Jump to content

"Tilta" sleegums pastiprinaataajam


kaut_kaads
 Share

Recommended Posts

Apmaldiijos trijaas priedees... :oops:

 

Ir Amplifiers mashiinas

 

50W*2 vai 130W*1, nu tie wati pagaidaam po, tik zinu, ka sasleegt tiltaa var, bet kaa?

 

sleegums.JPG

 

Buutu jauki, ja kaads saziimeetu ziimeejumu, kaa jaasleedz, pa virsu piemeeram sheemai :)

Link to comment
Share on other sites

overclocker

Paraadi kaads izskataas pastuuzis :evil:

miinusi kopaa un starp (+) jaabuut tiltam !

Link to comment
Share on other sites

Guest ADEX

Neko Tu tur tiltā vairs nesaslēgsi. Tas jau ir tilta slēgums ( 4 kanāli, pa pāriem saslēgti tiltā).

Link to comment
Share on other sites

kaut_kaads

Nav atshkjiriibas kaads ir wooferis, es vienkaarshi gribu redzeet ko dot tas tilta sleegums. Paztuuzis ir Sony XM-502X, google diezgan skopa ar sho aparaatu un taa manuaaljiem. Paztiprinaataajs nav 4 kanaalu, es atziimeeju tieshi sheemu kaada ir paraadiita pie izvadiem. Tad kaa ir iisti? Piesleedzu pie + izvadiem, tachu laikam ar ausi nejutiishu ir labaak vai nee. khm, nez

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial

Tilta slēguma shematiku parādīja Noisex - to arī lieto. Tilta slēgums angliski = Bridged.

 

Apskaties kādu pretestību ampam drīkst likt klāt tilta slēgumā. Tas ir svarīgi.

 

Iegūtā jauda būs apmēram 3x lielāka nekā 1 kanālam pie tādas pašas pretestības.

 

Un galu galā starp plusiem tiltu vairumā neslēdz. Parasts variants skaitās starp viena kanāla + un otra -. Bet kurus terminālus lietot skaties pasē tam pastūzim vai arī uz korpusa meklē shēmiņu (ar līnijām savienoti + - + - simboli) - šīs līnijas shēmiņā simbolizē skaļruni, ja tāda ir.

Link to comment
Share on other sites

Ghost_az

Ak mans dievs!!! Vienā topikā tik daudz nepareizu atbilžu! Varbūt neizsakiet cilvēkam minējumus, ja nezināt kā ir patiesībā!?!

 

Pa tēmu: Tev ir rakstīts "Mono" un arī apzīmētas klemmes, pie kurām jāslēdz šajā "mono" slēgumā. To arī izmanto! ;)

Tātad - suba "-" pie labā kanāla ® "-", bet suba "+" pie kreisā kanāla (L) "+".

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial

šeit bija kārtējais bezjēdzīgais NSSpecial citāts

 

Es arī no sākuma 3x acis izberzēju lai saprastu vai man nerādās ko te cilvēki runā. Iesaka vienkārši sakot sadedzināt ampu.

 

Ghostam taisnība, un tā arī aikam ir tā diagramma. Ja var jautāt autoram, kāds ir stiprekļa modelis?

 

p.s. jautājums moderatoriem - kā man īsti jāsaprot ir sarkanā atsauce augšā par ko palika iepriekšējais "quote"? Tas nu nebija mans citāts, bet atsauce uz GhostAZ teksta fragmentu. Varat arī atbildēt uz PM.

Link to comment
Share on other sites

kaut_kaads

Paldies Ghost_az un NSSpecial un paareejie

 

Biki var just, ka bliezh vairaak ja sasleedz tajaa mono. Tachu es saakumaa domaaju, ka tur vajg kkaadas izejas muureet kopaa, piemeeram plusus ar plusiem un tamliidziigi, jo ja atstaaj to plusu briivu, vienkārši nekur taa jauda neaiziet. Tur paztuuzii sasleedzas kkas kopaa, ja piesleedz tumbu tikai pie R miinusa un L plusa un dot 2x lielaaku jaudu ?

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial

Principā sanāk barot 1 skaļruni no 2 kanāliem, līdz ar to dubultu jaudu. To gan var darīt tikai tiem pastiprinātājiem kam šāda opcija ir paredzēta. Saistīts ar viena kanāla invertu signālu. Vari pameklēt googlē šito principu, būs aprakstīts.

