Jump to content

Programmētāju algas, darba apstākļi un citi faktori


J.Reinis
 Share

Recommended Posts

Labs JS, PHP, stack, CSS developeris vienā personā un par max 1200€ (gan jau kaulēsiet uz <1000€ beigās)?.. Nja. Te iederētos tas teiciens tjipa no sērijas "ātri, kvalitatīvi, lēti? Cienītais, vienu no šiem trim izsvītrojiet un tad varam runāt".

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

Ja ir radies iespaids, ka cilvēkam jāmāk:

- PHP programmēšanas valodu

- JavaScript programmēšanas valodu

- PHP frameworku (Laravel)

- JavaScript frameworku (Express un React)

- HTML + CSS

un tiek piedāvāta 1200 EUR alga, tad atvainojos. Tiek uzskaitīta tehnoloģija, kas tiek izmantota, lai var saprast, kas būtu jāpiemācās procesā, un alga ir atkarīga no šī brīža zināšanām.

 

Principiāli no uzskaitītajām tehnoloģijām cerība ir atrast zināšanas par LAMP/LEMP stacka

- PHP + Laravel

- JavaScript + jQuery

- HTML + CSS

kur šinī gadījumā pirmais solis būtu iemācīties JavaScript. ES2015, common.js modulizācija, pipot caur Babeliem un polyifielime, izmantojot webpack.

 

Realitāte frontend lietām ir, ka cilvēks atnāk un saka “māku Programmēt”, bet viņš JavaScriptā nav neko nekad rasktījis. JavaScript zināšanu līmenis Latvijā ir ļoti zems. Balstoties pieredzē, neviens, kas no malas ir teicis, māk JavaScript, nezin kas pat kas ir prototips un funkcionālā programmēšana, kur nu vēl moderns JavaScript, mati ceļas stāvus par cilvēku ignoranci.
Link to comment
Share on other sites

realitāte ir tāda ka pa 1200 eur nevienu nopietnu un pieredzējuši programmētāju neinteresē jūsu piedāvājums. tapēc "you get what you pay for" un nevajag čīkstēt, ka nāk tikai nemākuļi. linkedinā vispār reti zem 2000 piedāvā, vidēji 2300-2700 uz rokas, gan par fullstack pozīcijām, gan bakstīt angular.js un FE.

 

un runājot par jūsu javascript fetišu, jebkurš to nedēļā var iemācīties, nav tur nekā ūber sarežģīta, visi tie "modernie" ir ar diez gan šauru pielotošanu un pēc nedēļas vietā jau ir 3 "modernāki". tas pats jquery nu jau vairs neskaitās moderns, prototyping- ir labāki veidi kā to darīt, kaut vai require.js un moduļu pieeja kā miljons funkciju labirinti, funkcionālā probrammēšama- kurš ar tādu marazmu ņemas izņemot pirmos kursus augstskolā un super mazas aplikācijas? OOP all the way...

Labots - Guest
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ir skaidrs, kādas ir aktuālās algas range, un kas par tādām algām strādā.

Tāpat kā algu diference starp vietējiem un starptautiskiem uzņēmumiem, kas saistīts ar apgrozījumiem un riska izlīdzinājumiem.

 

Nečīkstu. Nobumpoju sludinājumu, un rodas sajūta, ka tas kaut kādā veidā tiek uztverts kā uzbrukums programmētājiem.

 

Par piedāvāto algu ir skaidrs, ka konkrētajai pozīcijai praktiski necenšamies pārvilināt kādu, kurš ir siltā vietā lielā uzņēmumā, labs vai slikts. Tiek lietoti vārdi "ar nelielu pieredzi" un "pieredzējušāks", nevis "pieredzējis".

