Jump to content

Kā pareizi lodēt?


Jonix
 Share


Recommended Posts

Sveiki!

Cik nu lodēju lielākoties viss normāli sanāk, bet zinu ka es lodēšanas tehnikā esmu pagājušā gadsimta sākuma līmenī :oops: :oops:

 

tātad es izmantoju parastu kalifoniju, aspirīna tabletes, parastu lodalvu un labu padomju laika lodāmuri! Bet zinu ka ir visādas pastas, smēres, šķidrumi, dažādas alvas utt. tikai nezinu kam kas ir paredzēts!

 

Šajā topic bootisit varētu padalīties savās zināšanās par lodēšanu, palīglīdzekļiem, lodējuma izturības/ kavalitātes uzlabošanu ;) utt.

 

paldies!

Link to comment
Share on other sites

8 vai 9 gadu vecumaa gaaju reiz elektronikas pulcinjaa skoleenu pilii. paaris shtruntus maaceeju uzlodeet, bet tas bija tik sen, ka vairs pilniigi neko neatceros :p lodaamuram kopsh taa laika neesmu pieskaaries...

Nu jaa - lodeeju arii ar prastu CCCP lodaamuru, prastu lodalvu un kalifoniju.

Link to comment
Share on other sites

Pastāstam arī kko par lodēšanas tehniku "jaunajiem" palīg materiāliem, kas atvieglo lodēšanas ērtumu...

 

domāju, tas būtu noderīgi ne tikai man, bet arī citiem foruma lietotājiem...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

kanifolijs

nu mosh taa arii vinju pareizi sauca... godiigi sakot, cik zinu, tad visi mani pazinjas vinju sauc par kalifoniju - nezinu, vai taa ir pareizi, bet galvenais, ka visi saprot, par ko ir runa :p

Link to comment
Share on other sites

8 vai 9 gadu vecumaa gaaju reiz elektronikas pulcinjaa skoleenu pilii. paaris shtruntus maaceeju uzlodeet' date=' bet tas bija tik sen, ka vairs pilniigi neko neatceros :p lodaamuram kopsh taa laika neesmu pieskaaries...

Nu jaa - lodeeju arii ar prastu CCCP lodaamuru, prastu lodalvu un kalifoniju.[/quote']

 

Labs ! Es ar pirms dažiem gadiem gāju tajā pašā pulciņā skolēnu pilī. :) Pac īsti neatceros kā jālodē. man šķiet, ka pareizi bija ar kanafoliju. Un reiz viens čoms pulciņā rādīja, ka labāk pirms lodēšanas vadus ar alvu apsmērēt, jo tad alva ar alvu ies kopā... :) Nu neatceros...

Link to comment
Share on other sites

Nu visvienkāršākir lodēt, izmantojot speciālu lodēšanas stiepli - tā ir lodalvas stieple, kurai vidū ir dzīsla ar kusni (takā kanifolijs). Krutākajiem variantiem pat vairākas dzīslas. Tādu var nopirkt latgalītē vai elektronikas detaļu veikalā. Kusnis, kopā ar lodalvu izkūst un palīdz veidot labāku savienojumu. Nav vairs jāmērc lodāmurs pārmaiņus kanifolijā un lodalvā. Vēlams ņemt kusni, kurš nav jāmazgā nost. Pasarg dies lietot kādu skābi vai aspirīnu - ja rūpīgi pēc tam nenomazgāsi, tad pēc laika savienojums vienkārši sarūsēs.

Link to comment
Share on other sites

Nu visvienkāršākir lodēt' date=' izmantojot speciālu lodēšanas stiepli - tā ir lodalvas stieple, kurai vidū ir dzīsla ar kusni (takā kanifolijs). Krutākajiem variantiem pat vairākas dzīslas. Tādu var nopirkt latgalītē vai elektronikas detaļu veikalā. Kusnis, kopā ar lodalvu izkūst un palīdz veidot labāku savienojumu. Nav vairs jāmērc lodāmurs pārmaiņus kanifolijā un lodalvā. Vēlams ņemt kusni, kurš nav jāmazgā nost. Pasarg dies lietot kādu skābi vai aspirīnu - ja rūpīgi pēc tam nenomazgāsi, tad pēc laika savienojums vienkārši sarūsēs.[/quote']

