Jump to content

Jāatrod plīsums ūdens caurulē


Racer
 Share

Recommended Posts

Labvakar, problēma ir sekojoša: mājā pamatu līmenī ir ielaista pienākošā aukstā ūdens 32mm plastmasas caurule. No ārsienas līdz noslēdzošajam krānam iet mājā zem siltajām grīdām un vēl starpā ir putuplasts (kopā ap 40 cm). Caurules garums ~6m. Konstatēju noplūdi ~1m3/dienā.Mēģināju no ārpuses pūst gaisu un klausīties iekšā - bezjēdzīgi. Vēl mēģināju dzīt gandrīz 2 stundas iekšā karsto ūdeni (no kaimiņa pa šļauku paņēmu) un skatīties iekšā ar termokameru - ar nekas nesanāca. Zinu, ka ir tādas kameras ar kurām pārbauda kanalizācijas caurules, bet 32mm ir pa šauru.  Ir idejas kā varētu atrast kurā tieši vietā ir noplūde? 

 

P.S. Tas, ka noplūde ir tieši šai posmā ir droši, jo atraku cauruli, pārgriezu un nopresēju gabalu līdz ielas akai - tur viss bij ok, tad nopresēju šo, kas iet no griezuma vietas līdz mājas lielajam krānam un spiediens krītas. :(

Labots - Racer
Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Tiešām 1m3 dienā? Nu tāds apjoms bez pēdām pazust nevar. Tiešām nekur neskalojas laukā?

Lai vai kā, varu piedāvāt iegādāties 5m usb endoskopu. Negalvoju, ka sanāks atrast šauru garenplīsumu, bet es ar tādu grīdā iebetonētu atradu ziemas salā pārplēstu apkures 18mm kaparnieci. Attēla kvalitāte tomēr nav izcila. 10 eur ar pašsavākšanu rīgā.

http://www.ebay.com/itm/3-5-5M-7mm-Android-Endoscope-Waterproof-Snake-Borescope-USB-Inspection-Camera-/321892239764?var=&hash=item4af245c994:m:m64zHRneYnq6Jx8qOrBmASw

Link to comment
Share on other sites

Ieteikums nemeklēt caurumu vecajā caurelē, bet izbūvēt jaunu cauruli. Nav garantijas, ka esošā caurule (iespējams, nepareizi iebūvēta) pēc cauruma aizlāpīšanas neplīst pēc tam atkal citā vietā. Pa jaunam iebūvēsi nevis neaizsniedzamu, zem siltajām grīdām, bet tā, ka var piekļūt klāt un salabot, ja kas gadās.


:D Taisnība Lizārdam. Pa 32 collu cauruli vari pats no iekšpuses izložņāt, tik lukturīti paņem līdzi.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 Gan jau biedrs Racer pārrakstījās. Milimetru vietā ierakstījās collas.

 Nevar zināt, vai tā caurule zem siltās grīdas ir taisna. Ja ir, tad pagaidu variantā var ieteikt iebīdīt iekš 32 mm caurules tievu lokano cauruli, tikai pie izvadiem vieglāk klāt tikt, kamēr labošanas darbus paveic, māja nepaliks pilnībā bez ūdens. Tas kubs dienā, kas noplūst kaut kur zem grīdas var pamatīgu postu izdarīt, turpināt laist ūdeni caur cauro cauruli nebūs prātīgi.

Link to comment
Share on other sites

Skaidrs, ka caurule ir 32mm un ar collām drukas kļūda. Parasti mājas ievadā caurules cieš no sasalšanas ziemā. Plaisa tad maza un uzreiz nevar pamanīt šaizi. Man palīgmājā aizsala 3/4'' plastmasas trubas gals, kurš nāk ārā virs grīdas. Negribējās čakarēt flīzes un izbāzu vienkārši pa veco trubu tievāku jaunu. Diametrs tāpat lielāks sanāk, kā dušas lokanajai caurulei un spiediens pietiek. Vispār aizsalšana ir liela problēma caurulēm, kuras ziemā netiek intensīvi izmantotas. 

Link to comment
Share on other sites

@@_dunduks_, PM.

