Jump to content

Info par RAID latviešu valodā


mr
 Share

Recommended Posts

Radusies nepieciešamība izburties cauri visiem RAID Leveļiem (pietiekami detalizēti, pamatvilcienos). Varbūt kāds zin kādu source latviešu valodā. Atradu angliski, bet baigi negribās pēcpusdienai šito angliski, galva jau tāpat kūp.

 

P.s. Tas ko izmet google zem RAID ir vēl smagāk nekā angliski :)!

Link to comment
Share on other sites

Gint:

O jā, par ixbit neidomājos. Nevaig man tulku būs jau labi. Gribējās kā vieglāk, bet sanāk jau viss kā parasti. Man vienalga krieviski vai angliski, specifiskie vārdi tāpat jātulko ik pa brīžam, līdz ar to gara lasīšana ir nogurdinoša. Zinu tik, ka ixibit labus rakstus raksta, būs tur aci jāiemet.

Link to comment
Share on other sites

Te ir bez bildēm. Ja tiek pārkāpti kādi foruma noteikumi publicējot šo, tad moderi lai izlabo. Citādi iespējams vēl kādam šis info var noderēt.

 

 

Kas ir RAID?

 

RAID - Redundant Array of Independent Disks.

 

Pēc noklusējuma jebkurā datorā katrs cietais disks ir redzams kā neatkarīgs disks, kas apzīmēts ar burtiem C, D, E un tā tālāk. Sistēmā RAID vairāki cietie diski ir apvienoti vienā diskā jeb vairākos disku masīvos. Kats masīvs tiek atēlots kā neatkarīgs disks, kaut arī tas var apvienot divus, trīs, četrus vai pat vairākus fiziskos diskus. Masīvā IDE RAID, protams, tiek izmantoti lētie IDE diski.

 

Promise IDE RAID izmanto speciālu datu pārraides tehnoloģiju, kas dod prieksrocības strādājot ar vairākiem cietajiem diskiem kā ar vienu. Tā sevī iekļauj tādu komandu marķēšanu kā queuing/scatter-gather/elevator seek, kas principā pāradresē pieprasījumus pēc datiem, atkarībā no to atrašanas uz cietā diska. Tas ļauj daudz efektīvāk izmantot nolasīšanas/ierakstīšanas galviņas, it sevišķi pie datu izvēles.

 

Jūs vēlaties padarīt ātrāku programmatūru darbību saglabāšanas vai datu izvēles brīdī? Jūs esat ieinteresēts par datu saglabāšanu disku avārijas gadījumā - pat ja jūs izmantojat rezervers kopēšanu (backup)?

 

Ja uz abiem jautajumiem jūs atbildējāt piekrītoši, tad Promise IDE RAID jums var lieti palīdzēt. IDE RAID izmanto vairākus lētus IDE ierīces RAID masīvā, kas ļauj ievērojami palielināt viena diska atrdarbību vai nodrošināt datu saglabāšanu gadījumā, ja no ierindas izietu kads disks.

 

Vairumam mājas galddatoru kā vienīgā IDE RAID alternatīva ir SCSI iekārtas un kontrolleri. Diemžēl pat tradicionālie SCSI disk-kontrolleru ierīces ir par 50% dārgakas kā IDE RAID, kas piedāvā diezgan plašu iespēju spektru.

 

SCSI RAID - šis risinājums ir pārāk dārgs parastam galddatoram vai darbstacijai, tā kā SCSI RAID izmanto daudz dārgākos SCSI diskus, ko parasti izmanto tīkla darbstacijās. Galu galā jūs taču negribēsiet, lai dēļ viena cietā diska avārijas, nenojuktu viss darbs tīklā, jūsu pasta sistēma pazustu vai vienkārši pazustu jūsu firmas web lappuse. Par nelaimi, tikai nedaudzas no kompānijām ir spējīgas apgādāt savu datorsistēmu ar SCSI RAID masīviem.

