Jump to content

čuguna plīts virsmas apstrāde


citsčaijņjiks
 Share

Recommended Posts

..mūrnieks uzmūrēja jaunu plīti, bet saķēzīja ar mūrjavu jauno čuguna plīts virsmu, mēģināju gan mitrināt, gan berzt ar birsti, lielums nonāca, bet nesmukie ieēdušies pleķi palika... daudz lielu pleķu :resent: ... kad mūrniekam izvirzīju pretenzijas par neestētisku skatu un aizrādīju, ka to mūrjavu varēja taču nomazgāt-noslaucīt, kamēr vēl nebija piekaltusi, tad mūrnieks teica, ka tos nost varot dabūt, ja nošmirģelē virsmu ar fleksi, kuram vēdekļveida ripa virsū.... vai var tam ticēt? vai nesanāks lielāka skāde?... :prankster:

Link to comment
Share on other sites

...tad lai pats nāk un notīra to virsmu ar fleksi! Ja sačakarēs - lai gādā jaunu.

(Tikai droši vien ne ar "vēdekļveida", bet gan ar drāšu birsti.)

Link to comment
Share on other sites

--Tieši tā, kā riktīgi iekurināsi, viss nolups nost. Ja vēl, pienu vārot, tas pārskries pāri un, kotletes cepot, tauki uzsprakšķēs, viss būs vienādi nerīrs. Neko tur fleksēk nevajag. Man malkas plīts kalpo jau gadus piecpadsmit un neviena mūrēšanas pleķa nav. Malas un durtiņas nokrāso ar karstumizturīgo krāsu, būs pa smuko

Link to comment
Share on other sites

Cits smeķis ēdienam ir. Varbūt tev to arī nesaprast :)

 

Etiķis neder? Arī jau it kā kaļķi kodina. Bet sālsskābe uz čuguna virsmas...

 

 

Ir gadījies pāris reizes sālsskābes tvaikus ieelpot - forši :>

Link to comment
Share on other sites

Starp citu,kādēļ vispār vēl būtu jālieto malkas plīts

  To laikam mūsdienu pilsētniekam nesaprast. man ir elektriskā plīts,  mikroviļņu krāsns, malkas plits un katrai atrodas savs pielietojums. Čuguna cepeškrāsnī cepti pīrāgi daudz garšīgāki kā elektriskajā krāsnī apsvilināti. Protams, virsma viengabala čuguna, bez kādiem rinķiem. Tie nafig nav vajadzīgi un melnas katlu apakšas mūsdienās neredzēt.  Uz malkas plīts sievai daudz vieglāk pasterizēt marinētus gurķīšus un vārīt zaptes. Es nemaz nerunāju par to, ka plīts silda ūdeni boilerī, apsida manu darbnīc, sailda sēdmūrīti un sildmūri. Lai saprastu, kapēc mūsdienās vajag malkas plīti, to vajag palietot kādu brīdi.

 

 

kāpēc pelmeņi jāvāra 2stundas

Pelmenus vāru uz indukcijas plīts.

Labots - Didzis
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Sālsskābe koncentrēta nereāli smirdēs. Toties visas mušas nosprāgs. Pašiem gan jābēg no māja būs. Ar birsti notīri un miers. Mālu var nomazgāt arī ar ūdeni tīri vienkārši. Taisnība didzim, ka tie pleķi ar laiku paši no sevis pazudīs.


Man patīk malkas cepeškrāsnī cepta vistiņa kā garšo. Tas ir kaut kas perfekts! Sen gan neesmu tagad cepis, uz Mārtiņiem būs jāatkārto.

Labots - Smii
Link to comment
Share on other sites

man bij pudele ar betona/cementa tīrītāju, lietoju lai no instrumentiem noņemtu cementa javas pēdas - palīdzēja. Biezus klučus gan diezko labi neņēma. 

Iepriekš vajadzētu gan painteresēties, kādu efektu šie līdzekļi atstās pašam čugunam, iespējams gan nekādu. 

 

pudeles ražotājs bija vincents kautkāds, vēl tagad tāds nopērkams


papildināts: vismaz alumīnija līmeņrādi tas tīrītājs nepostīja

Link to comment
Share on other sites

 

 

Piedevām tāda lieta vispār vairs netiek darīta,kuram tam mūsdienās ir laika un sanāk tā zapte dārgāka nekā veikalā.Tagad tak vairs neviens neko neaudzē un nekrāj ziemai,veikalā viss par dempinga cenām.Tagad mazdārziņos ir populāri nodarboties ar mauriņa pļaušanu un pavasaros novākt iepriekšējā gada sapuvušos augļus kuri arī nevienam nav vajadzīgi.Neesmu redzējis pat darziņos burkaanus un bietes ka kāds stādītu,vienīgi ir pa kādai siltumnīcai tomātiem.

