišība no gana. Tur tak španis augsts, bet strāvas nekādas. Vienīgā bistamā lieta ir drāts, kurā var ar moci ieskriet, bet ceļam to pāri nekad nevekl un bīstamās vietās šlepītes piekar. Citādāk aploks paliek aploks un ņefig tajā svešiniekam līst iekšā. Vispār izskatās, ka vada vilkšanas kritizētāji, neko no govju ganīšanas nesaprot. Nu ko var gribēt, ja pienu redz tikai Rimi veikalā. Par akumulatora vājajām vietām es jau teicu. Plus vēl tur vajag dziļizlādes akumulatoru, kurš maksā dārgāk. Citādāk aizmirsīsi parasto skābinieku laikā uzlādēt un jaunam aķim būs pipec. Elektrību pavasarī iespraud un rudenī izrauj, nekādu bēdu.

Labots - Didzis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mūslaikos kāreiz rodas vēlme sastaipīt pa savu teritoriju drātis visriņķī un vēl šķērsām arī, lai tie "nejaušie ieklīdēji" , kuri vazājas un to tik vien meklē kā nospert kaut ko kas nav piesiets, regulāri norautos. Zb jau šitā vazāšanās laukos pa svešiem privātīpašumiem līdz kliņķim.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Racer, Tu govi esi redzējis?

 

Pieteikami uz jamajām atskatījies savas dzīves laikā un pat šobrīd čomam ir sava saimniecība ar gaļas govīm. Arī elektriskos ganus esmu i palīdzējis uzstādīt, i bērnībā atrāvies no tiem. Un?

 

 

 

Tur tak španis augsts, bet strāvas nekādas
 

 

Interesanti un ko ta es rakstīju postu iepriekš? Tas jau nemaina būtību. Didzi, Tev toč kaut kas ar argumentāciju ir bik šķērsām aizgājis.

Link to comment
Share on other sites

Science Of stupid rādīja kā čuvaki mīž uz elektriskās mušu sitamās raketes.

Link to comment
Share on other sites

Racer, par elektrodrošību replika bija domāta VVV. Tu jau iepriekš pareizi pateici, bet tak visiem nepielec.

Link to comment
Share on other sites

Drunk_lizard, tas labi, ka govi māki slauk. Es gan nemāku, bet bet elektriskos ganus gan savulaik laboju.  Neba nu es izdomāju sistemu, kad elektriskais gans atrodas kūtī un no tās tiek stiepts augstsprieguma vads uz aploku. Tā strādā daudzi zemnieki. Tik pat labi es varu paprasīt argumentu, kapēc tā nedarīt, ja tas ir lēti, ērti, neprasa nekādu apkalpošanu un viegli izdarāms?

Link to comment
Share on other sites

Tač didzis augstāk rakstīja - vecu telefona vadu par polšu var nopirkt...

Man nav ideju, kur es tā vienkārši tagad varētu nopirkt par polšu vecu telefona vadu 1 km garumā.

Pats izvēlētos orģinālo akumulatoru par 30 eiro no veikala, ko autors tēmas sākumā pieminēja.

Link to comment
Share on other sites

 

 

kilometru no kūts stiept vadu būs lēti/ērti?

Speciālais elektriskā gana vads (aukla)

 

500m maksā 14 Eur.Kilometrs 28Eur
 
Link to comment
Share on other sites

Firza, paldies par norādi, biju palaidis garām snukurina komentāru. Vienalga, veselu kilometru papildus vadu stiept, tas tā padaudz... ja ceļš jāšķērso, upīte... noņemšanās liela.

Link to comment
Share on other sites

arī palaidu garām snukurins komentāru. labi, atkrīt "lēti", bet vai atkrīt "ērti"? piemetot vvv teikto - kur sanāktu šķēršļi, + ja tavas ganības sanāk caur tev nepiederošiem laukiem.

savus komentārus rakstu no pieredzes, kur čomam ir z/s ar vairāk kā 50 mūļiem un vairākām ganību vietām. kā arī esmu atdevis viņam savus vecos aķus no abiem ratiem. nekad viņam nav tik prātīgas domas bijušas, kā vilkt, kaut kilometru, špani pie gana. kur nu vel tālākās ganībās.

Labots - AlCohol
Link to comment
Share on other sites

Visa cepšanās tikai no tā, ka ne visi ar vārdu 'drāts/vads', izprata elektriskā gana auklu. Firza iepriekš precīzi minēja.

Arī es savos 60ha, elektrisko ganu turu tikai pie saimniecības ēkām. No tā tad tiek sprausti plastmasas mietiņi(pa tiem el.gana aukla) līdz aplokam. Barojas no 220v. Labāk nopirkt 100m kabeli un pāris kilometrus labas auklas, nekā akumulators.

 

Divi novērojumi: šīs lētās auklas(20-30eur/1km) labāk nepirkt - lai ko saka reklāma, dabā tā pēc 500metriem vairs pa nagiem nedod. Reāli strādā auklas 50eur+ par 1km.

Un otrs: zemējums ir tas, kas notur manu el. ganu pie kūts. Bez laba zemējuma, lopiem pof tas vads tur ir vai nav :D

 

Ak jā - visas ganības atrodas manā īpašumā. Ja gadījumā kaimiņam jātiek pāri manam aplokam - piebrauc, izrauj 2mietiņus, pārbrauc, iespraud mietiņus atpakaļ!

Labots - Msnikss
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

da nu na_j!

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

Gints_lv

Cik vatus vidēji tāds gans tērē? Tukšgaita, darbībā.

Link to comment
Share on other sites

^

Pat ārējiem hdd un rūteriem ir jaudīgāki barokļi komplektā:)

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

Kā tad viņš tos 50 lopus dabū no fermas uz ganībām un atpakaļ?

govis nav muļķes, ceļu zina ... 


un ja vēl ir labs ganu suns, tad vispār nav problēmu ....

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...