 

32mm ne collas. Aiz noguruma un beša pārrakstījos. Ūdens šobrīd ir nosleēgts un tiks izmantots pēc pāris nedēļām. To, ka laiž, konstatēju vasarā, kad mājā viss noslēgts, bet skaitītājs griežas. Laikam jau būs jālaiž jauna caurule pa citu ceļu gar sienām un griestiem, bet vēl bij doma, ka esošajai varētu būt kāds savienojums, kurš sācis suloties. It kā nav jābūt, bet pirms ~4 gadiem, kad meistari taisīja, klāt nestāvēju. Priekš aparātiem, kas slēdzas abos galos, noplūde ir par mazu, lai lokalizētu vietu. Pamēģināšu ar to endoskopu - moš ko ieraudzīšu. 

Link to comment
Share on other sites

Domāju, ka neko neieraudzīsi. Neba nu tur baigais caurums, kā metāla trubām izrūsē. Gan jau maza plaisiņa plastmasā, kura paslēpta zem ūdens nogulsnēm. Ja arī atradīsi bojājumu, tad kā tam klāt tiksi? Tāpat jāštuko jaunu cauruli pa virsu visam likt.

Link to comment
Share on other sites

 Piekrītot puišiem, to pašu saku: Meklēt sūci bezjēdzīgi, bojātajā plastmasas trubā ievietot tievāku lokano caurulli, jo pa 32mm trubu pie normāla spiediena jau var ''fermu'' ar ūdeni apgādāt...

Link to comment
Share on other sites

Par tievākas caurules ievilkšanu esošajā padomāšu, paldies. Plaisu neieraudzīšu, tas ir skaidrs, bet ja nejauši ir savienojums, kas sulojas tad ir vērts izkalties un sataisīt.

Link to comment
Share on other sites

Nu nemaz jau tā plaisa nav tik maza, ja te m3 dienā aiziet. Tev tā caurule ir taisna vai ar līkumiem. Ja ar līkumiem, tad tievāku ar diez vai ievilkt resnajā izdosies.

Link to comment
Share on other sites

Nu kāpēc lai neizdotos? Sākumā izbīdām buksieri, tad ar buksieri izvelkam cauruli.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ūdensvadam pagalmā nevajadzētu aizsalt, lieto vai nelieto. Ja vien ir iebūvēts pietiekošā dziļumā. Santehniķi bieži grēko neierokot ūdensvadu pietiekoši dziļi, slinki maitas. Minimālais āra ūdensvada iebūves dziļums ir 1,8 m. Tas ir daudz, bet tādā dziļumā nekas neaizsalst, droši. Vai tā ir visiem? Diez vai.

Link to comment
Share on other sites

Tā ir, ka izklasās par traku. Šo man viens ūdens spečuks izstāstīja. Jābūt 0,5 m zem maksimālā iespējamā grunts sasalšanas dziļuma. Tie grunts sasalšanas dziļumi atšķiras (Liepājā būs savādāks kā Rēzeknē, piemēram), bet tas, kas mūsu pusē - vajag vismaz 1,8 m, to zinu.


Nē, nē, Lizārd. Neiet cauri nekādi 0,8 m.

Sameklēju: http://likumi.lv/ta/id/274989-noteikumi-par-latvijas-buvnormativu-lbn-222-15-udensapgades-buves- 164. punkts. Tā arī rakstīts - Tam jābūt vismaz par 0,5 m lielākam par dziļumu, kādā gruntī iespējama 0 °C temperatūra.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

1,8m nu tas jau bišku perebors, bet 1,2m gan tā kā vajadzētu. Baigi atkarīgs no grunts. Māls sasals dziļi, bet sausa smiltiņa tikai pa virsu. Parasti ir grūti, mājas ievadā, ievērot dziļumu un izsalst jau cauri pa mājas pamatu betonu, nevis zemē. Pietiek rudenī bīstamajā vietā uzmest lapu čupu un nekas nesasalst, bet plikam pamatu betonam rauj cauri elementāri.

Link to comment
Share on other sites

Nu, redz. Biedra e = d ieliktajā saitē maksimālie sasaluma dziļumi diezgan lieli. Klāt pusmetrs.

Tur vēl zem 19. tabulas kartes, trešā kartē 130 cm gandrīz visur. Tātad ir prasība - 1,8 m.

Link to comment
Share on other sites

Pats tirliņš ar saviem 0,8 metriem. Skaties 19. tabulā maksimālo sasaluma dziļumu, nevis vidējo!

Tā pēdējā karte parāda mālainas grunts normatīvo sasaluma dziļumu, kas iespējams reizi 100 gados.

