Jump to content

DVD >> audio CD - pamaaciiba:


Varonis
 Share

Recommended Posts

Sveiki, ja uzrodas vajadziiba ieguut audio cd diskus ar muuziku no sava DVD koncerta, tad izraadaas taa ir vesela kjeepa, lai no taa 48khz audio kas ir ieksh DVD video dabuutu aaraa (paarsampleetu) uz 44,1khz ti audio cd sagremojamu padariishanu. jo ar vienkaarshiem mazajiem softinjiem kas to solaas dariiit ir taa, ka vinji ieguust ljoti nekcvalitatiivu skanju - ar ausi dzirdami nekvalitatiivu.

 

taatd, ja kaadam shii lieta ir atkosta un padodas viegli, varbuut iemetiet kaadu linku ar recepti, how to.

 

paldies:)

 

PS - muuzikas ieguve no dvd jau ne vienmeer ir nelegaala. par to ir cits staasts, bet principaa tas veel nav piraatisms - ieguut muuziku no dvd lai to vareetu klausiities piemeeram automagnetolaa, vai taml. turklaat veel tas iipatneejais ierakstaamo disku nodoklis:)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest Jazz

...a little bit updated! :)

 

Man domāt, ka tie Super Pere Riper nav diez ko labi...

 

:arrow: Uzzinam, kādā formātā audio ir uz DVD. ir 2 varianti, vai nu AC3 vai L(inear)PCM, abos gadījumos tas būs 16 bit 48 kHz.

 

:!: Kā gudri onkuļi saka, maksimālais DVD transfer rate ir ~10 MB/s, tā kā, jo lielāka datu plūsma, jo lielāka iespējama kvalitāte, šajos 10 ~MB/s ir jāietilpina video (MPEG-2) un audio. Spiežot uz viena vai otra rēķina tiek variēta attiecība starp šiem lielumiem. Piemēram, ja audio track's ir 2 kanālu LPCM, tad tā bitreits ir <1.4 MB/s (bik, bik lielāks) tātad video atliek tikai 8 MB's. Ļoti laba attiecība, protams spiežot uz filmas garumu, šie lielumi var mazināties, tādējādi iegūstot lielāku video/audio materiāla garumu ar mazāku transfer rate. Protams, tas ietekmē kvalitāti.

 

AC3 it kā ir līdz 320kbps, tāpēc pie salīdzinoši zemā kbps šos ir iepējams ietilpināt vairākus (vairākas valodas)

 

:arrow: Gadījumā, ja ir tikai viens skaņas ceļš iekš 5.1, tad būs neizbēgama downmiksēšana uz 2.0 (Pats to neesmu darījis, tāpēc nemaz nemēģināšu stāstīt) (Ideālā gadījumā līdzās 5.1 AC3 ir 2.0 (Stereo) LPCM, vispār atkarīgs cik vecs ieraksts) Var arī būt AC3 2.0 - tas pats stereo, tikai saAC3zēts. Šeit lieti noderēs kāda G-Spot veidīga programmiņa, lai noteiktu, kas ir kas.

 

:arrow: Ir VirtualDub MPEG2 vai kāda tur versija, kas lasa DVD vai .vob failus. (neatceros konkrēti) Tad nu atveram .vob vai DVD, un export audio (izvēlamies 2.0 streamu, vēlams LPCM) :!: :!: :!: atceramies par 16 bit 48 kHz :!: :!: :!:

 

:arrow: Manā praksē nav bijis precedenta ar 5.1. Zakon podlosti ir tas, ka daudzi (ja ne visi) pro audio editori seivo uz visdažnedažādākajiem exotiskiem un pelēkiem formātiem, bet gala beigās šos pašradītos failus "nesaprot" vienkārši "nesupportrē". Nu tas ir kārtējais mārketinga trix. Labi cilvēki nāk talkā. Piemēram, audio playerī www.foobar2000.org ir tāda iespēja atskaņot AC3 failus. Neesmu pētījis, bet, liekas ir tāda iespēja no 5.1 uztaisīt 2.0 vai varbūt pat arī pārkonvertēt to 5.1 pa atsevišķiem 6 trackiem. Kad būšu pamēģinājis, došu ziņu!

 

:idea: Reklāma :idea: :)

Vispār, ja neesat ievērojuši - ko foobar's māk atskaņot, to viņš arī māk pārkonvertēt uz Wav, nemaz nerunājot par citiem formātiem, kas jau ir sekundāri...

 

:arrow: Iegūto skaņas blāķi (2.0 gadījumā) raujam vaļā audioeditorā (manā gadījumā Sound Forge 8.0 vai Nuendo 2), vajadzīgajā vietās ieliekam "marķierus" (atdalam track'us, vai izveidojam vēlamo CD tracku izkārtojumui)

 

:arrow: Gadās, ka ierakats ir "kluss". Principā, 99,9999% gadījumu ieraksta skaņu inženieris visu būs izdarījis labāk par mums, tā kā nav jēgas kautko aiztikt ar domu "būs labāk". Izņēmums ir tad, ja visā blāķī maksimālais līmenis ir, piem. -6 dBfs. Tad var nekaitīgi pacelt to līdz 0, vai drošības apsvērumu pēc līdz -0.1 dBfs, tādejādi iegūstot skaļumu, bet nemainot, (nesačakarējot) pašu ierakstu. (ar Normalise noskanējam visa blāķa RMS un PEAK. Par cik viss ir relatīvs, nevaru pateikt, kas ir "normāli" !!!bet tikai nenormalizējam, noskanējam un apskatamies! Peak level - 0.3 = summa, par cik var nekaitīgi piecelt kopējo skaļumu. Ja Peak ir 0 - -3, tad var arī nedarīt to)

 

:idea: Ir standarts par maksimālā ieraksta līmeni -0.3 dBfs. Gudri onkuļi saka, ka 0dBfs masterēti ieraksti var izraisīt nevajadzīgus kropļojumus zemas kvalitātes CD atskaņotāju D/A konvertoros.

