Jump to content

Būvējam paši savu LCD projektoru [updated]


Jetijs
 Share

Recommended Posts

Sveicināti dārgie draugi! :)

 

Padalīšos savā pieredzē par projektora būvēšanu. Viss sākās ar to, ka gribēju tādu pat projektoru kā Varonim, tāpēc sāku meklēt kodoskopu, taču paldies Dievam, Varonis mani atrunāja no tādas naudas izmešanas, un pameta ideju, ka jātaisa pašam sava kaste un jāliek visas uzpariktes pašam iekšā, jo redz, uz kodoskopa liekot LCD matricu, bildei ir nedaudz tumšāki stūri, un lai to novērstu LCD matrica jāliet starp abām fresnela lēcām. Tā nu lasūtīju lēcu komplektu no www.lumenlab.com un jau pēc nedēļas bija klāt, par ko man bij dikti liels prieks. Sākās patīkamais izpakošanas process :)

 

projektors0m.jpg projektors1m.jpg projektors2m.jpg

projektors3m.jpg

 

Nu ko, lēcas tā kā būtu, jāmeklē lampa. Atcerējos, ka Delfins iekš foruma bija minējis labu lampu veikalu "Elektro+" uz kuru tad arī devos un iegādājos 400W metāla halīdu lampu ar 36000 lūmeniem, kā arī visus pārējos, spuldzes palaišanai nepieciešamos pribambasus. Kopā tas man izmaksāja ap 40 latiem (īstenībā jau nedaudz vairāk, bet pārdevējam nebija ko izdot un jams man iedeva atlaidīti :mrgreen:) Taču, kad pērkat šādu komplektu, obligāti pajautājiet pārdevējam shēmu, kā pareizi saslēgt. Es nepajautāju, taču viens labs elektroniķis man izlīdzēja :)

 

projektors4m.jpg projektors5m.jpg

 

Iepirku 1,5x1,5m 9mm finiera gabalu. Uzzīmēju šēmu kas un kā, un pārnesu šēmu uz finiera. Pēctam visu rūpīgi jo rūpīgi izzāģēju ar lobziku, nedaudz iezāģējot pirkstā :D Taču ievērojiet, ka rasējumi pirms tam ir jāizplāno rūpīgi jo rūpīgi, tā lai fokusējošā lēca un gaismas avots atrastos uz vienas ass un būtu pareizajā attālumā no Fresneļa lēcām, manā gadījumā tie bija 220 un 330 mm. Savus rasējumus iemetīšu vēlāk, mož kādam noder. :)

 

projektors6m.jpg projektors7m.jpg projektors8m.jpg

 

Sākumā stiprināju visu kopā ar tādiem kā leņķīšiem ar caurumiņiem, jo tā vieglāk :) Taču ņemot vērā, ka nepieciešama pamatīga ventilācija tai lampai un man bija paredzēts jamo dzesēt ar 3x ventilatoriem, tad izrādījās, ka šādi leņķīši aizedz ventilatoru caurumu zāģējamo vietu. Nācās iztikt bez leņķīšiem un skrūvēt plāksnes kopā tāpatās.

 

projektors9m.jpg projektors10m.jpg

 

Caurumus izzāģēt izrādījās elementāri vienkārši. Izmantoju pa 3 latiem nopērkamu caurumu zāģi kokam un ras ras caurums gatavs :)

 

projektors12m.jpg projektors13m.jpg projektors11m.jpg

 

Savukārt tajā galā no kura nāks laukā bilde, bija nepieciešams kautkāds fokusēšanas mehānisms, kas ļautu mainīt fokusu bīdot lēcu šurpi turpi. To atrisināju pēc šūplādes principa. Izzāģēju kantainu caurumu un pieskrūvēju pie tā dažas plāksnītes, tā teikt, lai tai atvikltnei ir pa ko bīdīties :)

 

projektors14m.jpg projektors15m.jpg

 

Pašu šūplādi realizēju šitā:

 

projektors16m.jpg projektors17m.jpg projektors18m.jpg

 