 

Mans komentārs bija, ka programmētāji Latvijā pārsvarā nezin cik zemā vai augstā līmenī tie ir, cik efektīvi tie ir rīku izvēlē. Nav problēmu ar situāciju, kad programmētājam ir jāmācās un viņš to saprot (turklāt jāmācās ir vienmēr!). Ir problēma ar situāciju, ka programmētāji domā, ka viņi visu zin, ir ignoranti un agnoranti, prasa nesabalansētu atalgojumu. Bet tā jau ir visās profesijās darba tirgū, vienkārši šo minu, jo citreiz šķiet, ka programmētāji domā, ka ir izņēmums, ir kaut kādā veidā racionālāki, spēj ļoti labi veikt pašnovērtējumu. Tā nav.

 

Labs piemērs, manuprāt, ir, ka Latvijā frontend meetupos tēma ir WordPress un jQuery plugini, vai 2016 gadā tiek atklāts BEM un Grunt. Tas ir tas masas līmenis.

Man škita, ka zināt jQuery šķietami ir labāk kā nezināt neko (šī bija pēdējā lapa, kur frontendu taisījām jQuey http://www.panic.lv/, var uzrakstīt labi, vai ne ;)), tam bija sava vieta un iemesli.

Bija. Bija. Bija.

Bet tagad esmu satapies ar tik daudziem freelanceriem, kas taisa lapas, lipina kopā pluginus, bez jebkādas izpratnes par Programmēšanu, kā tas viss strādā, SCSSu (vai vispār vēl CSSā raksta, wow) raksta haotiski, HTML struktūras ir makaroni. Un tāpēc šobrīd "māku jQuery" pat, manuprāt, ir sliktāk, nekā "esmu tukša lapa, gatava piepildīties". Saprotiet mani, vai ne.

 

Darba sludinājums saka, ka būs (jāiemācās) jāraksta tīrs JavaScript - pipeline ir ES2015->ESLint->Babel + polifili. common.js moduļu sistēma ar stage-0 fīčām, javascript decorators. Caur webpack (kurš protams arī pipo SCSS, webfontu, imagu optimizācijas utt). Un ja nepieciešams vairāk, tad frontend frameworks būtu React, ES6 sitilā (un te jau sākas pieminētais OOP). Ja kāds saka, ka "jebkurš to [JavaScript] nedēļā var iemācīties", tad vajag kļūt piesardzīgam :)

Labots - kroko
Link to comment
Share on other sites

@kroko

 

varu padalīties ar savu pieredzi, kā reizi meklējam spečuku (itkā jau ir atrasts).

 

Es neesmu programmētājs, bet esmu programmējis. Un varu pateikt, ka pat neskatoties uz to, ka algas griesti bija teju 2x augstāki nekā tavā piedāvājumā 2000e+, nāca visādi "dīvaiņi", kuri nevarēja man neko pastāstīt.

 

Pateikšu godīgi man personīgi "ES2015->ESLint->Babel + polifili. common.js" neko neizsaka, bet, ja jautāju cilvēkam kurš tēmē uz vecākā programētāja amatu:" Kāda ir fundamentālā atšķirība starp PHP un Javascriptu" un cilvēks rausta plecus... Kāda varbūt vispār tālākā saruna?

 

Iesaku, ja ir iespēja, atrast kādu jauniņo (balta lapa), kurš tiešām grib mācīties un apmācīt viņu kā vajag, jo alga vairāk atbilst šādam amatam.

 

Ar programētājiem ir arī grūti (pieredzējis 3 gadi+), jo tiklīdz ir sasniegts algas komfora līmenis (tas pat var būt teiksim tikai 1500e uz rokas) tā darba maiņa ir liels risks, kuru ne katrs ir gatavs uzņemties.

 

Kāda būs vadībā? Darba režīms? Termiņi? Bonusi? Ir liela iespēja iegrābties un tāpēc arī, ja gribi šādu specu "pārpirkt", tad rēķinies, ka vajadzēs piedāvāt ko vairāk kā kādus 200e pie algas.

Cik esmu runājis ar šādiem cilvēkiem, tad pat 500e nav īstais motivators.

 

Latvija ir maza un daudzi uzņēmumi jau scauto darbiniekus universitātēs/koledžēs pirms tie apgūst kaut kādu konkrētu vidi un ir vēl gatavi īsā laikā uzsūkt uzņēmumiem vajadzīgās zināšanas, vajadzīgā pieredze ir liels +.

