Jump to content

Binaural Dummy Head projekts


Kaspars12
 Share

Recommended Posts

Sveiki boot biedri.

 

Šķiet DIY sadaļā rakstu pirmo reizi, tā nu ir sanācis, ka recepšu sadaļā esmu bijis biežāks autors, varbūt tam ir kāds iemesls :D

 

56i5x9pqj6i6245il2u.jpg

 

Tad nu pie lietas.

 

Bija vēlme pēc binaural ieraksta, lētākais gatavais risinājums ir Roland CS-10EM, kas ir ap 100$, bet negribēju pats būt daļa no dummy head, nākošais produkts ir ap 500$, piemēram 3Dio Free Space un tā tās cenas aug līdz Neumann KU 100, kas maksā ap 8000$.

 

Mans mērķis bija iekļauties līdz 100eur par visu, zoom H1, neskaitām, tas sen saimniecībā nu jau kā biedrs!

 

Šai "receptei" nepieciešamās sastāvdaļas:

 

- galva, var atrast ssā frizieru galvas ar matiem utt. ap 20eur, es paņēmu putoplasta par 5$ no ebay, sākumam gan kā testam, bet palika līdz beigām. Ērta apstrādē.

- silikona ausu imitācijas, dārgākā lieta, atradu pāri left/right no soundlink par apmēram 30eur, te pat no igaunijas atsūtīja, lai arī pirku alie presā.

- mikrofoni, Panasonic WM-61A 2 kapsulas ap 15eur abas. Ļoti lineāras, izcils produkts par labu cenu. Daudzos projektos izmantotas, ņēmu, jo linkwitz šīs lietoja un gatavs projekts uz stereo mic izveidi.

- dažas radio daļas, lai īstenotu Linkwitz shēmu stereo variantam, ekranētais kabelis, bija atlikumos tasker, labs produkts par pieņemamu naudu, rca ligzdas, slēdzis, krona baterijas kontakti un kastīte, kur to visu salikt.

- 1/4" skrūves ligzda, lai varētu izveidot galvu uzliekamu uz jebkura statīva, ērtākai izmantošanai.

- nobeigumam pva līme un salvetes, lai veiktu dekupāžu, jo flokošanā prasīja 20-30eur, kas šobrīd likās overkill uz pārējām izmaksām.

 

Pagatavošana:

 

1) Noklājam galvu ar pva līmi, vieglāk darboties, ka putoplasts nejūk ārā pa visu istabu.

2) Izgriežam ausu caurumus, pieskatam ausu augstumu un vērsumu kā dzīvē ir, pielaikojam ausu modeļus. To pašu arī vadības kastei, griežam, laikojam.

3) Mikrofona kapsulām uztaisām Linkwitz mod, pielodējam vadus, izolējam kapsulas plastmasas caurulē. - http://www.linkwitzlab.com/images/graphics/microph2.gif

4) Izgatavojam Linkwitz stereo mic shēmu, notestējam.

5) Urbjam caurumu galvā, liekam iekšā vadus, pēc tam tapu ar 1/4" uzgriezni, lai var likt uz statīva. Visu uz pva līmes ielīmējam.

6) Liekām iekšā kastē vadus, shēmu, slēdzi, visu notestējam

7) Veicam nobeigumu, līme un plānas salvetes kārtiņas.

 

Rezultātā iegūta diezgan precīza Binaural ieraksta galva par pieņemamu cenu, grūti gan teikt precīzu ciparu, jo tas tapa kādu pusgadu, bet aptuveni tie varētu būt kādi 50-70eur.

 

Dažas bildes no procesa un gala produkta neliels video.

 


 

hy9mtnsd6latkxs1lgto.jpg

dmjgb7aokpeh4tni8can.jpg

dha2urj1mxppm9u8jgg.jpg

qd535irxmoqi8n2h2f3a.jpg

ebw6kmgmpwy4vffc6ibi.jpg

fsmsowxu4fzv0ahjmu41.jpg

yie7pfd84srx47zprt2x.jpg

6hdqvnhgixeg4ca85ok.jpg

un271pupf6d1xpx06ye.jpg

hz0u3wf2ph10dqf1q1f.jpg

Labots - Kaspars12
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ir labs, es gan pats baigais binaural fans neesmu. Skan savādāk..laikam nav pierasts

Link to comment
Share on other sites

J.Reinis

Ieraksts foršs, cepums par darbu.