 

Man pirms kāda laika mētājās garāža daži KG šitādas alvas... Atceros, ka tai kustot varēja redzēt kanafolijam līdzīgu vielu... :D

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial

Nu lodēšana ir smalks darbiņš. Un kārtīgam lodētājam arī kārtīgs instruments ir vēlama lieta. Tagad jau pa pāris simtiem var nopirkt ļoti labas lodēšanas stacijas. Kas tur dabūnams:

 

1) ir alvas atsūcēji vairāku tipu (atlodēšanas funkcijas) - pats esmu tikai redzējis jo tik traki nelodēju ikdienā lai izmestu trīsciparu skaitļus par šo.

2) Jebkuram normālam lodāmuram ir termoregulēšanas iespēja, elektroniska vai mehāniska, ar niansēm un atšķirīgu precizitāti un cenu. Ļoti laba štelle. It īpaši kad iet runa par trauslu detaļu kā dažādu ligzdu utt lodēšanu kas mēdz sakust pie pārāk augstas temperatūras. Pirmajam lodāmuram ko izgatavoju pats uztaisīju temperatūras regulāciju uz neatceros vairs kāda tranzistora bāzes. Tagad nopērkamie regulējas jau ar 0,5 grādu precizitāti cik dzirdēts ja nekļūdos. Pēc manām domām ārkārtīgi svarīga lieta.

3)Nu pamats par jebkura normāla lodāmura sazemēšanu u.c. lažu novēršanu. Ja darīšana ar mikrenēm un smalkiem komponentiem nopietni no svara lai neizsvilinātu iekšas.

4)Maināmi uzgaļi kādos tik līkumos un diametros nevajag.

5) kaudze ar dažādiem sūklīšiem tīrīšanai utt. Tur tagad tāds fetišisms jau sācies ap to lietu ka ārprāts. Katram niekam var nopirkt kādu urķējamo tīrāmo daiktu.

6) Dažādu veidu pastas, alvas utt, nu tas jau sen patiesībā ir.

7) Var arī brīvi pa 1 kLs ar kapeikām iegādāt lodējamo kameru - organiskā stika būris ar galdu (tāda laboratorijas kaste) ar ventilācijas nosūci augšā un gaismekli iekšā lai neelpotu visus tos izgarojumus un nepiedūmotu telpu.

8 ) Papildrokas dažādas - tādi lēcas un spaiļu statīvi kur var iespiest dažādos stāvokļos smalkas detaļas ja rokas aizņemtas un caur lēcu palielinājumā trāpīt pareizāk.

 

Tur visādi pribambasi grēdām. Tikai maksā tas viss arī diezgan adekvāti. Nu bet ja ikdienā to lodāmuru lieto....

 

Mans personīgais ekipējums:

1 x krievu laika lodāmurs 40 W lielākiem krāmiem.

1 x krievu laika lodāmurs 80 W gigantkrāmiem.

1 x krievu laika lodāmurs (cirvis) lejkannām, nu to var arī izslēgt.

1 x lodēšanas stacija ar maināmu temperatūru, diemžēl pavāja salīdzinot ar labām un dārgām, bet toties sazemēta, labi regulējas un ar maināmiem galiem.

- pāris gali

- skābes + kalifonijs (man liekas ka šitā raksta), + alvas stieples visādi diametri utt.

2 x butāna gāzes degļi (juveliera instruments) - cietlodēšanai, viens lielais caurulēm, plāksnēm, otrs smalks tādiem niekiem kā stieples, gredzeni utt

 

Uh, piemirsu par stāžu - lodēju no 6. klases pamatskolā. Bet ne bieži.

Link to comment
Share on other sites

Guest bedris

Lodēšanas praktikas ilgums - no bērna kājas.

 

Roku taisnums - spēja lodēt šādus sūdus:

 

1139594584.jpg

 

1139594583.jpg

 

Mājas apstākļos, krievu laiku lodāmurs + kvalitatīva alva/kanifolijs...