 

:arrow: Pēc vajadzības izmantojam "fade in" un "fade out". Ieteiktu graphic fade presetus "-20dB exponentional..." asiem sākumiem un " -6 dB exponential..." lēzeniem.

 

:arrow: Pats svarīgākais - resampls no 48 uz CD standartu - 44.1 kHz. Soun Forgē zem Process atrodam resample, kurā norādam 44,100, "akurātumu" uz 4 un ieliekam ķeksi pie anti-alias filter. Tagad var aiziet pēc alus :) Ja DVD ir bijis ilgs, tad var aiziet uz tālāk esošo lielveikalu, kur alus lētāks :)

 

:arrow: Tagad samarķētos trackus "izpeistojam, saglabājam kā 01, 02, 03 un cepam CD-R! :)

 

 

 

Tagad, lūdzu, kritiku! :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Jazz, nu greeks buutu kritizeet. :) Vieniigaa lieta ir ar to ac3-wav. Kaa esmu noveerojis, tad koncertos visa normaalaa muuzikas padariishana dziivo prieksheejos kanaalos, taapeec es parasti nevis vienkaarshi downsampleeju visus kanaalus, bet, izmantojot soft encodi, izveelos tos, kur viss notiek un tos tad arii peecaak taisu uz stereo (tad mazaaka iespeeja, ka buus kjiiselis 2 kanaalos). Par 48-44, man tiiri subjektiivi tomeer patiik labaak steinberga wavelab. Nbet tas nu taa.

Link to comment
Share on other sites

Guest Jazz

Racer!

 

Nav jau svarīgi kāds softs, svarīgs ir rezultāts! :) Par cik 44.1 => 48 un otrādi resamplēšana ir kvalitātes zudums, plus vēl mēs to izmantosim mājas nolūkos, lieka būtu mērīšanās ar krāniem, kuram labāk resamplējas :) Kaut gan studiju experimentos tam būtu jēga!

 

Ja nemaldos, tam pašam Foobaram ir iespēja to 5.1 AC3 konvertēt uz 2.0 ar jau kautkādu "defaulto" daudzkanālu miksu iekš tiem diviem kanāliem. Ka tik preferencēs nav tur kautkāds mikserītis.

 

 

P.S. Vispār jau tie 5.1 režisori arī mazliet "lažo". Laikam vienā Peter Gabriel 5.1 DVD bija kadrs, kur viņš ar tamburīnu rokā griežas ap savu asi. Kameras rakurss "kā parasti", bet tamburīna skaņa kā traks kaķis apkārt pa istabu rotē. Nez kā tas uz cilvēka psihi nostrādā... īsti pareizi jau tas nav pēc idejas. Ja kameras zooms ir tāds, ka bildē izskatās, ka "tamb_urinētājs" :) stāv ~5m no tās, tad skaņai vajadzētu MAX pa centrālo un nedaudz pa L un R kanālu rotēt, bet šinī gadījumā inženieris paņēma atsevišķu (Varbūt atsevišķi pēc tam ritmā ierakstītu) tamburīna tracku un ķērās pie Lielās Pults multichanel pan džoistika. :)

Link to comment
Share on other sites

Racer!

 

Nav jau svarīgi kāds softs, svarīgs ir rezultāts! :) Par cik 44.1 => 48 un otrādi resamplēšana ir kvalitātes zudums, plus vēl mēs to izmantosim mājas nolūkos, lieka būtu mērīšanās ar krāniem, kuram labāk resamplējas :) Kaut gan studiju experimentos tam būtu jēga!

 

Da neko es nemēros - ja godīgi, lielākoties resamplēju vēl vienkāršāk. Padalījos tik ar subjektīvo eksperimentu pieredzi... ;)

 

P.S. Njemot vērā DVD ripulju cenas, imho vispār nav vērts tur īpaši čakarēties, velkot paralēles - uz divx jau labu laiku kā neko neripoju.

Link to comment
Share on other sites

Guest Jazz

Protams! :)

 

Par P.S. Tas bija domāts kā piemērs...

 

Loģiski, un tak DVD R arī ir lēti! Vienīgais, pienāk dzīvē brīdis, kad to mūziku no kāda laba konča gribās uz auto aizvilkt. :)

Link to comment
Share on other sites

Paldies par Jazz rakstu, vienīgi piebilde, ka būs vienkāršāk, ja ar DVD Decrypter (IFO mode, ņemam Chapter1 un tā uz priekšu līdz pēdējam) vai ko līdzīgu katru tracku atsevišķi ierakstam uz hdd. Tad no atsevišķajiem VOB failiem izvelkam skaņu un būs viss pa trackiem jau sadalīts. Ja gribam savādāku track izkārtojumu, tad arī var editēt visu lielo skaņas failu kopumā.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Neredzu jēgu šitā čakarēties, ir tak pieejamas gatavas programmas (DVD riperi), kas visu minēto izdara ar pāris pelek klikšķu palīdzību.

Kaut vai Goodok DVD Ripper Gold

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...