 

Patiešām, zapte pašam sanāk dārgāka nekā veikalā, arī viss pārējais. Bet no paša audzētā un, ja ar cukurbiešu cukuru, tad nauda nav galvenais. Nav tā, ka neviens neko neaudzē. Pats savā piemājas dārziņā gan mauriņu uzturu, gan rudenī pagrabu piepildu. Esmu viens no laimīgajiem, kas var apēst tomātu un gurķi. Pār tādiem nevar saukt Rimi veikalos atrodamos plastmasa izstrādājumus.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pār tādiem nevar saukt Rimi veikalos atrodamos plastmasa izstrādājumus.
Boot experti apgalvo, ka neesot nekādas atšķirības. 
Link to comment
Share on other sites

 

 

Lai kurinātu sildmūri un sildītu ūdeni nevajag plīts monstru
  Nav plīts monstrs, Nafig kurināt bezjēgā krāsniņu, ja var pie reizes uz plīts arī zupu vārīt un cepeškrāsnī pīrāgus cept. Vārdu sakot, man  cits viedoklis un plīti ar sēdmūrīti es uzmūrēju pilnīgi no jauna, kaut mājā bija centrālapkure  http://fotki.lv/lv/Mimivat/833730/

Par zaptēm vispāŗ nav ko runāt. Veikalā var tikai sūdus nopirkt, nevis zaptes. Uz plīts vārīta zapte nesanāk dārgāk, bet ievērojami garšīgāk gan, Tas gan nav plīts nopelns, bet saimnieces meistarība. Es jau teicu, to parastam Maxsimas produktu lietotājam nav dots saprast.

  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

Garša un smarža viņiem ir kā mājās audzētiem, salīdzinot ar tiem spāņu, poļu vai herzinkurienes ievestajiem, kam pat īsti garšu just nevar. (Protams, ka mājās audzētie ir labāki, runa ir par to ko var nopirkt veikalā)

 

Kādā ziņā mājas zaptes ir dārgākas par veikalā pirktajām? Mājas zaptei viss ko vajag ir savs brīvais laiks un cukurs. Ja kāds klāt rēķina gatavošanas (gāzes/elektrības/malkas etc) patēriņu, tad jau tā ir kapeikdrātēšana.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

Garša un smarža viņiem ir kā mājās audzētiem,

tas tāpēc, ka šie ir svaigi, var teikt no rīta noplūkti un pēc pāris stundām jau veikala plauktā  

Link to comment
Share on other sites

Ja tev šķiet, ka iestādīt zemenes un avenes vai ko vēl tur aizņem visu vasaru, tad jautājums, ko tu vispār savā dzīvē esi izaudzējis?

Šogad iestādīju kādus 70 stādus, sanāca 3 normālas vadziņas, tur būs nākošgad ko norīties līdz vemšanai un arī zaptēm sanāks.

Stādiņi izmaksā kādi 10-15euro manā variantā, kas ir ne uz vienu gadu vien, nemāku prognozēt cik tur izaugs, bet savu cenu tie atpelnīs 100kārt, ja man to pašu vajadzētu pirkt no kāda cita. Darbs ar zemenēm? Iestādīts tā lai var ērti izpļaut., 1x gadā vēl apgraizīt jaunos dzinumus, lai neveidojās pārāk nekontrolēti krūmi. Un tik cik nolasīt. Tā jau nu ne tuvu nav visa vasara.

Link to comment
Share on other sites

Starp citu kad taisīšu remontu jaukšu to sildmūri nost un likšu vēl vienu čuguna Jotul

  katrs jūk prātā pa savam. Kārtīgu krāsni mainīt pret Jotul buržuiku, nu tas ir pret visu loģiku. Malka sadeg visefektīvāk tikai krāsnī ar siltuma akumulāciju, Nav svarīgi, vai tā centrālapkure ar siltuma akumulatoru, vai krāsns ar lielu ķieģeļu masu.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Par pirkšanuno zemniekiem pa tiešo, var tikai piekrist. Man pie mājas arī nav nopietna dārziņa. Maksimums sievai kāda salātu lapa un dille aug. Ogu krūmi gan ir un zemeņu dobe arī, Bet visus dārzeņus pērku no pazīstamiem zemniekiem.