Link to comment
Share on other sites

kāpēc tas pusmetrs ir jāliek klāt? kodolziemu gaidi? tādā gadījumā tāpat sasalis ūdensvads būs pavisam nesvarīga problēma, ja nebūsi jau atmetis kātus.

Link to comment
Share on other sites

Ir ir tie 1.8 metri, tehniskajos noteikumos prasa :) Tāpat arī prasa lai ūdensvads būtu ja nekļūdos 1.5 metri nostāk no kanalizācijas, bet kurš tad to ievēro? Iemet ūdensvadu ap 1+m un pa virsu kanalizāciju...

Link to comment
Share on other sites

Nezinu, kāpēc pusmetrs jāliek klāt. Varbūt tas no apsvēruma, ja ūdensvads jālabo, kaut kāda avārija, tad rokot vaļā nebūs tiešā tuvumā caurulei sasalusi grunts...

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vēl mēģināju dzīt gandrīz 2 stundas iekšā karsto ūdeni (no kaimiņa pa šļauku paņēmu) un skatīties iekšā ar termokameru

 

esmu sajūsmā par šo pieeju!

 

ja gribas meklēt ar trubā ievadāmo kameru, iepriekš var mēģināt iepildīt iekrāsotu ūdeni zem spiediena. Tad palaist tīru. Tad izlaist un bāzt kameru. Bojātā vietā iespējams būs redzamas krāsas pēdas no cauruma.

 

+ par jaunas ievilkšanu. 32 plastmasa, ja kausējamā, iekšējais nemaz tik daudz nebūs (atkarīgs no sienas biezuma (kas atkarīgs no konstrukcijas). es tēmētu uz kādu daudzslāņu no ruļļa, ārpusi pirms vilkšanas droši vien iesmērētu, jautājums tik ar ko ziepes/silikona smēre/vazelīnveidīgie

Link to comment
Share on other sites

 

 

esmu sajūsmā par šo pieeju!   ja gribas meklēt ar trubā ievadāmo kameru, iepriekš var mēģināt iepildīt iekrāsotu ūdeni zem spiediena. Tad palaist tīru. Tad izlaist un bāzt kameru. Bojātā vietā iespējams būs redzamas krāsas pēdas no cauruma.
 

 

Par krāsoto ūdeni - laba doma. Par termokameru, neprecīzi uzrakstīju - skatījos nevis trubā iekšā, bet mājā iekšā uz grīdu.

Link to comment
Share on other sites

Kad dēla mājā nevarēju atrast uz kurieni kanalizācija izvadīta, tad santehniķi ieteica maukt ar kompresoru gaisu trubā iekšā. Man nepalīdzēja, jo otrs truba sgals bija vaļa, tikai labi noslēpies. Konkrētajā gadījumā varētu sanākt, jo gaiss jau vienmēr laužas uz augšu. Lai gan, ja tur putoplasti, tad tāpat nesapratīsi, kur defejts. Tas vairāk der caurulei, kura tikai zemē ierakta. Kad ūdensvadā iemaucot 7 atmosfēras gaisa spiediena, tad ar visu asfaltu, defekta vietā, uzraujot riktīgu vulkānu gaisā.

Link to comment
Share on other sites

 

 

tad ar visu asfaltu, defekta vietā, uzraujot riktīgu vulkānu gaisā

Jā, un kādai babuļai brunči vien noplīvo lidojot ... :)

Link to comment
Share on other sites

Kjirzak, idejiski viss ir labi arī ar putjiku starpā. Problēma ir iekš kaimiņa švakā katla, kas normāli karstu ūdeni spēj padot tikai ~30 min. Tas ir pa īsu. :( Ja nesanāks ar endoskopiski gatroloģiskajiem izmeklējumiem (rīt savākšu no @@_dunduks_, kobru), tad mēģināšu mazāku cauruli tur dabūt iekšā vai uztaisīšu loku ar cirkulējošu karstu ūdeni no maza boilera un pamocīšu termokameru. Jamā jau sāka kaut ko rādīt, bet ūdens palika remdens. Kamera ir normāls FLIR termovizors, kas ķer nianses pa grādu daļām un rāda arī labu bildi. Der gan aukstumā siltuma zudumus redzēt, gan redzēt kur vadi un izolatori silst.

