Jump to content

Komerciāls projektors ar standarta lampu.


Ronalds
 Share

Recommended Posts

Mēģinājums apvienot rūpnieciskā un paštaisītā projektora priekšrocības

 

Pagājušā gada beigās uzdūros boot.lv forumā topikiem par paštaisītiem projektoriem. Tā kā sen bija vēlme skatīties filmas uz lielā ekrāna, sapratu - šis ir tas, kas vajadzīgs. Jātaisa!!!! Uzreiz pamanīju vienu paštaisītā projektora trūkumu - liela kaste. Bet nu labi - cena šajā gadījumā šo trūkumu atsver. Sāku aktīvi ievākt informāciju un meklēt vajadzīgās daļas. (ja kas - laba lapa krieviski http://lcdprojector.narod.ru/)

Un diemžēl atradu otru paštaisītā projektora trūkumu - pārāk liels bildes izmērs. Nu tas jau bija ļoti nopietns trūkums!!! Ņemot vērā tās istabas izmērus, kurā paredzēts atrasties projektoram - attālums līdz ekrānam ~4 m. Ja izmantotu 15'' LCD un standarta lumenlab.com lēcu (fokusa attālums ~300 mm) - bilde neietilptu uz pretējās sienas. Ja izmantotu pro lecu ( fokusa attālums ~500 mm) tad būtu labāk, bet tāpat - krietni par lielu bilde sanāk.... Mēģināju atrast objektīvus ar lielāku fukusa attālumu. (Pēc aprēkiniem - vajadzētu apmēram ~700 mm objektīvu) Tomēr par sakarīgu cenu nekas neatradās.... :(:(:( Vēl variants - izmantot mašīnām paredzētos mazos LCD, tomēr tiem kontrasts un izškirtspēja bija slikti, pat ļoti slikti.... Novietot projektoru izstabas vidū un staigāt apkārt - nē, tas neder. Istabas malā? Bet kā cīnīties ar tik lielu keystone... :(:(:(

 

Un tad, kādu dienu skatoties ebay.com piedāvājumus uzdūros lētiem, bet nestrādājošiem rūpnieciskiem projektoriem. Sākuma cenas tiešām bija labas 10 - 15 USD!!! Un pat DPL projektori, ar labu izškirtspēju un kontrastu !!!! Protams visi - "as is" - nestrādā - defekts nav zināms, nav lampas. Tomēr manas aizdomas krita tieši uz lampas izbeigšanos - kā nekā komerciālo projektoru lampas ir zvērīgā cenā ar smieklīgi mazu resursu. Tā radās ķecerīgā doma par apvienojumu - rūpniecisks projektors+ standarta halīdu lampa.

 

Kad sāku solīšanu - lietas vairs negāja tik labi. Cenas uzkāpa līdz ~100 usd. Dažus labus piedāvājumus man nocēla no deguna priekšas pēdējā brīdi nosolot par dažiem bakšiem vairāk.... Un tad pēkšņi uzdūros piedāvājumam - Mitsubishi XL2U un blakus podziņa "Buy it now" un cena 25 uds. Daudz nedomājot iekārta tika nopirkta un sākās gaidīšanas svētki. Jo paziņa kas veda projektoru uz latviju mājās brauca tikai marta vidū....

 

Beidzot sūtijums sagaidīts. Ir pat lampa iekšā - nu ko mēģinam slēgt iekšā - ja nu paveicas. ;) Nē - tādi brīnumi nenotiek - neko nerāda. Tikai mirdzina ar lampiņām. Arī labi - ir vismaz kaut kādas dzīvības pazīmes. Skatos lietotāja rokasgrāmatā - lampiņas nozīmē, ka lampas resursa taimeris "noskaitījis" visu lampas mūžu. Ar pogu kombināciju noresetoju taimeri, tāpat nekā... Tagad ziņo par lampas defektu.

 

Tā kā projektoram paredzēta 150W lampa iekš osram kataloga (www.osram.com) atrodu vismazāko halīd lampu ar vajadzīgo jaudu. Osram POWERSTAR HQI-T 150/NDL , patrona G12. Ir arī nopērkama iekš Elektoro+. Slēdzu klāt jauno lampu, bet nekā - tās pats - lampas defekts.... Ņemu testeri - mēru spriegumu uz lampas (kādu sekundi pēc projektora ieslēgšanas lai aizdedzināšanas impulss nenobeidz testeri !!!). Nekā - 0 V... Mēru lampas pretestību. Vecai ~200k , bet jaunai bezgalība. Darbā pamēru cita projektora lampas pretestību - arī bezgalība. Tā arī būtu jābūt - kamēr loks nedeg - lampa nevar vadīt strāvu. Visticamākais - lampai izbeidzoties viņā kaut kas sagājis "uz īso" un nodedzinājis elektronisko balastu....