Es tik ieteiktu varbūt to aparātu nokrāsot ar baloniņu melnu, lai neizskatās tik freaky...

Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

Smuks darbs - prieks skatīties! 

Kreftīgāk būtu bijis, ja galvai būtu pazīstami vaibsti - Arnijs, Stallone vai Lembergs/Musolini... 

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Cmosffr.gif

 

Foršs ķirbis! Putuplasts neķer rezonanses pie augstākiem SPL?

Link to comment
Share on other sites

Sākums,neapšaubāmi, labs. Bet....

Binaural galvenajam efektam jābūt - skan vienalga, kur, tikai ne galvā. Bija man kādreiz lietošanā Aureal A3D skaņas kartiņa, kur attiecīgie pareizie failiņi tā arī skanēja. No priekšas, no pakaļas (bikses pilnas), virs galvas, zem pakaļas, tikai ne galvā. Tas, protams, klausoties uz austiņām.

 

Tavs demo viģiks ir labs, sevišķi ģitāras "spēle". Bet skaņa ir galvā, kaut gan giča ir priekšā. Caur tumbelēm, protams, viss ir priekšā. Bet nekā nav aiz muguras, ķipa - telpas. Tā, ka darba vēl daudz....

 

Iesaku palasīties par A3D tehnoloģijām, kaut gan, iespējams, neko daudz neatradīsi. Redz, šos nopirka Creative, lai varētu savas tehnoloģijas attīstīt, bet, izrādās - lai visādi gudrīši netraucētu bīdīt visādus EAX un citas ņuihas.

 

P.S. Neesmu pēdējā laikā dzirdējis, ka ausis varētu skanēt ārpus galvas un tumbeles skanētu galvā. Viss cits neskaitās.

Labots - WildGun
Link to comment
Share on other sites

Ir vēl viena lieta. Auss uzbūve nav tikai mīksts plastikāta gabals ar kanālu līdz mikrafonam. Un auss kā tāda noteikti neraida skaņu kā truba bet gan daļēji slāpē, interferē, rezonē vibrācijas pa sienām utt.

 

Tāpēc tev tā galvas ierakstītā skaņa skan kā trubā. 

 

Ņem vērā arī to ka katram auss biški savādāka - platāka šaurāka jūtīgāka utt. Tas arī daudz ko ietekmē.

 

Daudz labāks rezultāts būtu ja tā tava galva būtu no želejas.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Bet kungi, cik jums atskaņošanas ierīcēm ir precizitāte? Kaspars jau var viskautko sabūvēt, bet beigu galā viņa materiāls ies cauri dažāda greizuma austiņām.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tāpēc tev tā galvas ierakstītā skaņa skan kā trubā.

 

Nu bet protams. Frekvenčlīkne jau uz to norāda.

 

 

 

Daudz labāks rezultāts būtu ja tā tava galva būtu no želejas.

 

Labāk tas pauris būtu jāapvelk kaut vai ar dermantīnu vai, vēl labāk - ar dabisku ādu.


 

 

viņa materiāls ies cauri dažāda greizuma austiņām.

 

Lai skanētu ārpus galvas, galvenais, lai abas ausis skan sinfāzi.

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

 

 

Lai skanētu ārpus galvas, galvenais, lai abas ausis skan sinfāzi.

 

HRTF pamatā ir arī specifiskas tembra izmaiņas. 

Link to comment
Share on other sites

Protams, protams. Bet galvenais, manuprāt, ir  visupirms panākt binauralo efektu. Ar AFR var cīnities pēc tam. Atkārtoju - izklausās cerīgi, bet darba vēl daudz.

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12
(labots)

Paldies par labiem vārdiem, pašam jau arī patīk, lai gan gribējās galvu ar plecu daļu!

 

Mani 5 centīzeri uz Jūsu jautājumiem!