 

"Otrais - Tu esi jau pieredzējušāks un Tava pievienošanās mūs straujāk vedīs pretī slavai un naudai. Šajā gadījumā alga, ko varam piedāvāt ir 1200 EUR."

Es par šādu algu tikai sapņos varu cerēt uz speciālistu, kuram iedos darbu X un bez ikdienas kontroles viņš to paveiks tā kā vajag un rezultāts būs pieņemams, nevis copy/paste salipināts kods no StackExchange bez nekādas iedziļināšānās, netestēts un 100x problēmām.

 

P.S.

Latvijā vidējās algas (uz rokas) balstoties uz: http://www.cv.lv/content/index.php?id=1378 

Kā redzams šiem cipariem katru gadu ir tendence tikai pieaugt.


Uzņēmums pēc darbinieku skaita ->   	                       Mazs (<50) Vidējs (50-250) Liels (>250)
3.	Programmētājs (1-5 gadu pieredze)	                1400	  1600	          1600
4.	Programmētājs (jaunākais, pieredze līdz 1 gadam)	800	  800	          850
5.	Programmētājs (vecākais, 5+ gadu pieredze)	        2000	  2500	          2500

 Tiek meklēts iesācējs pa 600e (kas ir zem vidējā līmeņa 800e) 

Un tiek meklēts programētājs ar pieredzi 1200e (kas ir zem vidējā līmeņa 1400e)

Labots - kazarma
  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

@@kazarma Tavi punkti par vidējām algām ir valīdi. Tajā pašā laikā kaut kā neiedomājos, ka, varētu būt, ka cilvēks, izlasot šo sludinājumu, ieinteresējas, bet nesakontaktējas, jo pamatoti! grib 1400-1600 un zin, ka var būt tik efektīvs (darba devējam tas izmaksā 3000 EUR mēnesī), bet rakstīts ir 1200. Viss tak ir runājams, kamon, šīs summas ir references, lai parādītu, ka nemeklējam senioru 2k+ programmētāju. Ja cilvēki ir tik kūtri, lai paliek. :) Nemeklējam speciālistu, kuram iedos darbu X un bez ikdienas kontroles viņš to paveiks tā kā vajag, tas būtu neprātīgi no tehniskās direkcijas / projekta vadības puses. Vispār ir neprātīgi neveikt pārbaudes, arī seniora programmētājiem, pat ja ne sliktas kodēšanas prakses izķeršanai, tad labākas kodēšanas prakses meklēšanas dēļ, paškontrolei un asumam. Kā reiz tam jaunajam kolēģim vajadzētu būt ar īpašību, ka viņš prasa, taujā, kā citprāt tiktu risināta lieta X, kopā domāt utt. Tikai - lai jautā, nevis saka "visu māku, viss ir pareizi, viss būs". Kas gan oftopikā ir saistīts ar vispārējo sabiedrības nostāju, par to, ka nezināt lietas ir grēks, kur nu vēl to atklāt un jautāt. Godīgums, būt nedaudz vairāk kā balta lapa, tajā pašā laikā griba mācīties, mācēt mācīties, mācēt uzraktīt pseidoalgoritmu ("izkopjams talants algoritmiskajā domāšanā") problēmai x - tas ir ko meklējam. Varbūt tirgū nekā tāda brīva nav. Pielāgosimies, ja neatradīsim šādu junor+/mid programmētāju, chill.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tajā pašā laikā kaut kā neiedomājos, ka, varētu būt, ka cilvēks, izlasot šo sludinājumu, ieinteresējas, bet nesakontaktējas
 

 

 

pa lielam tā ir, piedāvājumu ir tik daudz, ka mazāk apmaksātie un mazāk interesantie uzreiz lido spamā bez tālākas iedziļināšanās.