 

Nopirkt parasto droseli un palaidēju - nav problēmu. Tomēr projektors pārbauda lampas stāvokli un ja kaut kas nav labi - neslēdzas iekšā.... :( Tomēr paanalizējot shēmu un pakonsultējoties ar gudriem cilvēkiem, balasta vietā tiek pieslēgt 5k rezistors un URĀ!!!! ieslēdzas zaļa lampiņa - viss oki!!!

 

Pērku lampas vadības bloku. Vadības bloks tāds interesnats - viss vienā (drosele, kondensators, palaidējs), jau smuka kastīte.

 

Tagad vajag pielāgot gaismas avotu. Kā atstarotāju izmantoju veco projektora lampu. Ar fleksi, flīžu griežamo un smilšpapīru tika nozāģēts lampai kakliņš, atstarotājā ielikta iegādātā lampa. Protams vietas projektora korpusā nepietika - nācās griezt caurumu. Arī ar fleksi... (kāds universāls darbarīks :) )

 

Ja kas - komerciālajos projektoros netiek izmantots sfērisks spogulis un fensellēca gaismas savākšanai, bet gan parabolisks spogulis. Lietderības kojeficients vairākas reizes lielāks tāpēc pietiek ar mazākas jaudas lampu. Šo ideju izmanto arī paštaisītajos projektoros. Vajadzīgā izmēra paraboliskos spoguļus var mēģināt iegūt no auto lampām. ( http://diyprojector.info/forum/index.php?showtopic=83 )

 

Nu ko slēdzam visu kopā. Izrādās - projektora korpusā izgrieztais caurums par mazu - nevar lampu īsti pareizajā vietā dabūt. BET !!! Ir bilde uz sienas!!! Bet nu jau vēls - jamet miers. Tā ka turpinājums sekos. Lampas pozīcjas meklēšana un stipinājumu izveide.

 

Ir arī šādas tādas bilde. Bet kā viņas labāk pievienot?

 

(Gribēju šo ielikt pie PC modding, bet nekā - nav tiesību :( )

Link to comment
Share on other sites

Izklausās varen interesanti. Ideja neslikta - apvienot komercoālo projektoru ar lētajām lampām. Gribu redzēt bildes kvalitāti. :)

Kā smejies, tieši tagad iekš Lumenlab var iegādāt mazu semikomerciālu projektoru ar visām pieslēgvietām, zoomlinzu, iebūvēties spīkeriem un ko tur vēl. Reku bilde:

https://secure.lumenlab.com/img/projector/proj400.jpg

 

Tagad jams maksā 499.99$ Kopā ar dārgo bet apdrošināto šipingu būs kādi 560$. Es nopietni apsveru domu paķert jamo. Princips jamam līdzīgs pašdarinātajiem projektoriem, arī tiek izmantotas fresnela linzas un laikam 7" LCD matrica, bet bilde esot ļoti laba un problēmas ar stūriem arī nav.

 

Par to bezgalīgo pretestību metālhalīdlampās runājot, tad paskaties kārtīgi kādas jamās ir. Manējā ir tā, ka tie elektrodi tanī stikla kolbā nemaz nesaskarās, bet ar palaišanas mehānismu tiek ģenerēta augsta voltāža kas izraisa caursiti un tad tur veidojas tas tur plazmas loks. Tāpēc arī pretestība ir bezgalīga, jo elektrodi nesaskarās. A parastajās komerciālo projektoru spuldzēs takš laikam ir kautkāds kvēldiegs, tātad kautkādu strāvu vada un pretestību uzrāda. Tas tā...

 

Katrā ziņē veiksmi darbā un gaidām bildes.

Un sveicam mūšu pulkā :D

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Kā smejies, tieši tagad iekš Lumenlab var iegādāt mazu semikomerciālu projektoru ar visām pieslēgvietām, zoomlinzu, iebūvēties spīkeriem un ko tur vēl. Reku bilde:

https://secure.lumenlab.com/img/projector/proj400.jpg

 

Jā šis ir interesants aparāts. Cik tad var tās nenormāli dārgās lampas izturēt. Tirgus jau sen prasīja šadu produktu.