Ārpus mājām - pro lietas, par kurām jau runāja NSSpecial :wink:

Link to comment
Share on other sites

esmu lodeejis ar gaazi.

ar gazes degliiti, sudraba lodi.

metala virsmu vispirms ar smilshpapiiru 0-to apstrada, tad ar boraku, atlaidina jeb uzkarse lidz sarkankvelei, uzliek sudraba lodi (sudraba un misinja sakausejums) un lodee ;)

 

nu jaa. shitaa lodee gredzenus un citas juvelierlietas :)

Link to comment
Share on other sites

Bet esat droshi ka pareizi tomeer anv kalifonijs. Sencis ir inzhenieris, kas visu ko lodee kopsh beerna kaajas, bet arii vinsh to drankji sauc par kalifoniju.

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial

Starp citu viens jautājums par cietlodēšanu te pa vidu:

 

Kā sauc to BORAKU - Tas ir Nātrija tetraborāts????????

 

Šito var nopirkt aptiekā pa kapeikām, bet nezinu vai tas ir īstais. Lodējot šitos lietoju speciālu alvas un kušņa pastu nopērkamu plastmasas burciņās ar otiņu iekšā. Labs produkts, bet padārgs pie tam ar pamatīgu izplūšanas īpašību kas bieži ir labi, bet ja lodē sarkanos un dzeltenos metālus dikti uzkrītoši vietām izskatās ja vajag mazu nemanāmu lodējumu.

Link to comment
Share on other sites

jā, manuprāt tas pats vien ir, pie tam nātrija tetraborāts tiek saukts arī par tinkalu....

ak jā, nātrija tetraborāts ir attīrīts boraks, kas nozīmē to ka borakam sastāvā ir visādi piejaukumi

Link to comment
Share on other sites

Kimijas grāmata tas ari saucas Kalifornijs nevis tur kaut kads kalifonijs :)

LoL :lol:

Link to comment
Share on other sites

varu padalīties pieredzē kā jaukt detaļās vecus televizoru blokus un taml plates: ņemam plati divās rokās, ar celiņiem uz leju, turam virs gāzes plīts liesmas kamēr alva izkūst un pilna virtuve ar dūmiem no gruzdošā tekstolīta, tad veikli apgriežam plati ar detaļām uz leju un diezgan sirsnīgi sitam pa galda malu vai palodzi. 90% detaļas atrodas uz grīdas :))) Nu, mikrenes ja jāsaglabā, tad tās izlodējam iepriekš civilizētākām metodēm, šis piemērs der rezistoriem un taml. štruntiem :o)

Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard

man par sjo tematu pat runaat negribas.....

ps SMT solder past ir lodpasta, kas domaata smt detalju pielodeesjanai reflow vai tvaika kraasniis...

lodeeju regulaari un profesionaali ar dazjaadaam pieejamaam iekaartaam

Link to comment
Share on other sites

varu padalīties pieredzē kā jaukt detaļās vecus televizoru blokus un taml plates: ņemam plati divās rokās' date=' ar celiņiem uz leju, turam virs gāzes plīts liesmas kamēr alva izkūst un pilna virtuve ar dūmiem no gruzdošā tekstolīta, tad veikli apgriežam plati ar detaļām uz leju un diezgan sirsnīgi sitam pa galda malu vai palodzi. 90% detaļas atrodas uz grīdas :))) Nu, mikrenes ja jāsaglabā, tad tās izlodējam iepriekš civilizētākām metodēm, šis piemērs der rezistoriem un taml. štruntiem :o)[/quote']

 

Nu manā pieredzē ir bijušas tādas plates, kurām gandrīz visām detaļām ir nolocītas kājiņas, tā, ka knapi var dabūt ārā.

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial
Nu hz kimijas gramata (1987gada) ir rakstits kalifornijs :lol:

 

Te ir sajukums. Tātad ieviešam skaidrību.

 

Kalifornijs - Ķīmiskais elements, aktinīdu grupas radioaktīvs metāls.

 

Čo ta es šitādus lodējot nelieto. Bet diemžēl Latviešu valodas skaidrojošajā vārdnīcā nav ne kalifonijs, ne kanifolijs, ne kanafolijs.