 

Bez iespējamas alternatīvas, kompānijai ar mazāk kā 50 darbiniekiem, ir nepieciešams izmantot tīkla operacijas, lai izveidotu savienojumu ar vienīgo cieto disku un rezervers kopiju. vienkārši sakot, ja vienīgais disks ir sabojājies, iespējams saglabāt ir tikai to daļu informācijas, kas saglabājusies rezerves kopijā.

 

Promise IDE RAID piedāvā šādām kompānijām (ieskaitot vidējus uzņēmumus) iespēju nodrošināt turpmāku datu aizsardību uz to darbstacijām.

 

Ņemot vērā visus augstāk minētos iemeslus, Promise IDE RAID nodrošina datu nesēju ātrdarbību un atbild par kritiskajiem drošības pieprasījumiem. Nosauciet jebkuru nozari un Promise IDE RAID atradīs sev atbilstošu pielietojumu. Šis pakalpojums lieti noderēs darbam ar ciparu audio, video, 3D grafiku, animāciju, CAD un mājas poligrāfiju. Šādiem darbiem ir iespējams izveidot lielus datu nesējus ar lielu datu apmaiņas ātrumu, kas darbu padarīs daudz patīkamāku. Promise IDE RAID palielina datu pārraides ātrumu ar standarta Ultra ATA/DMA iekartām līdz pat četrām reizēm. Lietotāji var izveidot tādus liela izmēra datu nesējus izmantojot vairākas iekārtas, kuras pat vēl neražo.

 

Vēl nepastāv reāli tādas nozares kur Promise IDE RAID, varētu izmantot savu potenciālu kā darbā ar kritiskiem datiem. no profesionālajām nozarēm tādas var minēt kā grāmatvedība, medicīnas iestādes, vērcpapīri, apdrošināšana, līdz nelieliem ofisiem ar lokālo pirmā līmeņa tīklu. Jā, eksistē datu rezerves kopēšana (backup) uz tā sauktās lentas, bet reāli tās vienmēr ir par maz. Šis rezerves kopēšanas veikds atjaunojās periodiski (katru mēnesi, ik nedēļu, reizēm katru dienu, bet jebkurā gadījuma ne katru stundu. Bez patstavīgas drošības pilnībā ir iespejams, ka daļa datu būs zaudēti, ja lietotājs neizmanto RAID datu nesējus savā datorā vai viņš nav pieslēdzies RAID masīviem caur tīklu.

 

Profesionāls lietotājs var iegādāties Promise IDE RAID sistēmu ar datu dublēšanu par apmēram 200 - 300$ (cena par papildus disku un kontrolleri). Ja viens cietais disks iziet no ierindas, šis ir pats lētākais no variantiem, lai dati tiktu saglabāti. Un ko? Identiski strādājošs disks turpina strādāt tā, itkā nekas nebūtu noticis. Profesionālās sfērās, tādās kā grāmatvedība, medicīnas iestādes, vērtspapīri, apdrošināšana nevar atļauties darba pārtraukumu, lai atgūtu datus no lentas, ja datu nesējs ir sabojājies. Bet kā gan neliels ofiss vai mājas bizness, kur dati atrodas uz cietā diska. Kas notiks, ja šis datu nesējs sabojāsies? Ar Promise IDE RAID... nekas. Vienkārši nomainīsiet bojāto disku tik ātri, cik tas būs iespējams un ne 2 naktī.

 

IDE RAID - bizness perspektīvas

 

Kā pierādījumu datu drošības aktualitātei, citēsis Computer Reseller News: katra no nelielām firmām ir nepieciešama tīkla darbstacija. Šobrīd jau ASV ir apmēram 22 miljonu nelielu kompāniju. Tāds tīkla darbu pieaugums tāpat izpilda dažādas specifiskas programmas, kā elektronisko pastu, e-komerciju, web lappuses u.c. Pašas spēcīgākās izaugsmes tendences ir novērojamas pirmā līmeņa darbstacijās. Tādēļ datu saglabāšana ir ļoti aktuāla šīm darbstacijām.