Tagad bija jārisina atstarotāju problēma, jo gribējās lai uz ekrānu spīd pēc iespējas vairāk gaismas. To atrizināju visai oriģināli. Nopirku iekš Rimi bleķa bļodiņu un izzāģēju jamai ar fleksi robus, lai spuldze atrastos itkā iekš bļodiņas, un bļōdiņas zimugurē paredzētajai elektronikai nespīd pa tiešo virsū gaisma tb papildus nekarsē :)

 

projektors19m.jpg projektors20m.jpg projektors21m.jpg

 

Sāku gādāt iekšā liekamās komponentes. Izjaucu savu LCD moni un biju ļoti patīkami pārsteigts, ka jamam matrica un backlight ir sastiprināti kopā kā atsevisšķi moduļi. Vārdsakot, dabūt matricu nost nebija absolūti nekādu problēmu. Piebildīšu, ka izmantoju Samsung 510N moni. Un viss pārējais, kas bija nepieciešams lai matrica strādātu atradās uz barošanas plates un video signāla plates :) Interesanti ir pieslēgt matricu pie strāvas un paspīdināt no otras puses ar lukturīti - funny :)

 

projektors22m.jpg projektors23m.jpg

 

Monitora backlight'u jaucot uzdūros uz 5mm biezas orgstikla plāksnes pašas matricas lielumā. To tad arī izmantoju, lai sazāģētu strēmelēs pa 5mm gabaliem un izveidotu tā teikt gropes, kurās iebīdīt stiklus, lēcas un matricas :)

 

projektors24m.jpg projektors25m.jpg

 

 

Šos kantainos orgstikla stienīšus pielīmēju iepriekš iezīmētās vietās ar superlīmi.

 

projektors26m.jpg projektors27m.jpg

 

Saštellēju to visu vairāk vai mazāk kopā, sākumā notestēju gaismu - strādā labi un bez saules brillēm labāk telpā nerādīties. Vēlāk arī pieliku lēcas un nelielu ekrānu noteiktā attālumā. Starp lēcām ieliku caurspīdīgu cd vāciņu, lai redzētu vai viss notiek korekti - un notika arī, vāciņa kontūras uz ekrāna rādījās precīzas un asas. Daudz nedomāju un liku iekšā arī LCD matricu, tā teikt testam. Saliku matricu, lēcas un matricas signāla devējus. Piestutēju klāt lielo ventilatoru, ko atradu darbā mētājamies - jams skaļš, taču performē labi. Lai aizsegtu lieko gaismu izmantoju vecu deķi :) Pieslēdzu laptopu un skatījos kas nu būs. Maksimāli aptumšoju telpu un vēroju ekrānu, tb netīru, bēšu sienu. Nekas īpašš nerādījās, jo biju sajaucis vietām Fresnela lēcas. Jamām jau nav rakstīts virsū fokusa attālums. Samainīju tās ar vietām un volā - šeku reku parādījās bilde.

 

projektors28m.jpg projektors29m.jpg

 

Neliels ieskats puspabeigtā projektora iekšās:

 

projektors30m.jpg projektors31m.jpg projektors32m.jpg

 

Bilde bija pat ļoti laba, ņemot vērā, ka nekas nebija saregulēts, ka gaišumu un kontrastu varēju mainīt tikai softiski, jo nebija pievienots lcd vadības pogas, kā arī ņemot vērā to, ka matrica un lēcas bija putekļainas un netīrītas. Vienīgi bildes stūri likās tādi pablāvāki. Norakstīju to uz nekorektras formas atstarotāju, lai gan vēigās atklājās ka vaina ir citur, bet par to vēlāk.

