Jump to content

Elektrodu metināmā izvēle


spameris
 Share

Recommended Posts

Sveiki,

 

gribētu iegādāties metināmo aparātu, bet tā kā diža pieredze nav ar to derētu kādu padomu.

 

1. Tā kā aparātu vajadzēs retu reizi mājas apstākļiem, piemēram sametināt vārtus utt, tad piemērotākais šķiet elektrodu metināmais. Arī cenas ziņā protams elektrodu metināmie ir pieejamāki.

2. Mājai ir 20A 3 fāzu pieslēgums, tur vispār var pieslēgt metināmo ? Ja jā tad kādu un cik jaudīgu varu likt ? 220/400v ?

3. Kāda būs starpība starp ķīnieti un Lincoln metināmo ?

4. https://www.k-rauta.lv/buvmaterialu-veikals/metin%C4%81%C5%A1anas-iek%C4%81rta-telwin-nordika-3250šāds OK ?

 

Link to comment
Share on other sites

Tas k rauta aparāts ir transformatora tipa! Derīgs kā paliktnis, bet nekādi ne metināšanai!

 

Amatierim pilnībā pietiks ar ķīnas inventora tipa metināmo! 

https://www.ss.lv/msg/lv/construction/tools-and-technics/tool-machines-machinery-equipment/weldings-electric/bbbmeo.html

https://www.ss.lv/msg/lv/construction/tools-and-technics/tool-machines-machinery-equipment/weldings-electric/bjlfgp.html

 

D-L, nav gan vienalga! Mazie transformatoru aparāti nav piemēroti metināšanai, invertors ir 10x labāks un ir tikai nedaudz dārgāks!

Link to comment
Share on other sites

Nu OK, skatos tiešām cenas tur baigi nav augstākas inverteram, tātad labāks ir inverters cik saprotu.

Link to comment
Share on other sites

Takš nepirksi kaut kādā krautā metināmo, brauc uz specializēto veikalu un tur arī ieteiks, ko ņemt. 

Viena maza bodīte ir Jelgavas 36, Rīgā, dziļi sētā, elektrodi.lv ja Andis vai Armands uz vietas, ieteiks, ko tev mājas lietošanai vajag un varēs arī ieteikt konkrētu aparātu, nezinu kā viņiem šobrīd uz vietas ar klāstu... Var ar pie lielajiem meklēt, Kempi etc. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

vaartu metinaasjanai vienreiz gadaa ir pilniigi poo

Nav gan! Kaut vai tāpēc ka tie mazie transformatoru mēsli ļoti ātri uzkarst , īpaši vasaras saulē! Minūti metini, 10 dzesē. Garāks pagarinatājs un vairs neiet, no maza generatora neiet, sit ārā korķus. Aizdedzināt loku grūti, loks nestabils, elektrodi līp klāt viegli.

 

Invertori ir pietiekami lēti,  uz trafa aparātu pat virsū skatīties nav vērts!

Ja salīdzina ar naglu, var jau arī iedzīt ar akmeni, tomēr ar āmuru būs ātrāk un vienkāršāk!


 

 

brauc uz specializēto veikalu

Retai lietošanai pilnīgi der lētais ķīniešu invertors! Esmu ar profiem runājis, viņi saka nav lielas atšķirības metināšanā starp ķīnieti un firmas aparātu - arī ķīnietis lieliski strādā, tik ja ar ķīnieti metina no rīta līdz vakaram viņš ātri salūzt.  

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mājas lietošanai ērtāk/vienkāršāk MMA tips - tobiš ar elektrodiem. Vēl jo vairāk iesācējam. Pirkt labāk iesaku daudz maz specializētā veikalā. Būs nedaudz dārgāk kā DEPiņā vai Rautā bet labāk ar suportu un konsultācijām. Trafiņi vairs nav modē, iesaku ņemt kādu labu ķīniešu inverteri. Var meklēt viegli palietotu KEMPI, ESAB vai kādu citu nopietno brendu, bet no pieredzes - arī lietoti ti maksā diezgan padārgi. Ja kāds piedāvā pa baigi zemo cenu tad jābaidās vai nav iemetusies kāda bēdiņa inverterim ;)

Link to comment
Share on other sites

Protams, ka ķīnietis derēs, es tik saku kur meklēt ar ko runāt par labāko izvēli, par firmas aparātu nav obligāti pārmaksāt :) Manis minētajā vietā strādā pazīstami cilvēki, tur arī var vērsties ar bojājumiem. Ko vairāk vajag.

Labots - Edzhua
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Metināt es neprotu, bet dažus metināmos ir nācies labot. Telwin lētajiem ir problēma, ka bieži svilst izejas diodes un invertora tranzistori. Arī no solītās izejas strāvas 160-150A dod tikai maksimāli 110-100 A. Ronalda ieteiktais Ranger ir aizdomīgi līdzīgs Telwinam. Droši vien ražots tajā pašā rūpnīcā ar visām izrietošām no tā sekām.