Link to comment
Share on other sites

Tas, ka tagad saradušās visādas speciālās pastas, protams, ir labi, tikai vajadzīgajā brīdī nekad nav pie rokas ne alvas nosūcējs ne vajadzīgā pasta. Alvu, bez problēmām, var atsūkt ar kabeļa vara ekrānu. Paņem laba televizijas kabeļa gabaliņu un novelk ekrānu(zeķi), pēc tam ekrāna pinumu piesūcina ar kalifoniju un liek pie izlodējamās detaļas kājām. Atliek tikai pasildīt ar lodāmuru un visa alva sasūcās zeķē. Mikrenes ļoti viegli izlodēt ar vecām medicīnas špriču adatām. Vajag tikai piemeklēt vajadzīgo diametru un novīlēt plakanu galu. Sakarsē lodējuma vietu un adatu kustinot uzbāž uz mikrenes kājas. Aspirīna tableti var aizstāt ar ūdeņraža pārskābes(peroksīda) tableti. Tādas parasti ir aptieciņas. Lodē tik pat labi kā ar aspirīnu, bet smird daudz mazāk. Nekas labāks par kalifoniju pagaidām izdomāts nav. Kalifoniju izšķīdinot spirtā var uztaisīt lodēšanas pastu mājas apstākļos.

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial
kolofonijs

 

Kolofonijs - Trausla dzeltenīgi sarkana vai tumšbrūna masa, ko iegūst no skuju koku sveķiem. Kolofonija ziepes, līme.

 

Nu vārdnīca saka šādi. Par lodēšanu itkā nav minēts, bet nu vismaz pastāv tāds vārds reģistrēts.

Link to comment
Share on other sites

Lodēju jau kopš 5 gadu vecuma, pārsvarā ar krievu lodāmuriem 30-50W (ārzemnieks iens bija un sadega 0,5 gada laikā). Izmantoju kolofoniju, lodalvas stieples kopā ar sveķiem. Ir vēl kaut kāda smēres izmantota, kad vaidzēja autiņa radeatoru salodēt. Lodējis esmu visu ko dažādos gabarītos - sīkākā detaļa ar mikraskopa palīdzību plaukstdatora celiņus.

 

Lodēšana ir labs veids, kā relaksēties :)

Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard
Kolofonijs - Trausla dzeltenīgi sarkana vai tumšbrūna masa' date=' ko iegūst no skuju koku sveķiem. Kolofonija ziepes, līme.

 

Nu vārdnīca saka šādi. Par lodēšanu itkā nav minēts, bet nu vismaz pastāv tāds vārds reģistrēts.[/quote']

tiesji tas arii tas ir.........

ps - tur nav teikts, ka kolofoniju izmanto muzikaa locinjinstrumentiem, lai palielinaatu sakjeri locinjam ar stiigu....

:D

Link to comment
Share on other sites

Guest saldais

malacis šmigainā ķirzaka vienīgais kas zina ka ir kolofonijs nevis kautkāds rusificēts kali vai kala!

_________________

Ziņojums pievienots no BOOT.LV WAP

Link to comment
Share on other sites

Guest banned HX

Kalifornijs i basta.

 

Mja - lodēšana tiešām ir labs veids kā relaksēties - domas novirza un pēc tam, kad ir kāds sīks sūds, piemēram, kondiķis pielodēts, fīlings ir super!

Link to comment
Share on other sites

Guest Geryzz

No 6 gadu vecuma lodēju :) Iztieku ar parasto lodalvu (60%), krājumā ir arī sudraba alva, kalifonijs (tā man mācīja), tad vēl tāda kā kalifonija pasta, aspirīna tabletes un atšķaidītu hlorūdeņražskābi, kurā iemests nedaudz cink (ar to tādus rupjākus dzelžus attīru) un vēl ir šķidrais kalifonijs.

Un krievu 40W lodāmurs, viens 30W itāļu lodāmurs un viens "cirvis" paštaisīts

 

P.S. Precizitāte un tas cik labi tu māki lodēt kopumā ... tas ar gadiem nāk

Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard
Lodēšanas praktikas ilgums - no bērna kājas.

 

Roku taisnums - spēja lodēt šādus sūdus:

Mājas apstākļos' date=' krievu laiku lodāmurs + kvalitatīva alva/kanifolijs...

Ārpus mājām - pro lietas, par kurām jau runāja [b']NSSpecial[/b] :wink:

mhh pirmdien apstiisimies.....

pats uzprasiijies

ir paara plates kur kvalitatiivi 0402 jaauzlodee

veel vareesi nomonteet paara triis BGA, reboulot un uzlikt atpakalj ;)

Link to comment
Share on other sites

Šis topiks man uzdzina notaļģiju :>

Vecais labais TJC (Tehniskās jaunrades centrs) [ja nemados] uz Satekles ielas... Radiotehnikas pulciņš (vēlāk gan tas mainīja nosaukumu)...