 

projektors33m.jpg

 

Sazāģēju visus atlikušos nepieciešamos caurumus un jau sāka uzburties kopējā skata ainiņa. Man patika :)

 

projektors34m.jpg projektors35m.jpg projektors36m.jpg

 

Vēlāk iegādāju 3 gab 80mm ventilatorus un fankontrolleri, kā arī barošanas bloku, ar ko barot tos ventilatorus. Bloku iegādājos firmā "Proteks" uz Tērbatas ielas 71 pa 8 latiem. Jamam 12v un 2A, a ventilatori man patērē tik 0.9A, tā ka paliek rezervīte :)

 

projektors37m.jpg projektors38m.jpg

 

Sāku krāsošanas procesu, kurā konstatēju ka veikalos nopērkamie krāsu baloniņi tomēr sūkā. Pirmo nokrāsoju šūplādīti, jo tā vieglāk - sanāca tīri tā neko, tik nācās krāsot 3 kārtas, jo tas finieris krāsojas dikti nevienmērīgi - šur tur sasūcas labāk, šur tur nemaz, un nemaz nerunājot par špaktelētajām vietām.

 

projektors39m.jpg projektors40m.jpg

 

Nokrāsoju gan iekšu gan āru. Iekša jākrāso tāpēc, lai rastos pēc iespējas mazāk kropļojošās gaismas, tb lai nekur nekas neatstarojās. Tā kā biju vīlies atstarotājā tad nolēmu jamo nelietot, tā lai spuldze būtu vienīgais gaismas avots. Saliku visas daļas iekšā - tas bija pilnīgs murgs. Vadu mudžekļu kalns... Brīžiem tā piegriezās, ka gribēju nosist čūsku un iestādīt koku. Taču pēc pūlēm pus dienas garumā viss jau bija galā, un es atzinu to par labu esam. Barošanas bloku ventilatoram izjaucu, lai tas aizņemtu mazāk vietas un iestiprināju blakus fokusējošam mehānismam, kur tas nevienam netraucē. Pieliku arī LCD kontroles pogas projektora sānā.

 

projektors41m.jpg projektors42m.jpg projektors43m.jpg

 

projektors44m.jpg projektors46m.jpg projektors47m.jpg

 

projektors48m.jpg projektors49m.jpg projektors50m.jpg

 

projektors51m.jpg projektors52m.jpg

 

Pienāca maģiskais ieslēgšanas brīdis, un jau pēc pāris mirkļiem lampas uzsilšanai un nelielai kontrasta pieregulēšanai es biju šitik pārsteigts >>> emsis.jpg par bildes kvalitāti. Tiešām izcila, var pat skaitīt pikseļus. Gaišums vienkārši fenomenāls un vispār reāli iespārda kvalitāte, ņemot vērā to, ka tas viss vēl tika projicēts uz nevisai tīras, bēšas sienas. Beigu beigās, aprunājoties ar pāris gudriem cilvēkiem, atradām tumšo stūru vainu - fokusējošā Fresneļa lēca ir izliekusies pa kādiem 2 milimetriem. Risinājums vienkāršš - piestiprināt jamo pie tāda paša lieluma stikla plāksnes, kas jamo iztaisnotu. Bet to izdarīšu rīt, jo mana radinece - vitrāžiste patreiz nav pieejama :) Tā ka būs ideāli. Vienīgais, ka šim projektoram nav tā sauktā keystoning funkcija, tipa, ja tu jamo pašķiebsi uz augšu vai leju, āttēls tiks izkropļots tb tā augša vai apakša paliks garāka vai īsāka par otru malu, respektīvi veidos trapeci un zaudēs asumu, taču šādu funkciju iebūvēšu, kad taisīšu jaunu kasti, jo šo kasti taisot man nācās skrūvēt un pārskrūvēt ne reizi vien, jo visu pēc plāna saliekot iznāca ka fresnela lēca nelien iekšā - nācās nedaudz paplašināt sienas uz perfekto salaidumu rēķina. Piedevām radās daudz nevajadzīgu skrūvju caurumu. Tā, ka ja taisiet tad 100 reizes pārmēriet un labāk atstāt kādus pāris cm rezervīti. Man, piemēram, lampa arī tikai pa diagonāli kaut cik iegulst centrā, jo kastiņa nedaudz pa šauru. Tālāk nedaudz bildes no uz sienas redzamā:

 

 

 

projektors53.jpg

 

projektors54.jpg

 

projektors55.jpg

 

projektors56.jpg

 

projektors57.jpg

 

projektors58.jpg

 