 

Par to bezgalīgo pretestību metālhalīdlampās runājot, tad paskaties kārtīgi kādas jamās ir. Manējā ir tā, ka tie elektrodi tanī stikla kolbā nemaz nesaskarās, bet ar palaišanas mehānismu tiek ģenerēta augsta voltāža kas izraisa caursiti un tad tur veidojas tas tur plazmas loks. Tāpēc arī pretestība ir bezgalīga, jo elektrodi nesaskarās. A parastajās komerciālo projektoru spuldzēs takš laikam ir kautkāds kvēldiegs, tātad kautkādu strāvu vada un pretestību uzrāda. Tas tā...

 

Katrā ziņē veiksmi darbā un gaidām bildes.

Un sveicam mūšu pulkā :D

 

Arī komerciālo projektoru spuldzē elektrodi nesaskaras. Tāds pats loks tajās veidojas. Tā pat aizdedzināšanas impulss ir vajadzīgs. Vienīgi loka izlādes zona ir mazāka, elektrodi mazāki un atrodas tuvāk. Ielikšu bildi, kāds tās spuldzes "deglis" izskatās (garelka - tāds termins krievu saitos figurē) Kas attiecas uz bildes kvalitāti - cik varēju ievērtēt ar asumu un apgaismojuma vienmērīgumu - problēmu nebija. Vienīgi baidos, ka tumša būs .... Vajadzēja ņemt 250w lampiņu... Bildes kopā ar fotoaparātu mājās palika - ielikšu rīt.

Link to comment
Share on other sites

Guest CCFL

Šitās intresentas štelles kaut ko mājas apstākļos uzveidot!!!!!!gribu redzēt attēlus! :D:D

Link to comment
Share on other sites

Varonis

ohhoo:)!!! - nu labu labais:) - varena ideja, tā vien rosina turpināt ķimerēšanos ar tiem projektoru projektiem:)

 

nu un vēl pastāsti sīkāk par to pašu projektoru, kur pirkts (vai vēl ir dabonami:) - cik viņam pikseļu, vai dlp, vai lcd, utml. ļoti interesanti:)

 

Jetij - tam gatavajam Lumenlaba projektoram par tiem 450 baksiem - ir 640 punktu ekrāna platums - nu vienkārši - baigi mazais, ja grib skatīt kautko vairāk kā ltv Panorāma un nakts ziņas... - cena protams laba, utt, bet tomēr galugalā - krāms vien ir. nesalīdzināt ar paštaisīto. ja nu vienīgi - varbūt var atkost kur viņi izrok tās mazās matriciņas lai šadu proj pagatavotu???

Link to comment
Share on other sites

Tātad. Piekdienas vakarā pabeidzu savu projektu!!! Izzāģēju pietiekami lielu caurumu korpusā, uztraisīju "kronšteinu" - lenķdzelzi no veca PC barošnas bloka (fleksis = ideāls insruments !!) lai lampu piestiprinātu. Un baudīju. Prāta vētras DVD pa visu sienu. SUPER!!!!!!

 

Bildes arī ieliku.

Diemžēl iekš bildez.lv jāliek foto pa vienam. :( sūdīgi... Ieliku iekš

http://www.myfoto.lv/lat/users/ronaldsr/41624/

 

Cerams ka varēs tikt klāt. Diemžēl nesanāc salikt bildes pareizā secībā. Tā ka ņemiet par labu kā ir..... 8)

 

Tāds tas aparāts izkatatījās.

218_Big.jpg

 

Līdzīga šai lampa atradās viņa iekšpusē. (Oriģinālo lampu nefotogrāfēju diemžēl. Bilde no weba.

231_large.jpg

 

Ņema fleksi, liekam virsū flīžu zāģēšanai paredzēto dimanta disku. Zāģējam nost lampai kaliņu. (Mani baidīja ka zāģēt stiklu praktiski neiespējami. Tomēr viss iznaca pilnīgi bez problēmām)

230_large.jpg

Pēc tam ar smilšpapīra disku slīpējam. Un pēc tam ar smilšpaīru. Tas bija ilgi un apnicīgi. Bija apmēram 1h bija jāslīpē jau lampa ieietu reflektorā.