 

RAID 0 ("Striping")

 

RAID 0 ("svītrošana") apvieno visus datu nesējus vienā lielā diskā.

 

Masīva ietilpība tiek noteikta pēc mazākā pēc ietilpības no diskiem. Pēc tam atlikušie diski tiek formatēti uz tāda paša izmera diskiem. Piemēram, izmantojot cietos diksus 8 GB, 12 GB, 15 GB masīvā RAID 0, jūsu sistema attēlos vienu disku ar apjomu 24 GB (3x8 GB) un ne 30 GB. Tādēļ lietderīgi būtu izmantot RAID 0 masīvā vienāda ietilpības apjoma diskus. RAID 0 palielina kopējo veiktspeju 2 reizes un vairāk, gadijumā, ja katrs disks tiek pieslēgts pa vienam pie katra IDE porta.

 

Imantojot RAID 0 masīvu tiek panakta daudz lielaka veiktspēja, salīdznot to ar citiem RAID masīva tipiem.

 

 

 

RAID 1 ("Mirroring")

 

RAID 1 masīvā (atspoguļošana) dati nepārtraukti tiek kopēti no viena diska uz otru vai no vienas grupas datu nesējiem uz otru. Ja gadījumā tiek bojāts kāds no cietajiem diksiem, atlikušie diksi vai to grupas turpina normālu darbību, bet pašai sistēmai šāds masīvs tiek attēlots kā viens disks. RAID 1 izmantošana ir viens no efektīvākajiem variantiem drošības iegūšanai, tā kā lietotājam nav pieejama papildus paralēlo disku ietilpība (izmantojot "mirroring" piemēram, divu 20 GB datu nesēju, sistēmā tas būs pieejams tikai ar 20 GB ietilpību), tomēr IDE cieto disku "lētumam" ir liela priekšrocība veidojot RAID 1 masīvus.

 

 

 

Apvieno sevī masīva RAID 1 (augsta veiktspēja) un RAID 0 (paaugstināta drošība). Kā prasība ir jāizmanto vismaz 4 cietie diski.

 

 

 

RAID 3

 

RAID 3 ir apveltīts ar visām RAID 10 īpašībām, bet nodrošina daudz lielāku datu aizsardzību pateicoties matemātisku aprēķinu izmantošanai, apstrādājot datus no diviem datu nesējiem un aprēķinot kontroles summu (precizitāti) datu ierakstīšanai uz trešā diska. Kā prasība ir jāizmanto vismaz 3 cietie diski.

 

 

 

RAID 5

 

RAID 5 tāpat kā RAID 3 tiek matemātiski aprēķināta kontroles summa (precizitāte) no katriem diviem diskiem, bet veict to daudz efektīvāk. Viena diska avārijas gadījumā, kontroles summa tiks izmantota, lai tiktu atjaunoti zaudētie dati. Masīvā RAID 5 datu glabāšana tiek veikta uz visiem diskiem. Strādājot ar RAID 5 masīviem tiek palielināta diska ietilpība pateicoties tam, ka tiek izmantoti visi diski masīvā datu saglabāšanai un ieraksatīšanai, tādējādi arī palielinot datu drošību. Patstāvīga datu pārbaude nodrošina visaugstāko drošību no bojātiem klasteriem un citiem traucējumiem. Kā minimala prasībi it jāizmanto 3-x cietie diski.

 

 

 

JBOD ("Spanning")

 

JBOD ir papildus RAID kontrollera funkcija, bet neattiecas kā RAID masīva konfigurācija. Pielieto tad, kad lietotājam ir nepieciešams izmantot visu summāro masīva ietilpību. Diemžēl bez ietilpības palielināšanas šai funkcijai nav citu priekšrocību.

 

 

 

www.promise.ru

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...