Domāju, ka ļoti ļoti laba kvalitāte, protams, vēl bišku jāpieslīpē, lai nebūtu tās gaismas strīpas, un nedaudz jāpielabo fokusēšanas mehānisms, jo atbīdot projektoru tālāk no sienas un tādējādi iegūstot lielāku attēlu, to ir grūti nofokusēt, jo tā šūplāde īsti negrib bīdīties uz iekšu, bet tas ir viegli novēršams sīkums. Bildēs ekrāna platums ir uz metru divdesmit. Taču domāju, ka pielāgojot fokusēšanas mehānismu, bildi iespējams dabūt 2,5 līdz 3 m platu. Tātad kopējās izmaksas:

 

Trīs lēcu komplekts - 60 latu

Spuldze un tās pričendāļi - 40 latu

Lētākais derīgais monitors - 130 latu

Finieris - 7 lati

fankontroleris un ventilatori - 10 latu

Barošanas bloks ventilatoriem - 8 lati

 

Kopā 255 lati

 

Žēl, ka man nav kāda DVD filma ko patestēt, kā arī firmas projektors ar ko salīdzināt. Visu šito es paveicu 7 dienu laikā, kopš atnāca lēcas. Katrā ziņā kvalitāte iespārda reāli. Un nu nav tā nekāda smadzeņu ķirurģija. Liels darītprieks garantēts un ekrāns 3m platumā arī :mrgreen: Rakstu šo rakstu jau kādu stundu piedevām dzerot vēl alu, droši vien esmu ko izlaidis vai piemirsis, taču ja jums tā lieta tiešām interesē un vēlaties ko tādu pagatavot, droši jautājiet, centīšos palīdzēt kā vien spēšu :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 439
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Runcio

    28

  • Varonis

    22

  • Jetijs

    118

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kā jau solīju tad šeku reku plāni:

 

augsham.jpg

 

saansm.jpg

 

Taču ja vadāties pēc tiem, tad paredziet visur vismaz 2 cm vairāk vietas ;)

 

Kautkad vēlāk iepostēšu vēl pāris skrīnšotus no dažādām filmām, tik kāuzmeistaro normāls e-krāns :)

 

Rīt būs jāskatās Limuzīns Jāņu nakts krāsā uz 3m ekrāna no sērijas "manam Viktoram ir zelta rokas" :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

kaut_kaads

Nu veci, cepuri nost tavaa priekshaa, vienkaarshi neticami !!!!

Link to comment
Share on other sites

Vienkaarshi nevaru noticet tam ko redzu! Kaadeelj tu veel kaadaa kaartiigaa kantorii nestraadaa un netaisi vairumaa visaadas labas lietinjas, pirceeju netruuktu ;)

 

Un pasaki man veel ko, tev ir kaads sponsors tavaam zelta rokaam vai arii pats sapelni maiziiti un arii visas shiis nepaaraak leetaas lietinjas un buuvee visu kas prataa ienaak??! :twisted:

Link to comment
Share on other sites

Pie izmaksām gan jau kādi 10 lati nāk klāt uz skrūvju, superlīmes, krāsas baloniņu u.tml. rēķina.

Link to comment
Share on other sites

Guest Digital

Jaaa Jetij tu i meistars!!!Man ar reiz buus jasanemas un jauzbuvee sitads zel to LCD matricu pirk un kidat araa :cry:

Link to comment
Share on other sites

Guest someonesick

atceries ko teicu par to DI/LN tvertni kad biju izdarijis to ko gribeeju... nu tagad buutu jaasaka tas pats!

vienk. fenomenaali! 8)

Link to comment
Share on other sites

Un pasaki man veel ko, tev ir kaads sponsors tavaam zelta rokaam vai arii pats sapelni maiziiti un arii visas shiis nepaaraak leetaas lietinjas un buuvee visu kas prataa ienaak??!

