Jump to content

Zilais Ekrāns (BSOD). Ko darīt?


Guest ADEX
 Share

Recommended Posts

Forumā diezgan bieži parādas jautājumi saistībā ar Zilajiem Ekrāniem jeb BSOD (Blue Screen Of Death). Pastāstīšu, kā rīkoties šādā gadījumā. Vispirms vajadzētu norakstīt BSOD kļūdas kodu. Lai to varētu izdarīt, jāatslēdz automātiskais restarts. Iespējami 2 varianti:

 

1. BSOD neparādas uzreiz pēc Windows ielādes un/vai parādas ne katru reizi, kad ieslēdz datoru. Šādā gadījumā jārīkojas šādi:

 

Labā peles poga uz My Computer > Properties > Advanced > Startup and Recovery > Settings > Automatically restart (izņemt ķeksi) > Ok > Ok.

 

Tagad var gaidīt BSOD.

 

2. BSOD parādas Windows startēšanās laikā vai uzreiz pēc Windows ielādes. Tā kā šādā situācijā Windows grafiskā vide nav pieejama, tad jāpiekļūst Advanced Startup Options Menu izvēlnei. Atkarībā no mātesplates, varētu būt dažādi veidi, kā to izdarīt. Startējot datoru, jāspaida vai jātura nospiests taustiņš F8 vai F5, kamēr parādīsies Advanced Startup Options Menu. Tā izskatās šādi:

 

post-58798-1212360652_thumb.png

 

Lietojot bultiņas (uz augšu / uz leju), jāiezīmē Disable automatic restart on system failure un jāspiež Enter.

 

Turpmākais attiecas uz abiem gadījumiem.

 

Tagad dators automātiski nerestartēsies un BSOD nepazudīs. Jāpieraksta kļūdas kods. Kā to atrast? Jāmeklē rindiņa, kas izskatās šādi:

 

STOP: 0xNNNNNNNN (0xNNNNNNNN, 0xNNNNNNNN, 0xNNNNNNNN ,0xNNNNNNNN)

(N vietā būs cipari un burti.)

 

Kļūdas kods ir tas, kas seko aiz STOP: Iekavās ir parametri, kuru vērtības var mainīties, tāpēc tas nav jānem vērā. Kļūdas kodu jāieraksta kādā meklētājā, piemēram, http://www.google.com . Lai izvairītos no liekiem rezultātiem, es parasti kļūdas kodu rakstu kopā ar STOP: un lieku pēdīņās:

"STOP: 0xNNNNNNNN"

 

Diezgan daudz informācijas par BSOD var atrast Microsoft lapā, tāpēc bieži ien es meklēšanas rindu veidoju šādi:

"STOP: 0xNNNNNNNN" site:microsoft.com

 

Ir arī citi saiti, kas satur daudz informācijas par BSOD novēršanu, piemēram - http://www.aumha.org/a/stop.htm , tāpēc dažkārt ir vērts ieskatīties arī tur.

 

BSOD iemesli lielos vilcienos var būt divi: dzelži (hardware) vai draiveri. Lai to noskaidrotu, var izmantot kādu LiveCD (WindowsPE vai Linux). Ja ar LiveCD dators darbojas normāli, tad vaina, visticamāk, jāmeklē draiveros. Arī, ja dators normāli darbojas Safe Modē (sk. augstāk - Advanced Startup Options Menu), dzelži visticamāk nebūs vainīgi.

 

Cerībā vairs neredzēt forumā triviālus jautājumus par BSOD - ADEX. ;-)

Labots - ADEX
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...