Link to comment
Share on other sites

Guest ADEX

Tava pastiprinātāja blokshēma varētu būt šāda:

 

1148254800.gif

 

Kā redzi - nekas zudumā neiet. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial

Aizņemtie vakari...Par pastūža shēmu runājot par ierastu 2kanālu "bredgeable" ampiem. Centīšos kaut cik saprotami.

 

Šāda tipa pastūžiem viena kanāla signāls mēdz būt inverss. Viena kanāla (regulārā) signāla vads ir pie + spailes, otra (inversā kanāla) signāls ielikts pie - spailes. Tādā veidā pieslēdzot 2 skaļruņus stereo variantā tie strādā sinfāzi, jo vienam ir pretējs (inverss) signāls, bet pieslēgts otrādā polaritātē. Tad kad pieslēdz 1 skaļruni "bridge" variantā tas tiek pieslēgts pie abiem signāla vadiem (viena kanāla + un otra kanāla -), un tajā mirklī kad regulārajam signālam ir pīķis +, tajā pat mirklī inversajam (kas ir pēc formas tāds pats tikai spoguļattēlā) pīķis ir -. Līdz ar to potenciālu starpība (spriegums) ir dubulta viena kanāla pīķa sprieguma vērtība. Šī dubultā sprieguma vērtība uz to pašu pretestību rezultē 2 reiz lielāku jaudu. + vēl nedaudz iegūst jaudas paša pastiprinātāja barošanas utt shēmu noslodzes dēļ un skaļruņa īpatnību dēļ. Reāli dzīvē ja paskatās tad daudziem pastiprinātājiem uzrādītās jaudas "bridge" režīmā patiesi ir apmēram 3x lielākas nekā uz tādas pašas pretestības skaļruni uzliktu uz kanāla parastā slēgumā. Bet te tas bridge variants nav maģija - pastūži reāli dzīvē parasti uz vienu kanālu tur mazākas pretestības nekā "bridge" slēgumā, līdz ar to "bridge" nav veids kā izvilkt no ampa lielas jaudas -> tas ir veids kā pieslēgt 1 jaudīgu skaļruni pastiprinātājam ja tas ir pārāk nikns priekš 1 plika kanāla.

 

Līdz ar to vienmēr jāskatās kāda pretestība un kāda jauda iespējama šajos slēgumos. Un jāslēdz tā kā ir paredzēts.

 

p.s. kopā vienot izejas ligzdas uz dullo šiem ampiem labāk nevajag. Saliksi abus +us kopā un tādam ampam kam viens + ir signāls, bet otrs + ir otra kanāla 'neitrālais' vads, kurš ir iekšā savienots ar pirmā kanāla neitrālo -> un iegūts ir īsslēgums ampa galā - tātad korķi laukā vai visticamāk amps beigts.

 

p.p.s cilvēki saistīti ar elektroniku, pielabojiet manus baismīgos LV terminus, bieži nemāku sakarīgi skaidri izteikties un pieļauju kļūdas.

Link to comment
Share on other sites

Ja kādu šai forumā interesē arī skaņas kvalitāte, tad tilta slēgums viennozīmīgi to pasliktina. Autiņos ,laikam, galvenais ir liels Bum-Bum un skaņas kvalitāte nav pirmajā vietā.

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial

Tā tam būtu jābūt. Vienīgais kas te ir pozitīvs ir salīdzinoši lētās izmaksas pērkot pastiprinātāju. Kārtīgs monobloks ir tīkamākais variants.

 

Reti jau ieliek kaut ko smuku tajos bagažniekos pie mums. Pārsvarā lētais gals un kaut kas vidējs vēl piemēram no Pioneer, ar ko man personīgi vis vairāk ir bijusi darīšana. Visādi spīdīgi luxury štrunti. Tādēļ arī samērā reti kāds šķiet izvēlas ielikt kādu Bandpass kasti tur (kas vispār ir diezgan tīkams noformējums priekš auto ja pareizi uzveido) - tik spīdīgās memrānas neredz. Bet LV var arī piemēram Dynaudio skaļruņus nopirkt priekš auto audio, cenas gan nav tās zemākās, bet nu tiem vispār ir diezgan cienījama reputācija. Žēl, bet dzīvē man nav gadījies ar tiem saskarties, izņemot pāris pasīvo studijas monitoru paklausīšanu. Cilvēki patiešām pie mums liekot skaņu pārsvarā skatās uz 3 lietām laikam - spīdīgi smukumi, liels troksnis, milzīgi uzraksti ar daudz nullem un "W"galā. Ja kādam apmierinātām klientam (savādāk diez vai sanāks) ir darīšana ar tiem, uzmet kādu komentu.