 

Pats visu pelnu, taču ņemot vērā, ka pa benzīnu un ēšanu nav jāmaksā, tad var sakasīt tīri normālas babkas :) Vēl jau arī tas ka pagaidām pastāvīgas meitenes nav, tur jau arī baizie izdevumi :mrgreen:

 

A skrūvītes es darbā sačiepu :) Krasas baloniņu gan nācās pirkt, bet nu viņi tiešām nekam neder, tik kā uzzīmēt uz sienām krāniņus :)

Link to comment
Share on other sites

Resteppā, Jetij.

Jautājums tikai, vai šis vairs attiecas uz PC moddingu. :)

Bet naudu pelnīt ar šito tu varētu gan. Tiesa, tad ir skaidri jāzina, ka dari pareizi un vēlāk nebūs problēmas - ar dzesēšanu, konstrukcijas izturīgumu u.tml. Kaut gan - iespējams, hobijs zaudē pievilcību, kad tas kļūst par darbu ar termiņiem un piekasīgiem pasūtītājiem, ne?

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Bljins, uzskaipot nevareeji?!! Veselas 30 minuutes veelaak tavu garadarbu ieveerteeju :) Uztaisi visu liidz galam, tad jau kaadaa sysadminu lanparty [closed, face control] ieveerteesim taa nopietnaak.

Link to comment
Share on other sites

A nu bet takš alus dara savu, un gribējās tādu pussakarīgu rakstu sataisīt un vispār es līdz 11 nosēdēju darbā un Viktoram ir zelta rokas :)

 

Vajadzētu visiem mūsējiem sanākt kopā un tev tur bēniņos uztaisīt talku, pēcāk arī LP :)

 

P.S. Apsveicu sevi ar 501 postu :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Aa, vareetu meegjinaat, tikai celtnieciibas konteineru vajadzeetu, lai to visu drazu aaraa dabuutu, un tad jau aaaaiiziiiiit, kachaaaa, kachaaa! wiiiii!!!

Instigater kaa pokemons sajutaas

Aa, shodien pat kaut kaadu ekraanu netiishaam atradu, kak raz prieksh projektora buus.

Link to comment
Share on other sites

Vēlviens žetons Jetija kontā :)

 

Emm Jetijs&Instigater vaidzēt kautkadnebūt jūlijā saskrieties.. maybe es vēl kādu sysadminu pasauktu piem uz to pašu Instigater bēniņu tīrīšanas talku .. par nākotnes plāniem tāteikt parunāt.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Oki ta gaidu kādu ziņu, Nr mans cik atceros Tev i aizķēries :)

 

Darbiņu kārtējo esi paveicis godam... celmlauži ir LV vajadzīgi :wink:

Link to comment
Share on other sites

Guest Orlis

Es noliecu galvu tavā priekšā. Totals respekts :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Link to comment
Share on other sites

Žetons Tev - par uzņēmību un prasmi - tā turpināt.

Būtu labi ka saliktu maximāli daudz infas - sevišķi par rasējumiem, kļūdām no kā izvarīties utt., kaut gan tie kas šito gribēs atkārtot - tā pat tevi neliks mierā :)

Link to comment
Share on other sites

Kā jau solīju tad iemetu vēl pāris skrīnšotu no piektā elementa, matrixa un gredzenu pavēlnieka. Nez, nemāku normāli tumsā nofočīt. Tagad ekrāns jau ir 1.80m platumā, bilde perfekta, tik kvalitāte pasūdīga, jo pašas filmas man nav nekādi dvd un diezgan patumšas. Vajadzēs iepirkt pāris dvd ko notestēt :)

 

sample1.jpg

sample2.jpg

sample3.jpg

sample4.jpg

sample5.jpg

random_0a02.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest kirils

milziigs respekts,

zem shiis liinijas luudzu nelasiit!

 

izmantotais LCD ekraans manupraat ir neadekvaati liels. tas protams uzlabo kvalitaati, bet divkaarsho izmaksas (un kastes izmeeru)

Tu saki, ka 2-3m plats atteels garanteets. a cik lielu istabu tam vajag? ;) riigaa tas nav leets prieks.

Link to comment
Share on other sites

Guest Mr.A.I.

kirils:

15" skaitās liels?

