BOOT.Lv aicina uz diskusiju: Vai Linux ir izgāšanās? Diskutējam par Linux tagadni un iespējamo nākotni
Pievienots 26 February 2008 - 23:54
Rīt, 9:00 portālā BOOT.Lv tiks publicēts raksts, kura mērķis ir uzsākt diskusiju par tēmu: "Vai Linux ir izgāšanās?"
Mēs ļoti vēlamies dzirdēt jūsu argumentēto viedokli par šo jautājumu, turklāt diskusijā iesaistīt arī portāla apmeklētājus, kuri ikdienā nepiedalās foruma dzīvē. Tātad, izsakāmies argumentēti un ievērojam portāla iekšējās kārtības noteikumus.
Lai nedaudz iekustinātu jūs, piedāvāju jums pāris faktus un jociņus.
- Linux pēdējo 3 gadu laikā savu operētājistēmu tirgus daļu ir palielinājis tik pat, cik Mac OS pēdējo trīs mēnešu laikā.
- Torvalds sākotnēji vēlējās savu operētājsistēmu saukt par Freax.
- Daudzi jau zina, ka populāro Linux talismanu – pingvīnu, sauc Tuks (Tux). Tomēr ne visi varētu zināt, ka šis vārds ir cēlies no „Torvalds Unix"
- Linus Torvalds ir precējies ar vairākkārtējo Somijas karatē čempioni
- Bils Geits Microsoft dēļ pameta universitāti, Stīvs Džobss Apple radīšanas vārdā pārdeva savu Volkswagen busiņu, bet Linus Torvalds izveidoja jaunu tēmu forumā un uzlika savu produktu uz FTP servera.
- Pastāv teorija, ka Linux distributīvu skaits pārsniedz to lietotāju skaitu. :)
Pievienots 26 February 2008 - 23:56
P.S.
Jūtu, ka te tūdaļ panesīsies megafleims un kašķi...
Šo rakstu rediģēja Krishius: 26 February 2008 - 23:57
Pievienots 27 February 2008 - 00:00
šamo lietu nepieciešams dalīt - servera puse / klientu puse un tad runāt ...
Pievienots 27 February 2008 - 00:01
Pievienots 27 February 2008 - 00:03
1. Tas, ka linux neinstalējās (vismaz pirms gada-diviem) ar klik,klik,klik finish veidu
2. tas, ka tam vajag savas partrīcijas svapa,dump un kā tur vēl veidošnai, tas, ka defaltā nekur neadvancēts lietotājs nevar piekļut (hdd saturs, vismaz man uz LIVE CD nesanāca piekļūt HDD saturam
3. tas, ka viņš ir tik daudz un dažādos veidos, ka lietotājs var apjukt, jo nezin kuru versiju ņemt...
4. tas ka ir prozbas ar ATI un citiem draiveriem (tas jau mazāk)
5. Vajag caur WINE palaist programmas, j odaudzas programmas ir tikai uz WINDOWS....
Tās ir manas, ar linux lietām sveša cilvēka domas...
Pievienots 27 February 2008 - 00:06
Pievienots 27 February 2008 - 00:08
Mans viedoklis - Linux nekādā gadījumā nav izgāšanās. Tas ir ir ieņēmis IT pasaulē konkrētu nišu, un tajā turas ļoti stabili. Šī niša ir serveru OS un iegulto sistēmu OS. Varētu piekrist, ka Linux neveicas tik labi gala lietotāju OS lauciņā - jo tur jau priekšā ir MacOS un Windows, kuras, neapšaubāmi, ir daudz draudzīgākas lietotājam. Bet tas nekādā gadījumā nepadara šo OS par izgāšanos. Tieši otrādi - popularitāte aizvien turpina pieaugt, OS turpina nobriest, un Linux tiek izmantots aizvien vairāk un vairāk.
Starp citu - ja jau par faktiem un jociņiem - kurš zin, ka Torvalds nekad nav uztaisījis savu operētājsistēmu? Tas, ko visi sauc par "Linux", patiesībā ir jāsauc par GNU/Linux. GNU operētājsistēma savu eksistenci sāka jau daudz senāk nekā Linusam ienāca prātā vārds "Linux". Linuss tikai tajā ielika pēdējo akmeni - viņš uzrakstīja kerneli. Viss pārējais bija jau pirms viņa.
Ironiski, bet laika gaitā cilvēki aizmirsa par aisberga zemūdens daļu, ko veidojis GNU, un tikai atcerējās par tā spici "Linux", kuru patiesi veidojis Torvalds.
Starp citu - GNU ir tuvu darba beigām, lai izveidotu arī paši savu kerneli, kas būtu alternatīva Linusa radījumam. Tad šī operētājsistēma varēs pilnībā saukties par GNU, bez "Linux" daļas.
Ja kāds netic šim - lūk, links.
Starp citu - runājot par tirgus daļu - kā tas īsti ir noteikts? Es vēl saprotu, ka Windows un MacOS var skatīties pārdošanas datus, bet kā gan noteikt, cik daudz sistēmu strādā ar Linux?