Youli ir interesants. Pie 60% pie 200 A un tāda cena! Tas nozīmē, ka 6 minūtes var metināt ar 200A, četras dzesējas, kamēr maina elektrodu un sagatavojas. Protams, ka tas ir ķīniešu metināmais. Principā visus ķīniešus un arī dažu pazīstamu zīmolu rokas metināmos ražo kādas 2-3 ķīniešu rūpnīcas. Starp diviem Ronalda ieteiktajiem es izvēlētos Youli, jo ir vismaz ir divu gadu garantija, un ja arī izejas strāva būs kādus 20% mazāka, tad tāpat mājas vajadzībām pietiks. Iesācējiem labi varētu palīdzēt funkcijas Hot Start un Power Arc, bet lētajiem maza cerība, ka tās pienācīgi darbosies.

Link to comment
Share on other sites

Ieteiktu paskatīties uz tādu parametru kā darba (ieejas ) sprieguma diapazons . Nu ir daļa , kas sāk ''žagoties''  jau kad spriegums krīt līdz 200V . Bet ir tādi , kas ''vēsi'' arī 160V. Nu ja mājas tīkls ir labs, tad šis parametrs nav pārāk svarīgs. Bet ja sanāks darbi , kur tīkls vājš ( tipa garāžu kooperatīvā) vai riktīgi gars pagarinātājs līdz rozetei, tad ir pat ļoti aktuāli. Tik ražotāji, parasti, šo parametru noklusē- jāmeklē katram modelim forumos.

   Nu , vēl viens interesants parametrs- tušgaitas spriegums (izejā aparātam) Ja augstāks, tad vieglāk būs aizdezināt elektrodu.Ja lasi krieviski, vari ''iebrist'' šite http://www.mastercity.ru/forums/t3540-obsuzhdaem-svarochnye-invertory/ .  Ja pa lielam, nevajaga profesionālam darbam ( darbs nonstopā , kad visapkārt putekļi un pat lietus līst uz aparāta), tad derēs arī kāds prastāks ķinietis, tipa GYS  ( šos tirgo kantoris , kas pagalmā pirms Latgalītes tirgus  http://www.riana.lv/index.php?goto=items&sid=&user=〈=lv&cat_id=62 ) . Visādā ziņā ir garantija. Manējam kaut kas notika- saremontēja paris dienu laikā. Aparāts, kaut kāds šāds http://instrumenti.buv.lv/lv/84_338/22818/metinasanas-invertors-gysmi-125.html Tam ražotājam ( nu neba fraņči, bet ķinieši) pietiekami liela izvēle par mērenu cenu. http://www.gys.fr/prods-586/Single_Phase/en

 Vienīgais , kāpec var maksāt dārgāk par dažu profesionālo  PFC . Nu prasti runājot , strādās pie galīgi zema sprieguma un no tīkla sinosoīdas  paņems visu. Parastie, kam ieejā tik taisngriezis un kondensatori, ir krietni sliktāki . Bet metināmie ar PFC  ir krietni dārgāki ( un iespēja noplīst lielāka, jo sarežģitāki) Bet to atsver pluss, ka vajag krietni mazākus drošinātājus . Reku var salīdzināt http://www.gys.fr/pdf/datasheet/uk/031432.pdf16A un tāds pats bez PFC http://www.gys.fr/pdf/datasheet/uk/030794.pdf  32A. Ja līdzekļi atļauj un aparāts ir ''maizes mašina '' tad vajag ņemt to , ar PFC.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

GYS varbūt ir labs metinātājam, bet labot gan nav labs, jo izejas diodes un invertora tranzistori ir SMD un izvietoti uz atsevišķas plates, kas savukārt pielīmēta pie radiatora. Šis jaudas modulis savukārt pielodēts pie lielās plates ar 16 pinu adatām. Vienreiz laboju, bet otreiz negribētos. Ja ir, kas to dara, tad nav problēmu. Uz tukšgaitas spriegumu nevajadzētu iespringt, jo dažiem tas ir pat lielāks nekā rakstīts, bet tas savukārt nav droši. Labāk izvēlēties labus elektrodus un turēt sausus. Principā svarīgi kādu strāvu garantē pie 60%(sešas minūtes metina, četras pīpē).

Link to comment
Share on other sites

 GYS ir ķinietis par attiecīgu cenu. Ja grib krutu, jāņem Linkoln. Tik , kad kas nojuks arpus garantijas, remonts būs divreiz dārgāks kā jauns GYS. Pie nosacijuma , ja vispār, kas remontēs arpus garantijas. Kā teicu : ir aparāts , bija problēma garantijas laikā . Attiecīgi nekādas problēmas ar remontu. Var nopirkt SS.lv kādu verķi no rokām, tik kā ar garantiju?  Nu vēl kads aparāts no Depo- tur garantijas laikā neviens neidziļinās . Ja nav pārbraucis pāri traktors, samainīs pret citu . Tik depo tirgo, tiešam , lētos krāmus. Par elektrodiem: ir jau prastām darīšanām elektrodi, kas ideāli aizdegās  Man mētājās kopā ar aparātu kaut kādi ESAB, deg pat bez žavēšanas( par šuves porainību neņemos spriest-nav bijusi vajadzība  metināt katlus). Tik, ja kam nopietnākam ( speciālas prasības izturība) , tad ar speciālajiem un sūnainu aparātu būs problēmas iesākt metināt. Atceros jaunībā, vajadzēja uzmetināt cietsakausējumu-uh kur mocījos.