Domā, ka pietiktu ar tādu, kādis ir tajos pārnēsājamajos PSone (5" laikam)?

Link to comment
Share on other sites

Guest Orlis

Domā, ka pietiktu ar tādu, kādis ir tajos pārnēsājamajos PSone (5" laikam)?

Domāji PSP?

Link to comment
Share on other sites

kirils:

15" skaitās liels?  

Domā, ka pietiktu ar tādu, kādis ir tajos pārnēsājamajos PSone (5" laikam)?

 

Nu ja tādu arī uztaisītu tad uz metrīga ekrāna katrs pikselis būtu pat līdz 3mm liels, un visa bilde būs graudaina un nebaudāma. 15" ir zelta vidusceļš, kvalitāte perfekta. Ja vēl iebāztu tai kastē 17" tad uz tā paša lieluma ekrāna bilde būtu vēl detalizētāka un kvalitatīvāka. Protams, ka kaste liela, bet tas ir vienīgais mīnuss šādam projektoram, pie plusiem varam pieskaitīt lampas ilgo mūžu ( metālu halīdu lampa, ja pareizi atceros, tad 50 000 stundas - parastu projektoru lampa ap 5000 stundas) kā arī lampu cenu (manējā izmaksāja 20 latus, a parastiem projektoriem maksā pat līdz 200$). Liels pluss, protams ir arī projektora kopējās izmaksas un lielais darītprieks. :)

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Vo, shodien jau saaku tiiriit otro staavu, lai var to lanparty riikot, ieveerteeju ekraanu, saliidzinoshi mazinjsh, tikai kads 1.3m pa diagonaali. Laikam pie sienas buus regips saaskruuvee un tad jau uz tukshas peleekas sienas jaaskataas.

Nu tagad lai buutu par teemu: kaa tavi viesi noveerteeja shito te aparaatu luukojoties uz "Limuziins jaanju nakts kraasaa"?

Link to comment
Share on other sites

Ai, man tas limuzīns uz laptopa raustījās un skaņa nesakrita ar bildi, laikam kautkādas nekorektas kodekpakas sabāztas, taču citas filmas gāja labi, pie tam limuzīns uz parastā kompa arī gāja labi. Nu nez, kas pa sūdiem, bet skatījāmies filmu - Meitene ar pērļu auskaru. Cik nu to varēja saukt par skatīšanos, vairāk jau dzeršana un izēšanās. Pasāciens notika ārā un filma tika projicēta uz mājas sienas, zem koka :) Es tik visu vakaru siekalojos par kvalitāti. A ko ta citi, citi bija starā :) Tik balto vaskadrānu, precīzāk tās spīdīgo pusi labāk par ekrānu neizmantot - gaišums daudz lielāks, kas ir labi, taču veidojas atspīdumi, kas traucē skatīties. Tā ka izmantojām vaskadrānas otru - pūkaino pusi. Vislabāk tomēr ir izmantot viegli matētu baltu plastmasu (vakar uzzināju ka tādu var iegādāt iekš Kviller vajadzīgajos izmēros, tik jāizdomā par transportēšanu), vai uz rāmja nostieptu smalku, baltu audumu. Uz sienas ekrāns tagad bija jau 2,5m pa horizontāli - ierobežoja vaskadrānas izmērs :(

Link to comment
Share on other sites

Guest KEPKE

ir ir labs, pašam besis, kamēr nav darba, nav naudas un nav modu, un rokas niez ko uzmontēt :p

 

Ux tagad arī izlasīju no bezdarbības visu rakstu nu un apraksts arī labs, izstāstītas visas detaļas un kur ko nopirkt var, nu kā jau īstam modam :)

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Es te shodien visu dienu to otro staavu kaartoju, nu jau vajag lielo celtnieciibas konteineru ;-) Toties staavs tagad pustukshs, veel jau ir ko padariit, bet taa, nu jau principaa var riikot ;-) Atradu veel vienu ekraanu, tuch lielaaks, kaut kur aptuveni 1.8m pa diagonaali. Taa kaa pilniig jau jaasaak plaanot tas pasaaciens. Es taa piemet, ka peec kaada meenesha buutu pats TAS!