Link to comment
Share on other sites

@@kroop, iespējams, tomēr ceru, ka kāds iedziļinās. Eventuāli, ja šis būs no sērijas "meklējam akveduktu inženieri, bet saprotam, ka atrodamies tuksnesī", tad vai nu nebūvēsim akveduktu vai mainīsim vidi vai abus. Paldies par komentiem un pieredzes apmaiņu.  ;)

Labots - kroko
Link to comment
Share on other sites

 

 

man no šī sludinājuma tapa skaidrs, ka topika uzsācējs ir nepatīkams nūģis ar vēlmi citiem meklēt blusas un par tām visiem stāstīt

Drīzāk jau daži vietējie - kā jau pierasts - cenšas "nolikt" piedāvāto, nespējot ievērot "neinteresē - nepiesārņoju tēmu". ;) 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Esmu sen pārstājis ticēt apgalvojumiem, ka ir iespējams nedēļas laikā kādu programmēšanas valodu iemācīties, lai varētu sevi saukt par specu šajā jomā. Tas nav specs, bet cilvēks, kaut ko sagrāpstījis un knapi spēj esošā kodā orientēties, kur nu vēl no baltas lapas uzcept risinājumu. Vēl jo vairāk, ja iepriekš ar webu nav strādāts.

 

runājot par jūsu javascript fetišu, jebkurš to nedēļā var iemācīties

Cilvēkiem patīk skatīties uz skaitļiem. Realitāte ir cita un neviens darba devējs nemaksā kaut vai tam pašam iesācējam 0.8k, tāpēc, ka viņš ir atnācis uz darbu. It sevišķi patīk daudziem sevi pieskaitīt pie vecākiem programmētājiem, jo pieredze it kā atbilstot 5+ gadiem un tāpēc DD jāmaksā vismaz 2k.

Latvijā vidējās algas (uz rokas) balstoties uz: http://www.cv.lv/con...ex.php?id=1378 Kā redzams šiem cipariem katru gadu ir tendence tikai pieaugt.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Esmu sen pārstājis ticēt apgalvojumiem, ka ir iespējams nedēļas laikā kādu programmēšanas valodu iemācīties, lai varētu sevi saukt par specu šajā jomā.

 

tās ir bibliotēkas un plugini nevis valodas. ja māki javascript, nemācēsi izmantot jquery un būs jāpavada mēneši intensīvi mācoties un apmeklējot kursus, lai spētu to izmantot? protams nē, izlasi dokumentāciju, papēti piemērus un programmē. nav tur nekāda raķešzinātne. rekur piemēram ir viena līdzīga reactam bibliotēkas dokumentācija, pasaki ka nevari viņu izlasīt 2-3 stundās, izpētīt piemērus atlikušajās 6-5h un nedēļas laikā jau iemācīties pilnvērtīgi strādāt? https://vuejs.org/api/#Global-Config

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Es brīvajā laikā čakarēju jQuery UI. Pilnīgi neticu, ka to var nedēļā apgūt, lai brīvi var programmēt dialogus.  Dažiem programmētājiem piemīt Napaleona sindroms, ka jebkas apgūstams 5 minūtēs un pārējie vienkārši ir slaisti.  

Link to comment
Share on other sites

nevis jebko, bet šaura pielietojuma javascript bibliotēkas, freimworki un plugini.

 

protams ir lietas, ko nevar apgūt pusgada laikā, bet tās noteikti nav saistītas ar js bibliotēkām.

Labots - Guest
Link to comment
Share on other sites

Izskatās ka katram ir savādāka izpratne par to ko nozīmē iemācīties, skaidrs ka kodumentāciju un piemērus var izlasīt pa vienu dienu, bet vai tā ir bibliotēkas "mācēšana" ja ik pa 5 min jālūr dokumentācijā?

Es lietoju Node, Angular, JQuery, Bootstrap, Highcharts, Moment utml štruntus jau ntos gadus, bet tākā to sanāk darīt pietiekoši reti, tad katru reizi jālūr dokumentācijā, jo vienkārši pa pāris nedēļām aizmirstu. Vai tā skaitās mācēšana?  

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vai tā skaitās mācēšana?

Jā, ja tu ar šīm zināšanām spēj tikt pie normāla gala rezultāta (risinājuma), tad tā, manuprāt, ir mācēšana!