 

224_large.jpg

221_large.jpg

 

Te bilde ar oriģinālās lampas degli un jauno lampu salīdzināsānai.

227_large.jpg

 

Un orģinālās lampas deglis (gorelaka -krievu žargons) Loka degšanas zona ir daudz mazāka par apgaismes lampas degšanas zonu.

225_large.jpg

 

Jaunā lampa ar balastu - all in one - viss vienā kondensators, drosele, aizdedzinātājs - nav jāpērk speciāli kaste. :)

 

 

229_large.jpg

 

Un lampa apvienota ar oriģinālo parabolisko atstarotāju

 

228_large.jpg

 

Lampa un patrona piestiprināta ar leņkdzelzi pie oriģinālā lampas stiprinājuma

196_large.jpg

 

Vēl joprojām brīnos kāpēc projektos liek "skaļruņus" (vai pareizāk sakot parodijas par tēmu) Pat dažos PC koprusos ir redzēti labāki. Jo skaņu ciešamu no tāda pīkstuļa dabūt ārā nav iespējams. Ravējam ārā. Lai nepalielina svaru. ;)

 

211_large.jpg

 

Oriģinālajā korpusā nācās izzāģēt caurumu. Diemžēl. (Fleksis kā vienmēr ir topā. Universāls instruments. )

 

220_large.jpg

 

Viss savākts kopā. Un darbojas. Un Rād Prāta vētras koncertu uz sienas. SUPER!!!

 

 

 

207_large.jpg

 

Gar caurumu korpusā spīd gaisma. Pagaidu risinājums - melna lupata :) Būs jāpielāgo kāda no argusa (www.argus.lv) piedāvātajām plastmasas kastēm. Lampu var bīdīt, jo vajag precīzi artast viņas pozīciju. Pat viena milimetra kļuda un bilde 2x tumšāka.

Un rezultāti. (diemžēl statīva nebija un rociņas trīcēja - uzraksti NAV izplūduši dzīvē....)

 

203_large.jpg

 

Bilde ar sīkiem burtiem. Visu varēja izlasīt. (diemžēl ne bildē)

 

206_large.jpg[/img]

 

Vēl bildes ir iekš myfoto. Tomēr nesanāca normāli nofotogrāfēt.

 

 

SECINĀJUMI.

1. Prjekts ir izdevies pa 90% !

 

2. Pieļāvu vienu, bet lielu kļudu - cerot saglabāt oriģinālo lampas balastu (kaut vai tāpēc lai viss saiet oriģinālā kastē) nopirku 150 W lampu. Kaut gan lasīju atsauksmes par šo projektoru, kurās bija teikts, ka spilgtums pat ar oriģinālo lampu ir par mazu. Cik liels spilgtuma zudums ir ar apgaismes lampu - grūti teikt - nav ar ko salīdzināt. Tomēr empīriski salīdzinot ar darba 3M projektoru ar 150W lampu - liekas ~20% tumšāks ir. (Darba projektors ar 250W lampu ir jūtami gaišāks.) Tātad - bija jāpērk 250W lampa. Kaut gan viņa ir nedaudz lielāka. (Vēl krievijas saitos ir aprakstīti eksperimenti par lampas ārējā stikla sasišanu. Lidz ar to ispējams varētu pat 400w lampas degli iemānīt. Tomēr ar parabolisko atstarotāju arī ar 250W būtu oki.)

 

3. Projekta izmaksas:

3.1 projektors + sūtīšana pa USA = 25 ls

3.2 visamzākā halīdu lampa = 20 ls

3.3 Lampas ligzda = 3 ls

3.4 Lampas vadības bloks = 23 ls

 

Kopā 71 ls. Domāju ka ļoti ļoti lēti!!!!

 

3.5 Un vēl apmēram 4 vakari darba.

 

Nākotnes plāni.

 

1. Ekrāns ir vajadzīgs. Puķes no tapetēm uz Kaupera sejas nav pārāk forši. :) Krievijas forumos tauta saka, ka ekrāns ir ļoti svarīgi. Varot pat 2x bildi uzlabot. Tauta izmanto alumīnija krāsas pulveri + baltu matētu ūdens emulsiju. Esot sperimentējuši ar sasistiem pulverī eglīšu rotājumiem. Tomēr manā variantā nepieciešams novācams - sarullējams uz augšu ekrāns. Skatos uz rullējamo žalīzuju pusi. Varbūt vaskadrāna? Jo pirkt ekrānu pa ~100Ls nav forši (būs dārgāk pa projektoru !!!!)