Link to comment
Share on other sites

A taa lampa stipri karst?

Tev tie blekji kur lampa ieskruuveeta koku nesvilina? :>

Vai nebuutu bijis efektiigaak ka kaads ventilaators puush gaisu virsuu tai lampai un kautkur zemaak atbilstoshi viens velk aaraa to gaisu?

Kaads ir lampas resurss, cik stundas?

Tradicionaalajiem projektoriem ir nerazha ar lampas 1h darbiibas izmaksaam :>

Ibo lampa nezheeliigi daarga. Shitaa lampa ir turpat x10 leetaaka kaa video projektoriem.

 

Kaa domaa trapeci taisnot? Ja vien telpa nav speciaali pielaagota kaa kiinotelpa :) Tad diezvai ir iespeeja nobaazt preciizi pretii un pa centru attieciibaa pret ekraanu, to projektoru :>

Link to comment
Share on other sites

1) - apsveicu! :) - baigi labais:) - iespējams ka iztaisnojot FR lēcas tie stūri pazudīs - savējās provēju taisnot, bet uzlabojumu nemanīja.

 

2) - 15'' ekrāns ir tieši laikā, jo nav vērts likt lielāku dēļ filmu skatīšanās - kamēr filmas ir vecmodīgajā DVD formātā - dvd ir kompresija, kas pikseļus pataisa par lieliem pikseļiem, līdz ar to - arī no dvd diezkas nav, HDTV varbūt - ar saviem 1280 punktiem, sazin. bet DVD jau ir vecs formāts, teļļukiem domāts:)

savukārt - vēl - ieprovē - baigi labi izskatās digifoto slaidu šovi - vot tad gan kvalitāte ir debesķīga - pikselis pikselī, asums visielākais:)

 

3)tā tava 400w lampa - principā taču baigi jaudīgā? kā ir - ar ekrāna gaišumu - vai var redzēt jau gaišā istabā arī? vajadzētu taču būt baigajam bliezējam:) - un vēl jau tas ka ar tik jaudīgu lampu var varēt uzprojicēt arīdan milzīgi lielu projekciju, no lielākas distances. par fokusēšanos nevajag uztraukties - tur būs tā ka līdz konkrētai robežai būs jābīda tā šūplāde ar okulāru, bet pēc tam jau būs tas pats kas bezgalības asums fočikiem - uz lieliem attālumiem - drošvien ap 10m un taml nebūs vairs jāfokusē - ti nebūs atšķirība - 10m vai 8m. kamēr telpās ar 3-4metru distanci, tad gan tai fokusēšanai ir jēga.

 

vispār jau baigi interesanti redzēt cik spilgta ir tā manijakā 400w lampa:) - un kā tev monitram uzgriezts contrasts un brightness - ?

 

5)un cena arī normāla - ja apmēram 100 tiņu iazņem tie nieki, lēcas un lampas, tad jau ideāli.

Link to comment
Share on other sites

A taa lampa stipri karst?  

Tev tie blekji kur lampa ieskruuveeta koku nesvilina? :>  

Vai nebuutu bijis efektiigaak ka kaads ventilaators puush gaisu virsuu tai lampai un kautkur zemaak atbilstoshi viens velk aaraa to gaisu?  

Kaads ir lampas resurss, cik stundas?  

Tradicionaalajiem projektoriem ir nerazha ar lampas 1h darbiibas izmaksaam :>  

Ibo lampa nezheeliigi daarga. Shitaa lampa ir turpat x10 leetaaka kaa video projektoriem.  