Šajā laikā iemanījos salodēt savu pirmo un pēdējo radioaparātu kurš sastāvēja, ja nemaldos no 3 detaļām bez tā saucamā "aukstā" lodējuma :D par ko saņēmu balvu - radio konstruktoru, kurš tolaik maksāja brangu naudiņu. Vēlāk gan šis konstruktors tika atstāts novārtā :p Vecie labie radiotehnikas "cīņu" biedri - pasniedzējs ar uzvārdu Zviedrs un viņa slāvu izcelsmes asistents, kuri nemitīgi kaut ko jautrojās kopā, pārēji - atceros tikai 1, kuram vārds bija Roberts. Tur tika skatītas vienas no pirmajām Latvijā pieejamām šausmu filmām ar erotikas piegaršu, spēlēts BK (sadzīves dators), tad vēl vecā labā rakstāmmašīna, ko varēja pieslēgt pie BK... Kanifolija (kalifornija :D ) smarža ar ko bija piekvēpināta telpa...

Radiotehnikas pulciņš Ausekļa ielā bija daudz robustāks ar diezgan stingro pasniedzēju kurš nekautrējās atzīties, ka savas veselības problēmas vienmēr veiksmīgi atrisina ar degvīna palīdzību... :D

Tie gan bija laiki....

Link to comment
Share on other sites

Guest bedris

Lodēšanas praktikas ilgums - no bērna kājas.

 

Roku taisnums - spēja lodēt šādus sūdus:

Mājas apstākļos' date=' krievu laiku lodāmurs + kvalitatīva alva/kanifolijs...

Ārpus mājām - pro lietas, par kurām jau runāja [b']NSSpecial[/b] :wink:

mhh pirmdien apstiisimies.....

pats uzprasiijies

ir paara plates kur kvalitatiivi 0402 jaauzlodee

veel vareesi nomonteet paara triis BGA, reboulot un uzlikt atpakalj ;)

 

Mljin... laikam tad dzert nevarēs nedēļas nogalē... citādi rokās pureklis un tad ir pakaļā... :D

 

mhh... BGA nomontēt vēl varētu, bet vai uzlikt atpakaļ, tur kur tam jābūt? :roll: :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Kas te par slāviem un žīdiem nolasījušies?

Kolofonijs, tā to lietu vienmēr ir saukuši un sauks.

kolofonijs канифоль

Googlē iemetiet un paskatās atbildi.

drunk_lizard vienīgais pareizi rakstīja

Link to comment
Share on other sites

dreamrider™
kolofonijs

Mhm - gaidīju - kad tev nervi neizturēs... he he! Protams - kolofonijs ir tīri latviski, tāpat kā krieviski - канифоль. Lodēju jau arī jau 35 no 41 iespējamā gada...

Kas attiecas uz pamācībām - katram savi paņēmieni. Ar aspirīna palīdzību, piem., var mēģināt salodēt alumīnija vadus, bet - grūti. Kādreiz krievu žurnālā «Радио» bieži bija dažādi lodēšanas padomi. Katrs kaut ko jaunu bija atklājis. Man patīk kā palīgu lietot kolofonija šķīdumu spirtā. Maza iespēja, ka lodējumam un detaļām kas nelabs notiks oksidēšanās sakarā, lai gan kolofonija sastāvā arī ir kautkādas skābes. Lodējuma vieta pēc tam tiek nomazgāta no saucamā fļusa sastāvdaļām, nedaudz nolako un nekas parasti ļauns nenotiek. Mazgāju kā kuro reizi - kas pie rokas - spirts, acetons. Kas ātri ir spējīgs izgarot. Ja tuvumā ir plastmasas daļas, ar acetonu jārīkojas prātīgi, jo tas izkausē plastmasu. Dažādiem citiem šķīdumiem un pastām parasti ir kautkāda pretestība, kas var kaitēt shēmas pareizai darbībai, tāpēc tos labāk neizmantot, lai gan - ai, cik viegli lodēt...

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...