Jump to content

kas ir HDCP?


mengauch
 Share

Recommended Posts

Protokols HDCP

 

HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) ir platjoslas ciparu datu aizsardzības protokols, viens no piekļuves tiesību vadības mehānismiem. To, lai vadītu un aizsargātu video/audio datus DVI un HDMI interfeisos, izstrādāja korporācija Intel. HDCP ir privāts protokols, un par tā licenci ražotājiem ir jāmaksā, turklāt līgumā ir punkts, kas paredz nepieciešamības gadījumā (ja signālā ir tādi dati) samazināt programmu kvalitāti līdz DVD standarta izšķiršanas spējai 720 x 576, turklāt ciparu audio datu plūsma tad būs pieejama tikai 48 kHz, 16 bit formātā. Aparatūras analogajās audioizejās tā var būt pat labāka, jo tur netiek ierobežota.

 

Ražotājiem, kas izmanto HDCP protokolu, ir jāparedz arī tehniski līdzekļi, lai ierobežotu un aizsargātu datu plūsmas no kopēšanas, ja to prasa programmas īpašnieks. Katrai iekārtai, kas uztur HDCP protokolu, ir unikālas šifrēšanas atslēgas – 40 gabalu, 56 biti. Tās, protams, ir slepenas, un to izpaušana vai uzlaušana ir nopietns licences un autortiesību pārkāpums. Katram atslēgu komplektam piemēro speciālu atslēgas izvēles vektoru KSV (Key-Selection Vector). Katra atslēgas izvēles vektora 20 bitiem atbilst lielums 0 un vēl 20 bitiem - 1. Autentifikācijas laikā abas puses, piemēram, televizors un satelītuztvērējs, apmainās ar KSV atslēgām. Pēc tam katra iekārta saskaņā ar otras iekārtas KSV bitiem summē savas slepenās atslēgas. Ja bita vērtība ir 0, tad atslēga netiek izmantota, ja - 1, tad tiek.

 

Gan slepenās atslēgas, gan KSV ir izveidotas tādā veidā, lai šī procesa rezultātā abas iekārtas saņemtu vienādu 56 bitu skaitli, kas tālāk tiek izmantots šifrēšanā. HDCP protokolā izmanto plūsmas šifrēšanu, kad katra pikseļa bitiem tiek lietota XOR operācija ar 24 bitu skaitli, ko ģenerē speciāla iekārta. Algoritms paredz šī skaitļa maiņu pēc katra kadra. Ja kādam aparatūras modelim nebūs kārtībā HDCP licence, tad tās KSV tiek ievietots melnajā sarakstā. Katrs šāds saraksts satur DSA veida ciparu parakstu. Ja autentifikācijas laikā signāla avots redz, ka pie tā pieslēgtās iekārtas KSV atrodas melnajā sarakstā, tālāka komunikācija nenotiek un augstas izšķirtspējas dati tiek bloķēti. Šobrīd HDCP protokols tiek uzskatīts par uzlauztu, par ko liecina kriptoanalītiķu ziņojumi par tā fundamentālu ievainojamību. Jāpiemin, ka logotipa HD Redy obligāta prasība ir HDCP datu apmaiņas protokols. Jebkurā gadījumā, nopērkot aparatūru ar logotipu HD Redy, galvenā problēma, kas nodarbinās skatītāju, būs – kur ņemt augstas izšķirtspējas programmas.

 

 

mljins iemācies lietot www.google.lv !!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

HDCP ir digitālās datu aizsardzības forma.

 

Ja angliski lasīt slabo, tad šeit nav tava īstā vieta.

 

EDIT: Jančik - nav obligāti viss sageremots cilvēkam mutē jābāž. Bet pateicoties Tev, pielikšu šito pie BUJ - gan jau kādam noderēs.

 

Slēgts.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...