Link to comment
Share on other sites

90% ka problēma ir kādā savienojumu vietā. 

hmm, par žurkām nezinu

vēl varbūt līkumā kādā ja tāds locīts.

 

bet kāda jēga meklēt? nu atradīs 3,28m zem x telpas grīdas ir problēma, un... imho uzreiz būvēt jauno iekšā būs racionālāk. 

 

es saprotu man arī patīk pētīt, mērīt, visādus grafikus taisīt.

Link to comment
Share on other sites

 

 

es saprotu man arī patīk pētīt, mērīt, visādus grafikus taisīt.

 

Apmēram tā, jo dažkārt nejauši sanāk atrisināt lietas ar dīvainiem risinājumiem. ņemot vērā to, ka man brālis ir profesionāls santehniķis, kurš vīpsnā par visu šo, bet pacietīgi piedalās, rezultāts tik un tā būs, jo viņam ir skaidrs, kas un kā jādara nomainot. :)

 

P.S. Padarboties ļauj tas, ka dzīvojamies vasaras mītnē un zeme nedeg - uz skolas saķumu visam jābūt ok, attiecīgi paņemšos līdz piektdienai un ja nesanāks pa jokaino, tad darīšu kā vajag. 

Link to comment
Share on other sites

32 mm caurule - melnā plastmasa ar skrūvējamiem veidgabaliem?

Tur nāk prātā tikai 2 lietas:

1) savienojums samontēts ne līdz galam

2) bijis ass lauzums.

 

Arī sasalstot šīs caurules un veidgabalus nav tik vienkārši sabojāt, ir pieredze kūtī.

Link to comment
Share on other sites

Paldies @@_dunduks_, verķis riktīgi prikolīgs. :) Par ņemtni - endoskopija neko nedeva. Par mazāk diametra cauruli - esošajā iebāzt 25-nieci nevar, jo iekšējais 32mm caurulei ir 26 mm. Padzenāšu vēl to karsto ūdeni pa mazu loku un ja nesanāks ar termokameru, tad vai nu likšu jaunu blakus un iekšā pa sienām un griestiem, vai (šovakar radās jauna ideja), laidīšu to cauruli pa ārpusi un iekšā tieši pie tās vietas, kur krāns - vienīgā problēma, ka bruģis jāplēš augšā. :(

Link to comment
Share on other sites

@Racer, tagad endoskopu dod man, atkritīs problēma otrdien iet uz slimnicu kobru rīt..:D Iečekošu pats..:D

Savādāk kuņgis streiko, jāmeklē vaina!

Link to comment
Share on other sites

Racer, tā caurules iekšā bāšana, tas tāds pagaidu variants jebkurā gadījumā. 32 mm ienākošā caurule priekš mājas ir OK diametrs, mazāku par 25 mm nepietiks. Ja vienlaicīgi atvērs mājās vairākus krānus, pie maza diametra ienākošās caurules jutīs. Taisi vien jaunu cauruli. Katrā ziņā, paldies, ka forumā uzrakstīji par «ņemtni», visiem bija interesanti. :)


O, robots-cenzors neļauj uzrakstīt krāns.


Krānus


K r ā n u s neļauj


Kurš atbild par autocenzēšanu forumā? Palabojiet to robotu, lai vismaz santehniskās tēmās varētu rakstīt par krāniem. :sarkasms:

KRĀNI


KRĀNUS

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Pārsmējos par krāniem. :)

Labots - Racer
Link to comment
Share on other sites

 

 

arii labaakajiem no mums gadaas aptaisiities :> 

 

Precīzi.

 

 

 

Kjirzak, idejiski viss ir labi arī ar putjiku starpā.

 

Nekam neder - vakar 3 stundas kačigārēju un dabūju caurulē ~60 grādus, bet jēga nekāda. Vienīgā pozitīvā lieta - izolācija man ir laba. :D

 

Eksperimenti beigušies, šodien tiek plēsts bruģis un likta jauna caurule. Mazliet padārgu (vismaz laika ziņā), bet pieredzi ar ieguvu kā nevajag darīt. Paldies visiem par ieteikumiem. 

Link to comment
Share on other sites

Nu ar šitādām problēmām ir tā. Var tās čakarēt un mēģināt remontēt, ja neesi ierobežots termiņu ziņā ar risinājuma ieviešanu. Citādi, ja vieta nav lokalizēta, bet laiks negaida, vienmēr vieglāk uztaisīt pa jaunu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...