Pievienots: Balsošanā pēdējā jautājumā derētu arī pielikt variantu "visas labas, bet katra savam mērķim".
#9 Viesis_D3M0NZ_*
Pievienots 27 February 2008 - 00:09
Tādu TG/AM es no administrācijas tiešām nebiju cerējis sagaidīt.
Type44, apsveicu!
Pievienots 27 February 2008 - 00:09
eede, Feb 27 2008, 0:03 AM teica:
...
3. tas, ka viņš ir tik daudz un dažādos veidos, ka lietotājs var apjukt, jo nezin kuru versiju ņemt...
...
Es pat negribu iedziljinaaties :roll:
XP rullee bez probleemaam un nav nekaada iemesla mainiit.
Pievienots 27 February 2008 - 00:10
Ja es gribu sistēmu vienkārši lietot, tad labāk izvēlos Windows vai Mac OS un nedomāju par lietām, kuras manā vietā jau izdomājuši izstrādātāji.
Šo rakstu rediģēja Krishius: 27 February 2008 - 00:12
Pievienots 27 February 2008 - 00:10
Piemēram, lai uz Ubuntu dabūtu 1280x800 pikseļu izšķirtspēju savam bijušajam laptopam, es nočakarējos divas dienas, kamēr iekš Windows un Mac OS tas notiktu automātiski. Tāpat, manuprāt, Linux'ā ir nedaudz pārspīlēts ar root password lietošanu.
Manuprāt, pareizākais ko vajadzētu darīt cilvēkiem, kas cenšas pievērst pārējos Linuxam, ir sadalīt to divās dažādās kategorijās: 1) super drošs, apgriezts un "kūlais" datoriķiem paredzētais Linux; 2) End useriem paredzēts Linux bez lieka čakara ar draiveriem utt. Īsāk sakot, no sērijas "just works".
It kā jau ir daži salīdzinoši viegli Linux varianti, bet tie nav ne tuvu pielāgoti defaultajam jūzerim, kurš domā, ka sistēmbloks ir procesors un monitors ir dators... No otras puses, protams, pozitīvi ir tas, ka šādiem cilvēkiem Linux'ā ir grūti kaut ko sabojāt.
Viena lieta kas man patīk Linux'ā ir veids kā caur repositories var instalēt programmas. Tomēr tur bieži vien ir čakars ar versiju neatbilstību. Tāpat man ļoti patīk vairāki Beryl grafiskie efekti (piemēram, 3D desktopu kubs).
Es balsoju par daļēji un Mac OS. Par Mac OS tādēļ, ka tas ir lietotājiem saprotamākais.
P.S. Serveros Linux iespārda. :)
P.P.S. Aizmirsu piebilst, ka Linux ir ļoti labs arī mobilajos telefonos vai dažādu specifisku softu izstrādei (piemēram, DVD atskaņošanas atbalsts portatīvajam brīdī, kad nav ielādēts Windows vai kāda cita OS).
Pievienots 27 February 2008 - 00:12
Pats lietoju xp (galda dators) un paralēli vistu (ļaptops) , tad uz servuka stāv linuxis un uz otra ļaptopa arī linuxis un teikšu, ka mājas vajadzībām ideāls ir xp, prezentēšanai, e-pastiem, dizainam un citām indīgām fīčām - vista, serveriem - linuxis un dokomentiem - atskaitēm linuxis .. viss ir apvienojams un nevajag neko apdirst , katrs par piemērotu uzskata to ar ko viņš strādā ...
Pievienots 27 February 2008 - 00:13
#15 Viesis_D3M0NZ_*
Pievienots 27 February 2008 - 00:15
Vai tajā vietā, ar kuru domā?
Pievienots 27 February 2008 - 00:16
Kad būs jauns pc ,tad uz tagadējā simts punkti gozēsies kāda distra,bet tagad vēl jāpaciešās :)
Šo rakstu rediģēja Seph88: 27 February 2008 - 00:19
Pievienots 27 February 2008 - 00:19
a) dod iespēju pilnvērtīgi izmantot datoru, maksājot tikai par datoru
b) kad microsoftam reiz šķitīs OS bizness nerentabls, mēs nepaliksim pie neuzturētas closed source OS.
P.S. Ja ņem vērā, ka es 99% laika mājās izmantoju Firefox un OpenOffice, kamdēļ lai tos verķus nedarbinātu uz hameleona? /* man primārā OS ir Vista, suse stāv uz lēnā diska */
Pievienots 27 February 2008 - 00:22
97,8% Windows (XP 84,5%; Vista 9.5% (pēdējo 4 mēnešu laikā +2%))
2.1% Unix (Linux 1.4%; Mac OS 0.6%)
Citur pasaulē pēdējo divu īpatsvars gan ir daudz lielāks (un Mac OS apsteidz Linux), bet tādi ir BOOT.Lv februāra dati.
Pievienots 27 February 2008 - 00:25
#20 Viesis_D3M0NZ_*
Pievienots 27 February 2008 - 00:25

Palīdzība