 

 

 

Tas ir mērmikrofons galvas izskatā?

 

Sākotnēji bija domāts kā galva austiņu mērīšanai, lai varētu testos dzirdēto apstiprināt arī ar mērījumu, bet nedaudz pamēģinot nepatika problēmas ar atkārtojamību un šobrīd tā ideja palikta malā. Testam veidoju "stendu" ar ECM8000, bet tur jāpiestrādā, lai iegūtu korektu līkni un, tas tik viegli nesanāk!

brjrau1ais8d2adbo3hv.jpg

 

 

 

Es tik ieteiktu varbūt to aparātu nokrāsot ar baloniņu melnu, lai neizskatās tik freaky...

 

Pēc līmes kārtas bija krāsots, bet nepatika rezultāts, plaisāja un nebija smuki, šobrīd šis ir optimālākais cenas/snieguma variants. Nākošais ir flokot, kas būtu perfekti, bet 20-30eur neesmu vēl gatavs par to galvu atdot!

 

 

 

Putuplasts neķer rezonanses pie augstākiem SPL?

ap 90dB līmeni telpā klausoties Hi-Fi nebija problēmu, tur uz tā putaplasta ir kādas 4-5 kārtas līmes + pa vidu salvetes armējums 2 kārtās. Ja baigi testētu tur noteikti būtu ne viens vien trūkums, tas nebūs KU 100 :D

 

 

 

Binaural galvenajam efektam jābūt - skan vienalga, kur, tikai ne galvā.

 

Varbūt Tev austiņas sliktas, jo es klausoties ar AKG K551, kas piedevām ir slēgtās, pirmā video daļa bija 1:1 kā dabā, arī mušas lidojumi, kaimiņā čāpojums. Plāna ir uztaisīt normālu testu, kad galva ir pļaviņas vidū un, tad soļojot parbaudīt cik korekti viss darbojas, šeit pamaz tādu kārtību elementu aiz galvas un pilnam testam!

 

 

 

Tāpēc tev tā galvas ierakstītā skaņa skan kā trubā. Ņem vērā arī to ka katram auss biški savādāka - platāka šaurāka jūtīgāka utt. Tas arī daudz ko ietekmē. Daudz labāks rezultāts būtu ja tā tava galva būtu no želejas.

 

Nesaprotu no kurienes Tu dzirdēji to skanējumu kā trubā ? Es paklausījso arī uz laptop ar onboard skaļruņiem, tad gan viss ir vienāds un no dibengala skan :D

Par to rezultātu vai galva no želejas būtu labāka es apšaubu, jo kas notiks ar želejas galvu, ja Tu ieslēgsi AC/DC uz ātra 18" vai 21" suba ? Vēl dienu tava galva vibrēs! Piekrītu, ka galvas materiālam kāda daļa enerģijas ir jāabsorbē, bet tas nedrīkst notikt ar kaut kādām blakus parādībām! 

 

Ja pieņemam, ka Neumann Ku-100 ir tāda budžeta reference, tad redzam, kas tur par materiāliem ir!

 

 

 

Nu bet protams. Frekvenčlīkne jau uz to norāda.

 

Uz ko, tad līkne norāda ? Paskaties kārtīgi!

Man līkne pēc pirmā testa rādīja nelielu pārsteigumu, jo no tik mazas cenas sistēmas nebiju gaidījis flat! Tik tuvu ECM8000 mērmikrofonam, tur ir kāda 1-2dB atšķirība, ja saliktu kopā. Bilde nav redzams flat, jo man nav ar ko to uzģenerēt, nācas izmantot ko tādu, lai mērījums būtu korekti atkārtojams un kas var būt labāks par kādu in-ear, cita lieta, ka tas pats in-ear nav ne tuvu flat, bet sakarību starp divu mic kapsulu flat var salīdzināt, kas bija arī mērķis šim mērijumam!

dha2urj1mxppm9u8jgg.jpg

 

 

 

Labāk tas pauris būtu jāapvelk kaut vai ar dermantīnu vai, vēl labāk - ar dabisku ādu.