Tavuprāt, mācēšana ir tikai tad, ja dokumentācija ir iezubrīta no galvas?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

itanium

Nav jāzina dokumentācija, bet gan izmantotā tehnoloģija, lai ik pēc 5 min nav jālūr googlē, kur un kāds atribūts jāiebaksta, lai iegūtu vajadzīgo rezultātu. Ir vairāki gadi jāprogrammē noteiktā virzienā, lai varētu sevi saukt par guru un pieprasīt tūkstošus algā. Tas attiecas uz Java, C# un arī javascript, kas velk līdzi kaudzi citu tehnoloģiju, kas nav pliki plugini. 

 

Priekš sevis var būt neefektīvs un taisīt 10x lēnāk taustoties pa neapgūtu lauku, bet tas noteikti nebūs ne tuvu junior kvalifikācijai. 

Link to comment
Share on other sites

flipsider

Teorētiski jau viss turas galvā, bet grūtākās iemaņas- zūd gada laikā un tās ir nemitīgi jāatkārto, lai būtu tikpat labs vai labāks...

Iemācīties jau var ātri, bet tās iemaņas ir regulāri jāizmanto.

Kā izveidot Wordpress lapu jau neaizmirsīsi, bet autora rakstītās prasmes jau ātri var aizmirst!

Labots - flipsider
Link to comment
Share on other sites

flipsider
Labs piedāvājums, ja salīdzina ar šo:

 

 

Negribi atrast darbinieku, tad izveido šādu sludinājumu :)

Varēsi piesieties pie 101 punkta(ja kāds uzdrošināsies) un ieliksi sev vēlamo..

Labots - flipsider
Link to comment
Share on other sites

Darba pieredze ne mazāka par 10-12 gadiem

pieredze ar PHP, Django, Python

darba samaksa - sākot ar 1000 EUR (brutto)

vēlama darba pieredze ar ebreju valodu

viss loģiski. Labots - usver
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ir vairāki gadi jāprogrammē noteiktā virzienā, lai varētu sevi saukt par guru

Par šo gan, protams, piekritīšu.

Gan tajā pašā laikā, manuprāt, lielākā daļa programmētāju (spriežu pēc saviem kolēģiem) nav guru savā lauciņā, nu, neko - strādā, pelna.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Varu tikai piebilst, ka neatkarīgi no tā, kā izprot vārdu "māku" es skatos pēc rezultāta - nav rezultāta, tātad nefiga Tu nemāki un man vienalga kāds tev grāds, diplomu skaits, sertifikāti.

 

Mūsdienās tik tiešām bibliotēkas mācīties no galvas nav nepieciešams, bet ir skaidri jābūt zināmam mehānismam, ja to zina, nosaukumiem nava nozīmes un trūkstošo info var pietiekami "ātri" atrast.

 

Vēl viena problemātiska lieta ir, ka mūsdienās kandidāta prasības un amata nosaukumi ir izkropļoti un bieži vien meklē pozīciju X, bet realitātē ir nepieciešams pavisam cita profila speciālists.

 

Par algu vispār nav vērts runāt - speciālsits zinās cik viņa darbs maksā un piedāvājot algu ZEM tirgus vidējā līmeņa es šaubos, ka uzradīsies kāds "labs" specs, kurš būs gatavs rukāt, kur nu vēl mainīt savu esošo darba vietu.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

skolnieks_2

 

 

viss loģiski
 

 

– Ābram, kur tu strāda?
– Nekur nestrādāju.
– Un ko tu dari?
– Neko nedaru. 
– Tiešām, lieliska nodarbošanās!
– Bet Haim, ja tu zinātu kāda konkurence …

Link to comment
Share on other sites

 

 

Varu tikai piebilst, ka neatkarīgi no tā, kā izprot vārdu "māku" es skatos pēc rezultāta - nav rezultāta, tātad nefiga Tu nemāki un man vienalga kāds tev grāds, diplomu skaits, sertifikāti.

+1. Gan labs jautājums, vai rezultāts ir tikai no programmēt neprotoša klienta puses?