Link to comment
Share on other sites

Cik es esmu saskāries ar autiņu skaņu lietām, tad radies iespaids, ka galvenais ir zīmēties ar krutu autiņu un skaņu, bet pats autobraucējs mājas mierīgi klausās virtuves mūzikas centru par 45Ls un jūtas apmierināts ar skaņas kvalitāti. Tā nu tas ir- autiņu redz un dzird daudzi un mūsu sabiedrībā pēc autiņa vērtē cilvēku, bet skaņas kvalitāti dzird tikai retais.

Link to comment
Share on other sites

Guest noname
Ja kādu šai forumā interesē arī skaņas kvalitāte, tad tilta slēgums viennozīmīgi to pasliktina.

varētu lūdzu arī pamatojumu ?

Link to comment
Share on other sites

noname,t o, ka vislabāk skan A klases pastiprinātāji, es ceru, ka nevajag paskaidrot. Autiņos AB klases divtaktu pastiprinātājos, kuros dabūt abas sinusoīdas puses vienādas un kopā jau tā ir problema. Miera strāva, kuru laiž caur tranzistoriem, problēmu atrisina tikai daļēji. Tilta slēgumā, skaņu veido divi itkā virknē saslēgti pastiprinātāji un viņu kropļojumi tikai sumējas un cīnīties ar tehniskajām nepilnībām praktiski nav iespējams. Tilta slēums ir lētākais variants kā tikt pie lielas jaudas. Par D klases pastiprinātājiem es vispār negribu runāt, jo nevienu normāki skanošu šīs klases aparātu man vēl nav nācies dzirdēt.

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial

Šitais būs vienā saulainā dienā šovasar jānotestē dzīvē vispār uz kāda zemā gala ampa kur kļūdas būs vieglāk pamanāmas. Tā teikt 100W uz kanāla VS 100W tiltā. Aizķēra domugraudu. Ieinteresēja aci pamielot.

 

Par tēmu - vispār piekrītu hipotēzei, tā teikt.

Link to comment
Share on other sites

Guest noname
noname,t o, ka vislabāk skan A klases pastiprinātāji, es ceru, ka nevajag paskaidrot.

kaut arī pats lietoju pastiprinātāju, kurš pirmos 10 vatus strādā A režīmā, man izraisa smaidu ši absolutizēšana, ka lampu pastiprinātāji skan labāk par tranzistorniekiem, vinils skan labāk par kompaktidisku, metāla pikstuļi un sudraba vadi skan asi, etc., utt.

Miera strāva, kuru laiž caur tranzistoriem,  problēmu atrisina tikai daļēji. Tilta slēgumā, skaņu veido divi itkā virknē saslēgti pastiprinātāji un viņu kropļojumi tikai sumējas un cīnīties ar tehniskajām nepilnībām praktiski nav iespējams.

ja man ir pastiprinātājs, kuram uz kanālu ir 0,001 % kropļojumu, saliekot tiltā iegūstam 0,002 %, vai Didzis dzirdēs šādu kropļojumu pieaugumu ?

Tilta slēums ir lētākais variants kā tikt pie lielas jaudas. Par D klases pastiprinātājiem es vispār negribu runāt, jo nevienu normāki skanošu šīs klases aparātu man vēl nav nācies dzirdēt.

cik ir dzirdēts no ļaužu atsauksmēm, tad jaunie tripath moduļi ir ļoti pat neslikti skanoši, pagoglē pēc t-amp vai bel-canto kaut vai

Link to comment
Share on other sites

neaizmirsiisim ka pats galvenais ir gala rezultaas

un ne ar kaadiem cipariem nevar apziimeet, to vai cilveeka ausij patiik taa skana vai nee.

Link to comment
Share on other sites

Cik zinu tas Tripaths standarts ir praktiksi miris, vismaz iekš auto audio, lai gan škiet Brax vai nebija savējo T-klases pastiprinātāju uztaisījis, un tas jau ir nopietni. Bet populartitāti tas vienalga nav ieguvis.

 

Pioneer jauno PRS past. sēriju laikam ir uztaisījis tīri digitālu, izmantojuši gan ir kaut kādu savu tehnoloģiju.