 

Tas tiešām teorētiski varētu būt labāk par želeju, bet atkal vai tās ieguldījums uz skanējumu maz atstās izteikti dzirdamu efektu? Fantazēt var, bet cita lieta ir RudeWold pieminētās iekārtas uz kā klausās un ko ieraksta. Šī projekta mērķis nebija uzlikt cardas kabeļus un apgalvot, ka tagad bites pirdiens ir tīk dabisks un viegls :D Mērķis bija par zināmu naudas summu iegūt pēc iespējas tuvāku skanējumu pieejamajām galvām!

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

Nezinu, ko Tu uzskati par "flat". Man liekas, ka flat nozīmē taisns, līdzens, plakans..... Uz to Tavu AFR skatoties nu nekādi nevaru ieraudzīt neko plakanu. Ja šāda ir mērmikrofona AFR, tad es kaut ko nesaprotu.

 

Piemēram, mana mērmiķa DBX RTA, kurš ir tāds-nekāds, AFR patiešām ir plakana, ja neskaita nelielu pacēlumu augšgalā.post-67540-0-94570700-1469718421_thumb.jpg

 

Tev neliekas, ka tā pumpa no 2-8 KHz un bedre pirms tam varētu ietekmēt skaņu?

Labots - WildGun
Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

 

 

Ja šāda ir mērmikrofona AFR, tad es kaut ko nesaprotu.

 

Visi daudz maz nopietni mērmikrofoni nāk kopā ar korekcijas profilu. Mums ofisā ir Earthworks M30 un arī tam ir kalibrācijas fails.

Link to comment
Share on other sites

Huan Kaktus

@@WildGun, ja pareizi saprotu autoru, tad viņš pieņem, ka EC8000 ir gana flat, un ņem to par references mikrofonu. Nomēra savu skaņas avotu ar to, un pēc tam ar savu galvu, un salīdzina, cik tuvs ir rezultāts referencei. To biš nav runa par reāli redzamās līknes plakanumu, jo nav garantēts avota plakanums, bet gan līdzību ar referenci.

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Paldies, Huan Kaktus vismaz kāds saprata :) Jo WildGun neuztvēra ne manu otro postu, ne varēja no bildes izpīpēt ideju, kā notika divu dažādu mic salīdzināšana!

 

Tikai nevis galva vs ecm8000, bet galvas mic vs ecm 8000.

Link to comment
Share on other sites

Sapratu!!! Tas skaņas avots ir tāds pumpains.... Atvainojos par savu biezo ādu.

 

Bet.... Pārējais paliek spēkā. Un, Kaspar, neticu, ka Tev izdosies apgāzt monstrus (pirmām kārtām Creative) ar pekām gaisā. Fiška ir lieliska. Jau pieminēju Aureal. AMD arī mēģina kaut ko darīt ar savu TrueSound, tikai baigās aizdomas, ka kaut kas viņiem pietrūkst, lai tas paliktu par standartu ($?). Ar Mantli viņiem izdevās, jo DX12 un, jo vairāk Vulkan, vairs jautājumus nerada. Tas pats ar 3D TV. nVidia kā izgudroja savas aktīvās brilles un kaut kā pārliecināja TV ražotājus par savu taisnību, tā arī 3D aizgāja dibenss. Tas, ka ir alternatīva ar pasīvām brillēm, tika nokakāts no galvas līdz kājām. Jo, redz, vertkālā izšķirtspēja samazinās. Tas, ka neviens normāls TV skatītājs to nepamana, ir pojuh.

Tas pats ar ElektroMehānisko Atgriezenisko Saiti basa galā. Manā versijā - EMOS.

 

Kaspar, cīnies, mācies (vecas patiesības). Varbūt izdodas pašam izbaudīt sava darba rezultātus. Tāpat, kā es izbaudu EMOS. Vai mans puika ir uz pakaļas, pamēģinot Vulkan. Viegli nebūs, bet priekš sevis ir vērts censties. A varbūt izdodas.

 

P.S. Man tā Aureal A3D kartiņa mētājas kūtsaugšā. Varu atdot. Tikai draiveri pilnai funkcionalitātei ir iekš W98......

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...