 Bet to GYS es piesaucu kā piemēru , kad kāds kantoris tirgo un remontē (?-vai visas kaites) salīdzinoši lētus aparātus. Krutos arī tirgo daudzi un, domāju remontē (neba paši, bet sūta razotāja servisiem). Bet citas markas , lētā gala, kaut kā Latvijā neesmu manijis kad tirgotu visu kalibru un remontētu . Varbūt nezinu, jo metināšana man tik tā, mājas vajadzībām hobija līmenī ( ko saremontēt ). Pa kādam jau velk iekša daudzi, bet ne kokrētu marku plašā spektrā.

Link to comment
Share on other sites

Dažreiz uzpeld kādi linkolni uz atlaidēm :) ap 300 eir.... Tāds mājas lietošanai līdz 160A un depiņā pirktiem ANO4 elektrodiem derēs :D

Link to comment
Share on other sites

Jau dažus gadus lietoju (mājās) SIL417.

 

 

Metināšana ar rutila un bāziskā tipa elektrodiem. HOT START ,ARC FORCE un ANTI STICK funkcijas. 

 

Tas, ko vajag.

 

 

 

 

Autors bija gatavs maksāt gana daudz par šo, varbūt vērts pielikt simtu euro un pirkt kombinēto

https://www.ss.lv/msg/lv/construction/tools-and-technics/tool-machines-machinery-equipment/weldings-electric/bbegdi.html

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Man aizvien grūtāka sāk palikt izvēle :D . Bet pusautamātam jau laikam ogļskābo gāzi vajag, vismaz ar tādu tik esmu metinājis. Dzirdējis esmu tikai par tādu pulverstiepli kam lakam nevajag to gāzi.

Labots - spameris
Link to comment
Share on other sites

Vēl par latiem uz atlaidēm paķēru DECA SIL415. Bija minimāla pieredze ar transformatora parātiem. Salīdzinot invertoru ar trafu...- kā diena pret nakti. Ja pareizi piemeklē elektrodu un strāvas stiprumu, pat bērns var metināt.

Link to comment
Share on other sites

Pusautomāts ir diezgan specifiska lieta! Vajag plāniem dzelžiem, piemēram auto remontiem.

Takš paņem kādu ķīnas invertoru un būs oki! Sievastēvam tādu nopirku pirms gadiem pieciem. Viss ko vajag esam sametinājuši, pagaidām problēmu nav! Profesionālu aparātu mājas lietošanai nevajag!

Tik vajag arī pašaptumšojošo masku - ķīnas ap 30 eur.

 

P.s Tas, par ko te daži biedri runā ir aktuāli ja metina vairāk vai mazāk profesionāli.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Vienīgais, ko varu piebilst šajā garajā diskusijā...

Man savā darbnīcā ir visu pamatveidu metināšanas aparāti un strādāju gandrīz katru dienu izgatavojot dažādas nestandarta iekārtas...

Tad elektrodu metināšana(MMA) ir pats pēdējais un retākais , ko lietoju arī sadzīvē, mājas utml. uzturēšanā... 

Galvenais palīgs visur, ir tikai metināšana argona vidē(TIG), retāk drāts( MIG/MAG) aparāts.

Tāpat apkārtnē gan zemnieki, gan citi daudzmaz amatnieki, lieto pamatā drāts( MIG/MAG) metināšanas aparātus, kurus citi šeit iedomājās, kā tikai bleķu metināšanai...

Lūzt visi aparāti, remontējis esmu pats vai atdevis garantijā, gan savējos esošos un bijušos Lincoln, Oerlikon, Migatronic,Kempi gan nenopietnākos GYS, Telwin...

Protams, amatierim mājas vajadzībām, derēs kāds lētāks gals un vēl jāpadomā kāds metināšanas veids tev, arī pa retam, būs vajadzīgs. Vai nu visu laiku lielus dzelzs gabalus ar elektrodu čirkstināsi, vai pat ar nepieredzējušu roku sametināsi nesalīdzināmi smukāk kādu trubu, konstrukciju ar drāts aparātu, bet par TIG nerunāšu....

Vēlreiz pasvītroju, ka metināšana ir tikai viens no jebkuras konstrukcijas utml. sastiprināšanas veidiem...

Pirms tam jau jātiek līdz tai...

Veiksmi!

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...