Ja jā, tad tur vēlāk varētu būt arī lielas problēmas sūdkoda dēļ.

Link to comment
Share on other sites

– Ābram, kur tu strāda?

– Nekur nestrādāju [..]

- Ābram, no kurienes naudu ņemat?

- No tumbočkas (skapīša).

- Bet kas naudu tumbočkā liek?

- Sieva liek.

- Kur sieva ņem naudu?

- Es viņai dodu.

- Nu tāpēc es jums prasu, kur jūs ņemat naudu!?

- Kā, kur. No tumbočkas ņemu!

Link to comment
Share on other sites

Skatos, diskusija. :)

Frameworkus zināt ir labi. Frameworkus piemirst, ja katru dienu nestrādā tikai ar vieniem un tiem pašiem, ir normāli.

Un domāju, ka to pašu var attiecināt uz valodas standartfunkciju nosaukumiem, ja sanāk strādāt ar daudzām valodām. Personīgi - es valodas standartfunkcijas piemirstu, jo, pirmkārt, es neprogrammēju on daily basis, un tad, kad to daru, man sanāk vienlaicīgi strādāt ar vairākām programmēšanas valodām - visvarāk c, c++ (gan desktop, gan embedded), tad javascript, tad php, python, un tad jau vēl pienāk klāt šis tas. Māksla ir ātri spēt "ieiet zonā". Piemēram, iepušot dinamiskā masīvam - push_back, push, array_push, append, šad tad notiek īsais smadzenē un fak, kurai valodai bija kas? Tomēr neuzskatu, ka standartfunkcijas / sintaksi drīkstētu nezināt, ja katru dienu konstanti programmē 1-3 "valodās" (piemēram PHP, JS, SQL).

 

Tomēr, manuprāt, jūs runājat par nedaudz citu lietu, nekā par to, ko ierantoju JavaScript sakarā.

Jūs runājat par ever changing web frameworku ekositēmu, kura ir jātur grožos.

Es runāju par programmēšanas valodu un domāšanas veidu.

Realitāte & vissāpīgākais tajā jūsu komentāru par samaksu sakarā ir, ka cilvēki, kuri nāk un prasa to ap 1.5k algu, saka, ka "māku JavaScript, esmu vidēji pieredzējis", bet viņi māk lipināt kopā jQuery funkcijas, bez izpratnes. Copy paste no stack overflowa. Piemēram, esmu šī darba meklēumā sastapies ar cilvēku, kas ir ar 2 gadu pieredzi day jobā digitālā āgentūrā Latvijā, patiešām katru dienu strādājis uzņēmumā, kodējis webu, sāņēmis naudu. No viņa perspektīvas, viss ir kārtībā, māk programmēt  (jo darba devēji arī ir neprofesionāli (nav tehniskās vadības) un klienti ir neprasīgi kvalitātē, jo galvenais ir ātri un lēti WP saiti). Mēs, protams, taisām testu. Nezin, kas ir 'querySelector', ne-pār-spī-lēju. Tātad pirmais punkts ir JS vanilla DOM funkcijas, pilnīgi melna bilde. OK, tās ir funkcijas, var iemācīties ātri. Bet tad ir nākamais - programmēšanas valoda, JavaScript (varat aizstāt ar C stila valoda X), kura ir tik plaša, ar tik daudziem paņēmieniem (pareiziem un nepareiziem), un to nezin. Nezin, kas ir scope (jeb precīzāk, līdz šim vienmēr ir viss rakstīts globālā scopā un ir strādājis). Kur nu vēl klases, arrow funkcijas, (im)mutability, promises, iterātori, sync un async lietas, emm tā kā... visas valodas fīčas. Tas ir neuzskaitāmi.

Un šādi juniori nevar iemācīties nedēļā JS, tas ir nereāli.

Šobrīd esam pie tā, ka ir jāizlasa nu kaut vai šis https://medium.com/@_cmdv_/i-want-to-learn-javascript-in-2015-e96cd85ad225, vairāki coding style guides (Airbnb ir labs), par ko gan parūpējas mūsu iekšējais ESLint standarts, visi kolēģa JS bookmarki, reāli jāmācās no 0 programmēt.