 

2. Lampas vadība. Pagaidām notiekas manuāli. Ar elektrības vada šekerēšanu. Tas ir bīstami. jo ja projektors pārkarst - vinš izsēdzas. Un izslēdz ventilatorus. Bet lampa karsē.... Vadības bloks "dod ārā" 5v lampas vadībai. Varētu releju pieslēgt. Tomēr ar vadības bloka 5v ir par maz. galvenais strāva. Tā ka vajaga elektronisku shēmu...(laikam lauktranzistors, kurš vadītu releju)

Link to comment
Share on other sites

nu baigi labi:) -projektors ir izdevies:)

 

-par ekrānu - es izmantoju 2m platu baltu polijā ražotu rullējamo žalūziju, baltu, un kvalitāte ir laba, iesaku līdzīgu risinājumu, tas sanāk lēti - 21Ls par to žalūziju. (gatavās, ruļļos, būvmateriāl bodēs) un kompakti, saritina - un netraucē.

Link to comment
Share on other sites

Apsveicu - projekts ir tiešām interesants un izdevies!!

Pašam nekādu ieteikumu nav, jo neesmu nekad ar projektoriem ņēmies, bet tas neliedz novērtēt labu sasniegumu!

Link to comment
Share on other sites

Projektoru pirku iekš amērikas ebay.

Meklēju kategorija Home Theatre Projectors pēc atslēgas vārdiem Parts, Repair. Vēl pēc cenas (<100 usd) un beigu termiņa.

 

reku vienu piedāvājumu atradu

http://cgi.ebay.com/MITSUBISHI-XL2U-LCD-PR...1QQcmdZViewItem

he he :) Tieši tāds pats kā man.

 

Informācju par projektriem var atrast http://www.projectorcentral.com/

 

Salīdzināju savējo pēc gaišuma ar

http://www.projectorcentral.com/Canon-LV-7320.htm (1250 Lūmeni)

(nevis ar 3M)

Manējam ar standarta lampu (http://www.projectorcentral.com/Mitsubishi-XL2U_ColorView.htm) 1500 lm

 

 

Un vēl viena lieta ka nekur nebija Latvijas webā pieminēta. Ar metālhalīdu lampām jāapietas uzmanīgi!!! Loti spožas un izstaro ultravioleto starojumu!

Kamēr lamapa nav korpusā ielikta - skatīties uz viņu var tikai ar saulesbrillēm, kuram ir UV filtrs. Savādāk var acis apdedzināt!

Link to comment
Share on other sites

Paskatījos, ka shippings tam ir:

"Shipping Cost:

United States : $ 24.95

Canada : $ 24.95

International : $ 89.95 " - apmēram 54Ls par piegādi, vien!

 

Kā Tu savu dabūji tik lēti? Kāds paziņa atveda, jeb nāca pa pastu?

Link to comment
Share on other sites

Paskatījos, ka shippings tam ir:

"Shipping Cost:    

United States : $ 24.95  

Canada : $ 24.95  

International : $ 89.95 " - apmēram 54Ls par piegādi, vien!

 

Kā Tu savu dabūji tik lēti? Kāds paziņa atveda, jeb nāca pa pastu?

 

Es samaksāju ~20 USD par piegādi pa usa. Un tad paziņa atveda.

Link to comment
Share on other sites

Viņi raksta "This item does not powers on, ..."

Vai Tavam arī rakstīja, ka neslēdzas iekšā? Tas ir svarīgi, jo šis varbūt vispār nestrādā, kamēr Tavam tikai lampas shēma bija beigta.

Link to comment
Share on other sites

Vispār, skatos, šo piedāvā bez lampas, tātad nebūs no kā izgatavot reflektoru.

 

Manējam arī rakstīja ka lampas nav. (Bet bija, tikai nestrādājoša)

Un arī rakstīja ka neslēdzas iekšā.

 

Nu jā - dēļ dārgās sūtīšanas tāda laimes spēle ir. HVZ kas par defektu...

 

Ja kas http://www.usps.com/ (amerikas standarta pasts ) piedāvā cilvēcīgas cenas sūtīsanai uz LV. Tikai ne visi pārdevēji ar viņu sadarbojas.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...