 

Kaa domaa trapeci taisnot? Ja vien telpa nav speciaali pielaagota kaa kiinotelpa :) Tad diezvai ir iespeeja nobaazt preciizi pretii un pa centru attieciibaa pret ekraanu, to projektoru :>

 

Tagad man gaisa plūsmas virziens ir šitāds:

 

saansmaa.jpg

 

Tas pēc visiem priekšrakstiem ir visoptimālākais variants, jo galvenais, kas ir pienācīgi jādzesē ir matrica un fresnela lēcas, jo tās ir no plastmasas. Tāpēc pēc šādas shēmas matrica un lēcas nodzesējas perfekti, cik mērīju tad starp matricu un lēcu tai spraugā temperatūra neuzkāpa augstāk par 33 grādiem. Šitādā veidā, kad siltais gaiss izplūst kastes augšpusē, viņš vēl papildus dzesē arī pašu lampu. Lai gan lampa jau tāda arī ir ražota, lai izturētu lielas temperatūras, tā, ka lampu pašu būtībā dzesēt nav nepieciešams. Pie tam man aiz lampas ir uzlikts atstarotājs, kas neļauj gaismai tb karstumam spīdēt pa taisno uz tiem kondensatoriem un devējiem, kas man stūros iemontēti. Vēl protams arī trafs karst, bet nu kurš ta trafs nekarst. Vakar iztestēju jamo noskatoties pēc kārtas 3 filmas. Dzesējas ideāli. Tik interesanti, ka kad šito projektoru testēju uz sienas mazā telpā, tad jau pēc neilga laika bija sajūtams ka temperatūra telpā ir palielinājusies. Šitas projektors vispār baigi labi varētu darbināties tieši ziemā, kā nekā, ātri paliek tumšš un arī nav jāizmanto apkures radiators - 400w sildītājs izmāk :) A lampas resurss ja nemaldos id kādas 50 000 stundas.

 

Pagaidām jau tā ir ka projektors ir jānostāda uz paaugstinājuma un tieši perpentikulāri ekrānam. Un ja projektors tiek pašķiebts, lai bilde būtu augstāk, tā veidojas trapece, to var labot pašķiebjot fokusējošo fresnela lēcu. Drīz būvēšu jaunu kasti pēc jauna dizaina, tue arī iestrādāšu šīs lēcas šķiebjamo mehānismu un viss būs bumbās :)

Link to comment
Share on other sites

uuuuuu 40Ls pa 50k stundaam :)))

Video projektoram lampa ~400Ls un ~3000 stundas :)))

Tas ja taa viduveeji skatas filmas un dzenaa speeles uz lielaa ekraana.. ~1-2gadi :)

Ar 50k pietiks visamj tam projektora muuzham :)))

Link to comment
Share on other sites

To Varonis

 

Jā, es arī savu lēcu iztaisnoju iespiežot starp diviem identiska izmēra stikla gabaliem, uzlabojums ļoti ļoti minimāls, taču iztaisnoju tikai fokusējošo lēcu otru nē, mož to arī jāpataisno. Vēl neesmu mēģinājis ar taisnām lēcām taču bez atstarotāja, ir maza aizdoma, ka tas atstarotājs varētu šoto čakarēt.

 

Bildītes skatīties gan labi un arī pats desktops ļoti detalizēts, katru pikseli var redzēt.

400w lampa patiešām jaudīga, labāk neskatīties virsū, efekts kā lūrēt uz metināšanu. Dienā man nav nācies vēl tā normāli patestēt, taču naktī ieslēdzot gaismu tā projekcija kļūst ļoti nebaudāma. Būtībā šitas vairāk kā tāds kino aparāts, pilnīgā tumsā īsts kino, tiešām no kvalitātes apčurāties var :)

Tagad sanāk, ka jo lielāku bildi gribu, jo vairāk man tā kastīte jābīda pretī fresnela lēcai, es jau arī tā biju iedomājies, ka nevar jau būt līdz galam jābīda, kautkur jau būs tā robeža.

Monim kontrasts un gaišums uz pašu lielāko salikti, taču vietām pietrūkst gaismas, bet tas galvenokārt tumšajās filmās, jo ja softiski palielina gaišumu un kontrastu, filmas jau tāpat paliek tādas pašas. Būtībā gaišuma pietiek, bet uz lielākiem attālumiem es nesūdzētos par lielāku lūmenu daudzumu - bet tā jau būtu izvirtība :)

 

Nu būs tev kādreiz jāatbrauc ciemā uz kādu kinovakaru pie alus kausa ;)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...