Snukurins, Tev vienkārši dzīvē nav veicies un krāsnis ir bijušas sūdīgi uzmūrētas. Laba podiņu krāsns apsilda telpas daudz efektīvāk par bleķa buržuiku. Kurināšana arī elementāra. Iemet malku, aizdedzini un vēlāk šīberi aiztaisi. Vienīgi mūsdienās tādu  krāsnsni dārgi izmaksā uzmūrēt, toties visam mūžam. Ar to es negribu teikt, ka krāsns apkure vienīgā pareizā. Centrālapkure arī mājā vajadzīga, jo krāsns nekad neapsildīs palīgtelpas. Vislabāk, ka ir vairāki apkures veidi.

Link to comment
Share on other sites

Pirms gadiem kad interesējos bija no 2k latos, tas par podiņu krāsni bez vipendroniem. Man mājās ir divas, viena gan jāpārmūrē jo nokalpojusi. Viņām kalpošanas mūžs paredzēts uz 30 gadiem. Ja iztīra un nekas nav iebrucis tad var kalpot vēl un vēl. Tiesa gan, ar gāzģeneratoru un centrālapkuri malka tērējas nedaudz mazāk.

Link to comment
Share on other sites

Gan jau atkal foruma visugudrie pāķi ries pretim, taču neticamā kārtā šajā topikā pilnībā pievienojos šņukuram - visa tā daiļdiršana par to īsto un vienīgo mūra krāsni vs. jebkuru citu krāsni ir fufelis. Varbūt tā krāsns padarīšana liekas garšīgāka vai 'smeķīgāka' dēļ kaut kādas dūmu piesmakas, kas ēdienam radusies tajā gatavojot, un tas psiholoģiski asociējas ar vecajiem labajiem laikiem, vai kas tamlīdzīgs, bet ja sarīkotu aklos testus, beigās izietu kā audiofiliem ar visiem saviem zelta kabeļiem...

 

Gatavošana uz atklātas uguns, grila, etc. jau ir cita padarīšana, bet stumt kaut ko par krāns vs. plīts priekšrocībām ir vienkārši smieklīgi, par ērtību un priekšrocībām pat nerunājot. Bet vispār - pat NC gatavo visus savus ēdmaņus glaunajā elektriskajā, un nekāda vaina - sanāk labāk, kā visiem foruma sertificētajiem pavāriem kopā. 


P.S. pats padsmit gadus nodzīvoju pa laukiem, un ēdu īstajā un vienīgajā krāsnī gatavotos 'smeķīgos' ēdienus, tā ka nav ko gudri di*st te par pilsētniekiem, kas neko nesaprot..

Labots - J.Reinis
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Kartupeļu talkas beigās uz ugunskura gatavota soļaņka, mmm!

 

Daļēji jau piekrītu J.Reinis, tomēr tā ir gaumes lieta/pieradums/ticība, par sildītajiem kabeļiem ir līdzīgi, arī vinila klausīšanās vs diģitālais :D

 

Viens ir tīrāks, otrs "gardāks", līdzīgi ir ar uz uguns ceptu gaļu, kad ir gardi, bet vairāk kancerogēnas vielas utt. Viss šai pasaulē ir relatīvi.

 

Arī siltais mūriņš ir feina lieta, kad ārā aiz loga tuvojas -30 un tu uz tāda sēdi skatoties ugunsgrēka jauno sezonu.

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

 

 

Varbūt tā krāsns padarīšana liekas garšīgāka vai 'smeķīgāka' dēļ kaut kādas dūmu piesmakas
Redz konjaku arī gatavo ozola mucās, jo vajag to koka ''piesmaku''. Skaidrs, ka mūli var pieliet arī ar lētu barmatuhu un daudziem tās nianses atšķirt nav dots.  Tas tā piemēram par niansēm. Īstenībā visam pamatā ir fizika un tik garšīgu maizi, kā kārtīgā maizes krāsnī, elektriskajā nekad neizcept. Ķieģeļiem ir milzīga masa un ieliekot vairākus vēsus maizes kukuļus cepties, krāsns temperatūra neizmainās. Bleķa elektriskajā krāsnī temperatūra nokrītās un tad tiek pacelta ar teniem. Mūra maizes krāsns ķieģeļi uzņem un atdod mitrumu, bet bleķis to nevar izdarīt. Tās jau ir nianses, kuras piemēram mājās ceptai maizei dod to savdabīgo garšu. Es esmu gatavs piedalīties aklajā testā un atšķirt mūra maizes krāsnī ceptu maizi no elektriskajā ceptās. 
Link to comment
Share on other sites

Gaļu ir pareizi cept uz karstām oglēm, nevis uguns. Bet tas ir jāmāk. Tad to karcerogēno vielu gandrīz nav, ja nesadedzina.