Tā ir tā ignorance, par ko runāju - ka daudzi nemaz nezin, cik viņi ir slikti, jo tak strādā glancētā web aģentūrā, viņiem maksā, lapas ķipa arī beigu beigās strādā, tā kā gala rezultāts arī nav ultimatīvs veids, kā noteikt, vai esi labs un efektīvs programmētājs (WP ar overheadiem gan frontendā, gan backendā). Jūs varat teikt, ka šis ir īpašs gadījums, bet es uzstāju, ka nē - tas ir likumsakarīgi un tas ir the sad state frontend programmēšanā Latvijā, viva la jQueristi.

Minu, ka LV ir daudz vairāk labu sistēmu programmētāju nekā frontend programmētāju.

Lai kāds neapvainotos, atgādinu, ka neģenarilizēju, ja tas tā arī izklausās. Bet pēc empīriskas pieredzes uzskatu, ka tajā tirgus segmenta dāļā, kas sevi uzskata par junior+/medium- programmētājiem, šobrīd ļoti ļoti liela daļa ir WPisti, kuri uzskata, ka jQuery ir programmēšanas valoda. Pie vispārējā zināšanu līmeņa vainīgs ir tirgus - pasūtītāji, darba devēji, darba ņēmēji, tā kā tas viss ir saprotams, tas nav personiski, pie prpgrammētāja līmeņa ir vainīgs arī tā darba devējs. Un, galvenais, arī tas labojams. Grūtākais ir cilvēcīgais faktors, kad cilvēks, kurš atnāk un domā, ka ir programmētājs, saprot, ka tāds īsti nav - tas ir šādiem junioriem sāpīgi un pārsvarā nez kāpēc demotivējoši, nevis kā reiz motivējoši sākt rukāt (lai gan - naffig censties, ja var turpināt freelancot ar WP saitiem, jo klienti meklē līdz mirklim kamēr iegrābjas ka tik lētāk, freelanceris saņemt naudu, izdevumi nule, jo kodē no guļamistabas, licences nepērk, nodokļus nemaksā un var likt mīksto, ja vien vēlas).

Rantings :)

Link to comment
Share on other sites

@kroko

 

Bet par to arī ir stāsts - ja meklē "pieredzējušu" un nosacīti "normālu" programētāju, tad alga jāceļ vismaz 2x.

Ja paredzi, ka darbā ņemsi "pieredzējušu" un nosacīti "bez zināšanām" un vienkārši uzskaitīji, kas būs jādara, tad vienkāršāk bija rakstīt meklējam iesācēju 800-1200e atkarīgs no sākuma zināšanām.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

@@kazarma, Tev, iespējams, taisnība. Pārfrāzējot problēmu, viens no variantiem būtu teikt, ka LV ir ļoti grūti atrast juniora+ līmeņu programmētājus, kuri

- nav jau sev apmierinošā freelancā vai nav dotajā brīdī ar citām interesēm dzīvē (to laikam sauc par "jaunības baudīšanu" un darbs tik tā, vecāki joprojām sponsorē);

- nebūtu ierakušies dzīves reālijās (viens freelance pēc otra, lai varētu izdzīvot, bez laika un enerģijas izaugsmē, tik lipina tos pašus koda samplus kopā, liels besis), no kurām it kā gribētos, bet ir ļoti grūti cilvēkam izkāpt;

- atvērti, paškritiski, ka spēj pašanalizēt un sabalansēt savas reālās zināšanas ar prasību par savu atalgojumu (vai arī saprot, ka nav tas līmenis, bet savos 19-21. gados paši sevi uztur un alga būtu vienīgais avots);

Un attiecīgi risinājums junior+ vietā būtu meklēt pieredzējušāku programmētāju, pielāgojot paredzētos programmēšanas darbus, kas spētu nosegt izmaksas darba devējam. Vai arī jāiet ciemos uz universitāšu pirmajiem kursiem :)

Paldies par feedbacku!