 

A klases past. tiešām skan labi, bet tikai pamatā uz klasisko un citu "dzīvo" mūziku, jo tai ne visai padodas zemās frekvences.

 

Kropļojuma koeficients (signāla) arī neko neizsaka viens pats, svarīgāki pat ir fāzu kropļojumi, kurus nekad neuzdod. Viens pat bija uztaisījis lampinieku ar zvēriskiem kropļojumiem, tikai tādiem, kas cilvēka ausij ir tīkami, un visi nāca un teica, cik tas past. labi skan.

 

Esto jau psečuki, ka zirdot atškīrību tarp diviem labiem optiskajiem vadiem :lol:

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial
Miera strāva, kuru laiž caur tranzistoriem,  problēmu atrisina tikai daļēji. Tilta slēgumā, skaņu veido divi itkā virknē saslēgti pastiprinātāji un viņu kropļojumi tikai sumējas un cīnīties ar tehniskajām nepilnībām praktiski nav iespējams.

ja man ir pastiprinātājs, kuram uz kanālu ir 0,001 % kropļojumu, saliekot tiltā iegūstam 0,002 %, vai Didzis dzirdēs šādu kropļojumu pieaugumu?

 

Tikai paturpinot tēmu - par auto ampiem runājot jau nav runa par THD 0,001%, bet gan pie maksimālām jaudām, kuru dēļ arī slēdzam to visu tiltā, un tātad nevis jau 0,001% bet jau 1% uz kanālu piemēram Pioneer lielai daļai. (protams atkarīgs no slogojuma)

 

Lai gan patiesībā tas viss ir nedaudz strīdēšanās vērts pasākums. Kas patiesībā ir labi, jo liek smadzeni pakustināt. Subwooferam no lētā un arī vidējā gala skaļruņiem primitīvā boom-box kastē (vairāk bandpasi un fāzu invertoru noformējumi) pašam par sevi zemajā galā būs pietiekami grandiozi skaņas invalīdi lai tas pastiprinātāja procents būtu vēl ziediņi. Un vēl lai to nesabeigtu tālāk salons kārtīgi jāsataisa. -> tas tā apmēram par tēmu ka lētie ampi vienkārši skan štruntīgi, normāli skan normāli, bet tas kropļu procents no pastiprinātāja te manuprāt nav krītamā kaite.

Link to comment
Share on other sites

Guest noname

NSSpecial, ja iet runa par auto pastiprinātājiem, tad var piekrist Didzim, protams, bet es biju domājis vispār, vairāk ņemot vērā hi-fi pastūžus

Link to comment
Share on other sites

Guest NSSpecial
neaizmirsiisim ka pats galvenais ir gala rezultaas  

un ne ar kaadiem cipariem nevar apziimeet, to vai cilveeka ausij patiik taa skana vai nee.

 

Viss atkarīgs kura cilvēka ausij. Pašam īpašniekam viņa pirmā mūža audiosistēma jebkāda skan parasti labi. Pieredzējušākam var arī būt otrādi. Bet lai nospriestu kas ir labāks vajag salīdzināt un tā ir matemātika - darbi ar skaitļiem, un vispār matemātiķi ir teikuši ka ar skaitļiem var uzrakstīt jebko kas darās uz zemes. jautājums ir tikai vai to māk izdarīt.

 

Un ar cipariem ir vienīgais veids kā aprakstīt kaut ko objektīvi. Protams arī individuāla lieta ir kuram kas pie cik cipariem, lasīju pētījumu ka izjūta uz THD ir dažādiem cilvēkiem grandiozi atšķirīga. Tā pat uz group delay ir itkā cilvēki kas jūt pāris ms, ir tādi kas nejūt 5x vairāk, es pat teiktu ka dažiem ir pilnīgi pie kājas krietni milzīgi virs 40ms - praksē pārbaudīts.

 

Bet ja pasaka viens ka skan "labi", vai ir "mīksti basi" vai vienalga, rodas aptuvena nojausma par to balstoties uz paša tā runātāja statusu (cik tas spēj adekvāti spriest), bet ja pasaka ciparu, tad ir skaidrs kas tur ir un viss. Un ar daudziem rēķiniem un mērījumiem var pa pirmo saprast arī kā tas skan dzīvē. Par piemēru ir nomērīt "frequency response" sistēmai -> un visas bedres ir skaidras un jau pēc līknes var pateikt vai tā sistēma skan detalizēti vai tur pazūd zināmi instrumenti vai kas vēl visā tajā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...