 

Garšas izjūtas ir katram subjektīvas un līdz ar to nav nekāda pamata apgalvot, ka tieši mūra krāsnī ceptā maize ir ar to pareizo garšu un viss pārējais ir fufelis.

Link to comment
Share on other sites

Īstenībā visam pamatā ir fizika un tik garšīgu maizi, kā kārtīgā maizes krāsnī, elektriskajā nekad neizcept. Ķieģeļiem ir milzīga masa un ieliekot vairākus vēsus maizes kukuļus cepties, krāsns temperatūra neizmainās.

 Daļēji jāpiekrīt Didzim, kādus 2 gadus nolauzu Lāču maizes ceptuvē, rupmaizi elektriskajā bij gandrīz neiespējami izcept, pat mazākos kukuļus. Tika eksperimentēts ar viskautko. Iespējams ka neslavas celšana, bet uz Jāņiem un Zsvētkiem, tikuntā tika cepts elektriskajās, kvalitāte bij diezgan slikta un arī garša un struktūra arī ne tā, bet dēļ lielā pieprasījuma izpirka tikuntā.  

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

citsčaijņjiks

kasssss par tautu :shok: !!!! .....piedevām, cik noprotu, visi vīrieši :mrgreen: .... a es meitiets :tender: ...uzdevu konkrētu jautājumu  :telephone: un no visām atbildēm tikai daži reāli ieteikumi :thank_you: .... vai es prasīju apspriest plīts vajadzību un kulinārijas sīkretus? :rofl: ....nu ja bez tā nevar, tad plīts vajadzība ir citai lietai, nevis ēdiena gatavošanai, konkrētāk- ēdiens tiek gatavots uz gāzes, ja kādu tas krata.... 

...atpakaļ pie tēmas-  ar sālsskābi toč neisaistītos, jo visa dzīvā radība lodā apkārt, par ieteikumu mazgāt-atmiekšķēt jau sākumā rakstīju, ka tika mēģināts bezrezuļtatno- figviņzin, kas tā par ķīmiju tur pelēkajiem māliem klāt.... par to, ka pēc plīts kurināšanas viss pazudīs- nu reāli tas nenotika, jo tika iekurināts un tikai ieēdās vēl kručāk, nu tjip pašas māla konsistences nav- tā ar birsti jau tika izkasīta, bet bālgani uzkrītoši pleķi palika..... tālāk- tika laists darbā tas fleksis ar uzgali, par kuru mūrnieks deva zobu :mrgreen2: (godavārdu), ka pleķi pazudīs.... tad nu zvaigžņoja ar pa tiem sirdīgi virsū... tās pleķu vietas tagad bija tā kā noslīpētas, nogludinātas, bet cits tonis tomēr vēl joprojām spīd cauri, bet kontekstā ar visu virsmu, izskats izrādījās, kā kara šausmas ;( ....teicu, tad lai jau nu fleksē pilnīgu visā platībā, lai tad viss ir vienāds, tad nu viņš strīpām gāja pāri visai virsmai un jutās apmierināts..... kad aizgāja prom, es mēģināju labot, kas labojams un fleksēju vēlreiz pati pāri, tikai veidojot apļveida kustības, nevis līnijas.....rezultātā tagad viss kaut cik ir saplūdis kopā vienā masā, bet īpatnēji ir tas, ka no malas sāniem skatoties, izskats ir tāds, it kā benzīns būtu uzsmidzināts - tāda it kā varavīkšņaina plēvīte virsū būtu.... diez, kādu nosaukumu man tagad tai virsmai iedot, jo pēc skaistās, tīrās, jaunās, pelēkās tā vairs neizskatās :( .... varbūt kāds var pateikt, vai tas to čuguna struktūru, izturību nav mazinājis?...

Link to comment
Share on other sites

Čugunam jau ne silts ne auksts no tā flekša. Darbība protams pilnīgi bezjēdzīga, jo viss tāpat būtu palicis vienādāk melns. Tagad fleksejums apdegs un arī nekādus musturus tur neredzēs. Protams, ne jau ar pāris kurināšanas reizēm. Tas ir process. Tev to plīti vajag prezentēt izstādē, vai zupu vārīt?

Link to comment
Share on other sites

Labs meistars. Laukos kad pārmūrēja krāsnī, tad virsmu lika tikai uz piemērīšanu. Virsmu pēdējo uzlika, kad viss bija pabeigts.

  • Patīk 1
  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...