Link to comment
Share on other sites

 

 

funkcionālā probrammēšama- kurš ar tādu marazmu ņemas izņemot pirmos kursus augstskolā
 

 

Es pārgāju uz FP pēc programmēšanas OOP stilā (javā).   Manuprāt tas ir daudz ērtāk, ja nav kods jāstūķē visādās klasēs un objektos.

OOP ir pilnīgi lieki un visu tikai padara nevajadzīgi sarežģītu.  Javā pat ir tāds framework (Spring),  kas paredzēts visu to objektu menedžmentam. 

Tāpēc jau tik daudz laika prasa, lai tur uzprogrammētu pat vienkāršas lietas  un tāds boilerplate code jāraksta katrā projektā, visādi Spring konfigurācijas faili.  WTF

Link to comment
Share on other sites

nu tas ir mazliet cits fetišs. kaut ko esmu bakstijis lispā un clojure augstskolā, bet galīgi nepatika. 

 

es biju domājis par funkcionālo programmēšanu iekš php (lol wordpress) un javascript- par cik sludinājums ir par to, ne par funkcionālajām valodām. visam protams ir savs pielietojums un ir reizes kad 500 rindiņām pīt iekšā objektus ir overkils, itsevišķi ja nav darīšana ar datubāzēm, bet ne jau liela vai vidēja izmēra projektā, tur tikai auzas var sanākt beigās.

Labots - Guest
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

... un dzīvot kaut kādā ūķī Londonas midzenī bez sievietēm :D Ļoti "perspektīva" karjeras izaugsme :)

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Spriežot pēc izteikumiem, viņš nevar būt nekādā mērā saistošs dzimumam, ja intereses sākas un beidzas ar clojure. Tāds pats liktenis programmētājiem, kas neko citu neredz apkārt.

Link to comment
Share on other sites

Da viņi visi tur ir biezie, pietiek palasīt tikai viņu tekstus par palikušajiem (tas ir mums), ģēniji ar miljonāru algām, kur jau nu mums zemnieku bērniem!

Link to comment
Share on other sites

Neko nezinu par Londonu, bet visur citur neviens nekādus miljonus nepelna. Palasot ierastās algu diskusijas rodas iespaids, ka LV programētāji pat pelna vairāk un dzīvo zaļāk, kas varētu būt pat ticami.

Link to comment
Share on other sites

Londonā saņem normāls programmētājs 70k paundus gadā pirms nodokļiem. 48 000 paundus uz rokas. ~4K paundus mēnesī uz rokas. Pieņemsim ka dzīvo atsevišķi "šikā" dzīvoklī/mājā, kas aptuveni mēnesī maksā 1000 paundus.

 

-ēšana - transports teiksim vēl -400 paundi. Tātad saņem aptuveni 2600 paundus uz rokas, kas translējas  2906e mēnesī. Nav slikti, BET arī nav nekāda paradīze.

Link to comment
Share on other sites

Pieņemsim ka dzīvo atsevišķi "šikā" dzīvoklī/mājā, kas aptuveni mēnesī maksā 1000 paundus.

1k poundus menesi maksa maja pavisam parasta mazpilsetas gulamrajona. Bristole jarekinas tagad ap 1.5k menesi, Londona domaju ka bez 2k nav ko iesakt.

 

 

 

Londonā saņem normāls programmētājs 70k paundus gadā pirms nodokļiem.

Tas ar manliekas mazliet parspileti, 70k jau bus menedzera/vaditaja limenis, ierindas programetajs sanem kautkur 30 - 50k diapazona.

Paskaties itjobswatch.co.uk 

 

 

 

-ēšana - transports teiksim vēl -400 paundi.

Es iztereju ap 400 poundien tikai partikai, nekads transports tur nieklaujas

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

 

 

1k poundus menesi maksa maja pavisam parasta mazpilsetas gulamrajona.

Māja, ok, bet kam vientuļniekam ir vajadzīga māja? MarisO, piedod, ja lieki tev šo statusu piekabināju! :/

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...